Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Διαλογισμός με αρχέτυπα

Με αυτόν το διαλογισμό μπορείτε να ανακαλύψετε ένα, δύο ή ακόμα και τρία αρχέτυπα που αντηχούν πιο ισχυρά μέσα σας, αυτά τα οποία αντιπροσωπεύουν την καρδιά σας. Μην διαλέγετε αυτό που θα επιθυμούσατε να είστε, ούτε καν αυτό του οποίου τα χαρακτηριστικά θαυμάζετε περισσότερο. Αναζητήστε τις ιδιότητες που νιώθετε πως σας ελκύουν, σας κινητοποιούν, σας εμπνέουν. Όταν τα ανακαλύψετε, θα το καταλάβετε και το καλύτερο είναι πως δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις 
Καθίστε άνετα και αδειάστε το νου σας από κάθε σκέψη, ιδανικό θα ήταν να υπήρχε κάποιος που θα σας διαβάζει τις ακόλουθες παραγράφους, ενώ εσείς θα έχετε τα μάτια κλειστά· αν υπάρχει η δυνατότητα, καταγράψτε το ακόλουθο κείμενο και βάλτε το να παίζει κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να μπορείτε να οραματίζεστε τις σκηνές με μεγαλύτερη διαύγεια. Όμως, η άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, ακόμα και αν απλώς την διαβάσετε με καθαρό και ανοιχτό νου.

Αρχίστε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές. Εισπνέετε και εκπνέετε αργά, απελευθερώνοντας οποιαδήποτε ένταση, νευρικότητα ή αντίσταση νιώθετε στο σώμα σας. Συνεχίστε να παίρνετε αργές, βαθιές, ήρεμες ανάσες, επιτρέποντας σε κάθε εκπνοή να σας μεταφέρει σε ένα βαθύτερο, πιο ήσυχο και χαλαρό μέρος.
Τώρα φανταστείτε ότι περπατάτε κατά μήκος ενός πανέμορφου, δεντροστοιχισμένου μονοπατιού στην εξοχή, μακριά από τη φασαρία της πόλης. Καθώς προχωράτε, παρατηρείτε γύρω σας την πλούσια βλάστηση, τα πουλιά που πετούν πάνω από το κεφάλι σας, τα αγριοκούνελα που περνούν βιαστικά από μπροστά σας, τις πεταλούδες που φτερουγίζουν γύρω σας.
Φτάνετε σε ένα ξέφωτο και βρίσκετε μπροστά σας ένα αγροτόσπιτο με αχυρένια στέγη. Η πόρτα είναι ανοιχτή σαν να σας καλοδέχεται στο εσωτερικό του σπιτιού. Κοιτάτε μέσα και βλέπετε μια κάμαρα και έναν διάδρομο που οδηγεί στο πίσω μέρος του σπιτιού. Αισθάνεστε ασφάλεια και άνεση, εκεί μέσα, λες και έχετε επιστρέψει στο δικό σαν σπίτι.
Ακολουθείτε το διάδρομο και βρίσκεστε σε ένα μικρό δωμάτιο. Εκεί υπάρχει μια ντουλάπα την οποία και ανοίγετε. Παραμερίζοντας τα ρούχα στις κρεμάστρες, ανακαλύπτετε στο πίσω μέρος την ντουλάπας ένα άνοιγμα. Διαπιστώνετε πως οδηγεί σε μια πανάρχαια πέτρινη. ελικοειδή σκάλα που κατεβαίνει στα έγκατα της Γης. Το φως είναι, λιγοστό, και έτσι αρχίζετε να κατεβαίνετε ένα-ένα τα σκαλιά, προσέχοντας πολύ για να μην πέσετε. Κατεβαίνετε όλο και πιο βαθιά. Τελικά, φτάνετε στη βάση της σκάλας και ανακαλύπτετε πως βρίσκεστε στην όχθη ενός μεγάλου ποταμού που αντανακλά τις ασημένιες ακτίνες του φεγγαρόφωτου. Κάθεστε πλάι στο νερό και αφουγκράζεστε το ήρεμο κελάρυσμά του, ενώ ατενίζετε την έναστρη αιωνιότητα του νυχτερινού ουρανού.
Από μακριά διακρίνετε μια μικρή βάρκα να πλησιάζει. Γλιστρά προς το μέρος σας·ένας γενειοφόρος άνδρας, ντυμένος με λινό χιτώνα, στέκεται στην πρύμνη και σας κάνει νόημα να επιβιβαστείτε. Νιώθοντας ασφάλεια και προστασία, επιβιβάζεστε στη βάρκα και εκεί ο άνδρας σάς δίνει να φορέσετε ένα ριχτό ένδυμα, διακοσμημένο με αρχαία σύμβολα. Η βάρκα πλέει μέσα από μια στενή σήραγγα η οποία μοιάζει να μην έχει τέλος. Ο γενειοφόρος βαρκάρης στην πρύμνη, αρχίζει να μουρμουρίζει άγνωστα μάντρα και σε λίγο συνειδητοποιείτε πως οι αισθήσεις σας έχουν οξυνθεί. Νιώθετε, χαλαροί αλλά ταυτόχρονα σας κατακλύζει μια περίεργη έξαψη.

