Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Πως χαλαρώνουμε τον Νου μας

Ολόκληρος ο νους πρέπει να χαλα­ρώσει. Να είvαι τόσο ήσυχος και χαλαρός, που δεν θα κάνει τίποτα. Πώς όμως θα γνωρίζεις πως είναι χαλαρός; 
Αν κλείσουμε τη γροθιά πολύ σφιχτά, συνειδητοποιούμε ότι όλοι οι μύες βρίσκονται σε ένταση. Ύστερα, όταν ανοίγουμε τη γροθιά, συνειδητοποιούμε ότι όλοι οι μύες έχουν χαλαρώσει.

Επειδή ο νους μας βρίσκεται συνεχώς σε ένταση, δεν γνωρίζουμε καν τι σημαίνει να βρίσκεται σε ένταση και τι σημαίνει να είναι χαλαρός. Έτσι, θα κάνουμε ένα πράγμα: Πρώτα Θα φέρουμε το νου σε όσο περισσότερη ένταση μπορούμε, ύστερα ξαφνικά θα τον χαλα­ρώσουμε και θα ανπληφθείς ποια είναι η διαφορά ανά­μεσα στο νου που βρίσκεται σε ένταση και στο νου που είναι χαλαρός.

Τώρα, όταν καθίσουμε για διαλογισμό, για ένα λεπτό φέρε το νου σε όσο περισσότερη ένταση μπορείς. Δώσε του όσο περισσότερη ένταση μπορείς. Κι ύστερα, θα πω; «Τώρα, άφησέ τον να χαλαρώσει.» Τότε, άφησέ τον να χαλαρώσει εντελώς.
Σταδιακά, θα έρθεις να γνωρίσεις τι σημαίνει να βρί­σκεται ο νους σε ένταση και τι σημαίνει να είναι χαλα­ρός. Θα είσαι σε θέση να το νιώσεις, πρέπει να γίνει βίωμά σου. Και τότε, θα είσαι σε θέση να τον χαλαρώσεις ολοένα και περισσότερο. Έτσι το πρώτο πράγμα είναι να χαλαρώσεις εντελώς το νου.

Μαζί με το νου πρέπει να χαλαρώσει και ολόκληρο το σώμα. Πρέπει να κάθεσαι αναπαυτικά, ώστε να μην υπάρχει καμία ένταση πουθενά στο σώμα. Δεν πρέπει να υπάρχει βάρος πουθενά μέσα στο σώμα. Τότε τι θα κάνεις; Τη στιγμή που επιτρέπεις στο κάθε τι να είναι χαλαρό, τα πουλιά αρχίζουν να τραγουδάνε, υπάρχει ο ήχος του νερόμυλου, κάπου μπορεί να κράζει ένα κοράκι, κά­που αλλού μπορεί να υπάρχει ένας άλλος ήχος.

Θα αρχίσεις να ακούς όλους αυτούς τους ήχους, επειδή όσο πιο χαλαρός είναι ο νους, τόσο πιο ευαίσθητος θα γίνει, θα αρχίσεις να ακούς καί να νιώθεις το χτύπο της καρδιάς σου και την αναπνοή σου.
Τότε, κάθισε σιωπηλά, βίωσε ήσυχα όλα αυτά που συμ­βαίνουν γύρω σου και μην κάνεις τίποτε άλλο. Ένα πουλί τραγουδάει. Άκουσέ το σιωπηλά. 

Η αναπνοή κινείται μέ­σα - έξω. Συνέχισε να την παρατηρείς σιωπηλά. Δεν χρειά­ζεται να γίνει τίποτε άλλο. Εσύ, από την πλευρά σου δεν έχεις να κάνεις τίποτε άλλο, επειδή μόλις κάνεις κάτι, ο νους αρχίζει να μπαίνει σε ένταση.

Εσύ πρέπει απλώς να συνεχίσεις να κάθεσαι σε μια κατάσταση χαλαρής συνειδητότητας. Το κάθε τι συμ­βαίνει από μόνο του, εσύ απλώς το ακούς ήσυχα. Και θα εκπλαγείς που, καθώς το ακούς σιωπηλά, αρχίζει να εμφανίζεται μέσα σου μια βαθύτερη σιωπή.

Όσο πιο βαθιά ακούς, τόσο περισσότερο θα συνεχίσει να μεγαλώνει η σιωπή. Μέσα σε δέκα λεπτά, θα βρεις ότι έχεις γίνει ένα εξαιρετικό κέντρο σιωπής, ότι το κά­θε τι έχει γίνει ειρηνικό.

Έτσι, θα κάνουμε αυτή την τεχνική.
Θα φέρεις το νου σου σε απόλυτη ένταση. Όταν σου λέω να φέρεις το νου σου σε απόλυτη ένταση, τότε κλείσε τα μάτια σου και φέρε το νου σου σε όσο περισσότερη ένταση μπορείς. Ύστερα, θα σου πω να χαλαρώσεις. Τότε, άφησέ τον να χαλαρώσει και συνέχισε να τον αφήνεις να χαλα­ρώνει...

