Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ο δρόμος προς την εσώτατη ύπαρξή σου βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά παρά στον νου.

Ο τρόπος της καρδιάς είναι όμορφος, αλλά επικίνδυνος. Ο τρόπος του νου είναι συνηθισμένος, αλλά ασφαλής. Ο άνδρας έχει επιλέξει τον ασφαλέστερο και πιο άμεσο τρόπο ζωής. Η γυναίκα έχει επιλέξει τον πιο όμορφο, αλλά πιο κακοτράχαλο, επικίνδυνο δρόμο των συναισθημάτων, των αισθήσεων, των ψυχικών διαθέσεων. 
Και επειδή μέχρι τώρα ο κόσμος κυβερνάται από τους άνδρες, οι γυναίκες υποφέρουν απέραντα. Η γυναίκα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί σε μια κοινωνία που έχουν δημιουργήσει οι άνδρες, επειδή η κοινωνία δημιουργείται σύμφωνα με τη λογική και τον νου.


Η γυναίκα θέλει τον κόσμο της καρδιάς, αλλά σε μια κοινωνία που έχει δημιουργηθεί από τον άνδρα δεν υπάρχει θέση για την καρδιά. Οι άνδρες πρέπει να μάθουν να είναι πιο κοντά στην καρδιά, επειδή η λογική έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα προς μια παγκόσμια αυτοκτονία. Η λογική έχει καταστρέψει την αρμονία της Φύσης, την οικολογία. Η λογική έχει δώσει όμορφες μηχανές, αλλά έχει καταστρέψει την όμορφη ανθρωπότητα. Χρειάζεται λίγη περισσότερη καρδιά σε όλα.
Πιστεύω ότι ο δρόμος προς την εσώτατη ύπαρξή σας βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά παρά στον νου. Ο νους είναι ένας συντομότερος δρόμος όσον αφορά την εξωστρέφεια, και η καρδιά είναι ο μακρύτερος δρόμος. Όταν πηγαίνεις προς τα μέσα, η διαδικασία αλλάζει προς το αντίθετο: η καρδιά είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ύπαρξη, και ο νους είναι ο μακρύτερος δρόμος που μπορείς να σκεφτείς.

Γι’ αυτό είμαι υπέρ της αγάπης, επειδή από την αγάπη είναι πιο εύκολο να πας στον διαλογισμό, να πας στην αιωνιότητα της ψυχής σου, να πας στη θεϊκή φύση σου. Από το κεφάλι, είναι πολύ δύσκολο. Πρώτα πρέπει να πας στην καρδιά, και μόνο τότε μπορείς να προχωρήσεις προς την ύπαρξη. 

Η έμφαση που δίνω στην αγάπη έχει μια βασική πνευματική αιτία. Από την καρδιά η γυναίκα μπορεί να μετακινηθεί άμεσα... μα και ο άνδρας μπορεί να προχωρήσει προς την καρδιά χωρίς δυσκολία. Απλώς έχει εκπαιδευτεί λάθος· είναι απλώς μια εξάρτηση από τη μάθηση. Του έχουν πει να είναι σκληρός, να είναι δυνατός, να είναι αρρενωπός, και όλ’ αυτά είναι ανοησίες. Κανένας άνδρας δεν κλαίει και δεν αφήνει τη θλίψη του ή τη χαρά του να τρέξει από τα δάκρυά του, επειδή του έχουν πει, από τότε που ήταν παιδί, ότι τα δάκρυα είναι για τις γυναίκες, είναι κοριτσίστικα. Οι άντρες δεν κλαίνε και δεν δακρύζουν ποτέ.

Αλλά ποιος είναι ο σκοπός αυτών των δακρύων; 
Είναι απαραίτητα! Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική γλώσσα. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να πεις κάτι, αλλά τα δάκρυά σου μπορούν να το δείξουν. Μπορεί επίσης να πλημμυρίσεις από τόση χαρά, που δάκρυα έρχονται στα μάτια σου. Τα δάκρυα είναι πάντοτε σύμβολο μιας εμπειρίας που ξεχειλίζει. Μπορεί να είστε τόσο λυπημένοι, που οι λέξεις δεν μπορούν να χωρέσουν τη λύπη· τότε τα δάκρυα θα βοηθήσουν. 

Είναι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες τρελαίνονται λιγότερο από τους άνδρες, επειδή είναι σε θέση να δακρύσουν και να κλάψουν και να ξεσπάσουν και να πετάξουν πράγματα οποιαδήποτε στιγμή. Πρόσκαιρα μπορεί να τρελαίνονται κάποια ημέρα. Ένας άνδρας όμως διαρκώς τα μαζεύει μέσα του, και κάποια ημέρα εκρήγνυται- μια κι έξω! Οι γυναίκες τρελαίνονται με δόσεις - και αυτός είναι ο σοφότερος τρόπος για να τελειώνεις αυτήν την περιοδική τρέλα κάθε ημέρα. Γιατί να τα μαζεύεις;


Οι άνδρες αυτοκτονούν πιο συχνά από τις γυναίκες. Είναι κάπως παράξενο · οι γυναίκες μιλούν για την αυτοκτονία περισσότερο από τους άνδρες, αλλά σπάνια το κάνουν. Οι άνδρες δεν μιλούν σχεδόν ποτέ για την αυτοκτονία, αλλά στην πραγματικότητα αυτοκτονούν πιο συχνά, σχεδόν σε διπλάσια ποσοστά. Ο άνδρας συνεχίζει να απωθεί, συνεχίζει να δείχνει ένα συγκεκριμένο πρόσω­πο, το οποίο είναι ψεύτικο. Και υπάρχει ένα όριο σε όλα· έρχεται μια στιγμή που δεν μπορεί να κρατήσει πλέον τον έλεγχο, και όλα καταρρέουν.