Ένα φως εμφανίζεται στην άκρη της σήραγγας και όσο πλησιάζετε, δυναμώνει ολοένα και περισσότερο. Πλησιάζοντας στο φως αντιλαμβάνεστε πως σας καλεί να εισέλθετε στον εικονικό κόσμο. Καθώς αποδέχεστε την πρόσκληση βυθίζεστε μέσα στο φως και ανακαλύπτετε ξαφνικά πως δεν έχετε βάρος. Αρχίζετε να αιωρείστε πάνω από τη βάρκα και βυθίζεστε μέσα στο γλυκό φως. Γίνεστε ένα με το φως. Τώρα. Πια είστε μια εικονική ύπαρξη, μια σφαίρα παλλόμενου φωτός.
Από αυτόν τον κόσμο της καθαρής δυνατότητας μπορείτε να αναδυθείτε στην κβαντική και την υλική πραγματικότητα με οποιαδήποτε μορφή και σχήμα, σε οποιοδήποτε σημείο του χωροχρόνου επιθυμείτε.

Βυθίζεστε στην φωτεινή ύπαρξή σας και αναδύεστε ως η θέα Ήρα, βασίλισσα του Ολύμπου και όλων των Ελλήνων θεών, σύμβολο της βασιλικής εξουσίας και της ομορφιάς. Κυβερνάτε τον κόσμο, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και κύρος. Οι υπήκοοί σας βασίζονται στην σιγουριά και τη δύναμή σας. Είστε η υπέρτατη έκφραση της αυτοπεποίθησης. Νιώστε πώς είναι να διαθέτετε τη συνείδηση αυτής της πανίσχυρης θεάς, πώς είναι να κινείστε με το σώμα της, να κάνετε τις χειρονομίες της, να έχετε τη φωνή της, τις εκφράσεις του προσώπου της. Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της. Ακούστε τον κόσμο μέσα από τα αυτιά της.
Τώρα αποχαιρετήστε τη θεά και επιστρέψτε στην εικονική φωτεινή μορφή σας. Για άλλη μια φορά βρίσκεστε στον κόσμο του καθαρού δυναμικού και μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε μορφή. Από τα βάθη της φωτεινής σας ύπαρξής, αναδυθείτε ως ένας σοφός γέρος βασιλιάς, συνηθισμένος να αντιμετωπίζει τις φουρτούνες της ζωής. Είστε ο γενειοφόρος σοφός ο οποίος αντιλαμβάνεται όλες τις μορφές και τα φαινόμενα του κόσμου ως ένα είδος συμπαντικού χορού Ζείτε μέσα σε αυτόν τον κόσμο, αλλά δεν ανήκετε σε αυτόν και κάθε σκέψη, λέξη και πράξη σας εκφράζεται με τον πιο άψογο τρόπο.
Νιώστε πώς είναι να διαθέτετε τη συνείδηση ενός σοφού. Ο νους σας είναι ο νους ενός μύστη. Αισθάνεστε πώς είναι να, ζείτε με τις σκέψεις του, την ομιλία του και τις χειρονομίες του. Κοιτάξτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Τώρα, «απελευθερώστε» τον μύστη, αποσύροντας τον από τον νου σας και βυθιστείτε ξανά στην ουσία του εικονικού φωτεινού όντος. Αγγίξτε τα βάθη της ύπαρξής σας και αναδυθείτε ως λυτρωτής. Είστε το φως της ευσπλαχνίας και ακτινοβολείτε συγχώρεση και ελπίδα. Αυτή καθαυτή η παρουσία σας διαλύει το σκοτάδι, όσο απειλητικό κι αν φαίνεται. Είστε η ουσία των άβαταρ, η ουσία του Χριστού και του Βούδα. Η ίδια η φύση σας μετουσιώνει την εμπειρία σε πίστη. Παρατηρείστε τις σκέψεις που αναδύονται μέσα στο Νου του Λυτρωτή. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του πλημμυρίζοντας αγάπη και ευσπλαχνία για κάθε ζωντανό πλάσμα. 