Με τον ίδιο τρόπο, άφησε να χαλαρώσει και το σώμα. Τα μάτια θα είναι κλειστά και καθώς κάθεσαι σιωπηλά, άκου ήσυχα ό,τι ήχους ακούς. Για δέκα λεπτά πρέπει απλώς να ακούς σιωπηλά. Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο. Μέσα σ' αυτά τα δέκα λεπτά, για πρώτη φορά θα αρ­χίσεις να νιώθεις πως έχει αρχίσει να κυλάει ένα ποτά­μι σιωπής και η ζωτική σου ενέργεια έχει αρχίσει να κα­τεβαίνει μέσα σου. θα αρχίσει να βυθίζεται προς τα κάτω, από το κεφάλι.

...Πρώτα απ’ όλα, κλείστε απαλά τα μάτια σας. Πολύ απαλά, κλείστε τα μάτια. Δεν πρέπει να υπάρχει κάνένα σφίξιμο πάνω στα μάτια. Δεν είναι ότι τα κλείνεις με τη βία. Άφησε τα βλέφαρα να πέσουν σιγά. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα βάρος πάνω στα μάτια. Κλείσε τα μάτια σου. Ναι, κλείσε τα μάτια σου κλείσε τα απαλά.
Τώρα να επιτρέψεις σ’ ολόκληρο το σώμα να χαλαρώ­σει και φέρε μόνο το νου σε ένταση. Δώσε στο νου όσο περισσότερη ένταση μπορείς, δώσε του όσο περισσότε­ρη πίεση μπορείς, πίεσε ολόκληρο το νου.

Πίεσε τον εαυτό σου να φέρει ολόκληρο το νου σε έν­ταση. Πίεσέ τον με όση δύναμη έχεις, άφησε όμως ολόκληρο το σώμα χαλαρό. Δώσε όλη σου την ενέργεια στο νου, ώστε ο νους να έρθει σε απόλυτη ένταση, όπως όταν κλείνεις τη γροθιά σου, με όλους τους μύες σε ένταση.
Για ένα λεπτό, κράτησε τον με κάθε τρόπο σε ένταση. Μην του επιτρέψεις να χαλαρώσει, φέρε τον σε απόλυτη ένταση, φέρε τον σε όσο γίνεται περισσότερη ένταση. Φέρε τον σε ένταση με όλη σου τη δύναμη, κλιμάκωσε την. Με όση δύναμη έχεις, φέρε τον σε τόση ένταση, που όταν τον αφή σεις να χαλαρώσει, να μπορεί να χαλαρώσει απόλυτα. Φέρε τον σε ένταση

Τώρα άφησέ τον να χαλαρώσει απόλυτα. Άφησέ τον να χαλαρώσει απόλυτα. Άφησε το νου να χαλαρώσει α­πόλυτα. Απελευθέρωσε όλη την ένταση. Η χαλάρωση θα αρχίσει να συμβαίνει μεσα σου. Θα νιώσεις μέσα σου ότι κάτι έχει εξαφανιστεί, ότι η ένταση έχει εξαφανιστεί, κάτι έχει γίνει ειρηνικό. Άφησέ τον να χαλαρώσει ολοκλη­ρωτικά. Απλώς χαλάρωσε...

Και οι ήχοι που είναι παντού τριγύρω - ο άνεμος περ­νάει μέσα από τα φύλλα, τα πουλιά τραγουδάνε… Κάθισε σιωπηλά, άκου ήσυχα όλους αυτούς τους ήχους. Απλώς άκου.
Συνέχισε να ακούς τους ήχους παντού γύρω σου. Κα­θώς ακούς, ο νους θα γίνεται ακόμα πιο σιωπηλός, ακόμα πιο σιωπηλός . 

Άκου! Άκου σιωπηλά, εντελώς χαλαρά... 

Συνέχισε να ακούς. Για δέκα λεπτά, απλώς γίνε ένα άκουσμα...

Συνέχισε να ακούς και ο νους θα αρχίσει να γίνε­ται σιωπηλός...

Συνέχισε να ακούς σιωπηλά, απλώς να ακούς. Ο νους θα γίνει σιωπηλός. Μια σιωπή θα αρχίσει να εμφανίζεται μέσα σου, από μόνη της. Εσύ απλώς άκου... 

Συνέχισε να ακούς. Ο νους γίνεται σιωπηλός, ο νους γίνεται απόλυτα σιωπηλός... Ο νους γίνεται σιωπηλός. 

Συνέχισε να ακούς σιωπηλά, ο νους γίνεται σιωπηλός...


OSHO
"ταξίδι προς τα μέσα"