Pulse of love 10/12/2013

Βιβλία: Συναντώντας το Ουράνιο Τοξο


Υπάρχουν πολλά βιβλία για τα ενεργειακά μας κέντρα που μέσα από αυτά μπορούμε να μάθουμε υπέροχα πράγματα. Σε όσα συνάντησα όμως δεν βρήκα κάτι απλό που να μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος που δεν έχει σχέση με τον ¨εναλλακτικό θεραπευτικό κόσμο¨, και που απλά έχει ακούσει κάτι για διαλογισμό, κάτι για αύρα,  ίσως και τη λέξη τσάκρα. Μέσα από βιβλία που πίστευα ότι είχαν ενδιαφέρον και προσέγγιζαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο ολιστικά τον άνθρωπο συνέλλεξα πληροφορίες για τα ενεργειακά μας κέντρα, τα μπλοκαρίσματα και τη θεραπεία τους και με τρόπο απλό δημιούργησα το βιβλίο Συναντώντας το Ουράνιο Τόξο και τα Επτά Κλειδιά της Γνώσης. Και τώρα εδώ στο ¨pulse of love¨ έχω τη χαρά να το μοιραστώ μαζί σας.
 

Οι πηγές που χρησιμοποίησα είναι:
1. το βιβλίο των τσάκρα  του Osho από τις εκδόσεις Ρέμπελ
2. το βιβλίο των τσάκρα (shalila sharamon & bodo baginski) από τις εκδόσεις  Διόπτρα
3. ανατομία του πνεύματος  (caroline myss)
από τις εκδόσεις Διόπτρα
4. κρύσταλλοι  (κριστινα ροντεμπεκ)
από τις εκδόσεις Αλκίμαχον
5. οι 7 πνευματικοί δρόμοι της γιόγκα (deepak chopra & david simon) από τις εκδόσεις Έσοπτρον 
6. οι 7 πνευματικοί νομοί της επιτυχίας (deepak chopra)
από τις εκδόσεις Έσοπτρον
7. χέρια όλο φως (barbara ann brennan)
από τις εκδόσεις Έσοπτρον

Αν δεν τα ξέρετε ήδη αυτά τα βιβλία εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθούν στο δρόμο σας.

 

Σας αφιερώνω το μήνυμα του «προσωπικού δασκάλου» μου που ήταν και η αφορμή να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι:
Να μυρίζεις,
να γεύεσαι,
να βλέπεις
να ακούς,
και να αγγίζεις με την καρδιά.
Να αισθάνεσαι με την καρδιά.
Τότε, δεν υπάρχει φόβος, αμφιβολία ούτε δισταγμός. Υπάρχει μόνο ΖΩΗ.


Καλή ανάγνωση
Δέσποινα Παλαμάρη 
ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ 
ΚΑΙ ΤΑ  7 ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

«Φαντάσου ότι ο άνθρωπος, εσύ, είναι ένα δέντρο. 
Το πρώτο κέντρο είναι η ρίζα και το έβδομο το άνθισμα σου.Άνθισε το λουλούδι σου , σκόρπισε το άρωμα σου στον άνεμο. Αυτή είναι η μονή προσευχή, η μονή προσφορά στα πόδια του Θεού. Δεν αρκούν τα δανεικά λουλούδια, τα λουλούδια που κλέβεις από τα δέντρα. Πρέπει να ανθίσεις και να προσφέρεις τα δικά σου λουλούδια.» 

«Ο άνθρωπος είναι ουράνιο τόξο. Είναι όλα τα 7 χρώματα μαζί. Αυτή είναι η ομορφιά του που ταυτόχρονα μας δείχνει ότι είναι πολυπρόσωπος και πολυδιάστατος. Το ουράνιο τόξο μας δίνει τον τρόπο που μπορούμε να κοιτάξουμε τον άνθρωπο ώστε να τον καταλάβουμε από το κατώτερο σημείο του έως το ανώτερο. Όπως αυτό έχει επτά χρώματα έτσι και ο άνθρωπος έχει επτά κέντρα στην ύπαρξη του. Ο πραγματικός άνθρωπος δεν αρνείται κανένα ενεργειακό του κέντρο (τσάκρα) γιατί εκείνο το κέντρο που θα αρνηθεί δεν θα τον αφήσει ποτέ να γίνει πλήρης. Όποιος δεν είναι πλήρης δεν είναι θεϊκός. Ο πραγματικός άνθρωπος ζει όλο το ουράνιο τόξο»
Osho


Τα 7 κλειδιά της γνώσης
 Από το «Βιβλίο των Τσάκρα» του OSHO

Αυτά είναι οι τρόποι που ξεκλειδώνουμε τις πόρτες για να ανακαλύψουμε και να εξισορροπήσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα
Η πρώτη πόρτα οδηγεί στο πρώτο κέντρο που ονομάζεται Μουλαντάρ και σημαίνει βάση, ρίζα . Είναι το κέντρο της ζωής . Εδώ συναντάς την δύναμη για την επιβίωση
Η δεύτερη πόρτα οδηγεί στο δεύτερο κέντρο που ονομάζεται Σβαντιστάνα. Σημαίνει κατοικία του εαυτού και είναι το κέντρο του θανάτου. Η φυσική δυνατότητα αυτού του κέντρου είναι ο φόβος, το μίσος, ο θυμός και η βία. Το ζητούμενο είναι η θανάτωση τους, η μεταμόρφωση τους σε τόλμη, αγάπη, ευσπλαχνία, φιλία. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αποδεχτεί ο άνθρωπος την παρουσία του φόβου, να κατανοήσει τον θυμό και την φύση της βίας ώστε να φτάσει στην συγχώρεση.
Η τρίτη πόρτα οδηγεί στο τρίτο κέντρο που ονομάζεται Μανιπούρα και σημαίνει διαμάντι. Είναι το κέντρο όλων των συναισθημάτων και των αναμνήσεων. Η ζωή είναι πολύτιμη εξαιτίας των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Το γέλιο και το κλάμα, τα δάκρυα και τα χαμόγελα, αποτελούν την δόξα της ζωής.
Ανοίγοντας τις τρεις προηγούμενες πόρτες παίρνουμε το κλειδί για να φτάσουμε στο τέταρτο κέντρο που ονομάζεται Αναχάτα. Είναι το τσάκρα της καρδιάς, το τσάκρα της αγάπης. Είναι το κέντρο όπου γεννιέται η εμπιστοσύνη και η πίστη.
Κάτω από την καρδιά ο άνθρωπος καταλαμβάνεται περισσότερο από ζωώδη ένστικτα. Πάνω από την καρδιά είναι θεϊκός. Μόνο στην καρδιά ο άνθρωπος είναι ανθρώπινος Ο άνθρωπος που νιώθει, αγαπάει, προσεύχεται, κλαίει, γελάει, μοιράζεται, που έχει ευσπλαχνία είναι πραγματικός άνθρωπος. Έχει ανατείλει μέσα του η ανθρωπιά.
Η πέμπτη πόρτα οδηγεί στο κέντρο της επικοινωνίας που ονομάζεται Βισούντι και σημαίνει αγνότητα. Και ασφαλώς μόνον αν έχει συμβεί η αγάπη (άνοιγμα του τετάρτου κέντρου) υπάρχει αγνότητα και αθωότητα. Τότε ο λόγος έχει ευωδιά και οι λέξεις περιέχουν μουσική
Με το έκτο κλειδί ανοίγουμε την πόρτα που οδηγεί στο έκτο ενεργειακό μας κέντρο που ονομάζεται Άτζνα τσάκρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια και σημαίνει κέντρο της θέλησης. Εδώ αφηνόμαστε, παραδινόμαστε στην Θεϊκή δύναμη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει ασυνήθιστη δύναμη της θέλησης.
Φτάνοντας στο έβδομο ενεργειακό κέντρο το Σαχασράρ που σημαίνει λωτός με χίλια πέταλα και βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Εδώ βρίσκεσαι στο κέντρο της ανάπαυσης Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέρος να πας γιατί Είσαι σε επαφή με το Θεό.


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ


Το ανθρώπινο σώμα περιέχει επτά κύρια ενεργειακά κέντρα τα τσάκρα. Τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει τροχός. 
Αυτά μοιάζουν με άνθη που έχουν σχήμα χοάνης. Το καθένα έχει διαφορετικό αριθμό από πέταλα τα «Νάντι». Μέσα από τα Νάντι εισρέει η ενέργεια στα τσακρα για να διοχετευτεί από εκεί στα ενεργειακά σώματα. Ο αριθμός των πετάλων κυμαίνεται από τέσσερα που έχει το ριζικό τσάκρα έως χίλια του τσακρα του στέμματος.
Από το κέντρο του άνθους κάθε τσάκρα ξεκινά ένα κανάλι σαν μίσχος που ενώνεται με την σπονδυλική στήλη. Μέσα σε αυτήν υπάρχει ένα ενεργειακό κανάλι η «Σουσούμνα» και φτάνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού.
Μέσω της Σουσούμνα τα τσάκρα συνδέονται μεταξύ τους. Οι δυο πιο σημαντικές ενέργειες μπαίνουν μέσα στο ανθρώπινο σύστημα από το ριζικό κέντρο και το κέντρο του στέμματος. Ρέουν μέσω της Σουσούμνα στο σώμα και τροφοδοτούν και τα άλλα τσακρα με ζωτική ενέργεια.
Από το ριζικό εισχωρεί η «κουνταλίνι». Η ενέργεια κουνταλίνι βρίσκεται κουλουριασμένη σαν φίδι στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί την θηλυκή έκφραση του Θείου. Από το τσάκρα του στέμματος μπαίνει η ενέργεια του Καθαρού Θεϊκού Όντος και βοηθά στην διάλυση όλων των μπλοκαρισμάτων που υπάρχουν στα τσάκρα.
Δίπλα στη Σουσούμνα βρίσκονται δυο ακόμα ενεργειακά κανάλια που στα σανσκριτικά ονομάζονται «Ίντα» και «Πιγκάλα». Αυτά παίρνουν την «πράνα» απευθείας από τον αέρα μέσω της αναπνοής και αποβάλλουν τοξικές ύλες όταν εκπνέουμε.
Τα τσάκρα περιστρέφονται ανάλογα το φύλο είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα. Ακτινοβολούν ενέργεια απευθείας στο περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν την ατμόσφαιρα γύρω μας. Μέσα από τα τσάκρα μπορούμε να εκπέμπουμε θεραπευτικές δονήσεις καθώς και συνειδητά ή υποσυνείδητα μηνύματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους, τις καταστάσεις ή ακόμη και την ύλη με θετικό ή αρνητικό τρόπο.
 
Το καθένα από τα επτά ενεργειακά κέντρα που υπάρχουν στο σώμα μας περιέχει ένα συμπαντικό μάθημα που πρέπει να μάθουμε καθώς εξελισσόμαστε σε υψηλότερα επίπεδα συνείδησης. Αυτά είναι :
Α) Το πρώτο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με τον υλικό κόσμο.
Β) Το δεύτερο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με την σεξουαλικότητα, την εργασία και την υλική επιθυμία.
Γ) Το τρίτο τσάκρα δίνει μαθήματα σχετικά με το εγώ, την προσωπικότητα και την αυτοεκτίμηση.
Δ) Το τέταρτο τσάκρα δίνει μαθήματα σχετικά με την αγάπη, την συμπόνια και την συγχώρεση.
Ε) Το πέμπτο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με την θέληση και την αυτοέκφραση.
Στ) Το έκτο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με τον νου, την διαίσθηση, την ενόραση και τη σοφία.
Ζ) Το έβδομο τσάκρα περιέχει μαθήματα σχετικά με την πνευματικότητα.
Αυτά τα επτά μαθήματα ζωής μας κατευθύνουν προς τα υψηλότερα επίπεδα συνείδησης.
Αν όμως αγνοήσουμε την ευθύνη μας και την ανάγκη να επιδιώξουμε να μάθουμε αυτά τα μαθήματα, η ενέργεια των τσάκρα μπορεί να εκδηλωθεί με ασθένεια (υπερλειτουργία - υπολειτουργία). Ασθένεια είναι η εξάντληση της εσωτερικής δύναμης ή του πνεύματος μας. Το σώμα και το πνεύμα έχουν άμεση σχέση με την ασθένεια και την θεραπεία.
Για να βιώσουμε την πληρότητα και επομένως την δημιουργικότητα, την γνώση, τη δύναμη, την αγάπη και την ευτυχία πρέπει τα τσακρα να είναι ανοικτά και να συνεργάζονται αρμονικά. Η γνώση των τσάκρα μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να σας επιτρέψει να ζήσετε μια ζωή γεμάτη αφθονία και χαρά.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ
Υπάρχουν δυο τρόποι για να επηρεάσουμε τα τσάκρα ώστε να τα εναρμονίσουμε και να τα ελευθερώσουμε από μπλοκαρίσματα. Ο πρώτος είναι να τα εκθέσουμε σε ενεργειακές δονήσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν όταν λειτουργούν αρμονικά.
Τέτοιες ενεργειακές δονήσεις υπάρχουν στα καθαρά, λαμπερά χρώματα, στους πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, σε ήχους, στα αιθέραια έλαια καθώς και στα στοιχεία που συναντάμε στην φύση.
Η δεύτερη μέθοδος έχει για στόχο την επίτευξη μιας εσωτερικής στάσης αποδοχής χωρίς όρους, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε πλήρη χαλάρωση. Όταν αρνιόμαστε οποιοδήποτε μέρος του εαυτού μας συνειδητά ή ασυνείδητα, όταν τον κρίνουμε και απορρίπτουμε κάποια μέρη μας συντηρούμε μια κατάσταση έντασης που εμποδίζει την χαλάρωση και το λύσιμο των μπλοκαρισμάτων.
Μια στάση αποδοχής του εαυτού μας χωρίς όρους απαιτεί ειλικρίνεια και κουράγιο.
Ειλικρίνεια γιατί χρειάζεται να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι με όλες τις αδυναμίες και τα
αρνητικά του χαρακτηριστικά. Κουράγιο, για να τα δεχτούμε και να είμαστε πρόθυμοι να πούμε ναι σε όλα χωρίς εξαίρεση.
Αυτή η στάση αμερόληπτης αποδοχής αντιστοιχεί στην στάση του Ανώτερου Εαυτού. Υιοθετώντας συνειδητά αυτήν την στάση ανοίγουμε τον εαυτό μας στο δονητικό επίπεδο του «εσωτερικού οδηγού» που υπάρχει μέσα μας και του αναθέτουμε να μας οδηγήσει στην πλήρη υγεία και πληρότητα.

 
ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ
Από το «βιβλίο των τσάκρα»
 
των Shalila Sharamon & Bodo Baginski

1.Ηχοθεραπεία


Αν υπάρχει κάποιο μουσικό κομμάτι που προτιμάτε, μια μουσική που σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει την συνειδητότητα σας και σας γεμίζει χαρά μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν μουσική υπόκρουση για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.
Επίσης θεραπεία μπορεί να έρθει και με τον χορό. Αφού διαλέξετε τα μουσικά κομμάτια που προτιμάτε για το μουσικό σας ταξίδι στα τσάκρα αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και χορέψετε. Επιτρέψετε στο σώμα σας να βρει τις δικές του μορφές έκφρασης. Ο χορός σας οδηγεί στην ενότητα σε όλα τα επίπεδα. Σας φέρνει σε επαφή με την ψυχή σας.
Μια άλλη μορφή ηχοθεραπείας είναι να τραγουδήσετε τους ήχους των τσάκρα στρέφοντας την προσοχή σας στο αντίστοιχο τσάκρα κάθε φορά. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη νότα.
 

1ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ  ΟΥ  ΚΑΙ  ΝΟΤΑ  ΝΤΟ
2ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ ΟΟΥ ΚΑΙ  ΝΟΤΑ  ΡΕ
3ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ   Ο   ΚΑΙ  ΝΟΤΑ  ΜΙ  
4ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ   Α   ΚΑΙ  ΝΟΤΑ  ΦΑ
5ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ   Ε   ΚΑΙ  ΝΟΤΑ  ΣΟΛ
6ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ  ΛΑ  ΚΑΙ  ΝΟΤΑ   ΛΑ
7ο TΣΑΚΡΑ: ΗΧΟΣ   Μ   ΚΑΙ  ΝΟΤΑ   ΣΙ

Ολόκληρο το σύμπαν εμπεριέχεται σε αυτούς τους ήχους. Μπορείτε να ανεβείτε και να κατεβείτε αυτήν την μουσική σκάλα. Όταν τελειώσετε μείνετε για λίγο σιωπηλοί με την προσοχή σας στραμμένη στο σώμα σας.

Μια άλλη μορφή ηχοθεραπείας είναι τα ΜΑΝΤΡΑ. Τα μάντρα είναι συλλαβές διαλογισμού οι οποίες λειτουργούν σε δονητικό επίπεδο και σας συνδέουν με την κοσμική ενέργεια.
 
Τα μάντρα που διεγείρουν κάθε τσάκρα είναι:  
1ο TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ  ΛΑΜ  
2ο TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ  ΒΑΜ 
3ο TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ  ΡΑΜ
4ο
TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ   ΓΙΑΜ
5ο
TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ   ΧΑΜ 
6ο TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ  ΚΣΑΜ 
7ο TΣΑΚΡΑ: ΜΑΝΤΡΑ   ΟΜ

Τα μάντρα μπορείτε να τα εκφράσετε με όποιο τρόπο θέλετε. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νότες για να τα τραγουδήσετε ή να τα ψάλλετε. Αφήστε την διαίσθηση σας να σας οδηγήσει.
Μπορείτε επίσης να τα απαγγείλετε και με την εσωτερική σας φωνή χωρίς να παράγετε ήχο.
Επειδή και οι δυο μορφές ηχοθεραπείας δεν θέλουν πολύ χρόνο μπορείτε να τις εφαρμόζετε κάθε μέρα. Αν τις εφαρμόζετε τακτικά θα αισθανθείτε τον εαυτό σας να ανοίγει όλο και περισσότερο στη «μουσική της ζωής».
Αν βάλετε τον ήχο ΟΜ σε cd να ακούγεται στο χώρο σας μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να τον καθαρίσετε ενεργειακά και να τον εναρμονίσετε.

2. Xρωματοθεραπεία

Τα χρώματα είναι ήχοι που έχουν γίνει ορατοί. Ασκούν ισχυρή επίδραση πάνω μας μέσα από τις συγκεκριμένες δονήσεις τους. Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στην επιρροή των χρωμάτων (γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το πράσινο των δασών, το καφέ της γης κ.λ.π)
Το προσωπικό μας περιβάλλον επηρεάζεται από το χρώμα που έχουν τα ρούχα μας και τα σκεπάσματα του κρεβατιού μας, από τα έπιπλα και τις ταπετσαρίες μας, ακόμη και από τις τροφές μας. Παντού ερχόμαστε σε επαφή με χρωματικές δονήσεις και επηρεαζόμαστε από αυτές συνειδητά ή όχι.
Οι χρωματικές δονήσεις μας επηρεάζουν μέσα από τα επτά τσάκρα με πολύ ειδικό τρόπο. Κάθε χρώμα του φάσματος αντιστοιχεί σε ένα ενεργειακό κέντρο.
Το χρώμα των ρούχων και των εσωρούχων ασκεί σημαντική επιρροή στην προσωπική μας
ευεξία. Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε ένα συγκεκριμένο τσάκρα φροντίστε τα ρούχα σε αυτό το μέρος να έχουν το κατάλληλο χρώμα.
Μπορείτε ακόμη να επηρεάσετε την ευεξία σας με το χρώμα που έχουν τα σκεπάσματα του κρεβατιού σας. Αν αισθάνεστε αδύναμος και χωρίς ενέργεια θα σας βοηθήσει να βάλλετε κόκκινες κουρτίνες ή μπουκέτα με κόκκινα λουλούδια στο περιβάλλον σας.
Όταν γνωρίζετε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα χρώματα και τα ενεργειακά κέντρα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με συνειδητό και σκόπιμο τρόπο για θεραπεία και ευεξία. Για παράδειγμα αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το τσάκρα της καρδιάς μπορούμε να φοράμε συχνά ρούχα σε χρώμα ροζ και να διακοσμήσουμε ανάλογα το χώρο του σπιτιού ή της εργασίας μας.
Χρειάζεται να ξέρετε ότι το μαύρο έχει την χαμηλότερη δόνηση από όλα τα χρώματα. Αν φοράμε συνέχεια μαύρα ρούχα καταστέλλονται σε μεγάλο βαθμό οι λειτουργίες των τσάκρα.
 

Υπάρχει ακόμα μια μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα για την θεραπεία και την εξισορρόπηση των ενεργειακών κέντρων.
Οραματιστείτε μια κόκκινη σπίθα στην περιοχή του πρώτου τσάκρα να μεγαλώνει και να μετατρέπεται σε μια σφαίρα με λαμπερό κόκκινο φως. Στην συνέχεια στρέφετε την προσοχή σας στο δεύτερο τσάκρα όπου μια πορτοκαλί σπίθα γίνεται σφαίρα με έντονο πορτοκαλί φως. Συνεχίζετε με αυτόν τον τρόπο για όλα τα τσάκρα χρησιμοποιώντας κίτρινο για το τρίτο, ροζ ή πράσινο για το τέταρτο, ανοικτό μπλε για το πέμπτο, λουλακί ή μωβ για το έκτο και λευκό ή βιολετί για το έβδομο.
Δυο με τρία λεπτά εικονοποίησης (οραματισμού) είναι αρκετά για κάθε ενεργειακό κέντρο. Στο τέλος παραμείνετε με τα μάτια κλειστά για λίγο ήρεμοι και σιωπηλοί.
Νιώστε ότι είστε ο κυρίαρχος όχι μόνο του φυσικού σας σώματος αλλά και των λεπτών ενεργειακών σας στρωμάτων.