Τώρα, απελευθερώστε τον λυτρωτή και επιστρέψτε στην αρχέγονη ουσία σας. Είστε και πάλι μια εικονική φωτεινή ύπαρξη, μια δεξαμενή καθαρής συμπαντική ενέργειας. Αποτελείτε το πλήρες δυναμικό όλων όσων υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον. Βυθιστείτε σε αυτό το φως και αναδυθείτε ως η θεϊκή μητέρα. Είστε η θεμελιώδης δύναμη που τρέφει τα πάντα. Είστε η Δήμητρα, η Σάκτι, το θηλυκό πρόσωπο του Θεού. Είστε η θεϊκή μητέρα, η οποία χαρίζει την αγάπη και την καλοσύνη της σε όλα τα πλάσματα. Είστε η αρχέγονη δημιουργική δύναμη που δίνει ζωή στις μορφές και τα φαινόμενα. Ζήστε μέσα από τη συνείδηση της θεϊκής μητέρας. Δείτε τη δημιουργία μέσα από τα μάτια της. Αφουγκραστείτε τη δημιουργία μέσα από τα αυτιά της. Εισπνεύστε και εκπνεύστε με τα πνευμόνια της. 

Τώρα απελευθερώστε τη θεϊκή μητέρα. Ανακτήστε την θεμελιώδη φύση σας ως καθαρό φως, ως αρχέγονη εικονική ενέργεια, γεμάτη δυνατότητες, ικανή να υλοποιήσει οτιδήποτε επιθυμείτε. Καταδυθείτε στα βάθη της ύπαρξής σας και αναδυθείτε ως Διόνυσος, θεός του αισθησιασμού, της έκστασης και της μέθης, της υπερβολής και της ανεμελιάς. Είστε η προσωποποίηση της απόλυτης παράδοσης στην εκάστοτε στιγμή. Η φύση σας είναι ασυγκράτητη·βυθίζεστε στην εμπειρία της ζωής. Μεθάτε από αγάπη. Βιώστε τον κόσμο μέσα από τη συνείδηση του Διονύσου. Αισθανθείτε τη μέθη. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Διονύσου. Ακούστε τη μουσική του σύμπαντος ως δοξολογία για την ύπαρξή σας. Παραδοθείτε στην έκσταση των αισθήσεων και του πνεύματος.

Τώρα, απελευθερώστε τον Διόνυσο και βυθιστείτε και πάλι στην αρχέγονη ενεργειακή κατάσταση του καθαρού, εικονικού φωτός. Ανακαλύψτε μέσα στο απεριόριστο δυναμικό σας τον παλμό της σοφίας και της διάνοιας, και αναδυθείτε ως η θεά της σοφίας, η Αθηνά, η Μαρασβάτι. Είστε η προστάτιδα του πολιτισμού, αφοσιωμένη στη σοφία, τις τέχνες και την επιστημονική γνώση· είστε μια πραγματική πνευματική πολεμίστρια·στόχος σας είναι η εξάλειψη της άγνοιας που παρεμποδίζει την έκφραση της αλήθειας. Βιώστε τη συνειδητότητα της θεάς της σοφίας. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της, ακούστε τον μέσα από τα αυτιά της. Είστε η προσωποποίηση της λεπτότητας, της χάρης, της ευγένειας και της σοφίας στο απόγειό τους.