Οι άνδρες θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν περισσότερο με την καρδιά, επειδή από την καρδιά ανοίγεται ο δρόμος προς την ύπαρξη. Δεν μπορείτε να προσπεράσετε την καρδιά. Η γυναίκα βρίσκεται σε καλύτερη θέση· μπορεί να πάει απευθείας στην ύπαρ­ξη από την καρδιά. Αλλά, αντί ν’ αναγνωρίσουν αυτήν την τερά­στια ποιότητα στις γυναίκες, οι άνδρες πάντοτε τις καταδίκαζαν. Ίσως υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό· ίσως αντιλαμβάνονται δι­αισθητικά κάποια ανωτερότητα στις γυναίκες: την ανωτερότητα της αγάπης.

Δεν υπάρχει καμία λογική ανώτερη από την αγάπη, και κανένας νους δεν μπορεί να είναι ανώτερος από την καρδιά. Αλλά ο νους μπορεί να είναι πολύ δολοφονικός, ο νους μπορεί να είναι πολύ βίαιος, και αυτό έκανε ο νους εδώ και αιώνες. Οι άνδρες πά­ντοτε χτυπούσαν τις γυναίκες, τις καταπίεζαν, τις καταδίκαζαν. Και ως αποτέλεσμα οι άνδρες στερήθηκαν την ευκαιρία να ανυψώσουν τη δική τους συνείδηση. Θα μπορούσαν και αυτοί να μά­θουν την τέχνη της ανύψωσης· θα μπορούσαν και αυτοί να κινη­θούν στο ίδιο μονοπάτι. Επομένως, πάντοτε λέω ότι η απελευθέρωση των γυναικών είναι επίσης και απελευθέρωση των ανδρών. Είναι περισσότερο απελευθέρωση των ανδρών απ’ ό,τι απελευθέρωση των γυναικών.

Ναι, οι γυναίκες έχουν περισσότερη αγάπη... αλλά θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν την άλλη πλευρά του νομίσματος. Το αρσενικό τμήμα του νου έχει λογική, και το γυναικείο τμήμα έχει αγάπη.

Οι τρόποι της καρδιάς είναι όμορφοι, αλλά επικίνδυνοι. Η άλλη πλευρά της αγάπης είναι το μίσος· η άλλη πλευρά της αγάπης είναι η ζήλια. Έτσι, εάν μια γυναίκα παγιδευτεί στο μίσος και στην ζήλια, όλη η ομορφιά της αγάπης πεθαίνει και μένει μόνο με το δηλητήριο στα χέρια της. Θα δηλητηριαστεί και θα δηλητηριάσει οποιονδήποτε υπάρχει γύρω της.

Αν αγαπάς θα πρέπει να γίνεις πιο προσεκτικός, επειδή μπορεί να πέσεις στη φάκα του μίσους, που βρίσκεται πολύ κοντά. Κάθε κορυφή αγάπης βρίσκεται πολύ κοντά στη σκοτεινή κοιλάδα του μίσους· περιβάλλει την κορυφή από παντού και μπορείς να γλιστρήσεις και να πέσεις μέσα της πολύ εύκολα. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μην αγαπήσουν. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες αποφάσισαν να ζήσουν με το κεφάλι και ξεχνούν ό,τι αφορά την καρδιά... επειδή η καρδιά είναι τόσο ευαίσθητη. Πληγώνεται πολύ εύκολα· οι διαθέσεις της αλλάζουν όπως ο καιρός.

Όποιος θέλει πραγματικά να μάθει την Τέχνη της Αγάπης, πρέπει να τα θυμάται όλ’ αυτά, και θα πρέπει να προφυλάξει την αγάπη από το να πέσει στη φάκα του μίσους, της ζήλιας. Διαφορετικά η μετάβαση στην ύπαρξη είναι αδύνατη - ακόμα πιο αδύνατη από το να ξεκινήσεις από το κεφάλι.

Η γυναίκα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ζήλια, θα πρέπει να εγκαταλείψει το μίσος. Ο άνδρας θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική και ν’ αγαπήσει λίγο περισσότερο. Η λογική μπορεί να χρησιμοποιηθεί· είναι χρηστική. Στον επιστημονικό κόσμο είναι χρήσιμη, αλλά όχι στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο άνδρας θα πρέπει να προσέξει ώστε η λογική να μην γίνει ο μοναδικός δρόμος του, να μην παραμείνει απλώς ένα όργανο, το οποίο το χρησιμοποιεί και μετά το βάζει στην άκρη. Η γυναίκα θα πρέπει να προσέξει ώστε vα μην περιπέσει στο μίσος, στην ζήλια, στον θυμό, επειδή αυτά θα καταστρέψουν τον πιο πολύτιμο θησαυρό, την αγάπη. Και οι δύο θα πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά στην αγάπη. Όσο πιο βαθιά κινούνται στην αγάπη, τόσο πιο κοντά θα φτάσουν στην ύπαρξη, στο είναι.

Η ύπαρξη δεν είναι πολύ μακριά. Είναι το βαθύτερο κομμάτι της αγάπης, μια αγάπη που είναι απολύτως αγνή, χωρίς όρους. Μια αγάπη που είναι απολύτως συνειδητή, σε εγρήγορση, σε επίγνωση, μετατρέπεται αμέσως σε μια τεράστια επανάσταση· ανοίγει τις πόρτες του εσώτατου βωμού της ύπαρξης. Και το να φτάσεις στο ίδιο σου το κέντρο σημαίνει ν’ αποκτήσεις όλα όσα μπορεί να σου δώσει η ζωή: όλο το άρωμα, όλη την ομορφιά, όλη τη χαρά, όλη την ευλογία

OSHO
"ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ"