Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ο διαλογισμός του Ατίσα. Ένας διαλογισμός συμπόνιας για την θεραπεία όλου του κόσμου.

Σφιγμένα χείλη, χαμηλωμένα και φοβισμένα βλέμματα, σφιγμένα σώματα, άνθρωποι γεμάτοι πόνο και δυστυχία. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί γύρω μας. Και δεν αλλάζει πολύ η κατάσταση που επικρατεί μέσα μας. Φόβος, ανασφάλεια, θυμός και μπόλικη δόση πόνου από τα σημάδια που κουβαλάμε από το παρελθόν μας. Που υπάρχουν ακόμα στα υπόγεια της ύπαρξής μας και με την πρώτη ευκαιρία αιμορραγούν.

Οι πάντες βρίσκονται κάτω από το βάρος μεγάλης δυστυχίας, οι πάντες βρίσκονται κάτω από μεγάλο πόνο, όλων των ανθρώπων η καρδιά πονάει. Υπάρχει πολύς πόνος. Όμως είναι στο χέρι μας να φέρουμε το φως της θεραπείας, μέσα στο φοβικό σκοτάδι που θέλει να επικρατήσει στις ζωές μας.  

Υπάρχει τρόπος να μετασχηματίσουμε τον φόβο, τον πόνο σε αγάπη και ο πιο κατάλληλος "μετασχηματιστής" όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο είναι η καρδιά μας. Η καρδιά έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει αυτόματα το κάθε τι. 


Μπορεί να συμβεί αρκεί να το θελήσουμε. 
Υπάρχει ένας πολύ όμορφος διαλογισμός που μεταμορφώνει τον πόνο, τον φόβο, οτιδήποτε αρνητικό, όσο μεγάλο κι αν είναι, όποια ποιότητα κι αν έχει και αυτός είναι ο διαλογισμός του Ατίσα. 

Δεν έχει σημασία πόσο εκπαιδευμένοι είμαστε στο διαλογισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ανοικτό το μυαλό και την καρδιά μας και να επιλέξουμε να χαρίσουμε λίγα λεπτά από το χρόνο μας για να κάνουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας πιο ανάλαφρο και πιο φωτεινό.


Ο διαλογισμός του Ατίσα.
Φαντάσου ότι όταν εισπνέεις, εισπνέεις όλα τα βάσανα, όλο τον πόνο, όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Εισπνέεις όλο το σκοτάδι, όλη την αρνητικότητα, όλη την κόλαση που υπάρχει παντού. Άφησε την καρδιά σου να τα απορροφήσει.

Όταν εισπνέεις, να εισπνέεις όλο τον πόνο και όλα τα βάσανα ολόκληρης τής ύπαρξης. Μην απορροφάς όμως μόνο τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και των βράχων, των δέντρων, των ζώων και των ανθρώπων. Και όχι μόνο τον πόνο που υπάρχει στο παρόν, αλλά ολόκληρο τον πόνο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Όταν εκπνέεις, βγάλε προς τα έξω όλη τη χαρά που έχεις, μέσα στην καρδιά σου. Όλη την ευτυχία, όλη την ευλογία. Να εκπνέεις αφήνοντας τον εαυτό σου να λιώσει μέσα στην ύπαρξη. Αυτή είναι μια μέθοδος συμπόνιας. Πάρε μέσα σου όλο τον πόνο και δώσε προς τα έξω όλες τις ευλογίες. Όταν το κάνεις, θα εκπλαγείς.

Από τη στιγμή που θα πάρεις μέσα σου όλον τον πόνο του κόσμου, δεν θα είναι πια πόνος. Η καρδιά αυτόματα μεταμορφώνει την ενέργεια. Η καρδιά έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει το κάθε τι. Πιες τον πόνο και θα τον δεις να μεταμορφώνεται σε ευτυχία. Ύστερα, άφησε την ευτυχία να απλωθεί προς τα έξω.

 
Ο Ατίσα λέει ότι ο πόνος προέρχεται από τρία δηλητήρια: Από την προσκόλληση, από την αποστροφή και από την αδιαφορία. Πώς λοιπόν μπορείς να μην έχεις προσκολλήσεις, να μην αποστρέφεσαι τίποτα και να μην είσαι αδιάφορος; Με το να μάθεις να απορροφάς τον πόνο. Τότε το δηλητήριο του πόνου μεταμορφώνεται σε συμπόνια.
Όταν εισπνέεις όλον αυτόν τον πόνο, δεν μπορείς να αποστρέφεσαι τίποτα πια και δεν μπορείς να είσαι αδιάφορος. Κι όταν βγάζεις προς τα έξω όλη τη χαρά, την ευτυχία και τη μακαριότητα, δεν μπορείς να είσαι άλλο πια προσκολλημένος....

Άρχισε την ανάπτυξη από τον εαυτό σου.  
Ο Ατίσα όμως λέει και κάτι άλλο, που είναι το κλειδί για να βιώσεις τη μέθοδο και να μη μείνει θεωρητική, στα λόγια. Λέει: Άρχισε την ανάπτυξη από τον εαυτό σου.  