Χρωματικές δονήσεις
Α) Λευκό: Εξαγνίζει, καθαρίζει, φωτίζει, διασαφηνίζει και ουδετεροποιεί.
Β) Κόκκινο: Διεγείρει το σώμα και την ερωτική διάθεση, ενθαρρύνει την δράση, την
ενέργεια, την λαγνεία, το πάθος και την δύναμη.
Γ) Ροζ: Συμπάθεια, αγάπη και αρμονία.
Δ) Πορτοκαλί: Διεγείρει την δημιουργικότητα, ενθαρρύνει την χαρά της ζωής και δίνει αίσθηση ευεξίας. Κάνει καλό στα σεξουαλικά όργανα, τη γονιμότητα και την αυτοπεποίθηση.
Ε) Κίτρινο: Διεγείρει τον νου, βελτιώνει την αίσθηση της προσωπικής δύναμης, της αξίας και της αυτοεκτίμησης. Καταπολεμά την κατάθλιψη, βοηθά στην πέψη και την επικοινωνία.
Στ) Πράσινο: Θεραπεία, αγάπη αρμονία, συναισθηματική και σωματική αποτοξίνωση. Αντικαταθλιπτικό, διεγείρει το συκώτι.
Ζ) Μπλε: Χαλάρωση, ηρεμία και γαλήνη. Βοηθά στην εξισορρόπηση των χημικών του σώματος, διεγείρει τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.
Η) Βυσσινί/ Βιολετί: Ειρήνη, μαντική ικανότητα, διαίσθηση και πνευματικά θέματα, εγκεφαλική δραστηριότητα. Καθαρίζει πνεύμονες και δέρμα.
Θ) Μαύρο / Καφέ : Απορροφά την αρνητική ενέργεια. Σύνδεση με την ενέργεια της γης, σταμάτημα του πόνου.


 3. Αρωματοθεραπεία

Κάθε φυτό έχει τα δικά του ατομικά χαρακτηριστικά και το δικό του μήνυμα. Θέλει να μας υπηρετεί με το χρώμα του, τις ενεργές ουσίες του και το άρωμα του. Να βελτιώνει την υγεία μας, να προσφέρει χαρά και να επεκτείνει την συνειδητότητα μας.
Τα φυτά μέσα από τις ρίζες και τα φύλλα απορροφούν τις γήινες και τις ουράνιες ενέργειες που τις μετασχηματίζουν σε ομορφιά, χρώμα και άρωμα για να τις χαρίσουν σε μας.
Από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια για να διορθώσουν καταστάσεις ανισορροπίας, να εναρμονίσουν την ενέργεια, να καθαρίσουν, να εξαγνίσουν, να επιφέρουν χαλάρωση και ενεργοποίηση.
Αν χρησιμοποιήσετε για την ενεργοποίηση των τσάκρα αιθέραια έλαια φροντίστε να είναι αγνά και φυσικά για να έχουν την ζωτική ενέργεια των φυτών. Είναι σημαντικό να κάνετε χρήση διαφορετικού αρώματος για κάθε τσακρα.
(Αναφέρονται στο κάθε τσάκρα συγκεκριμένα τα κατάλληλα αιθέραια έλαια).
 
Πρώτη μέθοδος: Βάζουμε σε βαμβακάκι δυο σταγόνες αιθέραιο έλαιο και το τοποθετούμε πάνω στο τσάκρα εστιάζοντας την προσοχή μας εκεί και νιώθοντας τις δονήσεις.
Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο τσάκρα πρώτα στέλνουμε την προσοχή μας και
μετά τοποθετούμε το καινούριο βαμβακάκι αναιρώντας το προηγούμενο. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε για όλα τα τσάκρα. Γενικά μερικά λεπτά για κάθε ένα είναι αρκετά.
 
Δεύτερη μέθοδος: Άσκηση αναπνοής
Καθόμαστε άνετα με ίσια πλάτη και αναπνέουμε από την μύτη. Φανταζόμαστε ότι καθώς αναπνέουμε , εισπνέουμε τον αέρα μέσα από το πρώτο τσάκρα και τον εκπνέουμε μέσα από αυτό. Αναπνέουμε μέσα από το ριζικό τσάκρα μαλακά και αργά περίπου για 3-5 λεπτά. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα τσάκρα προσέχοντας να είμαστε εστιασμένοι στην αναπνοή και να μην τρέχει το μυαλό μας σε άλλες σκέψεις. Αυτή η άσκηση αναπνοής μπορεί να συνδυαστεί και με εισπνοή συγκεκριμένου αρώματος για το κάθε τσάκρα.
 
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε αρωματικά ραβδιά και κεριά για να αλλάξετε την ατμόσφαιρα και την ενέργεια του δωματίου σας δημιουργώντας ένα κλίμα που σας χαλαρώνει. Το κάψιμο του θυμιάματος ίσως είναι η πρώτη μορφή αρωματοθεραπείας.
Αν τοποθετήσετε πάνω σε καρβουνάκι που καίγεται φασκόμηλο τότε μπορείτε να καθαρίσετε, να εξαγνίσετε και να ενεργοποιήσετε αρμονικά τον χώρο σας.
 
4. Κρυσταλλοθεραπεία
Από το βιβλίο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ» της Κριστίνα Ρόντεμπεκ


Από τότε που περπάτησαν οι άνθρωποι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη γοητευτήκαν από ορισμένες μυστηριώδεις και όμορφες πέτρες.
Δημιουργημένοι στα σκοτεινά βάθη της γης οι κρύσταλλοι είναι θαύμα χρωμάτων και φωτός. Εκεί στην αγκαλιά της γης έχουν υποβληθεί σε μια διαδικασία καθαρισμού και εξάγνισης μέσα στο σκοτάδι και την απομόνωση πριν αποκαλυφθούν από τον άνθρωπο και βγουν στο φως της ημέρας.
Οι κρύσταλλοι είναι κατάλληλοι για θεραπεία των τσάκρα για έναν ιδιαίτερο λογο. Έχουν δημιουργηθεί από τα στοιχεία της Μητέρας γης και μας συνδέουν με την θεραπευτική, προστατευτική και ενισχυτική ενέργεια της. Εμπεριέχουν το φως στα καθαρότερα και πιο φυσικά χρώματα και μεταδίδουν κοσμικά χαρακτηριστικά και ενέργεια. Προσελκύουν και διοχετεύουν τις δυνάμεις του ουρανού και της γης και τις ακτινοβολούν στον κόσμο.
Πριν από την χρήση τους θα πρέπει να τους καθαρίσετε γιατί δεν εκπέμπουν μόνο ενέργεια αλλά απορροφούν και βλαβερές ουσίες από το σώμα καθώς και αρνητικές δονήσεις από το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μας καθαρίζουν και μας προστατεύουν.
Οι κρύσταλλοι λειτουργούν καλά με τις λεπτές ενέργειες των βαθύτερων συναισθημάτων μας. Μπορούν να μας καθοδηγήσουν όταν αγωνιζόμαστε να βρούμε τον δρόμο μας μέσα στην ζούγκλα των συναισθημάτων και να μας καθησυχάσουν αν πέσουμε σε κατάθλιψη. Αν οι διαθέσεις σας είναι ευμετάβλητες καλό θα είναι να βάλλετε στην πίσω τσέπη σας έναν κρύσταλλο γείωσης (μαύρη τουρμαλίνη) .
Λόγω της σταθερής ηλεκτρικής τους ενέργειας διευκολύνουν την σκέψη. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθούν για να εξομαλύνουν την ατμόσφαιρα. Μέρη όπου η ενέργεια είναι πεσμένη μπορούν να αναζωογονηθούν.
Για καλή θετική ενέργεια μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα γυάλινο δοχείο κοντά στην είσοδο του σπιτιού σας μια μαύρη τουρμαλίνη και μια λευκή πυραμίδα. Το νερό που θα βάλλετε μέσα να μην σκεπάζει όλη την επιφάνεια τους. Η τουρμαλίνη δεσμεύει την αρνητική ενέργεια, το νερό την συγκρατεί και η πυραμίδα βγάζει λευκό φως στο χώρο.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι η εξωτερική μορφή ενός πολύτιμου λίθου συντηρείται από ένα εσωτερικό ον. Κάθε φορά που στρέφετε την αγάπη σας και την προσοχή σας προς ένα ον ανοίγεστε στα δώρα που σας έχει δώσει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα, τα φυτά και τα ορυκτά. Επομένως πρέπει να χειρίζεστε τους κρυστάλλους σας με αγάπη και σεβασμό.
Να εκτιμάτε τα δώρα τους και να τους βάζετε σε ένα μέρος όπου θα σας δίνουν χαρά με την παρουσία τους. Γενικά οι δονήσεις τους μας εξισορροπούν και μας φέρνουν αρμονία λόγω της φυσικής ικανότητας του σώματος να θεραπεύετε.

Καθαρισμός των κρυστάλλων
Όταν ένας κρυσταλλοθεραπευτής μιλά για καθαρισμό μιας πέτρας εννοεί κάτι παραπάνω από τον καθαρισμό της βρωμιάς. Στην πραγματικότητα καθαρίζεται την ενέργεια του κρυστάλλου και βοηθάτε την μοναδική του δόνηση να συνηχεί πιο αποτελεσματικά.
1.Τρεχούμενο νερό: Τοποθετείστε έναν κρύσταλλο κάτω από τρεχούμενο νερό κρατώντας τον στο χέρι σας ή βάζοντας τον μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο. Αφήστε το νερό να τον ξεπλύνει. Κάποιοι κρύσταλλοι δεν πρέπει να μπαίνουν στο νερό όπως ο Τυρκουάζ και ο Λάπις Λάζουλι.


2.Ορυκτό αλάτι: Το αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για ορισμένους κρυστάλλους. Όμως είναι ένα πολύ αποτελεσματικό καθαριστικό. Για να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια του αλατιού χωρίς να επηρεάσετε τον κρύσταλλο βάλτε τον πρώτα σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο και ύστερα βυθίστε το σε ένα πιάτο με αλάτι. Αφήστε το για μια μέρα. Τον αιματίτη τον καθαρίζεται με αυτόν τον τρόπο. 
3. Θάλασσα ή αλμυρό νερό: Το θαλασσινό νερό η το αλατόνερο είναι ένα θαυμάσιο καθαριστικό ιδιαίτερα αν πιστεύετε ότι ο κρύσταλλος σας έχει πάθει σοβαρή ζημιά. Βάλτε τον στο νερό και αφήστε τον στο φως του ήλιου και του φεγγαριού για 36 ώρες.
4. Ηλιακό φως: Το ηλιακό φως φορτίζει τους κρυστάλλους με ενέργεια. Ιδιαίτερα τους κρυστάλλους που έχουν ηλιακή ενέργεια όπως ο κίτρινης, το ρουμπίνι ή ηλιόπετρα. Ο αμέθυστος, ο ροζ χαλαζίας και το τουρκουάζ συνήθως ξεθωριάζουν στο ηλιακό φως συνεπώς δεν είναι για αυτούς η κατάλληλη μέθοδος.
5. Καπνός: Οι ινδιάνοι καθάριζαν τους κρυστάλλους με τον καπνό λευκής αρτεμίσιας ή φασκομηλιάς. Απλά τα ανάβετε και περνάτε τους κρυστάλλους πάνω και μέσα από τον καπνό τους.
6. Ήχος: Οι καθαρές ηχητικές δονήσεις είναι ένας άριστος τρόπος καθαρισμού τον κρυστάλλων. Βάζετε τους κρυστάλλους σας μέσα σε ένα ηχητικό κύπελλο, το χτυπάτε και αφήνετε την νότα να ηχήσει μέσα από τις πέτρες.

Αποθήκευση κρυστάλλων
Παλιότερα πίστευαν ότι ήταν καλύτερα να έχετε τους κρυστάλλους σας κάπου που δεν τους βλέπει το φως. Τώρα όμως πιστεύουν ότι μπορούν οι κρύσταλλοι να είναι εκτεθειμένοι στο φως αρκεί να καθαρίζονται τακτικά και να τρέφονται με καλαμπόκι. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται απλώστε τους κρυστάλλους σας πάνω σε ωμό καλαμπόκι και αφήστέ τους να τραφούν.
Αν βάλετε έναν Καρνεόλη μαζί με τις άλλες πέτρες, θα βοηθήσει να μείνουν καθαρές και συντονισμένες. Οι πιο ιδιαίτεροι κρύσταλλοι πρέπει να φυλάγονται μόνοι τους τυλιγμένοι στο δικό τους ύφασμα και να βγαίνουν μόνο για συγκεκριμένο λόγο.

Εξισορρόπηση των τσάκρα με κρυστάλλους


Η εξισορρόπηση των τσάκρα παίρνει χρόνο και ενέργεια για αυτό θα πρέπει ν αφιερώσετε 1-2 ώρες σε αυτήν την άσκηση και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ενοχλήσουν.
Βεβαιωθείτε ότι οι κρύσταλλοι σας είναι καθαροί και προγραμματισμένοι για την θεραπεία των τσάκρα. Όταν τους προγραμματίζεται απλά γεμίστε το μυαλό σας με αγάπη και θεραπεία και αφήστε το αυτό να κυλήσει στους κρυστάλλους και να τους γεμίσει.
Ξαπλώστε φορώντας άνετα ρούχα και τοποθετείστε τους κρυστάλλους στο σώμα σας. Ξεκινώντας από την βάση τοποθετείστε τον κατάλληλο κρύσταλλο πάνω σε κάθε τσακρα. κλείστε τα μάτια και αναπνεύστε χαλαρά από την μύτη. Η προσοχή σας στην αναπνοή που μπαίνει και βγαίνει από το σώμα σας.
Έπειτα συγκεντρώστε την προσοχή σας στο τσάκρα της βάσης και νιώστε ότι εισπνέετε θετική ενέργεια από τον κρύσταλλο που βρίσκεται εκεί. Καθώς εκπνέετε νιώστε την ενέργεια να διασχίζει το σώμα και να βγαίνει έξω από αυτό. Ο κύκλος της αναπνοής κάνει το τσακρα να περιστρέφεται. Κάντε το ίδιο για κάθε τσάκρα οραματιζόμενοι αν μπορείτε τα τσάκρα να περιστρέφονται. Νιώστε την ενέργεια από κάθε τσάκρα και μετά νιώστε τα να λειτουργούν όλα μαζί. Μετά από αυτήν την θεραπεία μείνετε σπίτι και κάντε κάτι που σας γειώνει όπως να φάτε ένα γεύμα ή να κάνετε ένα μπάνιο. 
TΟ ΠΡΩΤΟ ΤΣΑΚΡΑ  
ΜΟΥΛΑΝΤΑΡA Ή ΡΙΖΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

(Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski 
και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline Myss)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χρώμα: κόκκινο
Αντίστοιχο στοιχείο : Γη
Αίσθηση : όσφρηση
Σύμβολο: Λωτός με 4 πέταλα
Το ριζικό τσάκρα μας συνδέει με τον φυσικό κόσμο και επιτρέπει στην γήινη ενέργεια να εισχωρήσει στο ενεργειακό μας σύστημα. Αντιστοιχεί στο γήινο στοιχείο και χρώμα του είναι το κόκκινο. Το κόκκινο της ενέργειας και της δραστηριότητας που ξεχειλίζουν από τον πυρήνα του πλανήτη μας.
Εδώ ερχόμαστε σε επαφή με το πνεύμα της «μητέρας γης» και μπορούμε να βιώσουμε την δύναμη, την αγάπη και την υπομονή της. Μας δίνει την γήινη σταθερότητα και το στερεό έδαφος πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε την ζωή μας. Ταυτόχρονα μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για δημιουργική αυτοέκφραση.
Η εξασφάλιση της επιβίωσης, η εύρεση υλικής ασφάλειας, η οικοδόμηση της ύπαρξης μας καθώς και η διαιώνιση του είδους μέσα από την δημιουργία οικογένειας ανήκουν στην σφαίρα του πρώτου τσάκρα. Εδώ ανήκει και η σεξουαλικότητα σαν φυσική λειτουργία και σαν μέσο για την γέννηση των απογόνων.
Η ενέργεια του εκδηλώνεται με την ανάγκη μας για λογική για τάξη και δομή. Αυτή η ενέργεια μας προσανατολίζει στον χώρο, στον χρόνο και στις πέντε αισθήσεις μας Το ριζικό τσακρα είναι η έδρα του συλλογικού ασυνείδητου.
Αποτελεί το ζωτικό θεμέλιο όλων των ανώτερων τσάκρα και είναι η πηγή της ζωής. Εδώ ερχόμαστε σε επαφή με το ανεξάντλητο απόθεμα της ενέργειας κουνταλίνι ή όπως αλλιώς λέγεται «το φίδι της φωτιάς» Η Σουσούμνα, η Πιγκάλα και η Ίντα, τα τρία ενεργειακά κανάλια του ανθρώπινου σώματος, αρχίζουν από αυτό το τσάκρα. Για να διατηρήσουμε την εσωτερική μας ισορροπία πρέπει το πρώτο τσάκρα να λειτουργεί σε αρμονία με το έβδομο.

Aρμονική λειτουργία
Αν το ριζικό τσάκρα είναι ανοικτό και λειτουργεί αρμονικά θα νιώθετε μια βαθιά σχέση με τη γη. Την αντιλαμβάνεστε σαν ένα ασφαλές μέρος που σας δίνει τροφή, φροντίδα, στέγη, ασφάλεια. Η ζωτική σας δύναμη θα είναι άθικτη και θα είστε ριζωμένοι στην ζωή και στον εαυτό σας. Η ζωή σας θα χαρακτηρίζεται από ικανοποίηση, σταθερότητα και εσωτερική δύναμη.

Δυσαρμονική λειτουργία
Αν το ριζικό τσάκρα δυσλειτουργεί οι σκέψεις και οι πράξεις του ατόμου περιστρέφονται γύρω από υλικά αποκτήματα, την υλική ασφάλεια ή τις αισθησιακές καταχρήσεις και απολαύσεις (φαγητό, σεξ, αλκοόλ). Όταν το πρώτο του κέντρο δεν έχει αρμονία έχει την τάση να κρατά από τους άλλους απόσταση για ασφάλεια. Ταυτόχρονα του είναι πολύ δύσκολο να δίνει η να παίρνει ελεύθερα.
Μπορεί να είναι προσκολλημένο σε ασυγκράτητες επιθυμίες από τις οποίες δεν μπορεί να απαλλαχτεί. Αν το αμφισβητήσουν σε όσα λέει ή κάνει θυμώνει και μερικές  φορές μπορεί να φτάσει σε σημείο μανίας ή επιθετικότητας.
Αν υπολειτουργεί το πρώτο τσάκρα τότε δεν υπάρχει σωματική και συναισθηματική αντοχή. Το άτομο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις καθημερινότητας και του λείπει η σταθερότητα και η δύναμη να πετύχει τους στόχους του.

Φόβοι του πρώτου τσάκρα: Φόβοι υλικής επιβίωσης, εγκατάλειψης (κυρίως από οικογένεια, ομάδα) και απώλειας της φυσικής τάξης.

Δυνατά σημεία του πρώτου τσάκρα: Φυλετική και οικογενειακή ταυτότητα. Η υποστήριξη και η αφοσίωση που δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σχέσης με τον υλικό κόσμο.

Ιερή αλήθεια του πρώτου τσάκρα: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ
Είμαστε συνδεδεμένοι με όλα όσα έχουν ζωή και χρειάζεται να ξέρουμε ότι οι επιλογές που κάνουμε και οι πεποιθήσεις που έχουμε επιδρούν στο σύνολο της ζωής.

Μέρη του σώματος που αντιστοιχούν στο πρώτο τσάκρα:
Σπονδυλική στήλη, οστά, δόντια, νύχια, πρωκτός, προστάτης, αίμα και παραγωγή κυττάρων.
Αδένας: Επινεφρίδια


Ασθένειες

Σωματικά προβλήματα που εκδηλώνονται όταν το πρώτο τσάκρα δεν λειτουργεί σωστά είναι:
α)  Προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και στα πόδια
β)  Δυσλειτουργία των όρχεων
γ)  Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες
δ)  Εύθραυστα δόντια και νύχια
ε)  Αναπνευστικά προβλήματα
στ) Δυσκολία στην δημιουργία νέων κυττάρων

Η συναισθηματική και ψυχολογική σταθερότητα γεννιούνται στην οικογένεια και στο κοινωνικό περιβάλλον των πρώτων χρόνων. Οι οικογενειακές δυσλειτουργίες δημιουργούν διάφορες ψυχικές ασθένειες όπως πολλαπλή προσωπικότητα, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, κατάθλιψη και καταστροφικές τάσεις (αλκοολισμός).

