Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Κανείς δεν σε αναγκάζει να υποφέρεις.

«Αν αναζητάς την αλήθεια πρέπει να ελευθερωθείς από όλες τις αποσκευές, όλους τους πολιτισμούς, όλα τα νοητικά μοντέλα και τα συναισθήματα. 

Πρέπει επίσης να απορρίψετε την ιδέα να είστε άνδρας ή γυναίκα. Ο ωκεανός της ζωής περιέχει τα πάντα, όχι μόνο τους ανθρώπους. 

Έτσι, πρώτα απ' όλα, εγκαταλείψτε κάθε ταύτιση, σταματήστε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως αυτό ή εκείνο, κάνοντας έτσι ή αλλιώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ζήστε σε αρμονία με τα πράγματα όπως είναι, όχι ως εικόνες.


Ο πόνος είναι του σώματος, το να υποφέρεις είναι διανοητικό. Πέρα από το μυαλό δεν υπάρχει πόνος. Ο πόνος είναι ένα σήμα ότι το σώμα βρίσκεται σε κίνδυνο και απαιτεί προσοχή. Ομοίως, η ταλαιπωρία μας προειδοποιεί ότι το σύμπλεγμα των αναμνήσεων και των συνηθειών που είναι το άτομο απειλείται από απώλεια ή αλλαγή. 

Ο πόνος είναι απαραίτητος για την επιβίωση του σώματος, αλλά κανείς δεν μας αναγκάζει να υποφέρουμε. Η ταλαιπωρία εξαρτάται αποκλειστικά από την προσκόλληση ή την αντίσταση, είναι το σημάδι της απροθυμίας μας να κινηθούμε, να κυλήσουμε με τη ζωή.

Αφήσαμε να μας γλιστρήσει η πραγματικότητα λόγω έλλειψης προσοχής και δημιουργούμε το μη πραγματικό λόγω υπερβολικής φαντασίας. 

Το μη πραγματικό δημιουργείται από τη φαντασία και διαιωνίζεται από την επιθυμία. Αναζητούμε την πραγματικότητα γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το αντίθετο. 

Η ευτυχία είναι η αληθινή φύση μας και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε πριν την ξαναβρούμε. Το μόνο που υπάρχει είναι ο αιώνιος Εαυτός και το μόνο που χρειάζεται είναι η αδιάκοπη συνειδητοποίησή του. "

(Nisargadatta Maharaj)