Pulse of love 10/12/2013

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Αν η ζωή είναι φωτιά που καίει, η αγάπη είναι η φλόγα της.

Στην πραγματικότητα, κάθε συναίσθημα -φόβος, λύπη, θυμός, αγάπη- είναι ένας παλμός ζωής, ένα συναισθηματικό κύμα από το κέντρο της ύπαρξης. Αυτό το κέντρο, πάλλεται συνέχεια, στέλνει συνέχεια παλμούς που διατηρούν τη διαδικασία της ζωής. Πρόκειται για το ενεργειακό κέντρο του οργανισμού, όπως ο ήλιος είναι το ενεργειακό κέντρο του ηλιακού συστήματος. 

Είναι υπεύθυνο για τους χτύπους της καρδιάς, για το ρυθμικό μέσα-έξω της αναπνοής, την περισταλτική δραστηριότητα του εντέρου και άλλων σωληνοειδών κατασκευών. Η φιλοσοφία Hindu αναγνωρίζει ενεργειακά κέντρα, τα οποία ονομάζει «τσάκρα» αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένα πρωτογενές ή πρωταρχικό κέντρο για τη διατήρηση της ακεραιότητας ενός τόσο πολύπλοκου οργανι­σμού. 


Μεγάλοι θρησκευτικοί μύστες έχουν τοποθετήσει αυτό το κέντρο στην καρδιά, την οποία βλέπουν σαν την κατοικία του Θεού στον άνθρωπο. Φυσικά, είναι η θέση της παρόρμησης της αγάπης, και αποτελεί την άνοιξη της ζωής και την πηγή της χαράς. Αν και ξέρουμε ότι η καρδιά πάλλεται, επίσης κάθε κύτταρο, κάθε ιστός και όλο το σώμα πάλλεται, δηλαδή διαστέλλεται και συστέλλεται ρυθμικά. 

Η καρδιά διαστέλλεται και συ­στέλλεται, καθώς χτυπάει, οι πνεύμονες διαστέλλονται και συστέλλονται καθώς αναπνέουμε. Όταν αυτή η ρυθμική παλμικότητα είναι ελεύθερη και πλήρης, νιώθουμε ευχαρίστηση. Έχου­με μια ευχάριστη ένταση. Όταν η διέγερση ανεβαίνει τόσο ώστε η παλμικότητα να γίνει πιο έντονη, νιώθουμε χαρά. Αν η ένταση της διέγερσης φτάσει στο ανώτατο σημείο της, την ακμή της, βιώνουμε την έκσταση. Η απουσία κάθε διέγερσης και παλμικότητας σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι νεκρός. Η διέ­γερση είναι το αποτέλεσμα μιας ενεργειακής διαδικασίας στο σώμα, που σχετίζεται με το μεταβολισμό. Μια πηγή ενέργειας -η τροφή- μεταβολίζεται, δηλαδή καίγεται, για να απελευθε­ρώσει ενέργεια απαραίτητη για τη ζωική διαδικασία. 

Αν η ζωή θεωρείται μια φωτιά που καίει συνέχεια σ' ένα υδάτινο μέσο, η αγάπη μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η φλόγα αυτής της φωτιάς. 
Ποιητές και τραγουδοποιοί χρησιμοποιούν αυτές τις μεταφορές επί σειρά ετών. Αλλά πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια απλή μεταφορά. Ένα άτομο ερωτευμένο, κυριολεκτικά λάμπει, η φωτιά των συναισθημάτων του λάμπει στα μάτια του. Τέτοια συναισθηματική ένταση μπορεί να περιγράφει σαν πάθος.

Αγάπη, πάθος, χαρά και έκσταση είναι όροι που επίσης χρησιμοποιούνται για να περιγράφουν τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό Θεό. Υπάρχει μια φωτιά στο σύμπαν και μια ενεργειακή παλμικότητα που έχει σχέση με τη δια­στολή και τη συστολή. Εφόσον η ζωή μας προέρχεται από και είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, νιώθουμε να ταυτιζόμαστε μαζί της. 

Μερικοί μύστες μπορούν πραγματικά να νιώσουν την επαφή μεταξύ των χτύπων της καρδιάς τους και των παλμών του σύμπαντος.  Εγώ έχω νιώσει την καρδιά μου να χτυπά ρυθμικά με τις καρδιές των πουλιών. Είναι τα μόνα ελεύθερα πλάσματα μέσα σε μια πόλη.

Το φαινόμενο της ενσυναίσθησης, σύμφωνα με το οποίο κάποιος μπορεί να αισθανθεί τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου, συμβαίνει όταν δύο σώματα δονούνται στο ίδιο μήκος κύματος. 
Η ενσυναίσθηση είναι το βασικό εργαλείο του θεραπευτή. Δεν υπάρχει σε ανθρώπους που τα σώματά τους είναι πολύ άκαμπτα ή παγωμένα χωρίς παλμική δραστηριότητα. 

Όταν το σώμα κάποιου είναι πιο ζωντανό, αυτό το άτομο είναι και πιο ευαίσθητο με τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Φυσικά, όταν κάποιος, είναι πιο ζωντανός, είναι και πιο ικανός να αγαπήσει και να χαρεί αφού η αγάπη είναι πηγή της ζωής. 

Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι το να είναι κανείς ένα αγαπητό πρόσωπο αυτό διαβεβαιώνει ότι δεν θα πληγωθεί στη ζωή του. Όλα τα άτομα ξεκινούν τη ζωή τους αγαπώντας και όντας αγαπητά δεν αποκλείονται οι επιθέσεις και τα τραύματα που υπόκεινται σαν παιδιά. 

Ένας ζωντανός οργανισμός δεν θα επιζούσε για πολύ, αν δεν είχε αμυντικά μέσα. Στους περισσότερους οργανισμούς αυτή η άμυνα παίρνει τη μορφή του θυμού. Υπό κανονικές συν θήκες ανταποκρινόμαστε με θυμό, σε μια επίθεση εναντίον της ακεραιότητάς μας ή της ελευθερίας μας. 
Ο θυμός αποτελεί μια πλευρά του πάθους της ζωής. Ένα παθιασμένο άτομο θα αμυνθεί παθιασμένα για το δικαίωμα που έχει στη ζωή, την ελευθερία και το κυνήγι της χαράς. Μόνο ένας Θεός θα το είχε έτσι κι αλλιώς.



Alexander lowen
Αφεθείτε στο σώμα σας και στη ζωή