Πολικότητα: Εισπνοή –Εκπνοή
Δυνατότητες καθαρισμού και ενεργοποίησης του πρώτου τσάκρα

1. Η εμπειρία της φύσης
α) Η ενατένιση του κατακόκκινου ήλιου όταν ανατέλλει ή δύει αναζωογονεί και εναρμονίζει το πρώτο τσάκρα.
β) Αν καθίσετε στη γη, σε στάση λωτού και εισπνεύστε συνειδητά το άρωμα της θα νιώσετε να σας πλημμυρίζει η σταθεροποιητική και θεραπευτική δύναμη της.
γ) Αγκαλιάστε ένα δένδρο συνειδητά και δεχτείτε την ενέργεια του. Παρατηρήστε την ενέργεια που δέχεστε. Νιώστε ότι γίνεστε το ίδιο πλούσιοι και δυνατοί όπως αυτό. Στο τέλος όμως μη ξεχάσετε να το ευχαριστήσετε.

2. Ηχοθεραπεία
Η αρχαία μουσική πολλών πρωτόγονων λαών είναι κατάλληλη για την ενεργοποιήσει του ριζικού τσάκρα καθώς και οι χοροί τους (αφρικάνικα, ινδιάνικα κ.λ.π.) Επίσης και όλοι οι ήχοι από την φύση.
Ήχος: ΟΥ
Προκαλεί καθοδική κίνηση προς τις ρίζες. Σας οδηγεί στα βάθη του ασυνείδητου και σας φέρνει σε επαφή με την γήινη δύναμη του πρώτου τσάκρα.
Μάντρα: Λαμ

3. Χρωματοθεραπεία
Το κόκκινο χρώμα ζεσταίνει, αναζωογονεί και αφυπνίζει την ζωτικότητα και το κουράγιο.
Αυξάνει την αιμοποίηση και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Αποδεσμεύει την καταπιεσμένη ενέργεια. δημιουργεί διάθεση για εξωστρέφεια, επικοινωνία και δημιουργία.

4. Αρωματοθεραπεία
α) Ο κέδρος βοηθά να συγκεντρώσετε ενέργεια και δίνει γαλήνη.
β) Το γαρύφαλλο διαλύει μπλοκαρισμένες ενέργειες. Απελευθερώνει τον εαυτό από περιοριστικές πεποιθήσεις

5. Κρύσταλλοι
Κόκκινος αχάτης: παρέχει σοβαρότητα, σταθερότητα και γαλήνη. Διαλύει τα αρνητικά συναισθήματα και προστατεύει τον εσωτερικό εαυτό.
Αιματίτης: προσφέρει δύναμη και ενέργεια. Ασκεί αναζωογονητική επίδραση στο σώμα και κινητοποιεί κριμένες ενέργειες.
Γρανίτης: δίνει ορμή. Δύναμη της θέλησης, αυτοπεποίθηση και επιτυχία. Ανοίγει την ματιά σας στο άγνωστο και ενισχύει την διόραση. Διεγείρει την σεξουαλική ορμή.


Οραματισμός
Mπορείς να σταθείς όρθιος ή να καθίσεις οκλαδόν ή να ξαπλώσεις κάπου άνετα.
Σε κάθε εισπνοή, εκπνοή χαλαρώνεις περισσότερο και βυθίζεσαι σε μια κατάσταση ηρεμίας. Στείλε τον αέρα της εκπνοής σου να φύγει από τα πέλματα σου προς τη γη ….

Οραματίσου ότι από τα πέλματα σου βγαίνουν ρίζες που χώνονται στη γη. Πάνε βαθιά, διακλαδίζονται και απλώνονται. Σιγά, σιγά μεταμορφώνεσαι σε δένδρο.
Τα πόδια σου και το σώμα σου μέχρι το στήθος γίνονται ο κορμός του δένδρου. Τα χέρια σου και το κεφάλι γίνονται τα κλαδιά του. Πλούσιο φύλλωμα τα σκεπάζει και ίσως υπάρχουν λουλούδια  ή καρποί …

Νιώσε την ενέργεια του δένδρου που σε έχει τυλίξει …
Νιώσε τις ρίζες του και την δύναμη που παίρνει μέσα από αυτές, από τη γη….
Νιώσε τον ήλιο να χαϊδεύει το φύλλωμα σου και να σου δίνει την ενέργεια του…
Είσαι το δένδρο. Έχεις όλες τις ιδιότητες του και την δύναμη του…..
Νιώσε τον αέρα να παίζει με τα φύλλα σου και τις σταγόνες της βροχής να σε αγγίζουν ευεργετικά. Είσαι το δένδρο. Νιώσε την δύναμη του…

Τώρα βγαίνεις από το δένδρο και κάθεσαι στις ρίζες του ακουμπώντας την πλάτη σου πάνω του. Άφησε το δένδρο να σε αγαλλιάσει. Νιώσε την ενέργεια του…
Νιώσε την ανεξάντλητη ενέργεια της γης να εισρέει ασταμάτητα μέσα σου……

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού θα νιώθεις ότι θα είσαι συνδεδεμένος με τις προστατευτικές και θεραπευτικές ενέργειες της γης….
Τώρα στείλε την προσοχή σου πάλι στο σώμα σου. Δίνεις μικρή κίνηση στα πόδια, στα χέρια, στα μάτια. Ξαναγυρνάς στο εδώ και στο τώρα…Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ
Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra
Ο νόμος του Κάρμα ή της αιτίας και του αποτελέσματος αντιστοιχεί στο πρώτο τσάκρα. 
Όσο αφορά το υλικό επίπεδο κάθε τι που πράττεται, κάθε δράση σας, οδηγεί στην αντίστοιχη αντίδραση. Κάθε πράξη σας γεννά μια δύναμη ενέργειας που επιστρέφει σε σας με ανάλογο τρόπο. Ότι σπέρνουμε θερίζουμε.
Αν με την συμπεριφορά σας προσφέρεται ευτυχία και επιτυχία στους άλλους τότε ο καρπός του κάρμα σας θα είναι η ευτυχία και η επιτυχία  

Μπορείτε να θέσετε σε εφαρμογή το νομό του κάρματος αν αποφασίσετε να κάνετε τα ακόλουθα βήματα:
1)Παρατηρήστε τις επιλογές που κάνετε κάθε στιγμή. με αυτόν τον τρόπο έχετε την πλήρη συνείδηση του παρόντος σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον.
2)Αναρωτηθείτε: ποιες οι συνέπειες της επιλογής που κάνω; Θα φέρει ευτυχία σε μένα και τους άλλους;
3)Ζητήστε από την καρδιά σας να σας καθοδηγήσει. Αν αισθανθείτε άνεση τότε ακολουθήστε την επιλογή σας άφοβα. Αν νιώσετε δυσφορία προσπαθήστε να δείτε τις συνέπειες της επιλογής σας. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τον εαυτό σας να κάνει τις σωστές επιλογές για σας και για τους γύρω σας.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΣΑΚΡΑ
Σβαντιστάνα « η κατοικία της ζωτικής δύναμης»
 


(Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski 
                   και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline Myss)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χρώμα : πορτοκαλί
Στοιχείο : νερό
Αίσθηση : γεύση
Σύμβολο: Λωτός με 6 πέταλα

 
 

To δεύτερο τσάκρα βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, προς την περιοχή του αφαλού  και αφορά τις σχέσεις. Αντανακλά την ανάγκη που έχουμε για επαφή με άλλους ανθρώπους και την επιθυμία να ελέγχουμε σε κάποιο βαθμό την δυναμική του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Είναι ένα πολύ δυνατό κέντρο πoυ ελέγχει την σεξουαλική ζωή και συνδέεται με την δημιουργία. Επηρεάζει τα συναισθήματα για την σεξουαλικότητα και κυβερνά την αγάπη και το μίσος στις σχέσεις μας.
Η ενέργεια αυτού του τσάκρα μας βοηθά να αποκτήσουμε την αίσθηση της προσωπικής μας ταυτότητας και των προστατευτικών ψυχολογικών ορίων. Έτσι δεν χρειάζεται να διαπραγματευόμαστε ή να ξεπουλάμε τον εαυτό μας.
Πολικότητα του είναι τα αντίθετα συναισθήματα όπως η έλξη και η απώθηση, συναισθήματα που ορίζουν τις επιθυμίες μας. Συνδέεται με το στοιχείο του νερού, την πηγή της βιολογικής μας ζωής. Το νερό γονιμοποιεί και παράγει συνέχεια ζωή. Επίσης καθαρίζει και εξαγνίζει. Διαλύει και παρασύρει τα μπλοκαρίσματα που εμποδίζουν την ροή της ζωτικής του. ενέργειας.

Αρμονική λειτουργία
Η αρμονική λειτουργία ενός ανοικτού ιερού τσάκρα εκφράζεται με την φυσική ροή της ζωής και των συναισθημάτων.
Κάποιος που έχει ανοικτό το δεύτερο τσάκρα του είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε  επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Ιδιαίτερα μ΄ αυτούς του αντίθετου φύλου και φέρεται φυσικά. Η σεξουαλική ένωση με έναν σύντροφο που αγαπά του δίνει την ευκαιρία να λάβει μέρος στον χορό της δημιουργίας που εκτελείται από την αρσενική και την θηλυκή ενέργεια.
Αισθάνεται την δημιουργική ενέργεια να διαπερνά το σώμα, τον νου και την ψυχή του. Η ζωή του είναι γεμάτη με ενθουσιασμό, τα συναισθήματα είναι γνήσια και οι πράξεις του  δημιουργικές.

Δυσαρμονική λειτουργία
Παρουσιάζεται αβεβαιότητα και ένταση σε σχέση με το άλλο φύλο. Η ενέργεια της σεξουαλικότητας εμφανίζεται ή με υπερβολικές φαντασιώσεις ή με καταπιεσμένες επιθυμίες που εκρήγνυνται κατά καιρούς.
Δημιουργεί στο άτομο επιθετικότητα και ματαιοδοξία (υπερλειτουργία). Ακόμα μπορεί να είναι υπερευαίσθητο, ακραία ντροπαλό και επιβαρυμένο με ενοχές (υπολειτουργία). Μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει προβλήματα σύλληψης (γονιμότητα) .

Φόβοι του δεύτερου τσάκρα: Φόβοι απώλειας, ελέγχου, φόβος για την εξουσία ή τους εθισμούς, φόβος για την οικονομική απώλεια και για την εγκατάλειψη και τέλος ο φόβος της απώλειας της δύναμης του φυσικού σώματος.

Δυνατά σημεία του δεύτερου τσάκρα: Η ικανότητα και το σθένος να επιβιώνουμε οικονομικά και σωματικά από μόνοι μας. Η ικανότητα να αναρρώνουμε από απώλειες συναισθηματικές (απώλειες μελών οικογένειας, συντρόφου) ή υλικές (απώλεια περιουσίας, εργασίας κ.λ.π).
Το ταλέντο στην λήψη αποφάσεων για την προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.

Ιερή αλήθεια του δεύτερου τσάκρα: Να Τιμάτε ο Ένας τον Άλλον.
Αυτή η αλήθεια έχει εφαρμογή όχι μόνο στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και στις σχέσεις με κάθε μορφή ζωής . 


Μέρη του σώματος που αντιστοιχούν στο δεύτερο τσάκρα
Όργανα αναπαραγωγής, παχύ έντερο, κάτω μέρος σπονδυλικής στήλης, λεκάνη, ουροδόχος κύστη, σκωληκοειδής απόφυση, νεφρά. Όλα τα υγρά του σώματος (αίμα, λέμφος, σπέρμα, γαστρικά υγρά).
Αδένες: Ωοθήκες, ορχείς, προστάτης.

Ασθένειες
Η ενέργεια του ιερού τσάκρα είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές που έχουμε για να
ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά γεγονότα της ζωής μας βρίσκοντας λύσεις στα ψυχικά, υλικά και πνευματικά προβλήματα .
Το μπλοκάρισμα αυτής της ενέργειας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ανικανότητα, στειρότητα, κολπικές μολύνσεις, ενδομητρίωση και κατάθλιψη. Τα ινομυώματα προέρχονται από την δημιουργική ενέργεια του δευτέρου τσακρα που δεν εκδηλώθηκε ποτέ. Προβλήματα στην εμμηνόπαυση (εξάψεις, κατάθλιψη) είναι ενεργειακή δυσλειτουργία αυτού του τσακρα.
Το οικονομικό άγχος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον προστάτη και στις ωοθήκες, χρόνιους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και τα ισχία. 


Πολικότητα : Αντίθετα Συναισθήματα
Δυνατότητες για καθαρισμό και ενεργοποίηση του δεύτερου τσάκρα
 

1.Η εμπειρία της φύσης
Το φως του φεγγαριού  και το άγγιγμα του καθαρού νερού στην ύπαιθρο διεγείρουν το δεύτερο τσάκρα. Η σελήνη, ιδιαίτερα η πανσέληνος κάνει πιο φωτεινά και θετικά τα συναισθήματα και βοηθά στο να γίνετε δεκτικοί στα μηνύματα της ψυχής. Αν μπορείτε να κοιτάξετε το βράδυ την σελήνη καθώς είστε σε επαφή με καθαρό νερό θα έχετε μια εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στο δεύτερο τσάκρα.

2. Ηχοθεραπεία
Κάθε είδος μουσικής που «ρέει» και δημιουργεί μια ξένοιαστη χαρά για την ζωή είναι η κατάλληλη για την ενεργοποίηση αυτού του τσακρα. Μπορείτε ακόμα να ακούσετε κελαδήματα πουλιών, τον ήχο του τρεχούμενου νερού η τον παφλασμό μιας μικρής πηγής.
Ήχος : ΟΟΥ
Ο ήχος οου δημιουργεί μια κυκλική κίνηση. Όταν φτάνουμε στο τέλος του ήχου αφυπνίζεται το συναισθηματικό βάθος και οδηγούμαστε σε μια κατάσταση κυκλικής ενότητας όπου το γιν και το γιανγκ σχηματίζουν ένα αρμονικό όλων.
Μάντρα : ΒΑΜ

3. Αρωματοθεραπεία
Ιλάνγκ-ιλάνγκ: Το γλυκό του άρωμα σας κάνει να νιώθετε ασφαλείς και σας ενθαρρύνει
να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας στη ροή των συναισθημάτων σας. Διαλύει τα μπλοκαρίσματα και τα ταραγμένα συναισθήματα.
Σανταλόξυλο: Αυξάνει την σεξουαλική ενέργεια, διεγείρει την φαντασία και ξυπνά την χαρά της δημιουργικής δραστηριότητας.

4. Χρωματοθεραπεία
Το πορτοκαλί είναι το εσωτερικό χρώμα του νερού. Μας προσφέρει μια διεγερτική και ανανεωτική ενέργεια και μας απελευθερώνει από τα άκαμπτα συναισθήματα.
Ταυτόχρονα κινητοποιεί την υπάρχουσα ενέργεια. Βοηθά στην εκδήλωση του φυσικού δυναμικού και στις διεργασίες για την απόκτηση νοητικής σοφίας και γνώσης.
 

5.Κρύσταλλοι
Καρνεόλη: Επιτρέπει στην ζωτική ενέργεια να ρέει ελεύθερα. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, θεραπεύει αρθρίτιδες και πόνους στην μέση. Διαλύει τα αρνητικά συναισθήματα και αναζωογονεί τις δημιουργικές εκφραστικές δυνάμεις. Διεγείρει τις σεξουαλικές ορμές.
Φεγγαρόπετρα: Βοηθά να ανοιχτείτε στον συναισθηματικό σας  πλούτο και εναρμονίζει την συναισθηματική ισορροπία. Βελτιώνει την γονιμότητα και εξασφαλίζει στις γυναίκες ένα ισορροπημένο ορμονικό πεδίο.
Κοράλλι: Καταπολεμά την αναιμία, ρίχνει τον πυρετό, θεραπεύει δερματικές παθήσεις και τονώνει την θηλυκή ενέργεια. Είναι αντικαταθλιπτικό.   

ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ

Κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Παρατήρησε την εισπνοή και τη εκπνοή. Σιγά, σιγά επιτρέπεις στην αναπνοή σου να γεμίσει την κοιλίτσα σου. Νιώθεις την ευεργετική της δύναμη…
Στείλε την προσοχή σου τώρα στο δεύτερο τσάκρα, λίγο πιο κάτω από τον αφαλό. Αισθάνεσαι εκεί μια λεπτή κυκλική κίνηση. Την νιώθεις σαν ζεστό νερό που στροβιλίζεται…
Στο κέντρο της αρχίζει να φαίνεται ένα καθαρό πορτοκαλί φως που γίνεται ολοένα και πιο δυνατό με κάθε περιστροφή της κυκλικής δύναμης…
Τα κύματα που ξετυλίγονται γεμίζουν το σώμα σου σε κύκλους που όλο διευρύνονται…
Βγαίνουν έξω από το σώμα και εσύ νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε μια πορτοκαλί σφαίρα. Νιώσε την ενέργεια της, την δύναμη της… 

Επέτρεψε στο σώμα και την ψυχή σου να χαλαρώσουν, να λύσουν τους κόμπους και να δεχτούν την ευεργετική ενέργεια της πορτοκαλί σφαίρας…
Η σφαίρα σιγά, σιγά γεμίζει με νερό. Παραδώσου στο χάιδεμα και το λίκνισμα αυτού του νερού της ζωής …
Τα μπλοκαρισμένα κανάλια ανοίγουν, τα θέλω, οι επιθυμίες σε πλημμυρίζουν. Νιώθεις την ενέργεια, την δύναμη της πηγής της ζωής να γίνεται ένα με την δική σου δύναμη …
Έχεις την δύναμη της Πηγής…
Τελειώνοντας αυτό το ταξίδι θα παραμείνεις σε επαφή με την Πηγή της Ζωής μέσα σου…
 

Τώρα νιώσε το σώμα σου και πάρε βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Τέντωσε τα πόδια, τα χέρια, κίνησε την λεκάνη αργά, αρμονικά και στον χρόνο που είναι ο κατάλληλος για σένα άνοιξε τα μάτια.


Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ
Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra 


Όταν μένετε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις και δεν στέκεστε άκαμπτοι σε μια, τότε τα όνειρα και οι επιθυμίες σας θα ρέουν σύμφωνα με τις επιθυμίες της φύσης .Και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή οι επιθυμίες σας θα πραγματοποιηθούν. Αυτός είναι ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας που ενεργοποιείται στο δεύτερο τσάκρα μας διδάσκει ότι μπορούμε να κάνουμε λιγότερα και να πετύχουμε περισσότερα.
Όταν αναζητάτε την εξουσία και τον έλεγχο πάνω στους άλλους, ή τα χρήματα μόνο για προσωπικό όφελος, ή την δύναμη για χάρη του εγώ τότε δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να σπαταλάτε ενέργεια.
Όταν όμως η ζωτική σας ενέργεια ρέει μέσα από το κέντρο της δημιουργίας και οι πράξεις σας έχουν σαν κίνητρο την αγάπη τότε συμμετέχετε στην δημιουργία της καταβάλλοντας λιγότερη προσπάθεια.
Υπάρχουν τρία στοιχεία στο νόμο της ελάχιστης προσπάθειας. Τρία πράγματα μπορείτε να κάνετε για να θέσετε σε ενέργεια την αρχή: κάνε λιγότερα και πέτυχε περισσότερα.
Το πρώτο στοιχείο λοιπόν είναι η αποδοχή.
«Σήμερα θα αποδεχτώ τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα γεγονότα όπως κι αν έρθουν»
Κάθε στιγμή στο σύμπαν είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Όταν αντιμάχεστε αυτήν τη στιγμή επειδή κάτι δεν σας αρέσει, δεν σας ικανοποιεί τότε αντιμάχεστε όλο το σύμπαν. Αντί να παλεύετε το σύμπαν πάρτε το απόφαση και αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλετε να είναι. Μπορείτε να εύχεστε να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον και να δραστηριοποιηθείτε για αυτό αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα αποδεχτείτε όπως έχουν.
Όταν αντιδράστε σε μια κατάσταση ή σε ένα πρόσωπο θυμηθείτε πως στην ουσία αντιδράτε στα συναισθήματα σας για αυτά.
Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά σας και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση τους. Αν μπορείτε να αποδέχεστε τα πράγματα ως έχουν τότε μπορείτε να αναλάβετε και την ευθύνη για την κατάσταση σας και για όλα τα γεγονότα που θεωρείτε ως προβλήματα. Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο στοιχείο του νόμου της ελάχιστης προσπάθειας που είναι η Ευθύνη. Και ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκριθείτε δημιουργικά στην κατάσταση όπως εμφανίζεται ΤΩΡΑ.
Όλα τα προβλήματα εμπεριέχουν το σπέρμα της ευκαιρίας και αυτή η συνειδητοποίηση σας
επιτρέπει να αρπάξετε την στιγμή και να την μετατρέψετε σε μια καλύτερη κατάσταση ή αποτέλεσμα.
Το τρίτο στοιχείο είναι η άρνηση υπεράσπισης. Αυτό σημαίνει ότι έχετε απαλλαγή από την ανάγκη να πείσετε τους άλλους για τις απόψεις σας και έτσι θα έχετε πρόσβαση σε τεράστια ποσοστά ενέργειας που μέχρι τώρα σπαταλούσατε άσκοπα.
Αν οποιαδήποτε στιγμή συναντήσετε αντίσταση, αναγνωρίστε ότι πιέζοντας την κατάσταση απλά αυξάνεται την αντίσταση περισσότερο.


