Pulse of love 10/12/2013

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Ένα συνειδητό άτομο χρησιμοποιεί το κεφάλι ως υπηρέτη και την καρδιά ως αφέντη

Tο κεφάλι έχει τα μάτια, και η καρδιά έχει το θάρρος να εμπλακεί σε καταστάσεις. Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια σύνθεση και από τα δύο. Και η σύνθεση, θα πρέπει να το τονίσω, θα πρέπει να είναι ότι η καρδιά παραμένει ο αφέντης και το κεφάλι γίνεται ο υπηρέτης. 

Έχετε στην υπηρεσία σας ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο: τη λογική σας. Δεν μπορούν να σας εξαπατήσουν, δεν μπορούν να σας κοροϊδέψουν και να σας εκμεταλλευτούν. Η καρδιά έχει όλες τις γυναικείες ιδιότητες: αγάπη, ομορφιά, χάρη. Το κεφάλι είναι βάρβαρο. Η καρδιά είναι πολύ πιο πολιτισμένη, πολύ πιο αθώα.


Ένα συνειδητό άτομο χρησιμοποιεί το κεφάλι ως υπηρέτη και την καρδιά ως αφέντη. Και αυτό είναι πολύ απλό για έναν άνδρα με συνείδηση. 

Μόλις σταματήσετε να ταυτίζεστε με το κεφάλι ή με την καρδιά, και είστε απλώς ένας παρατηρητής και των δύο, μπορείτε να δείτε ποιές ιδιότητες θα πρέπει να είναι πιο ψηλά, ποιές ιδιότητες θα πρέπει να γίνουν στόχος. Και το κεφάλι ως υπηρέτης μπορεί να συνεισφέρει αυτές τις ιδιότητες, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει εντολές και οδηγίες. 

Σήμερα, όπως και αιώνες τώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο υπηρέτης έχει γίνει αφέντης. Και ο πραγματικός αφέντης είναι τόσο ευγενής, τόσο κύριος, που δεν αντιστάθηκε· αποδέχτηκε τη σκλαβιά εθελοντικά. Το αποτέλεσμα είναι όλη η τρέλα που υπάρχει επάνω στη γη.

Θα πρέπει να αλλάξουμε την ίδια την αλχημεία του άνδρα. 

Θα πρέπει να επαναδιατάξουμε τα πάντα μέσα στον άνδρα, και η πιο βασική επανάσταση θα έρθει όταν η καρδιά θα αποφασίζει για τις αξίες. Δεν μπορεί να αποφασίσει τον πόλεμο, δεν μπορεί να υποστηρίξει τα πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να είναι προσανατολισμένη προς τον θάνατο. 


Η καρδιά είναι ο χυμός της ζωής. 

Mόλις το κεφάλι βρεθεί στην υπηρεσία της καρδιάς, θα πρέπει να κά­νει ό,τι αποφασίζει η καρδιά. Και το κεφάλι είναι απολύτως ικανό να κάνει τα πάντα· χρειάζεται απλώς τη σωστή καθοδήγηση. Διαφορετικά θα τρελαθεί, θα παλαβώσει. 

Για το κεφάλι δεν υπάρχουν αξίες. 

Για το κεφάλι τίποτε δεν έχει νόημα. 

Για το κεφάλι δεν υπάρ­χει αγάπη, ομορφιά, χάρη. Υπάρχει μόνο λογική.

Αλλά αυτό το θαύμα είναι δυνατό μόνο εάν αποστασιοποιηθείτε και από τα δύο. 

Εάν συμβεί η επανάσταση μέσα στο άτομο και επανενθρονιστεί η καρδιά, εάν πάρει τη θέση που της αξίζει ως αφέντης, και το κε­φάλι πάρει τη θέση που του αξίζει, αυτή του καλού υπηρέτη, θα επηρεαστεί ολόκληρη η κοινωνική δομή. Υπάρχει μια δυνατότητα, αλλά η δυνατότητα έχει μια βασική προϋπόθεση να εκπληρώσει: να γίνεις πιο συνειδητός, ένας μάρτυρας, ένας παρατηρητής όλων όσων να συμβαίνουν μέσα σου. 

Ο παρατηρητής απελευθερώνεται αμέσως από την ταύτιση. 

Επειδή μπορεί να δει τα συναισθήματα, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα πει: "δεν είμαι τα συναισθήματά μου". Μπορεί να δει τις σκέψεις· το απλό συμπέρασμα είναι, "Δεν είμαι η διαδικασία των σκέψεών μου". "Τότε ποιός είμαι;" - ένας γνήσιος παρατηρητής, ένας μάρτυ­ρας, και φτάνετε στην τελική δυνατότητα της ευφυΐας μέσα σας. Γίνεστε ένα συνειδητό ανθρώπινο πλάσμα. 

Ανάμεσα σε όλον τον κόσμο που κοιμάται, αφυπνίζεστε, και μόλις αφυπνιστείτε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η ίδια η αφύπνισή σας θα αρχίσει να μετακινεί πράγματα και να τα τοποθετεί στη σωστή θέση τους. Το κεφάλι θα πρέπει να εκθρονιστεί, και η καρδιά θα πρέπει να στεφανωθεί και πάλι. 


Αυτή η αλλαγή σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων θα φέρει μια νέα κοινωνία, ένα νέο είδος ανθρώπινου πλάσματος στον κόσμο. Θα αλλάξει τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορείτε να τα συλλάβετε.

Η επιστήμη θα έχει μια εντελώς διαφορετική γεύση. 

Δεν θα υπηρετεί πλέον τον θάνατο, δεν θα φτιάχνει όπλα που θα μπορού­σαν να σκοτώσουν κάθε ζωή επάνω στη γη. Θα κάνει την ζωή πλουσιότερη, θα ανακαλύψει ενέργειες που μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο πιο ολοκληρωμένο, που μπορούν να κάνουν τον άν­θρωπο να ζήσει με άνεση, με πολυτέλεια, επειδή οι αξίες θα έχουν αλλάξει εντελώς. Θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τον νου, αλλά υπό την καθοδήγηση της καρδιάς.

Ο τρόπος μου είναι ο τρόπος του διαλογισμού. 

Πρέπει να χρησιμοποιώ τη γλώσσα, δυστυχώς. Γι’ αυτό λέω ότι ο τρόπος μου είναι ο τρόπος του διαλογισμού - ούτε του κεφαλιού ούτε της καρδιάς, αλλά μιας αναπτυσσόμενης συνείδησης, που βρίσκεται πάνω και από τον νου και πάνω από την καρδιά. Αυτό είναι το κλειδί για ν’ ανοίξουν οι θύρες για την άφιξη ενός νέου ανθρώπινου πλάσματος.

OSHO  

Συναισθηματική Ευδαιμονία