Πριν μπορέσεις να μεταμορφώσεις τον πόνο ολόκληρης της Ύπαρξης, πρέπει να αρχίσεις πρώτα από τον εαυτό σου. Αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη μυστικά της εσωτερικής ανάπτυξης. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα στους άλλους, που να μην το έχεις κάνει προηγουμένως στον εαυτό σου. Αν πονάς τον εαυτό σου, θα πονάς και τους άλλους. Αν είσαι πονοκέφαλος για τον εαυτό σου, θα είσαι πονοκέφαλος και για τους άλλους. Αν είσαι ευτυχία για τον εαυτό σου, θα είσαι ευτυχία και για τους άλλους.

Ό,τι μπορείς να κάνεις στους άλλους, πρέπει να το έχεις κάνει προηγουμένως στον εαυτό σου, επειδή αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που μπορείς να μοιραστείς. Άρχισε την ανάπτυξη από τον εαυτό σου...

Πρώτα πρέπει να αρχίσεις με τον εαυτό σου. Αν νιώθεις πόνο,  θυμο, φοβο, άφησε τον να γίνει διαλογισμός. Κλείσε τις πόρτες και κάθισε σιωπηλά. Πρώτα νιώσε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα  με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση που είναι εφικτό. Παρατήρησε ότι  υπάρχει μέσα σου. 
Νιώσε τον θυμό που έχεις απωθήσει. Όποιος κι αν είναι, όσο μεγάλος κι αν είναι, άφησέ τον να βρίσκεται εκεί. Βίωσέ τον σε όλη του την ένταση.

Και φαντάσου οτι τον εισπνέεις στην καρδιά.  Ότι εισπνέεις μέσα της όλο το θυμό που κατά καιρούς έχεις εγκλωβίσει στο σώμα σου. Εισπνέεις στην καρδιά σου το θυμό σου και τον αφήνεις εκεί για να τον μετασχηματίσει εκείνη αυτόματα σε κάτι φωτεινό και θεραπευμένο. Μπορείς να νιώσεις ότι γίνεται χαρά, αγάπη, συμπόνια, ελευθερία, φως… κάτι θετικό… σε οτιδήποτε επιλέξει η καρδιά σου να τον μετασχηματίσει…
Εισπνέεις αρκετές φορές τον θυμό στην καρδιά σου και την αφήνεις να τον μεταμορφώσει σε κάτι φωτεινό και θεραπευμένο… σταδιακά επιτρέπεις στον εαυτό σου να γεμίσει από την μετασχηματισμένη ενέργεια…

Το ίδιο κάνεις με τον φόβο σου, την πίκρα σου, τις ενοχές σου, με όλα τα αρνητικά σου συναισθήματα. Τα εισπνέεις στη καρδιά σου όσο χρειάζεται και την αφήνεις να τα θεραπεύσει και να τα μεταμορφώσει σε φως και αγάπη…

Μη ξεχνάς, εισπνέεις όλο τον πόνο και όλα τα βάσανα ολόκληρης της ύπαρξής σου. Εισπνέεις όλο τον πόνο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Μπορεί να αρχίσεις να κλαις σαν παιδί, μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις ότι ο πόνος δεν είναι μόνο στην καρδιά αλλά σ’ ολόκληρο το σώμα. Εισπνέεις ολον τον πονο στην καρδιά και τον μετασχηματίζεις

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του διαλογισμού του Ατίσα. 

Όταν εξοικειωθείς με τον μετασχηματισμό των δικών σου συναισθημάτων μπορείς να προχωρήσεις και στην μεταμόρφωση και την θεραπεία των αρνητικών καταστάσεων που εγκλωβίζουν την ροή της αγάπης ανάμεσα στα άτομα της οικογένειας σου.

Και όταν νιώσεις ότι είσαι έτοιμος και ότι μπορείς να γίνεις ανιδιοτελείς αγάπη τότε μπορείς να προχωρήσεις στο τρίτο μέρος του διαλογισμού όπου θα εισπνέεις τον πόνο ολόκληρου του κόσμου και θα τον μετατρέπεις σε αγάπη. 

Θα φαντάζεσαι ότι εισπνέεις όλα τα βάσανα, όλο τον πόνο, όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Θα εισπνέεις όλο το σκοτάδι, όλη την αρνητικότητα, όλη την κόλαση που υπάρχει παντού. Ότι αφήνεις την καρδιά σου να τα απορροφήσει. Κι όπως έλεγε ο Osho όταν θα εκπνέεις, άφησε να βγει προς τα έξω όλη τη χαρά που έχεις, όλη η ευτυχία, όλη η ευλογία. Θα εκπνέεις αφήνοντας τον εαυτό σου να λιώσει μέσα στην ύπαρξη. Αυτή είναι η μέθοδος της συμπόνιας. Παίρνεις μέσα σου όλο τον πόνο και δώσε προς τα έξω όλες τις ευλογίες. 

Όταν θα το κάνεις, θα εκπλαγείς. Από τη στιγμή που θα πάρεις μέσα σου όλων τον πόνο του κόσμου, δεν θα είναι πια πόνος. Η καρδιά αυτόματα θα μεταμορφώσει την ενέργεια. Πιες λοιπόν τον πόνο και θα τον δεις να μεταμορφώνεται σε ευτυχία. Ύστερα, άφησε την ευτυχία να απλωθεί προς τα έξω. Με το να μάθεις να απορροφάς τον πόνο τότε το δηλητήριο του πόνου θα μεταμορφωθεί σε συμπόνια.




namaste 
despoina palamari