Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Μεταμορφώνοντας τον Πόνο σου σε Αγάπη

Κάθε πόνος είναι σπόρος φώτισης, επειδή ο πόνος σε σπρώχνει να αναζητήσεις τη σοφία. Μπορείς να πεις ότι ο πόνος σε οδηγεί στη φώτιση, μα δεν μπορείς να πεις ότι ο πόνος είναι η ίδια η φώτιση. Το σώμα και ο νους σου είναι το χωράφι. Ο πόνος είναι ο σπόρος, η σοφία είναι το κλαδί και η φώτιση ο καρπός. 
Ο Πόνος είναι Σπόρος Φώτισης, ο άνθρωπος που βλέπει τη ζωή σαν μια οργανική ενότητα αποδέχεται τον πόνο. Ο πόνος σου δημιουργεί την ανάγκη να αναζητήσεις την αλήθεια. Αλλιώς, θα βαριόσουν, θα κοιμόσουν, θα ήσουν σαν φυτό. Μην ανταγωνίζεσαι τον πόνο. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη προς τον πόνο. Σε κρατάει σε εγρήγορση, σε κρατάει ξύπνιο και σε προκαλεί να βρεις τρόπο να τον ξεπεράσεις. 
Bodhidharma


Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα δούμε σφιγμένα χείλη, χαμηλωμένα βλέμματα, μαζεμένα σώματα... θα αντικρύσουμε τον πόνο και τη δυστυχία σε όλο τους το μεγαλείο…
Αν ρίξουμε μια ματιά μέσα μας θα δούμε ότι κι εμείς δεν περάσαμε αλώβητοι από τα βέλη του πόνου. Οι πληγές που έχουν σχηματιστεί μέσα μας ίσως ματώνουν ακόμα και τα σημάδια από τον φόβο, την προδοσία, την εγκατάλειψη, το μίσος, την έλλειψη αγάπης δεν έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν ακόμα στα υπόγεια της ύπαρξης μας και με την πρώτη ευκαιρία αιμορραγούν.

Όμως είναι στο χέρι μας να φέρουμε το φως της θεραπείας, μέσα στο σκοτάδι του πόνου. Υπάρχει τρόπος να μετασχηματίσουμε τον πόνο σε αγάπη και ο πιο κατάλληλος ¨μετασχηματιστής¨ όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο είναι η καρδιά μας. Η καρδιά έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει αυτόματα το κάθε τι. 
Μπορεί να συμβεί αρκεί να το θελήσουμε. Μπορούμε να εισπνεύσουμε τον πόνο, τον φόβο, την δυστυχία, την μιζέρια, οτιδήποτε αρνητικό υπάρχει μέσα μας και μας εγκλωβίζει… οτιδήποτε μας ακινητοποιεί και δεν μας αφήνει να ζήσουμε ελεύθερα. Μπορούμε να εισπνεύσουμε όλη αυτήν την αρνητικότητα στην καρδιά μας  και να τη νιώσουμε να μεταμορφώνεται με την εκπνοή μας σε χαρά, σε ευτυχία. Μια ευτυχία που δεν θα υπάρχει μόνο γύρω από την καρδιά μας αλλα μπορεί να απλωθεί και προς τα έξω.

Υπάρχει ένας πολύ όμορφος διαλογισμός που μεταμορφώνει τον πόνο, όσο μεγάλος κι αν είναι, όποια ποιότητα κι αν έχει. Και αυτός είναι ο διαλογισμός του Ατίσα. Δεν έχει σημασία πόσο εκπαιδευμένοι είμαστε στο διαλογισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ανοικτό το μυαλό και την καρδιά μας και να επιλέξουμε να “Μας” χαρίσουμε λίγα λεπτά από το χρόνο μας για να κάνουμε τον εαυτό μας πιο “ανάλαφρο” και τον “κόσμο” μας φωτεινότερο…


Ο διαλογισμός του Ατίσα 
Κάθισε κάπου ήσυχα και αναπαυτικά και άρχισε να αναπνέεις βαθιά και χαλαρά αφήνοντας τις σκέψεις που έρχονται να κυλάνε και να φεύγουν απαλά όπως τα σύννεφα στον ουρανό και το σώμα σου να χαλαρώνει ολοένα και περισσότερο…
Σταδιακά συγκεντρώνεις την προσοχή σου στην καρδιά σου και οραματίζεσαι ότι αυτή που αναπνέει είναι η καρδιά σου…