Τώρα, απελευθερώστε τη θεά της σοφίας. Επιστρέψτε στην αρχική σας κατάσταση ως καθαρό εικονικό φως. Ενωθείτε και πάλι με το απεριόριστο, άρρητο ον, πλημμυρισμένοι από δυναμικό. Βυθιστείτε στην θεμελιώδη φωτεινή ουσία σας και αναδυθείτε ως Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Είστε η ενσάρκωση του αισθησιασμού, του πάθους και της σεξουαλικότητας. Βλέποντάς σας, όλα τα πλάσματα χάνουν το νου τους και λαχταρούν τις ηδονές του Έρωτα. Εκφράστε και βιώστε τη συνείδηση της θεάς του έρωτα. Γευτείτε τον αισθησιασμό της. Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της θεάς του έρωτα.

Τώρα, απελευθερώστε την θεά του έρωτα, επιστρέφοντας στον πυρήνα σας ως φως, ως καθαρό, αδιαχώριστο ον, ως απεριόριστο δυναμικό. Βυθιστείτε στην ουσία σας και αναδυθείτε ως θείο βρέφος, ως έκφραση του αγνού, θεϊκού δυναμικού. Είστε η ενσάρκωση της αθωότητας προσωποποιείτε την προσμονή της άνευ όρων αγάπης προσφέρετε αλλά και παίρνετε αγάπη. Είστε τέκνο των Θεών, ακολουθείτε το θείο πεπρωμένο σας, σφύζετε από συμπαντικό δυναμικό. Παρατηρήστε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του θείου βρέφους. Νιώστε την αγάπη να κυλά μέσα από την αθώα καρδιά σας. Βιώστε την παιχνιδιάρικη διάθεση του παιδιού του φωτός, αγαλλιάστε με την ύπαρξή σας.

Απελευθερώστε το θείο βρέφος. Αισθανθείτε και πάλι ως εικονικό φωτεινό ον. Αναπαυθείτε μέσα στην απεραντοσύνη σας. Είστε ένας δυνατός παλμός ενέργειας, ικανός να δημιουργήσει οτιδήποτε επιθυμεί. Βυθιστείτε στο φως και αναδυθείτε ως συμπαντικός αλχημιστής. Είστε ο υπέρτατος μάγος, ικανός να μετατρέψει το τίποτα σε κάτι και το κάτι σε τίποτα. Είστε υπεράνω του κόσμου των αισθήσεων. Αντιλαμβάνεστε τον υλικό κόσμο ως μια έκφραση της συνειδητής σας ενέργειας, την οποία μπορείτε να μεταμορφώσετε σε ύλη μέσω της πρόθεσης και της προσοχής σας. 


Προσλαμβάνετε όποια μορφή επιθυμείτε, έμψυχη ή άψυχη, καθώς είστε η συνείδηση σε όλες τις μεταμορφώσεις της. Είστε ο Κρίσνα- είστε οι άπειρες δυνατότητες. Γίνετε ο Κρίσνα, ο συμπαντικός αλχημιστής που μπορεί να υλοποιήσει οτιδήποτε επιθυμεί. Δείτε τον εαυτό σας να μεταστοιχειώνει τις σκέψεις σε φαινόμενα. Παρατηρήστε το σύμπαν μέσα από τα μάτια του Κρίσνα. Βιώστε τον κόσμο ως το σώμα σας. Δεν βρίσκεστε εσείς μέσα στο σύμπαν, αλλά το σύμπαν βρίσκεται μέσα σας.