«Μην στέκεστε άκαμπτοι σαν την ψηλή βελανιδιά που ραγίζει και καταρρέει στην δυνατή καταιγίδα. Γίνετε εύκαμπτοι και ευπροσάρμοστοι όπως το καλάμι που λυγίζει μέσα σ΄ αυτήν και επιβιώνει»

DEEPAK CHOPRA

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΣΑΚΡΑ
ΜΑΝΙΠΟΥΡΑ «ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΟΥ»

Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski 
                        και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline MyssΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χρώμα = κίτρινο προς χρυσαφί
Στοιχείο = φωτιά
Αίσθηση = όραση
Σύμβολο = Λωτός με 10 πέταλαΤο τρίτο τσάκρα, το ηλιακό πλέγμα, αντιπροσωπεύει τον ήλιο μας, το κέντρο της δύναμης μας. Είναι ο πυρήνας της προσωπικότητας και του εγώ. Από εδώ απορροφούμε την ηλιακή ενέργεια που μας τρέφει και ζωογονεί το αιθερικό και το φυσικό μας σώμα.
Συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς. Η φωτιά αντιπροσωπεύει το φως, την ζεστασιά, την ενέργεια και την δραστηριότητα. Στο πνευματικό επίπεδο τον εξαγνισμό.
Βρίσκεται στην περιοχή του στομάχου λίγο πιο πάνω από τον αφαλό και με αυτό ερχόμαστε σε ενεργή επαφή με τους ανθρώπους και τον υλικό κόσμο. Μέσα από αυτό ακτινοβολείται η συναισθηματική μας ενέργεια.
Οι σχέσεις μας με τους άλλους, οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες μας καθώς και η ικανότητα να έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις ελέγχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από αυτό το ενεργειακό μας κέντρο. Αντιπροσωπεύει τα θεμέλια της προσωπικότητας μας, Εδώ βρίσκουμε την κοινωνική μας ταυτότητα.
Το σημαντικότερο έργο αυτού του τσάκρα είναι ο εξαγνισμός των επιθυμιών των κατώτερων τσάκρα, ο συνειδητός έλεγχος και η χρήση της δημιουργικής ενέργειας. Όταν αυτό συμβεί τότε επιτρέπεται να εκδηλωθεί ο πνευματικός πλούτος των ανώτερων τσάκρα.
Η αποδοχή των συναισθημάτων και των εμπειριών μας βοηθά το τρίτο τσάκρα να χαλαρώσει και να ανοιχτεί, αυξάνοντας το εσωτερικό μας φως. Από το πόσο φως επιτρέπουμε να λάμψει μέσα μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η γενική κατάσταση των διαθέσεων μας
Όταν το τρίτο τσάκρα είναι ανοικτό αισθανόμαστε γεμάτοι φως, χαρά και εσωτερικό πλούτο. Αν είναι μπλοκαρισμένο φαινόμαστε μελαγχολικοί και η ισορροπία μας είναι διαταραγμένη. Αυτές τις εντυπώσεις τις προβάλλουμε στον κόσμο γύρω μας οπότε η ζωή μας φαίνεται πότε φωτεινή και πότε σκοτεινή. Η όραση μας και η ποιότητα αυτών που βλέπουμε. καθορίζεται από την ποσότητα του φωτός μέσα μας.
Όταν έχουμε εσωτερική πληρότητα το τρίτο τσάκρα σταδιακά μετασχηματίζει το κίτρινο φως της διανοητικής κατανόησης στο χρυσό φως της σοφίας και της αφθονίας.

Αρμονική λειτουργία

Μια αίσθηση γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας δημιουργείται όταν το ηλιακό πλέγμα είναι ανοικτό και λειτουργεί αρμονικά. Δέχεστε ολοκληρωτικά τον εαυτό σας και σέβεστε τα συναισθήματα και τον χαρακτήρα των άλλων.
Οι πράξεις σας συντελούν στην ανάπτυξη του πνευματικού και του υλικού πλούτου τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους ανθρωπους γύρω σας συνεισφέροντας στην συνολική εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης. Είστε γεμάτοι φως και ενέργεια. Το φως που υπάρχει μέσα σας τυλίγει το σώμα σας και σας προστατεύει από αρνητικές δονήσεις.

Δυσαρμονική λειτουργία
Όταν το τρίτο τσάκρα δεν λειτουργεί αρμονικά το άτομο θέλει να χειρίζεται τα πάντα σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες. Θέλει να ελέγχει, να κατακτά και να ασκεί εξουσία. Αναπτύσσει πολύ έντονη δραστηριότητα ώστε να καλύπτει τα συναισθήματα ανεπάρκειας που έχει. Χρειάζεται εσωτερική γαλήνη και χαλάρωση.
Υπερβολική λειτουργία κάνει το άτομο να κριτικάρει συνεχώς τον εαυτό του και τους άλλους, να είναι εργασιομανής και τελειομανής.
Όταν η λειτουργία του τρίτου τσάκρα είναι ανεπαρκής το άτομο νιώθει θλίψη και βλέπει παντού εμπόδια που δεν του επιτρέπουν να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Προσπαθεί να κερδίσει την αποδοχή και την επιδοκιμασία με το να συμμορφώνεται αλλά το μόνο που εισπράττει είναι απόρριψη. Συνήθως ένα τέτοιο άτομο προτιμά να αποφεύγει κάθε νέα πρόκληση- πρόσκληση της ζωής.

Φόβοι του τρίτου τσάκρα: Φόβοι απόρριψης, επίκρισης και γελοιοποίησης. Ευθυνοφοβία και κάθε είδους φόβος που αναφέρεται στην εμφάνιση του σώματος όπως ο φόβος για παχυσαρκία, φαλάκρα ή για τα γηρατειά.

Δυνατά σημεία του τρίτου τσάκρα: Αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός, αυτοπειθαρχεία. Ικανότητα ανάληψης δράσης και αντιμετώπισης κρίσεων. Το θάρρος ανάληψης ευθυνών. Γενναιοδωρία, ηθική και δύναμη χαρακτήρα.

Ιερή αλήθεια του τρίτου τσάκρα: Τίμα τον εαυτό σου
Οι ενέργειες αυτού του τσάκρα έχουν έναν πνευματικό στόχο. Μας οδηγούν στο να αποκτήσουμε ωριμότητα και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας. Να δούμε την σχέση που έχουμε μαζί του και να σταθούμε στα δικά μας πόδια φροντίζοντας τον.

Μέρη του σώματος που αντιστοιχούν στο τρίτο τσάκρα: Μέση, πεπτικό σύστημα, στομάχι, συκώτι, σπλήνα, χολή, αυτόνομο νευρικό σύστημα. Πάγκρεας.
Αδένες: Πάγκρεας, παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη.

Ασθένειες
Οι ασθένειες που έχουν την ρίζα τους εδώ ενεργοποιούνται από ζητήματα που έχουν σχέση με την υπευθυνότητα προς τον εαυτό μας, την αυτοεκτίμηση, τον φόβο της απόρριψης και την υπερευαισθησία από κριτική. Σε σωματικό επίπεδο παρουσιάζεται μυική δυσκαμψία και νευρική ένταση. Στομαχικά και πεπτικά προβλήματα. Προβλήματα στο τμήμα της σπονδυλικής στήλης στο ύψος της μέσης. Εμφάνιση διαβήτη, υπογλυκαιμία, περιβλήματα στο συκώτι, χαμηλή
ζωτικότητα και συχνούς πυρετούς.

Πολικότητα: Δύναμη- Αδυναμία


Δυνατότητες για καθαρισμό και ενεργοποίηση του τρίτου τσάκρα   

1.Η εμπειρία της φύσης
Αν αφεθείτε συνειδητά στο χάδι του χρυσαφένιου ήλιου θα νιώσετε να ζεσταίνεται και να ενεργοποιείται το ηλιακό σας πλέγμα.
Όταν κοιτάτε έναν αγρό με ώριμο στάρι που λούζεται στο φως του ήλιου συμμετέχετε σε μια εμπειρία φανερής αφθονίας που είναι το αντίστοιχο της ζεστασιάς της ακτινοβόλου δύναμης του ήλιου.

2.Ηχοθεραπεία
Η ορχηστική μουσική με την αρμονική αλληλεπίδραση των ήχων είναι κατάλληλη για την εναρμόνιση του τρίτου τσάκρα. Σε περίπτωση υπερλειτουργίας κάθε είδος ηρεμιστικής μουσικής βοηθά και θεραπεύει.
Ήχος : Ο
Ένα ανοικτό «Ο» αντιστοιχεί στο τσακρα του ηλιακού πλέγματος. Ο ήχος «Ο» παράγει μια
κυκλική κίνηση που κατευθύνεται προς τα έξω. Διεγείρει την εκδήλωση του είναι μέσα από μια εσωτερική πληρότητα.
Μάντρα : Ραμ

3.Χρωματοθεραπεία
Ένα λαμπερό κίτρινο ή χρυσαφί σαν του ήλιου ενεργοποιεί και ενισχύει την λειτουργία του τρίτου τσάκρα. Το κίτρινο χρώμα δυναμώνει τα νεύρα και τις σκέψεις μας και δημιουργεί έμπνευση στο νοητικό πεδίο. Βοηθά στην αφύπνιση των ταλέντων και των νέων ιδεών.
Ενεργοποιεί. την αφομοίωση τόσο στο σωματικό όσο και στο πνευματικό επίπεδο. Κινητοποιεί τα συναισθήματα. Βοηθά στην αυτογνωσία μέσω της αυτοκριτικής και στην εκλογή υψηλών αξιών για την ζωή.

4. Αρωματοθεραπεία
Λεβάντα: Οι ήπιες και ζεστές δονήσεις της βοηθούν στην αφομοίωση και διάλυση των συσσωρεμένων συναισθημάτων. Ασκεί ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση στο τρίτο τσάκρα.
Δεντρολίβανο: Βοηθά το ηλιακό πλέγμα όταν αυτό υπολειτουργεί. Η διεγερτική του και ανανεωτική του  επίδραση βοηθά στο ξεπέρασμα της αδράνειας.
Περγαμόντο: Ενισχύει τις ζωτικές ενέργειες. Δίνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

5.Κρύσταλλοι
Μάτι της Τίγρης: Βοηθά στην εσωτερική και την εξωτερική όραση. Οξύνει το νου και συμβάλλει στο να αναγνωρίσουμε τα ελαττώματα μας και να ενεργήσουμε ανάλογα. 

Κιτρίνης: Δίνει αίσθηση ευεξίας, ζεστασιάς, ζωντάνιας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Βοηθά να αφομοιώνετε αυτά που βιώνετε και να μετασχηματίσετε τις διαισθητικές αντιλήψεις σε συνειδητές πράξεις. Φέρνει εσωτερική και εξωτερική αφθονία. Σε φυσικό επίπεδο βοηθά στην αποβολή τοξικών ουσιών και θεραπεύει τα πεπτικά προβλήματα και τον διαβήτη.
Τοπάζι: Αποκρίνει τα συναισθηματικά βάρη. Ενισχύει και ενεργοποιεί όλο το σώμα και βοηθά στη νοητική και φυσική αφομοίωση. Εμπλουτίζει με μεγαλύτερη συνειδητότητα, εγρήγορση, διαύγεια, χαρά και ζωηρότητα.


Οραματισμός
Κλείσε τα μάτια και παρατήρησε την αναπνοή σου. Τον τρόπο που εισπνέει και εκπνέει το σώμα σου. Σε κάθε εκπνοή νιώσε ότι το σώμα σου απελευθερώνεται από ότι το βαραίνει….
Οραματίσου ότι βρίσκεσαι στους πρόποδες ενός βουνού…Είναι μια ηλιόλουστη, λαμπερή μέρα. Επιθυμείς να ανέβεις στην κορυφή του βουνού.
Παρατήρησε το βουνό και οδηγήσου στο να το ανέβεις σιγά, σιγά…
Όπου χρειάζεται σκαρφαλώνεις. Νιώθεις τι συμβαίνει μέσα σου στην διάρκεια της διαδρομής…..
Πλησιάζεις την κορυφή του βουνού…
Είσαι στην κορυφή του…
Κοιτάζεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου….
Ανοίγεις τα χέρια ψηλά προς τον ουρανό. Δέχεσαι την ευεργετική ενέργεια του ηλίου που σε λούζει και σε πλημμυρίζει. Οι ηλιακές ακτίνες μπαίνουν από τις παλάμες μέσα στο σώμα σου. Νιώθεις την ενέργεια, την ζεστασιά τους...

Στο μέρος όπου βρίσκεται το τρίτο τσακρα βλέπεις ένα χρυσοκίτρινο φως να γεννιέται. Σιγά-σιγά αυτό μεγαλώνει και γίνεται ένας μεγάλος χρυσοκίτρινος ήλιος που καταλαμβάνει όλη την περιοχή του ηλιακού πλέγματος. Νιώσε την δύναμη του, την χρυσοκίτρινη ενέργεια του…
Το φως του φτάνει μέχρι τα πιο ανεξιχνίαστα βάθη της ψυχής σου και τα γεμίζει με φως και διαύγεια.
Οι σκιές και οι εντάσεις διαλύονται….
Το φως του ήλιου σου σιγά-σιγά απλώνεται σε όλο σου το είναι και σε φέρνει στην γαλήνη νιώθοντας δύναμη και αφθονία…..
Το τρίτο σου τσάκρα έχει γίνει μια ανεξάντλητη πηγή ζωογόνας θερμότητας, δύναμης, φωτός….
 
Επιστρέφοντας από το ταξίδι σου στο εδώ και στο τώρα το φως μέσα σου θα συνεχίσει να ακτινοβολεί στον κόσμο και θα προσελκύει αφθονία και φως σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης.
Πάρε βαθιές ανάσες, δώσε έμφαση στην εκπνοή σου, νιώσε σταδιακά το σώμα και γύρισε στην συνειδητότητα του τώρα.


O NOMOΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ
Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra
 
O Νόμος της Πρόθεσης και της Επιθυμίας αντιστοιχεί στο τρίτο τσάκρα. και βασίζεται πάνω σε δυο ιδιότητες της συνείδησης. Την προσοχή και την πρόθεση.
Η προσοχή ενεργοποιεί ενώ η πρόθεση μεταμορφώνει. Αν θέλετε να αυξηθεί κάτι στην ζωή σας όλη η προσοχή σας χρειάζεται να στραφεί σε αυτό. Αν πάλι θέλετε κάτι να το μειώσετε απομακρύνεται την προσοχή σας από αυτό. Η πρόθεση από την άλλη έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει την μεταμόρφωση των μέχρι τώρα δεδομένων σε νέες μορφές ώστε να συμβούν καινούρια πράγματα
Η αληθινή δύναμη πίσω από την πρόθεση είναι η Επιθυμία
Επιθυμία χωρίς να υπάρχει όμως προσκόλληση. Η πρόθεση σας μπορεί να είναι στο μέλλον αλλά η προσοχή σας χρειάζεται να βρίσκεται στο παρόν.
Αποδεχτείτε το παρόν και στοχεύστε στο μέλλον. Παρελθόν, παρόν και μέλλον αποτελούν όλα ιδιότητες της συνείδησης.
Το παρελθόν είναι η μνήμη, το μέλλον η προσμονή και το παρόν η επίγνωση.

Για να πετύχετε τις επιθυμίες σας μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
1)Γλιστρήστε στο ΄΄κενό΄΄: Μέσα από διαλογισμό αδειάστε το μυαλό σας από τις σκέψεις
2) Απελευθερώστε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας: Αν έχετε κάποιους στόχους μπορείτε να τους γράψετε σε ένα χαρτί και να εστιάσετε πάνω τους πριν μπείτε στο ΄΄κενό΄΄ Αν εγκαταλείψετε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας στο κενό είναι σαν να του φυτεύετε στο εύφορο έδαφος της καθαρής δυνατότητας
3) Να έχετε αντίληψη του αληθινού Εαυτού σας: Αυτό σημαίνει να μην κοιτάτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια του κόσμου
4) Μην προσκολληθείτε στο αποτέλεσμα: Εγκαταλείψτε τις προσδοκίες και ζήστε με την σοφία της αβεβαιότητας. Απολαύστε κάθε στιγμή του ταξιδιού σας στη ζωή
5) Αφήστε το σύμπαν να χειριστεί τις λεπτομέρειες
Να θυμάστε πως στην πραγματική σας φύση είστε καθαρό πνεύμα. Όπου κι αν βρίσκεστε απελευθερώστε τις επιθυμίες σας αβίαστα και αφήστε τον σύμπαν να αναλάβει τα υπόλοιπα
Είναι σημαντικό να έχετε ξεκάθαρες προθέσεις και επιθυμίες ώστε να μην βρίσκεστε προ εκπλήξεων από τους καρπούς που αποφέρουν.


O MEΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΣ ΦΟΒΟΣ

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ 1994  

Ο μεγαλύτερος μας φόβος δεν είναι να είμαστε ανεπαρκείς. Ο μεγαλύτερος μας φόβος είναι να είμαστε απεριόριστα δυνατοί. Το φως μας μάς φοβίζει περισσότερο, όχι το σκοτάδι μας.
Αναρωτιόμαστε : Ποιος είμαι εγώ που θα πρέπει να είμαι τόσο υπέροχος; Αλλά και ποιος είσαι εσύ που να μην είσαι (υπέροχος). Είσαι ένα παιδί του Θεού.
Δεν υπηρετείς τον κόσμο όταν μειώνεις τον εαυτό σου. Μειώνοντας τον εαυτό σου μόνο και μόνο για να μην νιώθουν ανασφαλής οι άλλοι απέναντι σου δεν παράγεις φως.
Γεννηθήκαμε για να εδραιώσουμε την ομορφιά του Θεού που υπάρχει μέσα μας. Δεν βρίσκεται μόνο σε κάποιους από μας. Βρίσκεται στον καθένα μας.
Όταν αφήνουμε το φως μας να λάμψει επιτρέπουμε υποσυνείδητα στους άλλους να κάνουν το ίδιο. Όταν έχουμε απελευθερωθεί από τον δικό μας φόβο αυτομάτως η παρουσία μας απελευθερώνει τους άλλους.Οι προκαταλήψεις είναι σαν τα αγκάθια του αχινού. Εύκολα μπαίνουν αλλά για να βγουν χρειάζεται χρόνος, πόνος και αγώνας. 
Από το Α στο Ρ
οκλαδόν


Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ (Paulo Coelho)
Ο πολεμιστής του φωτός μελετά τις δυο κολόνες που στηρίζουν την πόρτα που έχει σκοπό να ανοίξει. Η μια λέγεται «φόβος» , η άλλη « επιθυμία».
Ο πολεμιστής κοιτάζει την κολώνα του Φόβου πάνω στην οποία είναι γραμμένη η φράση: Θα μπεις σε έναν άγνωστο και επικίνδυνο κόσμο, στον οποίο όλα έχεις μάθει μέχρι σήμερα δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα.
Έπειτα παρατηρεί την κολόνα της Επιθυμίας πάνω στην οποία διαβάζει: Θα βγεις από ένα γνωστό κόσμο στον οποίο φυλάσσονται τα πράγματα που πάντα ήθελες και για τα οποία πολέμησες σκληρά.
Ο πολεμιστής χαμογελάει επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να τον τρομάζει ούτε να τον δένει. Με την σιγουριά εκείνου που ξέρει τι θέλει ανοίγει την πόρτα…  

            
Ιστορίες με ινδιάνους
Ένας ινδιάνος και ο εγγονός του κάθονται το βράδυ κοντά στην φωτιά και ακούνε τους λύκους που φωνάζουν εκεί κοντά.
Έχω δυο λύκους μέσα μου, λέει κάποια στιγμή ο παππούς. Είναι ο καλός λύκος και ο κακός.
Τι κάνουν; ρωτά με απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του ο μικρός ινδιάνος.
Παλεύουν. Απαντά ο παππούς.
Ποιος κερδίζει; ξαναρωτά ο μικρός και ο παππούς απαντά:
Πάντα αυτός που ταΐζω...
ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΣΑΚΡΑ 
ANAXATA «Ο ΑΗΧΟΣ ΗΧΟΣ»
Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski  
και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline Myss

 Χαρακτηριστικά
Χρώμα = Πράσινο αλλά επίσης ροζ και χρυσό
Στοιχείο= Αέρας
Αίσθηση= Αφή
Σύμβολο= Λωτός με 12 πέταλα


 
Το ενεργειακό κέντρο της καρδιάς βρίσκεται στο κέντρο του στήθους και είναι το κέντρο όλου του συστήματος των τσακρα. Τα τρία κατώτερα, φυσικά και συναισθηματικά τσάκρα με τα τρία ανώτερα νοητικά και πνευματικά συνδέονται μέσω του τετάρτου ενεργειακού κέντρου. Αντιστοιχεί στο στοιχείο του αέρα και την αίσθηση της αφής. Η καρδιά έχει την ικανότητα να αποκαθιστά την επαφή και την προθυμία να αγγίζει και να αγγίζεται.
Μέσα από αυτό το ενεργειακό κέντρο αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά της φύσης και την αρμονία της μουσικής και των καλών τεχνών. Οι εικόνες, οι λέξεις, οι ήχοι εδώ μεταμορφώνονται σε συναισθήματα. 
Σκοπός του τσάκρα της καρδιάς είναι να συμβεί η τέλεια ένωση μέσα από την αγάπη. Όλες μας οι εμπειρίες, οι επιθυμίες και τα συναισθήματα (θετικά και αρνητικά) έχουν μια βαθύτερη σημασία και μας οδηγούν μέσα από διαφορετικά στάδια μάθησης να βρούμε στο τέταρτο τσάκρα μια βαθιά αποδοχή γεμάτη αγάπη. Αν μάθουμε να αγαπάμε και να δεχόμαστε πλήρως όλα τα μέρη της προσωπικότητας μας τότε μπορούμε να μεταμορφωθούμε ολοκληρωτικά.
Το τσάκρα της καρδιάς ακτινοβολεί σε πράσινο, ροζ και μερικές φορές χρυσαφένιο χρώμα και θεωρείται έδρα των βαθύτερων συναισθημάτων της αγάπης. Μας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουμε μέσα από αυτό επαφή με το συμπαντικό μέρος της ψυχής μας. Με την σπίθα του Θεού που υπάρχει μέσα μας.
Όταν το ενεργειακό κέντρο της καρδιάς ενωθεί με τα ανώτερα τσάκρα τότε η αγάπη μετασχηματίζεται στην Θεϊκή αγάπη που μας κάνει να αντιληφθούμε την Θεϊκή παρουσία σε όλη την δημιουργία.

Αρμονική λειτουργία
Ένα καρδιακό τσάκρα που είναι ανοικτό λειτουργεί αρμονικά με όλα τα άλλα τσάκρα. Τα συναισθήματα είναι απαλλαγμένα από εσωτερικές διαταραχές, συγκρούσεις και αμφιβολίες 
Αγαπάτε για χάρη της αγάπης έχοντας ως κίνητρο την χαρά της προσφοράς και δεν περιμένετε να κερδίσετε τίποτα σε αντάλλαγμα Βάζετε την καρδιά σας σε ότι κάνετε και νιώθετε ασφάλεια και άνεση με όλη την δημιουργία.  

Δυσαρμονική λειτουργία
Υπάρχουν περιπτώσεις που η δυσλειτουργία του τετάρτου τσάκρα μπορεί να κάνει ένα άτομο να θέλει να βοηθά τους άλλους χωρίς αντάλλαγμα αλλά κάπου μέσα του να περιμένει την αναγνώριση και την επιβράβευση ως ανταλλαγή.
Μπορεί επίσης να νιώθει αρκετά δυνατό ώστε να δίνει στους άλλους ένα μέρος της δύναμης του. Όμως κάτι το εμποδίζει και δεν μπορεί να δεχτεί την αγάπη που θέλουν οι άλλοι να του δώσουν. Δεν μπορεί να ανοιχτεί ώστε να πάρει.
Ανεπαρκής λειτουργία κάνει επίσης το άτομο να μην προσφέρει την αγάπη του ενώ το θέλει από τον φόβο ότι θα το απορρίψουν. Από έλλειψη αγάπης μπορεί να έχει μια πολύ φιλική συμπεριφορά, βοηθώντας συνέχεια τους άλλους. Να φέρεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο χωρίς να έχει κάποιο συναίσθημα σε σχέση με αυτό που κάνει.
Η έλλειψη ενέργειας από το καρδιακό τσάκρα μπορεί να φέρει ζήλια, πικρία, θυμό μίσος και αδυναμία να συγχωρήσει κανείς τον εαυτό του καθώς και τους άλλους.
Αν το τσάκρα της καρδιάς είναι κλειστό τότε το άτομο είναι ψυχρό, αδιάφορο και για να νιώσει κάτι χρειάζεται έντονη σεξουαλική διέγερση. Είναι εκτός ισορροπίας και υποφέρει από κατάθλιψη.

Φόβοι του τέταρτου τσάκρα: Φόβος της μοναξιάς, της δέσμευσης και ο φόβος του να «ακολουθείς την καρδιά σου». Φόβος συναισθηματικής αδυναμίας και προδοσίας.

Δυνατά σημεία του τέταρτου τσάκρα: Αγάπη εμπιστοσύνη, ελπίδα, συγχώρεση, συμπόνια, αφοσίωση και έμπνευση. Η ικανότητα να θεραπεύει κανείς τον εαυτό του και τους άλλους.
 
Ιερή αλήθεια του τέταρτου τσάκρα: Η Αγάπη είναι Θεία Δύναμη. Η αγάπη στην πιο αγνή της μορφή είναι η ουσία του Θείου που κατέχει την ικανότητα να συγχωράει και να ανταποκρίνεται στις προσευχές μας. Οι καρδιές είναι φτιαγμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να εκφράζουν την ομορφιά, την συμπόνια, την συγχώρεση και την αγάπη.

Μέρη του σώματος που αντιστοιχούν στο τέταρτο τσάκρα
Καρδιά, πλάτη, θώρακας, πνεύμονες, κυκλοφορικό σύστημα, δέρμα, ωμοί, μπράτσα, παλάμες.
Αδένες: Θύμος αδένας

Ασθένειες
Όταν το τσακρα της καρδιάς δεν είναι σε αρμονία τότε μπορεί στο φυσικό σώμα να παρουσιαστούν:
α) αναπνευστικά προβλήματα
β) πνευμονικές ασθένειες
γ) άσθμα
δ) υψηλή πίεση και
ε) καρδιακές παθήσειςΔυνατότητες καθαρισμού και ενεργοποίησης του τέταρτου τσάκρα
 
1. Η εμπειρία της φύσης
Ένας ουρανός βαμμένος με απαλό ροζ χρώμα και αραιά σύννεφα φωτίζει, δίνει χαρά και ανοίγει την καρδιά μας. Αφήστε αυτή την απαλότητα και την ωραιότητα των χρωμάτων να σας τυλίξουν και να σας παρασύρουν μεσα στην καρδιά  αυτής της ουράνιας ζωγραφιάς
Ένας ήρεμος περίπατος στην καταπράσινη φύση φέρνει αρμονία και ηρεμία σε όλο μας το είναι. Επιτρέψετε οι κραδασμοί της φύσης να γίνουν ένα με τους κτύπους της καρδιάς σας.

2. Ηχοθεραπεία
Κάθε ήχος κλασικής μουσικής ή μουσικής της ανατολικής και της δυτικής παράδοσης που ασκεί εξυψωτική επίδραση, είναι κατάλληλη για το τσάκρα της καρδιάς.
Ήχος: Α
Ο ήχος Α είναι ο πιο ανοικτός από όλους τους ήχους και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο δυνατό πλούτο έκφρασης που υπάρχει στην ανθρώπινη φωνή.
Μάντρα :Γιαμ

3. Χρωματοθεραπεία
α) Το πράσινο είναι το χρώμα της θεραπείας και της συμπάθειας. Φορώντάς το
αισθανόμαστε συναισθηματική κατανόηση και νιώθουμε εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Δημιουργεί συνθήκες προόδου στο σώμα και το νου. Δηλαδή φέρνει αρμονία. Παρέχει νέα ενέργεια και εξισορροπεί το νευρικό σύστημα.
β) Οι απαλές δονήσεις του ροζ χαλαρώνουν την ένταση της καρδιάς μας και αφυπνίζουν συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας. Διεγείρουν την δημιουργική δραστηριότητα.

4. Αρωματοθεραπεία
Το ροδέλαιο καταπραΰνει και επουλώνει τα τραύματα της καρδιάς. Αφυπνίζει την αντίληψη της αγάπης, της ομορφιάς και της αρμονίας σε όλη την δημιουργία.

5. Κρύσταλλοι
Ροζ χαλαζίας: Ενισχύει την ηπιότητα, την τρυφερότητα και την αγάπη. Τυλίγει την ψυχή με δονήσεις αγάπης που επουλώνουν τα τραύματα της καρδιάς από σκληρότητα, αδιαφορία και έλλειψη κατανόησης. Ανοίγει την ψυχή ώστε να μπορεί να παίρνει ελεύθερα.
Ροζ κόκκινος τουρμαλίνης: Ανοίγει και διευρύνει την καρδιά μας και μας συνδέει με την θηλυκή εκδήλωση της Θεϊκής Αγάπης.


Οραματισμός
Κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Παρατήρησε τον τρόπο που εισπνέει και εκπνέει το σώμα σου….
Σε κάθε εκπνοή επιτρέπεις να φύγει από κάθε κύτταρο του σώματος σου ότι σε βαραίνει, ότι δεν σου ανήκει. Σε κάθε εισπνοή γεμίζεις με ζωτική ενέργεια που την απλώνεις παντού στο σώμα….
Οραματίσου ότι αυτή που αναπνέει είναι η καρδιά σου. Εισπνέει η καρδιά φιλτράρει τον αέρα που αναπνέεις και τον στέλνει παντού στο σώμα. Το σώμα με την σειρά του εκπνέει τον αέρα της καρδιάς από κάθε κύτταρο του…..
Εισπνέει η καρδιά, φιλτράρει τον αέρα και τον στέλνει μαζί με ροζ φως που βγαίνει από το κέντρο της να ταξιδέψει σε όλο το σώμα….
Το σώμα με την σειρά του εκπνέει τον ροζ αέρα της καρδιάς που γίνεται ένα αχνό ροζ σύννεφο που σε τυλίγει. Σε κάθε εισπνοή-εκπνοή το ροζ σύννεφο της καρδιάς σου γίνεται πιο δυνατό, πιο πυκνό…..
Νιώσε το άγγιγμα του, την ενέργεια του και αφέσου να σε παρασύρει στο ταξίδι του προς την ηρεμία, την αρμονία …
Σιγά, σιγά επιστρέφεις στο σώμα και ξαναγυρνάς στο εδώ και τώρα παίρνοντας μαζί σου αυτήν την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας.Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ
Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra 

Ο Νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής αντιστοιχεί στο τσάκρα της καρδιάς. Εδραιώνει την αρχή βάση της οποίας η καρδιά είναι ένα όργανο που κυκλοφορεί την αγάπη. Κάθε πράξη προσφοράς είναι ταυτόχρονα και πράξη αποδοχής. Κάθε φορά που καλωσορίζετε ένα δώρο στην ζωή σας δίνετε σε κάποιον την ευκαιρία να το προσφέρει.
Όμως πολύ σημαντική είναι και η πρόθεση που κρύβεται πίσω από την προσφορά. Η πρόθεση πρέπει πάντα να είναι τέτοια ώστε να δίνει χαρά όχι μόνο σε αυτόν που δίνει αλλά και σε αυτόν που παίρνει.
Αν η προσφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνετε χαρά μέσα από την πράξη της προσφοράς και μόνο, τότε ταυτόχρονα τα δώρα που δέχεστε από την ενέργεια της προσφοράς πολλαπλασιάζονται.
Πρέπει να γνωρίζετε πως κατέχετε από την φύση σας το χάρισμα της αφθονίας (ανεξάρτητα με το πόσα λίγα ή πολλά χρήματα έχετε σήμερα). Η συνείδηση γνωρίζει τέλεια πώς να εκπληρώνει κάθε ανάγκη όπως την χαρά, την αγάπη, το γέλιο, την γαλήνη, την αρμονία και την γνώση. Αναζητήστε πρώτα αυτά για σας και τους άλλους και όλα τα αλλά θα έρθουν από μόνα τους γρήγορα.
 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ
Όπου κι αν πηγαίνω, όποιον κι αν συναντώ θα προσφέρω ένα δώρο. Το δώρο μπορεί να είναι γλυκά λόγια βγαλμένα από την καρδιά μου, ένα λουλούδι ή μια προσευχή. Σήμερα θα χαρίσω κάτι κι έτσι θα ξεκινήσω τη διαδικασία της χαράς και της αφθονίας στην ζωή μου και στην ζωή των ανθρώπων που είναι γύρω μου.
Θα δεχτώ με ευγνωμοσύνη τα δώρα που έχει η ζωή να μου προσφέρει. Θα δεχτώ τα δώρα της φύσης και θα είμαι ανοιχτός στις προσφορές των άλλων, οποία μορφή κι αν έχουν αυτές  (δώρο, χρήματα, χάδια, όμορφα λόγια, ευχές).
Θα διατηρήσω την διαδικασία πλούτου στη ζωή μου παίρνοντας και δίνοντας τα πιο πολύτιμα δώρα: τα αγαθά της τρυφερότητας, της φροντίδας, της εκτίμησης και της αγάπης. Κάθε φορά που θα συναντώ κάποιον θα του εύχομαι σιωπηλά κάθε ευτυχία, χαρά και ευημερία στη ζωή.


ANΩΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ

 Αν φοβάστε έναν άνθρωπο και τον απορρίπτετε, δεν θα καταφέρετε ποτέ να  γνωρίσετε όλο του το είναι. Αν όμως του δώσετε την προσοχή σας και τον αφήσετε να αισθανθεί την απεριόριστη αγάπη που υπάρχει μέσα σας, θα σας ανοιχτεί σιγά-σιγά.
Θα αναγνωρίσετε ότι πίσω από την αρνητική συμπεριφορά την οποία καταδικάζετε, δεν υπάρχει τίποτε άλλο από μια απογοητευμένη λαχταρά για εκπλήρωση. Η κατανόηση αυτή θα σας βοηθήσει να πλησιάσετε την δική σας εκπλήρωση.
Αυτή η στάση της αμερόληπτης αποδοχής αντιστοιχεί στην στάση του Ανώτερου Εαυτού, του εσωτερικού οδηγού που υπάρχει μέσα μας.
Ο Ανώτερος Εαυτός είναι εκείνο το μέρος της ψυχής μας που μας συνδέει με το Θεϊκό Ον. Δεν περιορίζεται από το χώρο και το χρόνο. Έχει πάντα πρόσβαση σε όλο το απόθεμα γνώσης που αφορά όλες τις μορφές ζωής στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.
Αν εμπιστευτούμε την καθοδήγηση του θα μας οδηγήσει στην εσωτερική ενότητα από τον πιο ίσιο και άμεσο δρόμο. Τα μπλοκαρίσματα του ενεργειακού μας πεδίου θα λυθούν με τον πιο ήπιο και μαλακό τρόπο."Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;"-
 
Μια μέρα, ένας σοφός Ινδιάνος έκανε την παρακάτω ερώτηση στους μαθητές του:-
"Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;"-
"Γιατί χάνουν την ηρεμία τους" απάντησε ο ένας.-
"Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;" ξαναρωτά ο σοφός.-
"Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος" είπε ένας άλλος μαθητής Και ο δάσκαλος επανήλθε στην ερώτηση:
"Μα τότε, δεν είναι δυνατόν να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;
Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά καμιά δεν ικανοποίησε τον δάσκαλο…

"Ξέρετε γιατί ουρλιάζουμε κυριολεκτικά όταν είμαστε θυμωμένοι;
Γιατί όταν θυμώνουν δυο άνθρωποι, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ. Έτσι λοιπόν για να μπορέσει ο ένας να ακούσει τον άλλο θα πρέπει να φωνάξει δυνατά, για να καλύψει την απόσταση. Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιο δυνατά θα πρέπει να φωνάξουν για ν' ακουστούν.
Ενώ αντίθετα τι συμβαίνει όταν είναι ερωτευμένοι; Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνήσουν, Κάθε άλλο, μιλούν σιγανά και τρυφερά. Γιατί; Επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ, πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ τους είναι ελάχιστη. Μερικές φορές είναι τόσο κοντά που δεν χρειάζεται ούτε καν να μιλήσουν, παρά μονάχα ψιθυρίζουν.
Και όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχθούν. Έτσι συμβαίνει όταν δυο άνθρωποι που αγαπιούνται πλησιάζουν ο ένας προς τον άλλον. 

Στο τέλος ο Σοφός είπε συμπερασματικά:
"Όταν συζητάτε μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν, μη λέτε λόγια που σας απομακρύνουν, γιατί θα φτάσει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει τόσο μεγάλη,που τα λόγια σας, δεν θα βρίσκουν πια το δρόμο του γυρισμού
΄΄άγνωστος΄΄


                            ΑΝΑΠΝΟΗ  KAI  TΣΑΚΡΑ
                     Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της  γιόγκα» του Deepak Chopra

Η αναπνοή είναι η ουσία της ζωής. Εισπνέουμε για πρώτη φορά λίγο μετά την άφιξη μας στον κόσμο, πριν κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Η αναπνοή μας στηρίζει κάθε εμπειρία στη ζωή μάς από την πρώτη εκείνη εισπνοή μέχρι την τελευταία μας εκπνοή. Η αναπνοή είναι ζωή.
Μπορούμε να μάθουμε πολλά παρατηρώντας την. Αυτή την στιγμή πάρετε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε την. Νιώστε την ενόχληση που συσσωρεύετε μέσα σας καθώς αντιστέκεστε στη φυσική παρόρμηση να εκπνεύσετε. Όταν η αίσθηση γίνει δυσάρεστη ελευθερώστε την αναπνοή σας και παρατηρήστε την άμεση ανακούφιση που νιώθετε.
«Κρατώντας κάτι, ενώ έχει έρθει η στιγμή να το αφήσετε, ταλαιπωρείτε το σώμα και τον νου σας ».
Τώρα πάρετε μια βαθιά ανάσα, αδειάστε εντελώς τους πνεύμονες σας και κρατήστε την αναπνοή σας. Παρατηρήστε τι συμβαίνει.
«Νιώστε την αυξανομένη ενόχληση που προκύπτει όταν αντιστέκεστε στο να μπει στην ζωή σας κάτι που πρέπει να δεχτείτε »
Παρατηρήστε την ανακούφιση που νιώθετε καθώς παίρνετε την επόμενη ανάσα.

Ο Νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής (τέταρτο τσάκρα) είναι διαρκώς παρών όταν αναπνέουμε. H αναπνοή, μας συνδέει με όλα, όσα μας περιβάλλουν. Άνθρωποι, ζώα, φυτά αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Σε κάθε εισπνοή – εκπνοή ανταλλάσουμε αβίαστα την προσωπική μας ενέργεια με την ενέργεια του σύμπαντος.
Η αναπνοή είναι κάτι περισσότερο από μια διαδικασία εισπνοής και εκπνοής. Όταν γίνεται με ένα συγκεκριμένο και συνειδητό τρόπο ενισχύει τις θεραπευτικές και εναρμονιστικές επιδράσεις της ζωτικής ενέργειας (πράνα) που περιέχει ο αέρας.
Η συνειδητή αναπνοή είναι σαν να ξεκλειδώνει ορισμένες ενεργειακές συχνότητες που υπάρχουν στον αέρα. Κατευθύνοντας την σωστά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για δημιουργικότητα και θεραπεία.
Οι αναπνευστικές ασκήσεις που ακολουθούν είναι εργαλεία που μας βοηθούν να διοχετεύσουμε την ζωτική μας δύναμη με εξελικτικούς τρόπους, φέρνοντας μας σε υψηλότερα επίπεδα σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας.
 
 
Πάρετε την θέση της γονάτισης ή καθίστε σε μια καρέκλα έχοντας όρθια την πλάτη.
 

1. Αναπνοή καθαρισμού των αγωγών
 Χρησιμοποιείστε το δεξί σας χέρι για να ελέγξετε την ροή του αέρα στα ρουθούνια σας. Τοποθετείστε τον αντίχειρα πάνω στο δεξί ρουθούνι, ενώ το τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο πάνω από το αριστερό.
Εισπνεύστε βαθιά, έπειτα κλείστε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα σας και εκπνεύστε από το αριστερό αργά. Εισπνεύστε ομαλά από το αριστερό,  κλείστε το με
το τέταρτο και το πέμπτο και εκπνεύστε από το δεξί ρουθούνι.
Εισπνεύστε ομαλά με το δεξί ρουθούνι το κλείστε το με τον αντίχειρα και εκπνεύστε από το αριστερό. Εισπνεύστε πάλι από το αριστερό  κλείστε το με
το τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο και εκπνεύστε από το δεξί. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίστε μέχρι δέκα αναπνοές. Η αναπνοή σας πρέπει να είναι αβίαστη  και ο νους σας να παρατηρεί την διαδικασία.
Αυτή η άσκηση (νάντι σόντανα) έχει χαλαρωτική επίδραση στο νου και το σώμα. Βοηθά στον περιορισμό της νοητικής αναστάτωσης που συνδέεται με το άγχος και την αϋπνία. Μπορεί να γαληνέψει τον νου σας όταν αυτός τρέχει από σκέψη σε σκέψη, ενώ προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε.
 
2. Πλήρης ή τρισδιάστατη αναπνοή
Η πλήρης αναπνοή (ντίργκα) είναι μια αναπνευστική άσκηση που καθαρίζει και εξισορροπεί. Κατά την εκτέλεση της γεμίζετε με αέρα συνειδητά τρεις διαφορετικές περιοχές των πνευμόνων σας. Ξεκινάτε από την χαμηλότερη περιοχή, προχωράτε στην μεσαία και ολοκληρώνετε στην υψηλότερη περιοχή.
Εκτελείτε την δεύτερη αναπνευστική άσκηση ξαπλωμένοι ή καθισμένοι σε μια καρέκλα έχοντας ίσια την πλάτη. Η εισπνοή και η εκπνοή γίνεται από την μύτη.
α) Στο πρώτο στάδιο της πλήρους αναπνοής εισπνεύστε αργά και βαθιά γεμίζοντας το κάτω μέρος των πνευμόνων με αέρα. Μπορείτε να φανταστείτε ότι μέσα στην κοιλιά σας υπάρχει ένα μπαλόνι που χρειάζεται να φουσκώσετε.
Στην εισπνοή το μπαλόνι φουσκώνει ΄΄γεμίζοντας΄΄ την κοιλιά με αέρα. Στην εκπνοή ξεφουσκώστε το μπαλόνι αφήνοντας τον αέρα να βγει έξω από το σώμα. Επαναλάβετε την διαδικασία πολλές φορές μέχρι να εξοικειωθείτε με αυτόν τον τρόπο αναπνοής. (διαφραγματική αναπνοή)
β) Στο δεύτερο στάδιο φέρτε τον αέρα στο μεσαίο μέρος των πνευμόνων. Αφού γεμίσετε το ΄΄μπαλόνι΄΄ με αέρα, (πρώτο στάδιο), τον κατευθύνεται προς τα επάνω ανοίγοντας τα πλευρά. Εισπνεύστε και εκπνεύστε πολλές φορές γεμίζοντας με αέρα τόσο την κάτω όσο και την μεσαία περιοχή των πνευμόνων.
γ) Στο τρίτο στάδιο αφού γεμίσετε το ΄΄μπαλόνι΄΄ με αέρα και ανοίξετε τα πλευρά σας, στείλτε την αναπνοή σας ακόμα ψηλότερα γεμίζοντας το πάνω μέρος των πνευμόνων μέχρι την κλείδα. Στην εκπνοή αδειάστε τον αέρα σταδιακά πρώτα από ψηλότερη περιοχή, μετά από την μεσαία και τέλος από την κάτω.
Ασκηθείτε στην πλήρη αναπνοή μέχρι η αναπνοή σας να γίνεται με μια ομαλή συνεχή κίνηση και κατευθύνεται διαδοχικά την προσοχή σας από το διάφραγμα στα πλευρά και από τα πλευρά στην κλείδα. Οραματιστείτε αυτή τη βαθιά αναπνοή να τρέφει τα όργανα, τους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος σας.
Αυτή η αναπνευστική τεχνική αποτελεί μια απλή έκφραση του Νόμου της Πρόθεσης και της Επιθυμίας (τρίτο τσάκρα).

3. Άλλοι τρόποι αναπνοής
Α) Ένας  τρόπος αναπνοής που βοηθά και δυναμώνει τον κάτω κορμό είναι:
Εισπνοή σε επτά χρόνους, παύση (κράτημα του αέρα) σε ένα χρόνο, εκπνοή σε επτά χρόνους, παύση σε ένα χρόνο.
Β) Ένας ακόμη τρόπος αναπνοής που φέρνει αρμονία, διώχνει μακριά το stress και καθαρίζει το ηλιακό πλέγμα είναι:
Εισπνοή σε έξι χρόνους, παύση σε τρεις χρόνους, εκπνοή σε έξι χρόνους, παύση σε τρεις χρόνους.
Ο τύπος της αναπνοής που χρησιμοποιείτε και στους δυο αυτούς τρόπους είναι η διαφραγματική αναπνοή (δηλαδή το πρώτο στάδιο της ντίργκα). Είναι σημαντικό καθώς αναπνέετε να έχετε την γλώσσα στον ουρανίσκο (κλείνει με αυτόν τον τρόπο το κύκλωμα ενέργειας του σώματος). Αν έχετε τα μάτια σας κλειστά μεγαλώνει η ποσότητα ζωτικής ενέργειας (πράνα) που παίρνετε από το περιβάλλον.

Σε ένα σώμα που έχει υγεία η αναπνοή είναι μια αβίαστη διαδικασία που επιταχύνεται ή επιβραδύνεται αυτόματα. Γίνεται πιο βαθιά ή πιο ρηχή με την παραμικρή μεταβολή στις ανάγκες του σώματος για ενέργεια. Μέσα από αυτό εκφράζεται ο Νομός της Ελάχιστης Προσπάθειας (δεύτερο τσάκρα) .
Το οξυγόνο που εισπνέετε  υποστηρίζει τον σκοπό του κάθε κυττάρου του σώματος σας, επιτρέποντας στο κάθε ένα ξεχωριστά να εκφράσει το μοναδικό του χάρισμα υπηρετώντας την ολότητα του σώματος. Αυτό είναι η έκφραση του Νόμου του Ντάρμα (έκτο τσάκρα) .  


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ  ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ 
Οι ασκήσεις αναπνοών είναι από το «χέρια όλο φως» της Barbara Αnn Brennan

ΠΡΩΤΟ ΤΣΑΚΡΑ
Καθίστε στο πάτωμα πάνω στις φτέρνες σας (θέση γονάτισης) και βάλτε τα χέρια σας πάνω στους μηρούς. Πάρτε βαθιά εισπνοή ανοίγοντας το στήθος όσο περισσότερο μπορείτε και εκπνεύστε σπρώχνοντας το στήθος προς τα μέσα (να στρογγυλεύει η πλάτη).
Κάντε αρκετές επαναλήψεις.
 
ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΣΑΚΡΑ
Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σταυρωτά (θέση οκλαδόν). Πιάστε  τους αστραγάλους με τα χέρια σας και εισπνεύστε ανοίγοντας το στήθος όσο περισσότερο μπορείτε, σπρώχνοντας ταυτόχρονα το πάνω μέρος της λεκάνης προς τα πίσω.
Εκπνέοντας σπρώξτε το στήθος προς τα πίσω και τη λεκάνη προς τα εμπρός.(φέρτε τον κόκκυγα προς το πρόσωπο).
Επαναλάβετε αρκετές φορές.

ΤΡΙΤΟ ΤΣΑΚΡΑ

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια κλειστά.
Ανυψώστε 10-15 εκατοστά τις φτέρνες από το πάτωμα έχοντας τεντωμένα τα πόδια. Σηκώστε το κεφάλι για να κοιτάξετε τα πέλματα σας. Τεντώστε τα χέρια σας έχοντας την αίσθηση ότι τα μακραίνετε για να πιάσετε τα πέλματα σας. Στη θέση αυτή αναπνεύστε λαχανιαστά από την μύτη μετρώντας μέχρι το 30. Ξεκουραστείτε για 30 ΄΄
Κάντε πολλές επαναλήψεις.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΣΑΚΡΑ
Καθίστε σε θέση οκλαδόν με όρθια την πλάτη και κλείνοντας τα δάχτυλα πιάστε τα σφικτά μεταξύ τους, στο κέντρο της καρδιάς, έχοντας τους αγκώνες στο ύψος των ώμων. Κάντε τραμπάλα τους αγκώνες σας αναπνέοντας αργά και βαθιά καθώς κάνετε την κίνηση.
Επαναλάβετε πολλές φορές.
 
Αφού ξεκουραστείτε για 1-2 λεπτά επαναλάβετε την άσκηση στην θέση της γονάτισης κρατώντας τη λεκάνη ακίνητη. Αυτή η θέση ανυψώνει την ενέργεια σας περισσότερο.

ΠΕΜΠΤΟ ΤΣΑΚΡΑ
Καθίστε οκλαδόν κρατώντας τα γόνατα σας. Οι ώμοι να είναι ίσιοι. Πάρετε εισπνοή σπρώχνοντας τους ώμους προς τα αυτιά σας και με την εκπνοή τους κατεβάζετε. Αφού επαναλάβετε πολλές φορές
Εισπνεύστε σηκώνοντας τους ώμους και κρατήστε την αναπνοή σας για 15΄΄
Ύστερα χαλαρώστε. Εκτελέστε την ίδια άσκηση από την θέση της γονάτισης.

ΕΚΤΟ ΤΣΑΚΡΑ
Καθίστε σε θέση οκλαδον και ενώστε τα χέρια σας όπως στην άσκηση στο τέταρτο τσάκρα, στο ύψος όμως του λαιμού.
Εισπνεύστε και κρατήστε την αναπνοή σας. Σφίξτε την κοιλιά σας και τους σφιγκτήρες σας σπρώχνοντας την ενέργεια σας προς τα πάνω (όπως θα κάνατε με την οδοντόκρεμα στο σωληνάριο).Εκπνεύστε την ενέργεια από την κορυφή του κεφαλιού σας ενώ ταυτόχρονα σηκώνετε τα χέρια, όπως είναι δεμένα, πάνω από το κεφάλι.
Επαναλάβετε πολλές φορές και εκτελέστε την ίδια άσκηση και στην θέση της γονάτισης.

ΕΒΔΟΜΟ ΤΣΑΚΡΑ
Καθίστε οκλαδόν με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι. Πλέξτε τα δάχτυλα σας εκτός από τους δείκτες που κρατώντας τους ενωμένους δείχνουν τον ουρανό.
Εισπνεύστε φέρνοντας τον αφαλό μέσα και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τον αφαλό. (Αν θέλετε στην εισπνοή λέτε με την εσωτερική σας φωνή ¨σατ¨ και στην εκπνοή ¨ναμ¨)

Επαναλάβετε για αρκετά λεπτά με γρήγορες αναπνοές.
Μετά εισπνεύστε και σπρώξετε την ενέργεια από την βάση της σπονδυλικής στήλης προς το κεφάλι σφίγγοντας πρώτα τους σφιγκτήρες και μετά τους στομαχικούς μύες. Κρατήστε την αναπνοή σας και εκπνεύστε χωρίς να χαλαρώσετε τους μυς σας.
Ξεκουραστείτε για λίγο και επαναλάβετε την άσκηση στην θέση της γονάτισης. 
ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΤΣΑΚΡΑ
ΒΙΣΟΥΝΤΑ « Προς εξαγνισμό »
Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline Myss


Χαρακτηριστικά
Χρώμα = Ανοικτό μπλε,
επίσης ασημί ή πράσινο-γαλάζιο
Στοιχείο = Αιθέρας
Αίσθηση = Ακοή
Σύμβολο = Λωτός με 16 πέταλα

 

Το Πέμπτο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού και μέσα από αυτό το κέντρο ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εκφράζεται, να επικοινωνεί και να εμπνέεται. Αποτελεί ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα κατώτερα ενεργειακά κέντρα και το τσάκρα του στέμματος.
Βρίσκεται ανάμεσα στις ενεργειακές δυνάμεις της καρδιάς και του νου. Αυτό το κέντρο μας μαθαίνει πώς να αντιδρούμε σε όσα αυτές οι δυνάμεις μας οδηγούν να κάνουμε. Η νοητική ενέργεια αφορά ότι κινείται στον εξωτερικό κόσμο ενώ η ενέργεια της καρδιάς κινεί τα προσωπικά μας βασίλεια. Ισορροπημένο είναι εκείνο το άτομο που ενεργεί με την καρδιά και το νου ενωμένα.
Το κέντρο της θέλησης είναι η γέφυρα ανάμεσα στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, τις παρορμήσεις και τις αντιδράσεις μας. Εκφράζει τα περιεχόμενα όλων των ενεργειακών κέντρων στον κόσμο που μας περιβάλλει. Μέσα από το τσακρα του λαιμού εκφράζουμε όσα είναι ζωντανά μέσα μας όπως τα συναισθήματα αγάπης και ευτυχίας, το γέλιο και το κλάμα, το άγχος και την επιθετικότητα, τις προθέσεις και τις επιθυμίες μας.
Συνδέεται με το στοιχείο του αιθέρα που θεωρείται το βασικό στοιχείο από το οποίο σχηματίζονται τα κατώτερα τσακρα: τη γη, το νερό, την φωτιά και τον αέρα. Το ανοικτό μπλε, το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα που αντιστοιχεί στο τσάκρα του λαιμού και η λειτουργία της ακοής συνδέεται μαζί του.
Εδώ ανοίγουμε τα αυτιά μας για να ακούσουμε τις φανερές και τις κρυφές φωνές της Δημιουργίας. Εδώ ερχόμαστε σε επαφή με το πνεύμα που υπάρχει μέσα μας για να δεχτούμε την έμπνευσή του. Εδώ ενσαρκώνονται οι προκλήσεις για υποταγή της προσωπικής μας θέλησης και του δικού μας πνεύματος στην θέληση του Θεού.

Αρμονική λειτουργία
Όταν το τσάκρα του λαιμού είναι τελείως ανοικτό επικοινωνείτε ελεύθερα και εκφράζετε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και την εσωτερική σας γνώση χωρίς φόβο. Δεν σας εμποδίζει τίποτε να αποκαλύπτετε τις αδυναμίες σας ή να δείχνετε τα δυνατά σας σημεία. Η εσωτερική σας ειλικρίνεια όχι μόνο προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό σας εκφράζεται με την ευθυτενή στάση του σώματος σας.
Έχετε την ικανότητα να εκφράζεστε με όλη σας την προσωπικότητα και την κατάλληλη στιγμή μπορείτε να μείνετε σιωπηλοί για να ακούσετε τους άλλους με όλη σας την καρδιά και την κατανόηση. Η ομιλία σας είναι διαυγής, έχει φαντασία και χρώμα και η φωνή σας είναι γεμάτη και μελωδική.
Απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις είστε ανοιχτοί στην πραγματικότητα των λεπτών διαστάσεων. Διαθέτετε την ικανότητα να επικοινωνείτε απευθείας με όλο το γήινο βασίλειο, όπως και με άλλες σφαίρες ύπαρξης. Στις κατάλληλες συνθήκες μεταβιβάζετε στους άλλους τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει χωρίς να φοβάστε τις αντιδράσεις και τις γνώμες τους.

Δυσαρμονική λειτουργία
Αν η ενέργεια στο τσάκρα του λαιμού είναι μπλοκαρισμένη τότε δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσα στον νου και στο σώμα. Ένα άτομο με μπλοκαρισμένο αυτό το κέντρο μπορεί να κλειστεί μέσα στην λογική του και να αρνείται τα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα του.
Ένα υποσυνείδητο αίσθημα ενοχής και οι έμφυτοι φόβοι του δεν το αφήνουν να δει και να δείξει τον αληθινό του εαυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκφράζει ελεύθερα τις βαθύτερες σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Τα πολλά λόγια που δεν έχουν βαθύτερο νόημα και οι έντονες χειρονομίες που κάνει. κρύβουν τον αληθινό του Εαυτό.
Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να δείξει οποιαδήποτε αδυναμία. Προσπαθεί να φαίνεται συνέχεια δυνατό με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε πολύ μεγάλη πίεση. Μερικές φορές η ανεπαρκής λειτουργία του πέμπτου τσάκρα κάνει το άτομο ντροπαλό, σιωπηλό και αποτραβηγμένο. Μιλά μόνο για επιφανειακά πράγματα που αφορούν την εξωτερική ζωή.
Σε άτομα που υπάρχει δυσλειτουργία σε αυτό το τσάκρα παρουσιάζεται τραυλισμός.

Οι φόβοι του πέμπτου τσάκρα: Φόβος εξουσίας, φόβος μη ελέγχου του εαυτού μας και φόβος για συναισθηματικό έλεγχο που μπορεί να ασκήσει κάποιος πάνω μας.
 
Δυνατά  σημεία του πέμπτου τσάκρα: Πίστη, αυτογνωσία, προσωπική εξουσία. Ικανότητα να παίρνουμε αποφάσεις γνωρίζοντας ότι ανεξάρτητα από αυτές μπορούμε να
κρατάμε την υπόσχεση μας προς τον εαυτό ή προς ένα άλλο άτομο.

Η Ιερή αλήθεια του πέμπτου τσάκρα: Υποτάξετε την Προσωπική σας Θέληση στην Θεία Θέληση.
Τα πνευματικά μαθήματα του πέμπτου τσάκρα μας δείχνουν ότι οι πράξεις που κινούνται από προσωπική θέληση η οποία έχει εμπιστευτεί την Θεία εξουσία επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

Τα μέρη του σώματος που αντιστοιχούν στο πέμπτο τσάκρα
Αυχένας, λαιμός, σαγόνι, αυτια, τραχεία, βρόγχοι, άνω μέρος πνευμόνων, οισοφάγος, θυρεοειδής, παραθυρεοειδής.
Αδένες: Θυρεοειδής

Ασθένειες
Στο φυσικό επίπεδο όταν το τσάκρα του λαιμού δεν έχει καλή λειτουργία τότε παρουσιάζονται: εξάντληση, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, τον θυρεοειδή και τον μεταβολισμό, πόνοι στον λαιμό και τον αυχένα.
 

Δυνατότητες καθαρισμού και ενεργοποίησης του πέμπτου τσάκρα

1. H εμπειρία της φύσης
Το γαλάζιο του ουρανού δημιουργεί μια αντίδραση στο τσάκρα του λαιμού.
Ξαπλώστε στο έδαφος και αφήστε τις δονήσεις του γαλάζιου ουράνιου στερεώματος να σας χαλαρώσουν, να  καθαρίσουν το νου σας, να διαλύσουν οποιαδήποτε ένταση υπάρχει στο λαιμό σας και να ανοίξουν την καρδιά σας ώστε να δεχτεί τα μηνύματα του Σύμπαντος.
Ακόμη η αντανάκλαση του απέραντου ουρανού σε μια καθαρή υδάτινη έκταση θα απελευθερώσει τα συναισθήματα σας. Ο απαλός ήχος των κυμάτων του νερού θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε τα κρυφά σας συναισθήματα.
Αν αφήσετε το εαυτό σας να γεμίσει από τις δονούμενες ενέργειες του ουρανού και του νερού, ο νους και τα συναισθήματα σας θα ενισχύσουν τέλεια το ένα το άλλο.

2. Ηχοθεραπεία
Κάθε είδος μουσικής η τραγουδιού που περιέχει άφθονες υψηλές νότες καθώς και ο διαλογιστικός χορός η το διαλογιστικό τραγούδι ασκούν ευεργετική επίδραση στο τσάκρα
του λαιμού
Ήχος:  Ε
Ο ήχος Ε αναζωογονεί το πέμπτο τσάκρα. Αν περάσετε πολύ-πολύ αργά από τον ήχο Α στον ήχο Ι θα προσέξετε ότι ενδιάμεσα για λίγο εμφανίζεται ο ήχος Ε .
Όπως ο λαιμός συνδέει το κεφάλι με το σώμα έτσι και ο ήχος Ε συνδέει την καρδιά (Α) με τον νου (Ι) διοχετεύοντας τις ενέργειες τους στον εξωτερικό κόσμο.
Μάντρα: ΧΑΜ

3. Χρωματοθεραπεία
Το γαλάζιο χρώμα δημιουργεί ηρεμία και πνευματική εμπνευση. Το ανοικτό μπλε αυξάνει την διάθεση για έρευνα και για την αναζήτηση της απόλυτης αλήθειας. Δημιουργεί ανώτερες ιδέες και εσωτερική γαλήνη.

4. Αρωματοθεραπεία
Φασκόμηλο: Χαλαρώνει την ένταση στην περιοχή του λαιμού και μας επιτρέπει να εκφράσουμε αυτό που έχουμε να πούμε με αρμονικό, ενεργητικό τρόπο και να επικοινωνήσουμε μέσα από την ψυχή μας.
Ευκάλυπτος: Oι δονήσεις του μας ανοίγουν την εσωτερική μας φωνή.

5. Κρύσταλλοι
Ακουα μαρίνα: Ενεργοποιεί την επικοινωνία με το εσωτερικο μας Είναι και φέρνει φως και διαύγεια στα κρυμμένα πεδία της ψυχής.


Τυρκουάζ: Boηθά στην έκφραση των πνευματικών ιδεών και γνώσεων και στην ενσωμάτωση τους στην ζωή μας. Απορροφά θετική ενέργεια και προστατεύει το σώμα και την ψυχή μας από αρνητικές επιρροές.Χαλκηδόνιος: Ασκεί θεραπευτική επίδραση στον θυροειδή αδένα. Μειώνει την οξυθυμία και την υπερευαισθησία. Έχει ηρεμιστική αντίδραση στον νου. Διεγείρει την δημιουργική αυτοέκφραση με την ομιλία ή το γράψιμο.

Οραματισμός
Κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Επέτρεψε να κυκλοφορήσει ελεύθερα μέσα σε όλο το σώμα. Νιώσε ότι χαλαρώνεις και αφήνεσαι στο χάδι της αναπνοής…
Οραματίσου ότι στην περιοχή του λαιμού μια διάφανη γαλάζια ακτινοβολία αρχίζει και φαίνεται αχνά. Όσο περισσότερο την παρατηρείς τόσο αυτή η γαλάζια ακτινοβολία γίνεται πιο έντονη….
Έχει την δόνηση της γαλάζιας έκτασης του ουρανού. Άφησε αυτήν την ακτινοβόλα λαμπερή δόνηση να εξαπλωθεί και να γεμίσει όλο σου το είναι…
Η ζωή μέσα σου εξαπλώνεται όλο και περισσότερο μέχρι που γίνεται απέραντη σαν τον ουρανό. Άφησε τον χορό της ζωής να ξετυλιχτεί μέσα στην απεραντοσύνη του είναι σου…
Δέχεσαι τα πάντα όπως είναι… 
Αφήνεις τα πάντα να έρχονται και να φεύγουν…
Σε αυτή την άπειρη ελευθερία της συνειδητότητας είσαι πλήρης και ολοκληρωμένος. Σε κάθε κύτταρο σου υπάρχει γαλήνη… 
Νιώσε την απεραντοσύνη του λαμπερού ουρανού μέσα σου…
Όταν επιστρέψεις από αυτό το ταξίδι θα κρατήσεις την αίσθηση της πληρότητας και της ολοκλήρωσης καθώς και της απεραντοσύνης του ουρανού μέσα σου…
 
Στείλε όλη την προσοχή σου τώρα στο σώμα σου. Πάρε βαθιές εισπνοές βγάλε τον αέρα αργά. Δώσε μικρή αργή κίνηση σταδιακά στο σώμα μέχρι να νιώσεις ότι επέστρεψες στην τωρινή στιγμή. Όποτε είσαι έτοιμος/η άνοιξε τα μάτια και αν θέλεις στείλε ένα χαμόγελο στη ζωή. 


Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra
Ο Πέμπτος πνευματικός νόμος μας αποκαλύπτει ότι προκειμένου να αποκτήσουμε κάτι πρέπει να παραιτηθούμε από την προσκόλληση μας σε αυτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πρόθεση να εκπληρωθεί η επιθυμία μας. Η προσκόλληση βασίζεται στον φόβο και την ανασφάλεια. Αν παραιτηθείτε από την προσκόλληση σας στο γνωστό τότε μπαίνετε στον χώρο των απεριόριστων δυνατοτήτων. Αν αγκαλιάσετε την αβεβαιότητα του άγνωστου και παραιτηθείτε από την ανάγκη να είστε κολλημένοι στο παρελθόν (που είναι το μόνο γνωστό) τότε θα βιώσετε την χαρά, την περιπέτεια και τα δώρα της ζωής.
Εφαρμογή του νόμου της απόσπασης
Σήμερα θα επιτρέψω στον εαυτό μου και στους γύρω μου να έχουμε την ελευθερία να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε. Σήμερα θα επιτρέψω στην αβεβαιότητα να υπάρξει στην ζωή μου χωρίς να πιέζομαι να δώσω λύσεις στα προβλήματα μου.
Θα περιμένω όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να συμβούν όταν έχω ανοικτό το μυαλό και την καρδιά μου. Θα απολαύσω την περιπέτεια, την διασκέδαση και το μυστήριο της ζωής.Εκείνες τις στιγμές του μεγάλου φόβου… 

Ένας ορειβάτης, θέλησε να ανεβεί το ψηλότερο βουνό. Ξεκίνησε, λοιπόν, την περιπέτεια του μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας. Όμως, επειδή ήθελε τη δόξα µόνο για τον εαυτό του αποφάσισε να σκαρφαλώσει το βουνό µόνος…
Η νύχτα, λοιπόν, έπεσε βαριά και ο άνδρας δεν έβλεπε τίποτα. Όλα ήταν µαύρα. Μηδενική ορατότητα. Το φεγγάρι και τα άστρα είχαν καλυφθεί από σύννεφα. Καθώς ο άνδρας ανέβαινε και απείχε λίγα µόνο μέτρα από την κορυφή του βουνού, γλίστρησε και έπεσε στο κενό µε μεγάλη ταχύτητα.
Ο ορειβάτης πού το µόνο πού έβλεπε καθώς έπεφτε ήταν µαύρες κουκίδες, είχε την τρομερή αίσθηση της βαρύτητας να τον τραβά. Συνέχισε να πέφτει . και σε εκείνες τις στιγμές του μεγάλου φόβου ήρθαν στο μυαλό του όλα τα καλά και τα άσχημα επεισόδια της ζωής του.
Σκεφτόταν, τώρα, το πόσο κοντά στο θάνατο ήταν, όταν ξαφνικά ένιωσε το σκοινί πού ήταν δεμένο στη µμέση του να τον τραβά δυνατά. Το σώμα του ορειβάτη κρεμόταν πλέον στον αέρα. Μόνο το σκοινί τον κρατούσε ζωντανό. Εκείνη τη στιγμή της αμηχανίας και καμιάς άλλης επιλογής, φώναξε:
- Θεέ µου, βοήθησε µε!
 
Ξαφνικά, µια βαθειά φωνή προερχομένη από τον ουρανό απάντησε:
- Τι θέλεις να κάνω;
- Σώσε µε, Θεέ µου!
- Αληθινά, νομίζεις ότι μπορώ να σε σώσω;
- Βέβαια, πιστεύω ότι Εσύ μπορείς!
- Τότε, κόψε το σκοινί που είναι δεμένο στη μέση σου
...

Στο σημείο αυτό σταμάτησα να διαβάζω και με απορία σκέφτηκα:
«Θεέ µου, τι ζητάς από αυτόν τον άνθρωπο; Είναι δυνατόν να του ζητάς να κόψει το σκοινί, το µόνο πράγμα πού τον κρατάει ζωντανό;»
Αλλά, άφησα γρήγορα αυτές τις σκέψεις και έβαλα τον εαυτό µου στη θέση του ορειβάτη.
Αλήθεια, ΕΣΥ, τι θα έκανες;

Με ανάμεικτα συναισθήματα, συνεχίζω να διαβάζω: Η ομάδα διάσωσης, την άλλη μέρα, είπε ότι ένας ορειβάτης βρέθηκε πεθαμένος, παγωμένος και το σώμα του κρεμόταν από ένα σκοινί. Τα χέρια του κρατούσαν σφιχτά το σκοινί μόνο 3 μέτρα μακριά από τη γη ...

Και εσύ;

·    Πόσο κολλημένος είσαι στο σκοινί σου;
·    Ποτέ μην αμφισβητήσεις όσα είναι από το Θεό.
·    Ποτέ δεν θα πρέπει να λες ότι σε έχει ξεχάσει η σε έχει εγκαταλείψει.
·    Ποτέ µη νομίζεις ότι δεν σε φροντίζει.
·    Θυμήσου ότι σε κρατάει πάντα µε το δεξί Του χέρι και η επιλογή να απλώσεις το δικό σου χέρι ανήκει σε εσένα
¨Αγνωστος¨


TO EKTO TΣΑΚΡΑ
ΑΤΖΝΑ «ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ Ή ΝΑ ΕΛΕΓΧΩ»
Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline Myss 
 
Χαρακτηριστικά
Χρώμα: Βαθυκύανο (λουλακί), ιώδες (βιολετί)
Αίσθηση: Όλες οι αισθήσεις καθώς και η εξωαισθητήρια αντίληψη
Σύμβολο: Λωτός με 96 ( 2x48 ) πέταλα

Το έκτο ενεργειακό μας κέντρο βρίσκεται στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια μας και είναι το τσακρα της σοφίας. Είναι το πνευματικό κέντρο όπου η αλληλεπίδραση του νου με την ψυχή μπορεί να οδηγήσει στην διαισθητική όραση και τη σοφία.
Εδώ ανήκουν οι νοητικές ικανότητες και η ψυχολογική δεξιότητα της αξιολόγησης των πιστεύω και των πεποιθήσεων μας. Μέσα από αυτό μαθαίνουμε ενεργούμε με εσωτερική κατεύθυνση και να αναγνωρίζουμε την διαφορά ανάμεσα στις σκέψεις που κινούνται από την δύναμη και σε εκείνες που κινούνται από τον φόβο και την ψευδαίσθηση.
Το βασικό του χρώμα είναι το λουλακί αλλά υπάρχουν επίσης  βιολετί και μπλε αποχρώσεις. Τα χρώματα δείχνουν διαφορετικές λειτουργίες στα διαφορετικά επίπεδα συνειδητότητας. Ένα καθαρό σκούρο μπλε χρώμα δείχνει διαίσθηση και η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι πράγματα έξω από τις αισθήσεις παρουσιάζεται σε χρώμα βιολετί.
Το έκτο τσάκρα ή αλλιώς τρίτο μάτι είναι η έδρα της επίτευξης της συνειδητότητας. Γίνομαι συνειδητός σημαίνει αποκτώ την ικανότητα να απελευθερώνω τα παλιά και να αγκαλιάζω το νέο, με την επίγνωση ότι όλα τα πράγματα τελειώνουν την κατάλληλη στιγμή.
Είναι δύσκολο να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την αλήθεια επειδή οι άνθρωποι αποζητούν την σταθερότητα και όχι την αλλαγή. Το να γίνουμε συνειδητοί σημαίνει να ζούμε εντελώς στο παρόν ξέροντας ότι τίποτε δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο αύριο.

Διαίσθηση
Η διαίσθηση υπάρχει όταν κάποιος είναι σε κατάσταση ισορροπίας ανάμεσα στο να ακούει, να βλέπει και να αισθάνεται τις λέξεις. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα της διαίσθησης, όλοι έχουν το τρίτο μάτι και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ικανότητα να βλέπουν την αύρα.
Το να έχει κάποιος διαίσθηση δεν εξαρτάται από κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες. Σημασία έχει πόσο ανεπτυγμένη είναι η εσωτερική του ¨οκνηρία¨. Η νωθρότητα είναι συνήθεια, έλλειψη εγρήγορσης, έλλειψη ενδιαφέροντος και ευρύτητας. Η υπεροψία επίσης είναι παράγοντας που παρεμποδίζει την διαίσθηση. Όταν πιστεύει κάποιος ότι γνωρίζει τα πάντα, αποτυγχάνει να ακούσει και να δει πραγματικά.

« Το εγώ εμπεριέχει την φυλακή της ανελευθερίας »
Manuel Schoch

Αρμονική λειτουργία
Όποιος έχει ανοικτό το τρίτο μάτι αντιλαμβάνεται τον κόσμο κάτω από ένα νέο φως. Υπερβαίνει εντελώς τους περιορισμούς της ορθολογιστικής σκέψης.
Η σκέψη του είναι ολογραφική και αφομοιώνει αυθόρμητα τις πληροφορίες που του έρχονται από διαφορετικές σφαίρες δημιουργίας. Η διαίσθηση και η εσωτερική του όραση του ανοίγουν τον δρόμο προς όλα τα λεπτά επίπεδα πραγματικότητας
Κάποιος που έχει ανοικτό το τρίτο μάτι σε συνδυασμό με ένα ανοικτό τσάκρα της καρδιάς μπορεί να εκπέμψει θεραπευτικές ενέργειες τόσο κοντά του όσο και σε μεγάλες αποστάσεις. Ταυτόχρονα αποκτά πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα δημιουργίας πέρα από την φυσική πραγματικότητα. Τα πράγματα που πριν τα υποψιαζόταν αόριστα τώρα τα αντιλαμβάνεται καθαρά.

Δυσαρμονική λειτουργία
Συνήθως ένα έκτο τσάκρα που δεν λειτουργεί κανονικά δίνει μια υπερβολική έμφαση στην νοητική σφαίρα. Η ζωή ενός τέτοιου ανθρώπου καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από την λογική και την διανόηση. Οργανώνει όλες τις πλευρές τις ζωής του με διανοητικό τρόπο και δέχεται μόνον αυτά που αντιλαμβάνεται με τον λογικό νου. Απορρίπτει την ενόραση και την πνευματική επαφή ως κάτι μη επιστημονικό και μη ρεαλιστικό.
Μια άλλη μορφή δυσλειτουργίας είναι να προσπαθεί κάποιος να επηρεάσει ανθρώπους ή
γεγονότα με την δύναμη του νου του μόνο και μόνο για να κάνει επίδειξη της ισχύς  του και για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.
Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως το τρίτο τσάκρα είναι εκτός ισορροπίας και το τσάκρα της καρδιάς και της κορώνας είναι ανεπτυγμένα σε ελάχιστο βαθμό
Όταν το βασικό τσάκρα σε κάποιο άτομο  δεν λειτουργεί κανονικά (έλλειψη γείωσης) , σε συνδυασμό δυσαρμονικής λειτουργίας και των άλλων τσάκρα τότε μπορεί να μην συλλαμβάνει το πραγματικό νόημα από τις πληροφορίες  και τις εικόνες που δέχεται από τα λεπτότερα επίπεδα αντίληψης.
Αυτές οι υποκειμενικές εικόνες μπορούν να γίνουν τόσο ισχυρές και κυρίαρχες ώστε να το κατακλύσουν με αποτέλεσμα να χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα όταν προβάλλει αυτές στον εξωτερικό κόσμο.
Κάποιος που η ροή στο έκτο του τσάκρα είναι μπλοκαρισμένη μπορεί επίσης να κυριαρχείται από υλικές επιθυμίες. Να θεωρεί χάσιμο χρόνου τις πνευματικές συζητήσεις και να απορρίπτει τις πνευματικές αλήθειες επειδή πιστεύει ότι είναι προϊόντα μιας παράλογης ονειρικής φαντασίας..

Οι φόβοι του έκτου τσάκρα: Φόβος της αλήθειας όταν σκιάζεται η λογική μας. Φόβος του σκιώδους εαυτού μας και των ιδιοτήτων του. Απροθυμία να κοιτάξουμε μέσα μας και να ανασύρουμε τους φόβους μας.

Δυνατά σημεία του έκτου τσάκρα:
Έμπνευση. Συναισθηματική ωριμότητα. Διανοητικές ικανότητες και δεξιότητες. Αξιολόγηση των συνειδητών και ασυνειδήτων ενοράσεων.

Η Ιερή αλήθεια του έκτου τσάκρα: Να Αναζητάτε Μόνο την Αλήθεια
Μας αναγκάζει να ψάχνουμε συνεχώς την διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και την ψευδαίσθηση. Τις δυο δυνάμεις που είναι παρούσες την κάθε στιγμή τις ζωής μας.
Όταν κάποιος είναι συνειδητός μπορεί να αποδεσμευτεί από τις υποκειμενικές αντιλήψεις και να δει την αλήθεια. Αποδέσμευση δεν σημαίνει να πάψεις να ενδιαφέρεσαι. Σημαίνει να καταπνίξεις τις φωνές που γεννά ο φόβος και να βαδίσεις στο μονοπάτι που οδηγεί στην καθαρότητα του νου και του εαυτού.

Τα μέρη του σώματος που αντιστοιχούν στο έκτο τσάκρα Πρόσωπο, μάτια, μύτη, αυτιά, ιγμόρεια, παρεγκεφαλίδα, κεντρικό νευρικό σύστημα, υπόφυση.
Αδένες: Υπόφυση, κυρίαρχος αδένας. Οι εκκρίσεις του ελέγχουν τις λειτουργίες των άλλων αδένων.

Aσθένειες
Όταν το έκτο τσακρα είναι εκτός ισορροπίας στο σωματικό επίπεδο μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα συμπτώματα όπως: Πονοκέφαλοι, προβλήματα οράσεως και ρινικά προβλήματα, καταρροές, υψηλοί πυρετοί, αϋπνίες, ημικρανίες, και ορμονικές ανισορροπίες.


Δυνατότητες καθαρισμού και ενεργοποίησης του έκτου τσάκρα 
 

1. Η εμπειρία της φύσης
Το τρίτο μάτι ενεργοποιείται από την ενατένιση του έναστρου ουρανού τη νύχτα με το σκούρο μπλε χρώμα του.

2. Ηχοθεραπεία

Η μουσική της Νέας εποχής είναι κατάλληλη καθώς επίσης και κάποια κομμάτια κλασικής μουσικής(Μπαχ) διεγείρουν και εναρμονίζουν το έκτο τσάκρα.
Ήχος: Ι
Ο ήχος Ι παράγει μια ανοδική κίνηση και αντιπροσωπεύει την δύναμη της έμπνευσης που οδηγεί σε νέες ενοράσεις
Μάντρα:  ΚΣΑΜ

3. Χρωματοθεραπεία
Το διαφανές λουλακί χρώμα εξαγνίζει τη σκέψη, τα συναισθήματα και απελευθερώνει τις ψυχικές ικανότητες. Διευρύνει τις ψυχικές αισθήσεις και αυξάνει την ψυχική επικοινωνία. Προσφέρει στον νου εσωτερική ηρεμία, διαύγεια και βάθος. Εκμηδενίζει τον φόβο.
Το ιώδες αυξάνει την διαίσθηση και την ικανότητα για διαλογισμό. Δίνει εμπνευση στο ψυχικό πεδίο και δημιουργεί ψυχική ανάταση. Προπαρασκευάζει την ψυχή για την επαφή με το Θείο.

4. Αρωματοθεραπεία
Δυόσμος: Διαλύει τα μπλοκαρίσματα σε αυτό το τσάκρα και βοηθά να απαλλαχτεί το άτομο από παλιά περιοριστικά πρότυπα σκέψης. Διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση.
Γιασεμί: Ανοίγει το νου μας σε εικόνες και οράματα που μεταφέρουν μηνύματα βαθύτερης αλήθειας.

5. Κρύσταλλοι
Σοδαλίτης: Εξαγνίζει το νου και του επιτρέπει να σκέφτεται πιο βαθιά. Η ήρεμη ακτινοβολία του μας γεμίζει γαλήνη και δυναμώνει τα νεύρα μας.
Γαλάζιο ζαφείρι: Ανοίγει το νου μας στην κοσμική γνώση και τις αιώνιες αλήθειες. Οι δονήσεις του εξαγνίζουν, μετασχηματίζουν και ανανεώνουν το σώμα και την ψυχή μας.

  

Αμέθυστος: Μεταδίδει έντονη ηρεμία που διαλύει τον φόβο και την δυσαρμονία. Ταυτόχρονα μας εμπνέει την εμπιστοσύνη στις ενέργειες του σύμπαντος και την αφοσίωση σε αυτές.
Οραματισμός

Κλείσε τα μάτια και στείλε την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Παρατήρησε τον τρόπο που εισπνέει και εκπνέει το σώμα σου χωρίς να παρεμβαίνεις. Σιγά, σιγά άφησε την αναπνοή σου να ταξιδέψει ελεύθερα στο σώμα σου…
Άφησε την συνειδητότητα σου να πάει στο τρίτο μάτι…
Όλη η προσοχή σου στραμμένη σε αυτήν την περιοχή…
Αισθάνεσαι μια κυκλική δόνηση…
Μέσα από αυτή την σιωπηλή κίνηση αναδύεται ένα λουλακί φως. Σταδιακά γίνεται πιο έντονο. Είναι το φως μιας καθαρής νύχτας με την μυστική της ζωή κρυμμένη μέσα στην απεραντοσύνη του διαστήματος…
Άφησε την συνειδητότητα σου να μπει σε αυτό το φως…Η δόνηση του σε κάνει δεκτικό και ήρεμο. Προχωρείς όλο και πιο βαθιά σε αυτό το ήρεμο και γαλήνιο χρώμα…
Η σιωπή μέσα σου μεγαλώνει…
Οι σκέψεις μένουν πίσω…
Η σιωπή μέσα σου μεγαλώνει…

Σημείωση: Προσπαθήστε σε αυτόν τον διαλογισμό να μείνετε στην σιωπή. Ίσως προγραμματίσετε κάποιον ήχο να χτυπήσει κάποια συγκεκριμένη ώρα επιστρέφοντας στο εδώ και τώρα. Στην επιστροφή σας κρατήστε την αίσθηση της γαλήνιας σιωπής που συναντήσατε σε αυτό το ταξίδι.


Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ

Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra 

Ο Έκτος πνευματικός νόμος μας διδάσκει ότι κάθε έμψυχο πλάσμα έχει έναν σκοπό στη ζωή ο οποίος είναι:
Να αποκαλύψει τον Ανώτερο Εαυτό του και να εκφράσει στον εξωτερικό κόσμο τις μοναδικές ικανότητες που διαθέτει. με τον ιδιαίτερο προσωπικό του τρόπο.
Υπάρχουν ανάγκες στον κόσμο που καλύπτονται ιδανικά από τα συγκεκριμένα χαρίσματα του καθενός μας. Όταν οι ανάγκες του κόσμου ταιριάξουν με την δημιουργική έκφραση των ταλέντων μας τότε ο σκοπός μας, το ντάρμα μας, γίνεται πραγματικότητα 
Αν θέλετε να θέσετε σε εφαρμογή τον νόμο του ντάρμα θα πρέπει να:
1) Αναζητήσετε μέσα από διαλογισμό και πνευματική εξάσκηση τον Ανώτερο Εαυτό σας, αυτόν που βρίσκετε πέρα από το εγώ.
2) Εκφράστε τα μοναδικά σας χαρίσματα και χρησιμοποιήστε τα για το καλό της ανθρωπότητας. Δημιουργήστε αφθονία τόσο στην ζωή σας όσο και στις ζωές των άλλων γύρω σας
3) Αναρωτηθείτε καθημερινά: Πως μπορώ να υπηρετήσω, πως μπορώ να βοηθήσω; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα με βοηθήσουν να εξυπηρετήσω τους συνανθρώπους μου με αγάπη


«Όταν σας δείχνω με το δάχτυλο μου το φεγγάρι προσέξτε μην μπερδευτείτε και νομίζετε ότι το δάχτυλο είναι το φεγγάρι»
Λόγια από δάσκαλο του ΖΕΝΠροσευχή του Rabindranath Tagore 
Θεέ μου ας μη παρακαλώ να προστατευτώ από τους κινδύνους αλλά να τους αντιμετωπίζω άφοβα!
Θεέ μου ας μην εκλιπαρώ να σταματήσει ο πόνος μου, αλλά να έχω κουράγιο να τον νικήσω!
Θεέ μου ας μην ψάχνω για συμμάχους στη μάχη της ζωής αλλά ας στρέφομαι στη δικιά μου δύναμη!
Θεέ μου ας μη λαχταρώ όλο αγωνία και φόβο να σωθώ, αλλά ας ελπίζω ότι θα έχω την υπομονή να κερδίσω την ελευθερία μου!
Θεέ μου κάνε να μην είμαι δειλός και να αισθάνομαι τη Χάρη Σου στην επιτυχία μόνο αλλά άσε να νιώσω το σφίξιμο του Χεριού Σου στην αποτυχία μου!


ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΤΣΑΚΡΑ
ΣΑΧΑΣΡΑΡ « χίλιες πτυχές »
Από το βιβλίο των τσάκρα των Shalila Sharamon & Bodo Baginski και από την «Ανατομία του Πνεύματος» της Caroline Myss

Χαρακτηριστικά
Χρώμα: βιολετί, χρυσό, λευκό
Σύμβολο: Λωτός με χίλια πέταλα
 

Το έβδομο τσάκρα βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού και είναι ο χώρος που νιώθουμε σαν «το σπίτι» μας. Από εδώ αρχίσαμε κάποτε το ταξίδι της ζωής μας και σε αυτό το μέρος θα γυρίσουμε όταν τελειώσουμε την ανάπτυξή μας.
Εδώ συνδεόμαστε με το επίπεδο του είναι που περιέχει όλες τις ανεκδήλωτες μορφές και χαρακτηριστικά. Εδώ ζούμε και βιώνουμε την ενότητα με την αρχέγονη Θεϊκή Αρχή της οποίας όλοι είμαστε μέρος.
Είναι το τσάκρα της προσευχής. Μας δίνει την δυνατότητα να κερδίσουμε πολύ έντονη εσωτερική συνείδηση μέσα από τον διαλογισμό και την προσευχή. Αυτά μας βοηθούν να βιώσουμε ένα αίσθημα ενότητας και να αποκτήσουμε αντίληψη για την θεϊκή μας προέλευση.
Είναι ακόμα η πηγή και η αφετηρία για την εκδήλωση των ενεργειών όλων των άλλων τσάκρα. Όταν το έβδομο ενεργειακό μας κέντρο ΄΄λάμπει΄΄τα μπλοκαρίσματα που υπάρχουν ακόμη στα αλλά έξι διαλύονται και το καθένα αρχίζει να δονείται σε συχνότητες .υψηλότερων επιπέδων.
Μόλις ανοίξει εντελώς το τσάκρα του στέμματος τελειώνει η αρχική του λειτουργία που ήταν να απορροφά τις κοσμικές ενέργειες. Τότε αρχίζει να ακτινοβολεί ενέργεια από μόνο του και σχηματίζει πάνω από το κεφάλι ένα στέμμα από καθαρό φως (φωτοστέφανο).


Αρμονική λειτουργία
Σε αυτό το τσακρα δεν υπάρχουν μπλοκαρίσματα. Απλώς αυτό το ενεργειακό κέντρο μπορεί να είναι ανεπτυγμένο σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Όταν το τσάκρα του στέμματος θα αρχίσει να ανοίγει, θα μπορεί να βιώσει κάποιος όλο και περισσότερο τις στιγμές στις οποίες δεν θα υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην εσωτερική ύπαρξη και την εξωτερική ζωή.
Το ατομικό εγώ σταδιακά θα μεταμορφώνεται σε ένα συμπαντικό εγώ και ο σκοπός του Δημιουργού θα εκφράζεται μέσα από την συμπεριφορά και τις πράξεις του. Τότε το φως που θα ακτινοβολείται από το έβδομο τσάκρα θα ανοίγει την καρδιά εκείνων, που είναι δεκτικοί στην παρουσία του Θεϊκού.

Χαρακτηριστικά του έβδομου τσάκρα που είναι κλειστό
Χωρίς το άνοιγμα του στέμματος υπάρχει διαχωρισμός από την αφθονία και την πληρότητα. Δεν υπάρχει ολοκληρωτική απελευθέρωση από τον φόβο. Και ο φόβος είναι αυτός που συντηρεί πάντα κάποια απομεινάρια από μπλοκαρίσματα στα τσάκρα.
Αυτά, επειδή δεν μπορούν να αναπτύξουν όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους δεν δονούνται σε πλήρη αρμονία με τον «χορό της δημιουργίας» ούτε είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους.

Οι φόβοι του έβδομου τσάκρα: Φόβοι που αφορούν πνευματικά θέματα όπως την «σκοτεινή νύχτα της ψυχής». Φόβοι πνευματικής εγκατάλειψης, απώλειας ταυτότητας και απώλεια της σχέσης με τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω μας.

Δυνατά σημεία του έβδομου τσάκρα:
1. Πίστη στην παρουσία του Θειου για την εσωτερική καθοδήγηση, την θεραπεία και την εμπιστοσύνη που διώχνει μακριά τους συνηθισμένους ανθρώπινους φόβους.
2. Αφοσίωση

Πνευματική κρίση και ανάγκη για αφοσίωση
Τα συμπτώματα μιας πνευματικής κρίσης μοιάζουν πολύ με αυτά της ψυχολογικής κρίσης. Η διαφορά τους είναι ότι στην πνευματική κρίση ο άνθρωπος που την περνάει γνωρίζει ότι για όλα αυτά η αιτία που τα βιώνει βρίσκεται μέσα του.
Όσοι περνάνε πνευματική κρίση έχουν την αίσθηση ότι κάτι προσπαθεί να τους αφυπνίσει. Απλώς δεν ξέρουν πώς να το δουν. Μπορεί να έχουν παράξενους νέους φόβους. Φόβοι που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει ότι έχει χάσει την επαφή με τον εαυτό του η την ταυτότητα του. Να νιώθει ότι δεν ξέρει ποιος είναι και τι θέλει στην ζωή.
Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η ανάγκη να βιώσει την ευσέβεια και την αφοσίωση για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του.
Η απουσία νοήματος, η απώλεια της προσωπικής ταυτότητας και η ανάγκη για αφοσίωση είναι τα πιο ισχυρά συμπτώματα που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος έχει μπει στην «σκοτεινή νύχτα».

Η ιερή  αλήθεια του έβδομου τσάκρα: Ζήσε το παρόν
Η ενέργεια του εβδόμου τσάκρα μας κινητοποιεί ώστε να απελευθερωθούμε από τους φόβους του υλικού κόσμου και να βρούμε μια προσωπική σχέση με το Θείο σε οτιδήποτε και αν κάνουμε. Αυτό θα συμβεί μόνον όταν είμαστε συνειδητοί ζώντας το παρόν.

Μέρη σώματος που αντιστοιχούν στο έβδομο τσάκρα: Εγκέφαλος
Αδένες: Επίφυση

Aσθένειες
Όταν το έβδομο τσάκρα δεν λειτουργεί κανονικά στο φυσικό επίπεδο μπορεί να παρουσιάσει ημικρανίες, δυσλειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος, παθήσεις στον εγκέφαλο και ψυχολογικά προβλήματα.
Δυνατότητες  για  καθαρισμό και ενεργοποίηση του έβδομου τσάκρα  

1. Η εμπειρία της φύσης
Αν βρεθείτε στην κορυφή ενός ψηλού βουνού και περάσετε κάποιο χρόνο εκεί μόνοι θα νιώσετε μια αίσθηση χώρου και απεραντοσύνης. Θα έρθετε πιο κοντά στον Θεό.

2. Ηχοθεραπεία
Η καλύτερη μουσική για το τσακρα του στέμματος είναι η σιωπή. Κάθε είδος που μπορεί να σας προετοιμάζει και να σας οδηγήσει στην σιωπή είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη του έβδομου τσάκρα.
Ήχος: ¨μ¨
Ο ήχος ¨μ¨ στην Ινδία θεωρείται φωνήεν. Έχει μια συνεχή δόνηση και αντιπροσωπεύει την ενότητα και την καθαρή, απεριόριστη συνειδητότητα που εμπεριέχει όλη την ύλη στην λανθάνουσα μορφή της.
Μάντρα: ΟΜ

3. Χρωματοθεραπεία
Βιολετί: Φέρνει έναν μετασχηματισμό του νου και της ψυχής και τα ανοίγει στις πνευματικές διαστάσεις της ύπαρξης.
Λευκό: Περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος. Ενοποιεί τα διαφορετικά επίπεδα της ζωής σε μια ανώτερη ενότητα και ανοίγει την ψυχή μας στο Θεϊκό φως, την γνώση και την θεραπεία

4. Αρωματοθεραπεία
Λιβάνι: Το άρωμα του αναζωογονεί το νου, την ψυχή και εξαγνίζει την ατμόσφαιρα.
Λωτός: Το άρωμα του καθοδηγεί μια δεκτική ψυχή στο δρόμο της ενότητας με τον Θεό.

5. Κρύσταλλοι
Διαφανής χαλαζίας: Φέρνει ηρεμία και φως στο νου και την ψυχή μας και ενεργοποιεί την πνευματική γνώση. Μας προσφέρει ενέργεια, προστασία και βοηθά την ψυχή μας να ενωθεί με το συμπαντικό πνεύμα. 


 Αμέθυστος: Μεταδίδει έντονη ηρεμία που διαλύει το φόβο και την δυσαρμονία. Ταυτόχρονα εμπνέει εμπιστοσύνη στις ενέργειες του σύμπαντος και αφοσίωση σε αυτές.


Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ
Από το «οι 7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας» του Deepak Chopra
 

Ο έβδομος πνευματικός νόμος μας διδάσκει ότι το κέντρο της ύπαρξης μας είναι καθαρή συνείδηση.
Εδώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και από εδώ πηγάζουν όλες οι μορφές της  δημιουργικότητας. Ο πυρήνας μας είναι καθαρή δυνατότητα.
Αυτός, είναι ο τόπος της γνώσης, της διαίσθησης, της ισορροπίας, της αρμονίας και της ευδαιμονίας. Είναι η μήτρα της σιωπής που γεννά όλες τις μορφές και τα φαινόμενα που εκφράζουν την θεμελιώδη φύση μας.
Ο σιωπηλός και πάντα παρών παρατηρητής σε αυτόν τον τόπο είναι ο Ανώτερος Εαυτός .
Γαληνεύοντας τον νου μας με τον διαλογισμό και την προσευχή μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην γαλήνη μέσα μας και εκεί να συναντήσουμε τον Ανώτερο Εαυτό μας.
Ο Αληθινός εαυτός μας, η ψυχή μας, είναι τελείως ελεύθερη. Δεν την αγγίζουν η κριτική, οι φόβοι, οι προκλήσεις και δεν νιώθει ανώτερη η κατώτερη από κανέναν

Ύμνος στη Δημιουργία
Η Ψυχή μας αναγνωρίζει ότι όλοι είμαστε ο ίδιος Εαυτός με διαφορετικό πρόσωπο
Στην αρχή, Δεν υπήρχε ούτε Ύπαρξη, ούτε Ανυπαρξία
Όλος αυτός ο κόσμος ήταν μια ανεκδήλωτη ενέργεια…
Το Ένα ανέπνεε χωρίς να ανασαίνει,
Αποκλειστικά με την δική Του δύναμη.
Δεν υπήρχε τίποτε άλλο εκεί…
(Ρινγκ Βέγκα)

 

Να έχετε κατά νου τις επτά ιερές αλήθειες του σώματος και του πνεύματος.
1.Όλα Είναι Ένα
2.Να Τιμάτε ο Ένας τον Άλλον
3.Να Τιμάτε τον Εαυτό σας
4.Η Αγάπη Είναι Θεία Δύναμη
5.Υποτάξατε την Προσωπική σας Θέληση
στην Θεία Θέληση
6.Να Αναζητάτε Μόνο την Αλήθεια
7.Να Ζείτε το Παρόν
 

Αυτές οι αλήθειες, απλές και δυνατές, μας βοηθούν να επικεντρώσουμε τον νου και το πνεύμα σε ένα σημείο επαφής με την Θεία συνειδητότητα. Χρησιμοποιώντας αυτές τις αλήθειες ως σημεία αναφοράς, θα μπορέσετε να αξιολογήσετε οποιαδήποτε απώλεια δύναμης αναγνωρίζοντας συνειδητά ποια αλήθεια δεν εφαρμόζετε. Με αυτόν τον τρόπο θα επανακτήσετε το πνεύμα σας.
KAROLINE MYSS

Όταν οι ρίζες σας τρέφονται από την γη στο πρώτο τσάκρα,
οι δημιουργικοί σας χυμοί ρέουν στο δεύτερο, οι προθέσεις σας ενδυναμώνονται στο τρίτο, η καρδιά σας είναι ανοικτή
και ανταλλάσσει αγάπη με τους άλλους γύρω σας στο τέταρτο, εκφράζετε αυθόρμητα τον εαυτό σας στο πέμπτο και είστε σε επαφή με την εσωτερική σας φωνή στο έκτο τότε η ενέργεια διέρχεται ελεύθερα από το τσακρα του στέμματος και θυμάστε ότι η θεμελιώδης φύση σας είναι άπειρη και απεριόριστη…

DEEPAK CHOPRA


 


Διαλογισμός εξισορρόπησης των τσάκρα
 Διάλεξε ένα ήσυχο μέρος και κάθεσαι αναπαυτικά ή ξάπλωσε αν προτιμάς. Στείλε όλη την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Ανάπνεε βαθιά γεμίζοντας το σώμα σου με ζωογόνο ενέργεια.
Σιγά, σιγά η ποιότητα της αναπνοής σου αλλάζει. Εισπνέεις από τον ουρανό και εκπνέεις στην γη. Εισπνέεις από την κορώνα του κεφαλιού σου και εκπνέεις από το τσάκρα της βάσης….
Λευκό φως κατεβαίνει από τον ουρανό και σε αγγίζει στο κεφάλι. Αρχίζει σταδιακά να προχωρά στο σώμα μέσα από την σπονδυλική στήλη. Βγαίνει από το πρώτο ενεργειακό σου κέντρο προς την γη. Το λευκό φως ενεργοποιεί το πρώτο σου τσάκρα  και οραματίζεσαι ένα κόκκινο φως να σχηματίζεται σαν σπίθα που μεγαλώνει και γίνεται μια κατακόκκινη παλλόμενη ενεργειακή σφαίρα. Αυτή η κατακόκκινη ενεργειακή σφαίρα έχει άμεση σύνδεση με την ενέργεια της γης.
Νιώθεις μια βαθιά σχέση με την Γη.
Είναι ένα ασφαλές μέρος που σου παρέχει τροφή, φροντίδα, στέγη, ασφάλεια. Μέσα σου γεννιέται η πίστη ότι από εδώ και πέρα η ζωή σου θα είναι γεμάτη από ικανοποίηση, σταθερότητα και εσωτερική δύναμη.
Νιώθεις ότι συνδέεσαι με όλα όσα έχουν ζωή.
Νιώθεις σε αγγίζει η ιερή αλήθεια: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ

Κρατώντας στην εσωτερική σου οθόνη την παλλόμενη κόκκινη σφαίρα στέλνεις την προσοχή σου στο δεύτερο ενεργειακό σου κέντρο. Το λευκό φως το ενεργοποιεί και η πορτοκαλί σπίθα που σχηματίζεται σιγά-σιγά γίνεται μια πορτοκαλί παλλόμενη σφαίρα
Η δημιουργική ενέργεια του δευτέρου τσάκρα διαπερνά το σώμα, το νου και την ψυχή σου. Άφήνεσαι στην φυσική ροή της ζωής και των συναισθημάτων. Μέσα σου αφυπνίζεται η ιερή αλήθεια: ΝΑ ΤΙΜΑ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ
Νιώθεις ότι ΄΄ο άλλος΄΄ είναι κομμάτι του εαυτού σου

Κρατώντας στην εσωτερική σου οθόνη και την πορτοκαλί σφαίρα στρέφεις την προσοχή σου στο τρίτο ενεργειακό σου κέντρο όπου το λευκό φως ενεργοποιεί την κίτρινη σπίθα και την μετατρέπει σε μια ολοκίτρινη παλλόμενη σφαίρα. Μια αίσθηση γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας με τον εαυτό σου γεννιέται. Δέχεσαι ολοκληρωτικά τον εαυτό σου και σέβεσαι τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα των άλλων.
Την ιερή αλήθεια: ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ συναντάς εδώ και οι πράξεις σου θα βοηθούν στην ανάπτυξη του πνευματικού και του υλικού πλούτου τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους γύρω σου.

Κρατώντας στην εσωτερική σου οθόνη και την κίτρινη σφαίρα στέλνεις την προσοχή σου στο τέταρτο ενεργειακό σου κέντρο, το κέντρο της καρδιάς. Το λευκό φως ενεργοποιεί την πράσινη σπίθα και την μετατρέπει σε πράσινη παλλόμενη σφαίρα. Νιώθεις ασφάλεια και άνεση με όλη την δημιουργία. Η αγάπη σε πλημμυρίζει και η χαρά της προσφοράς δονείται σε κάθε σου κύτταρο.
Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ. Αυτήν την ιερή αλήθεια συναντάς εδώ και η καρδιά σου γεμίζει ομορφιά, συμπόνια, συγχώρεση και αγάπη.


Κρατώντας στην εσωτερική σου οθόνη και την πράσινη σφαίρα στέλνεις την προσοχή σου στην περιοχή του λαιμού. Στο πέμπτο ενεργειακό σου κέντρο. το λευκό φως ενεργοποιεί την ανοιχτόχρωμη μπλε σπίθα και την μετατρέπει σε παλλόμενη ενεργειακή σφαίρα που έχει το χρώμα του ηλιόλουστου ασυννέφιαστου ουρανού. Οι δονήσεις αυτής της σφαίρας σου επιτρέπουν να εκφράζεις τα συναισθήματα σου και την εσωτερική σου αλήθεια χωρίς κανένα φόβο. Έχεις πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό-Δημιουργό.
Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΟΥ ΘΕΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΘΕΛΗΣΗ είναι η ιερή αλήθεια που συναντάς εδώ. Οι πράξεις σου και οι σκέψεις σου θα εμπνέονται από την προσωπική θέληση η οποία έχει εμπιστευτεί την Θεία θέληση. Την Θεία εξουσία.

Κρατώντας και την ανοιχτόχρωμη μπλε σφαίρα στην εσωτερική σου οθόνη μεταφέρεις την προσοχή σου στο μέτωπο. Στο έκτο ενεργειακό σου κέντρο της διαίσθησης και της ενόρασης. Το λευκό φως ενεργοποιεί την βιολετί σπίθα και την κάνει βιολετί παλλόμενη σφαίρα.
Ανοίγει τον δρόμο για όλα τα επίπεδα δημιουργίας πέρα από την φυσική πραγματικότητα. Ξυπνά μέσα σου την ανάγκη να είσαι συνειδητός. Όταν η συνειδητότητα σου είναι αφυπνισμένη τότε μπορείς να αποδεσμευτείς από τις υποκειμενικές αντιλήψεις και να δεις την αλήθεια.
Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει στην ζωή σου η ιερή αλήθεια του έκτου τσάκρα: ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Το λευκό φως έχει ενεργοποιήσει όλα τα τσακρα σου. Το ατομικό εγώ μεταμορφώνεται σταδιακά σε συμπαντικό εγώ. Σιγά σιγά νιώθεις ότι ξαναγεννιέσαι. Γίνεσαι άνθρωπος έτοιμος να ζήσεις το παρόν σου διώχνοντας μακριά τους φόβους από το παρελθόν και τις ανασφάλειες του μέλλοντος.
Το σώμα σου γεμίζει από το λευκό Θεϊκό φως. Γίνεσαι φωτεινός και επιτρέπεις στο ουράνιο τόξο να λειτουργήσει και να εκδηλωθεί μέσα από εσένα. Έχοντας τα επτά ενεργειακά σου κέντρα ενωμένα ακτινοβολείς θετικότητα, αρμονία. Είσαι πλήρης.

Σιγά, σιγά νιώθεις το φυσικό σου σώμα στο εδώ και τώρα. Παίρνεις βαθιές αναπνοές με την κοιλιά και σε κάθε εκπνοή γυρνάς όλο και περισσότερο στο τώρα. Κρατώντας στην καρδιά σου τα δώρα που πήρες από το κάθε τσακρα και στο μυαλό σου φωτεινό σηματοδότη την ιερή αλήθεια του έβδομου κέντρου: ΖΗΣΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ
 

Όποτε είσαι έτοιμος άνοιξε τα μάτια.
ΠΗΓΕΣ
1. Το κεφάλαιο «συναντώντας το ουράνιο τόξο και τα 7 κλειδιά της γνώσης» είναι από το Βιβλίο των Τσάκρα του OSHO
2. Οι γενικές πληροφορίες για το κάθε τσάκρα είναι από την «Ανατομία του πνεύματος» και από «το βιβλίο των τσάκρα
3. οι «φόβοι», «τα δυνατά σημεία» και η «ιερή αλήθεια» είναι από την Ανατομία του Πνεύματος.
4. Από το Βιβλίο των Τσάκρα είναι τα:α) αρμονική και δυσαρμονική λειτουργία, β) οι δυνατότητες καθαρισμού και ενεργοποίησης των τσάκρα και γ) αντίστοιχα μέρη σώματος και ασθένειες
5. Οι πληροφορίες για τους κρυστάλλους από το βιβλίο Κρύσταλλοι.
6. Οι πνευματικοί νόμοι και οι «αναπνοές και τσάκρα » από το βιβλίο οι «7 Πνευματικοί Δρόμοι Της Γιόγκα» και το οι «7 πνευματικοί νόμοι της επιτυχίας»
7. Οι ασκήσεις και αναπνοές για την φόρτιση και το άνοιγμα των τσάκρα είναι από το «Χέρια όλο φως»


 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ  του ΟSHO από τις εκδόσεις ΡΕΜΠΕΛ
2. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑ (Shalila Sharamon & Bodo Baginski) από τις εκδόσεις
    ΔΙΟΠΤΡΑ
3. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  (Caroline Myss) από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
4. ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ  (Κριστινα Ροντεμπεκ) από τις εκδόσεις ΑΛΚΙΜΑΧΟΝ
5. ΟΙ 7 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ (Deepak Chopra & David Simon)
6. ΟΙ 7 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Deepak Chopra)
7. ΧΕΡΙΑ ΟΛΟ ΦΩΣ (Barbara ann Brennan) από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