Εισπνέει και εκπνέει η καρδιά…

Καθώς εισπνέεις στην καρδιά φαντάσου ότι εισπνέεις μέσα της όλο το θυμό που κατά καιρούς έχεις εγκλωβίσει στο σώμα σου. Εισπνέεις στην καρδιά σου το θυμό σου και τον αφήνεις εκεί για να τον μετασχηματίσει εκείνη αυτόματα σε κάτι φωτεινό και θεραπευμένο. Μπορείς να νιώσεις ότι γίνεται χαρά, αγάπη, συμπόνια, ελευθερία, φως… κάτι θετικό… σε οτιδήποτε επιλέξει η καρδιά σου να τον μετασχηματίσει…
Εισπνέεις αρκετές φορές τον θυμό σου στην καρδιά σου και την αφήνεις να τον μεταμορφώσει σε κάτι φωτεινό και θεραπευμένο… σταδιακά επιτρέπεις στον εαυτό σου να γεμίσει από την μετασχηματισμένη ενέργεια…

Το ίδιο κάνεις με τον φόβο σου, την πίκρα σου, τις ενοχές σου, με όλα τα αρνητικά σου συναισθήματα. Τα εισπνέεις στη καρδιά σου όσο χρειάζεται και την αφήνεις να τα θεραπεύσει και να τα μεταμορφώσει σε φως και αγάπη…
Μη ξεχνάς, εισπνέεις όλο τον πόνο και όλα τα βάσανα ολόκληρης της ύπαρξής σου… εισπνέεις όλο τον πόνο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Αυτό είναι το πρώτο στάδιο του διαλογισμού του Ατίσα. 

Όταν εξοικειωθείς με τον μετασχηματισμό των δικών σου συναισθημάτων μπορείς να προχωρήσεις και στην μεταμόρφωση και την θεραπεία των αρνητικών καταστάσεων που εγκλωβίζουν την ροή της αγάπης ανάμεσα στα άτομα της οικογένειας σου.

Και όταν νιώσεις ότι είσαι έτοιμος και ότι μπορείς να γίνεις ανιδιοτελείς αγάπη τότε μπορείς να προχωρήσεις στο τρίτο μέρος του διαλογισμού όπου θα εισπνέεις τον πόνο ολόκληρου του κόσμου και θα τον μετατρέπεις σε αγάπη. 
Θα φαντάζεσαι ότι εισπνέεις όλα τα βάσανα, όλο τον πόνο, όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Θα εισπνέεις όλο το σκοτάδι, όλη την αρνητικότητα, όλη την κόλαση που υπάρχει παντού. Ότι αφήνεις την καρδιά σου να τα απορροφήσει.

Κι όπως έλεγε ο Osho όταν θα εκπνέεις, άφησε να βγει προς τα έξω όλη τη χαρά που έχεις, όλη η ευτυχία, όλη η ευλογία. Θα εκπνέεις αφήνοντας τον εαυτό σου να λιώσει μέσα στην ύπαρξη. Αυτή είναι η μέθοδος της συμπόνιας. Παίρνεις μέσα σου όλο τον πόνο και δώσε προς τα έξω όλες τις ευλογίες. 
Όταν θα το κάνεις, θα εκπλαγείς. Από τη στιγμή που θα πάρεις μέσα σου όλων τον πόνο του κόσμου, δεν θα είναι πια πόνος. Η καρδιά αυτόματα θα μεταμορφώσει την ενέργεια. Πιες λοιπόν τον πόνο και θα τον δεις να μεταμορφώνεται σε ευτυχία. Ύστερα, άφησε την ευτυχία να απλωθεί προς τα έξω. Με το να μάθεις να απορροφάς τον πόνο τότε το δηλητήριο του πόνου θα μεταμορφωθεί σε συμπόνια.

Και να θυμάσαι, συνεχίζει ο Osho, μην απορροφάς μόνο τον ανθρώπινο πόνο, αλλά ολόκληρης της ύπαρξης, των βράχων, των δέντρων, των ζώων και των ανθρώπων. Όλο τον πόνο που υπάρχει στο παρόν, αλλά και ολόκληρο τον πόνο του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Όταν θα εισπνεύσεις όλον αυτόν τον πόνο, δεν θα μπορείς να αποστρέφεσαι τίποτα πια και δεν θα μπορείς να είσαι αδιάφορος. Κι όταν θα βγάζεις προς τα έξω όλη τη χαρά, την ευτυχία και τη μακαριότητα, θα γίνεσαι ένα με την Ύπαρξη.


namaste
despoina palamari



Περισσότερα για το διαλογισμό του Ατίσα και το πως μπορούμε να εξελιχτούμε πνευματικά μέσα από αυτή την διαλογιστική διαδικασία στο: