Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν στα Τσάκρα υπάρχουν μπλοκαρίσματα

Στερεότυπα και διλλήματα, επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές, καταπίεση και τοξικότητα, η απόρριψη του εαυτού δημιουργούν τις συνθήκες για να έρθει ανισορροπία στα ενεργειακά μας κέντρα.
Αν δουλέψουμε άμεσα με τα τσάκρα μας, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τις αρνητικές στάσεις και τα αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς, να βελτιώσουμε την υγεία, τη σεξουαλική μας ζωή και τις σχέσεις μας. 
Στη συνέχεια θα δούμε με ποιο τρόπο τα μπλοκαρίσματα σε κάθε τσάκρα επηρεάζουν το σώμα, το νου, τα συναισθήματα, την ενέργεια και τη συμπεριφορά.


Τα μπλοκαρίσματα στα τσάκρα
Όταν υπάρχει μπλοκάρισμα στο πρώτο τσάκρα, το σεξουαλικό κέντρο, η σχέση μας με την απόλαυση είναι γεμάτη ένταση και μπορεί μερικές φορές να υποστεί σοβαρή διαταραχή. Αν η σχέση μας με τη σεξουαλικότητα έχει δυσκολίες, η ζωτική μας ενέργεια αποδυναμώνεται, η «φωτιά» μας μειώνεται και έχουμε δυσκολία να αναλάβουμε ολοκληρωμένα τη ζωή μας. 
Είμαστε ευάλωτοι σε προβλήματα στα γενετικά όργανα. 
Η δουλειά γίνεται θέμα επιβίωσης και στερείται απόλαυσης. Και επειδή νιώθουμε ότι δεν μας φτάνουν αυτά που έχουμε, πιέζουμε τον εαυτό μας να δουλεύει ολοένα και περισσότερο και γινόμαστε εργασιομανείς. Ή μπορεί να καταρρεύσουμε και να  μη βρίσκουμε κανένα νόημα σε τίποτα.

Όταν υπάρχει μπλοκάρισμα στο δεύτερο τσάκρα, το κέντρο της κοιλιάς, τα προσωπικά μας όρια είναι ασαφή και θολά, τόσο για μας όσο και για τους άλλους. Ίσως να μην μπορούμε  να βάλουμε καν τα όρια μας. 
Δυσκολευόμαστε να πούμε όχι, δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, και αποκτούμε προβλήματα υγείας. 
Η έλλειψη ροής ενδέχεται να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, συναισθηματική και εντερική. Βρισκόμαστε στο κέντρο προβλημάτων και καταστάσεων  που νιώθουμε πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορεί ακόμη να νιώθουμε μια γενική αδυναμία που μας ακινητοποιεί.

Όταν υπάρχει μπλοκάρισμα στο τρίτο τσάκρα, έχουμε μειωμένο αίσθημα αυτοεκτίμησης. Η θέλησή μας είναι αδύναμη, και μπορεί να βιώνουμε χρόνια αισθήματα αποτυχίας, ή να έχουμε αδυναμία να ολοκληρώσουμε κάτι που ξεκινάμε και μια αίσθηση ότι η ζωή ή οι άλλοι που είναι γύρω μας μάς εμποδίζουν. Τους επιτρέπουμε να μας εκμεταλλεύονται και ενώ μπορεί να εκφράζουμε το θυμό μας μερικές φορές εντούτοις δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Μπλοκάρισμα στο τέταρτο τσάκρα, το τσάκρα της καρδιάς, κάνει τον πόνο από παλιές πληγές να μη μας αφήνει να εμπιστευτούμε κανέναν. Το μυαλό παίρνει τα ηνία και παραγκωνίζει την καρδιά. Αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα. Και, παρόλο που θέλουμε να αγαπηθούμε, φοβόμαστε μήπως πληγωθούμε, κι όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, κρατάμε την καρδιά μας κλειστή στην αγάπη και στην συντροφικότητα.

Μπλοκάρισμα στο πέμπτο τσάκρα, το κέντρο του λαιμού, μας απομακρύνει από τον αυθεντικό εαυτό μας γι’ αυτό και δεν μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα και αυθεντικά. Παίζουμε ρόλους κομπάρσου στην ίδια μας τη ζωή και όταν πρέπει να μιλήσουμε, εμείς δαγκώνουμε τη γλώσσα μας και κρύβουμε την αλήθεια μας.

Μπλοκάρισμα στο έκτο τσάκρα, το τρίτο μάτι, προκαλεί αίσθημα σύγχυσης ή χαμού. Όσοι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πού πάνε και ποιος είναι ο σκοπός τους, γίνονται οπαδοί και περιμένουν από άλλους να τους καθοδηγήσουν και να τους δώσουν απαντήσεις. Συγχρόνως, επειδή ασυνείδητα νιώθουν άσχημα για την κατάσταση εξάρτησης στην οποία βρίσκονται, γίνονται κριτικοί και επικριτικοί με τους άλλους.

Μπλοκάρισμα στο έβδομο τσάκρα, το κέντρο στην κορυφή της κεφαλής, μας κάνει να μην εμπιστευόμαστε την ανώτερη καθοδήγηση, ούτε να πιστεύουμε πως η λύση στα προβλήματα μας βρίσκεται μέσα μας. Η σχέση μας με το θεϊκό είναι ασαφής. Προσπαθούμε να ζήσουμε θεμελιώνοντας την πίστη μας σε κάτι που, στην πραγματικότητα, δεν κατέχουμε, με αποτέλεσμα η ζωή να μας γεμίζει φόβο και απογοήτευση.

Μπορεί κάθε τσάκρα να φαίνεται αυτόνομο όμως όλα μαζί λειτουργούν ολογραφικά. Δηλαδή κάθε τσάκρα περιέχει μια πλευ­ρά ή μια εικόνα από όλα τα άλλα. Αυτό σημαίνει ότι, για να είναι ένα τσάκρα ανοιχτό και να δονείται ελεύθερα, πρέπει να είναι συντονισμέ­νο να υποστηρίζεται και από τα υπόλοιπα. 
Για παράδειγμα, για να μπο­ρεί κάποιος να αγαπάει ουσιαστικά και να έχει ζωντανό το τέταρτο τσάκρα, της καρδιάς, χρειάζεται το γενεσιουργό πάθος του Σεξουαλικού τσάκρα, την ισορροπία και ροή του τσάκρα της κοιλιάς, την εν­δυνάμωση που παρέχει το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, τη φωνή από το τσάκρα του λαιμού, το όραμα που προσφέρει το τσάκρα του τρίτου ματιού και τη δεκτικότητα και παράδοση του τσάκρα της κο­ρυφής του κεφαλιού. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πως μπορούμε να κινηθούμε θεραπευτικά σε μια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μερικές φορές, αν και δεν συμβαίνει συχνά, μέσα σε ένα ταντρικό μάθημα μπορεί να συμβεί ένα βαθύ και αυθόρμητο άνοιγμα των τσάκρα εξαιτίας μιας ξαφνι­κής απελευθέρωσης που μπορεί να προκληθεί από φόβο, πόνο, λύπη ή από έντονη κινητοποίηση της ενέργειάς μας μέσα από το χορό, την άσκηση, την έντονη αναπνοή, τον παρατεταμένο οργασμό, τα δυνατά συναισθήματα, τον βαθύ διαλογισμό ή ακόμα και εξαιτίας της απόλυτης παρουσίας και δεκτικότητας με την οποία βιώνουμε τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Για παράδειγμα το άνοιγμα των τσάκρα μπορεί να συμβεί:
· Όταν κάποιος καταφέρει να πάρει βαθιές αναπνοές ενώ υποφέρει από χρόνια ένταση 
· Όταν ζητήσει και δεχτεί βοήθεια, χάδια, αγκαλιές, αγάπη ενώ στην καθημερινότητά του ζει, για πάρα πολύ καιρό, μοναχικά και απομονωμένα, αποφεύγοντας στην ουσία την ανθρώπινη επαφή 
· Όταν, προφέροντας ήχους, αρχίσει να ακούει την αυθεντική του φωνή ενώ για χρόνια υπήρξε σιωπηλός και συνεσταλμένος
· Όταν του κάνουμε μασάζ σε κάποια σημεία του σώματός του που υπάρχει ένταση, εξαιτίας της συσσώρευσης επίπονων συναισθημάτων.

Αυτές  τις ιδιαίτερες στιγμές ανοίγματος των ενεργειακών του κέντρων θα πάρει μια γεύση από τη Ζωή. Θα νιώσει τη ζωτική του δύναμη να κυλά ανεμπόδιστα μέσα στα τσάκρα του. 
Το σώμα του θα δονείται και η καρδιά του θα είναι τελείως ανοιχτή. Ο νους του θα είναι καθαρός και ελεύθερος από αρνητικές σκέψεις. Και το Πνεύμα του θα τον οδηγεί να νιώθει ενσωματωμένος με τη ζωή. Αυτές τις στιγμές μπορεί να αντιληφτεί φευγαλέα ποιο είναι πραγματικά το δυναμικό του και τι μπορεί να καταφέρει στη ζωή του.

namaste
despoina palamari




Προτεινόμενο σεμινάριο: Τάντρα και Τσάκρα : Στο μονοπάτι της παλλόμενης ενέργειας