Για τα επόμενα λίγα λεπτά, παίξτε με τη δημιουργική σας ενέργεια, προσλαμβάνοντας οποιαδήποτε μορφή θέλετε. Αυτή η μορφή μπορεί να είναι ένα από τα αρχέτυπα στα οποία αναφερθήκαμε, μπορεί και όχι. Γίνετε όποιο πλάσμα θέλετε. Αποκτήστε τη συνείδηση ενός μεγάλου ζωγράφου ή μουσικού. Ζήστε τον κόσμο ως πανίσχυρος πολιτικός ηγέτης. Γίνετε αετός και αντικρίστε την πλάση από ψηλά. Γίνετε φάλαινα και ζήστε μέσα από τη συνείδηση ενός παιχνιδιάρικου θαλάσσιου όντος.
Δεν υπάρχει όριο στις μορφές που μπορείτε να πάρετε. Απολαύστε τον εικονικό εαυτό σας, ενθουσιαστείτε από τη γνώση και την εμπειρία του απεριόριστου δυναμικού σας. Με τη μορφή αυτή, είστε ταυτόχρονα θεοί και θεές, αρχέτυπα και μυθικές εικόνες μέσα σε ένα σώμα.
Για τα επόμενα λίγα λεπτά, επιτρέψτε σε οποιαδήποτε εικόνα, φράση, σύμβολο ή λέξη αναδυθεί να αποκτήσει μορφή μέσα στη συνείδησή σας.
Όταν νιώσετε πως βιώσατε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, επιλέξτε τρεις αρχετυπικές εικόνες, σύμβολα, λέξεις ή φράσεις που απηχούν μέσα σας, που σας εμπνέουν και σας κινητοποιούν. Θα μπορούσαν να είναι οικείοι θεοί ή θεές, εικόνες, ζώα, σύμβολα των στοιχείων της φύσης, κοσμικές δυνάμεις, λέξεις, φράσεις ή οποιαδήποτε άλλη ποιότητα είναι σημαντική για σας.
Θα πρέπει να κάνετε την επιλογή σας με την πεποίθηση πως αν αυτά τα πρόσωπα, αυτές οι ποιότητες μπορούσαν να κάνουν την εμφάνισή τους στον κόσμο και να εκφραστούν μέσα από εσάς, τότε θα ήσασταν ικανοί να δημιουργήσετε μεγαλειώδη και θαυμαστά πράγματα.
Συμβουλεύω πάντα τους άνδρες να επιλέγουν τουλάχιστον ένα θηλυκό αρχέτυπο και τις γυναίκες τουλάχιστον ένα αρσενικό. Όλοι μας διαθέτουμε τόσο αρσενικές όσο και θηλυκές ποιότητες· και αν αγνοήσουμε μια συγκεκριμένη πλευρά του εαυτού μας αυτό σημαίνει ότι καταπνίγουμε αυτή την πηγή προσωπικού πάθους.
Καταγράψτε τα τρία σύμβολα ή αρχέτυπα. Ύστερα, αρχίστε να συλλέγετε έργα τέχνης, εικόνες, σύμβολα ή κοσμήματα που σας θυμίζουν τα αρχέτυπά σας. Μερικοί δημιουργούν έναν μικρό βωμό αφιερωμένο στα αρχέτυπά τους, ως επίκεντρο για την αναζήτηση του εαυτού τους. Αν οι σημαντικότερες ποιότητες των αρχέτυπων που επιλέξατε μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, καταγράψτε τις σε ένα φύλλο χαρτί ώστε να υπάρχει κάτι για να σας τις υπενθυμίζει. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση μετά τον διαλογισμό, θα πρέπει να ανατρέχετε σε αυτές τις σημειώσεις και να απευθύνετε σιωπηλά μια πρόσκληση προς τα αρχέτυπά σας:
«Σας παρακαλώ, ελάτε και εκφραστείτε μέσα από μένα».
Καθιερώστε τα ως σημεία αναφοράς για να σας υπενθυμίζουν το όνειρο της ζωής σας. Όταν αισθάνεστε χαμένοι ή αποπροσανατολισμένοι μέσα στον κόσμο, θα λειτουργούν ως πυξίδα που θα σας οδηγεί πίσω στον αληθινό σας εαυτό. Αντί να ακολουθείτε την τελευταία λέξη, της μόδας ή να μιμείστε κάποιον κινηματογραφικό αστέρα, διαμορφώστε τον εαυτό σας, τις σκέψεις και τις πράξεις σας με βάση τα αρχέτυπά σας. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν κάθε μέρα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, Αναρωτηθείτε: 


Οι πράξεις μου είναι συνεπείς ως προς τα αρχέτυπά μου;»
Ουσιαστικά το ερώτημα είναι το εξής: 

«Είμαι αληθινός απέναντι στον εαυτό μου;
Θα κατακτήσετε την ολοκλήρωση, μέσα από τα αρχέτυπα σας αν επιτρέψετε στους θεούς ή τις θεές, τα τοτέμ ή τις προσωπικότητες που επιλέξατε, να εκφραστούν μέσα από εσάς. Είναι τα κλειδιά για το αληθινό και θαυμαστό πεπρωμένο σας.


Της Τζιν Χιούστον, από το βιβλίο 
του Deepak Chopra «Άμεση Εκπλήρωση»
 namaste