Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Συνειδητό αδυνάτισμα

Το σώμα, ο ναός αυτός της ψυχής, έχει κάποιον ρόλο στη ζωή μας. Πρακτικό και Θεμελιώδη. Eίναι ο φυσικός-υλικός φορέας που αγκυροβολεί ο Ανώτερος Εαυτός.

Είναι το μέσον διά του οποίου βιώνουμε την υλική πραγματικότητα. Ένα όχημα.Ένα εργαλείο. Είναι αυτό που μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι κάνουμε, κάθε ώρα, κάθε μέρα, σε όλη μας την ζωή. 
Είναι Τέλειο στην λειτουργία του. Ακόμη και το μικρότερο κυτταράκι έχει μία αποστολή. Οι βιοχημικές αντιδράσεις που καθημερινά συμβαίνουν εντός μας, τα όργανα, οι ιστοί, τα συστήματα, όλα συνιστούν ένα άψογο ενιαίο σύνολο.

Το σώμα μας, είναι ένα σοφά προγραμματισμένο σύστημα, δημιούργημα μιας Ανώτερης Ευφυΐας.


Το σχήμα του είναι η γενετική μας ταυτότητα. Kάθε γυναίκα ή άνδρας, παχουλός η λιπόσαρκος, έχει χαρίσματα και ταλέντα μοναδικά, που μόνο αυτή-ός έχει και καμμία-κανένας άλλος είχε, έχει ή πρόκειται ποτέ να έχει. Είναι τα δώρα του, η προσφορά του, στους γύρω του, στον κόσμο. Είναι το αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει στην Ζωή.
Αναδεικνύονται, υποστηρίζονται και εξυπηρετούνται από ένα σώμα υγιές. Από ένα σώμα που έχει τραφεί .

Η λατρεία του θεού που ονομάζεται Το Ιδανικό Σώμα, ο εκούσιος υποσιτισμός προς τιμήν του και οι θυσίες στον βωμό του, αποδυναμώνουν και ναρκώνουν τα χαρίσματά μας, το qi μας (ζωτική ενέργεια), την ίδια μας την Ζωή.
'Ολες οι ελπίδες, για ευτυχία, για χαρά, για επιτυχία, γιά αγάπη, γιά πλούτο, γιά αποδοχή, για καλύτερη ζωή, για...... όλα, με οδηγό το σύνδρομο της ψευδούς ελπίδας, εναποτίθενται στον βωμό του Ιδανικού Σώματος.
Κι΄ όμως, κάθε  σώμα είναι Ιδανικό, Τέλειο Δημιούργημα, όταν το κυττάξουμε με ματιά καθαρή από πεποιθήσεις, στερεότυπα και πρότυπα.

Το ένδυμα αυτό του ψυχισμού μας, ακολουθεί το ρεύμα των ψυχο-συναισθηματικών μας ωκεανών και καθρεφτίζει τη συναισθηματική περίοδο που διανύουμε ή διανύσαμε, την ψυχική κατάσταση που βιώνουμε ή βιώσαμε κάποτε, κάτι που κουβαλάμε σαν βάρος, σαν ένα βαρύ φορτίο, σαν μία βαρειά πανοπλία.

Παράλληλα, καταγράφει τα πάντα. Έχει μνήμη. 
Μνήμες αιώνων.

Η αντίληψη και εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, ξεπηδάει από τα παιδικά μας χρόνια, το περιβάλλον μας και τις πληροφορίες τις οποίες έχουμε αποθηκεύσει. 
Η προσωπικότητά μας και οι πεποιθήσεις μας, η σχέση με τον εαυτό μας, η σχέση που έχουμε με την ζωή, καθορίζουν την σχέση που έχουμε με το σώμα μας. 

Ο τρόπος που το φροντίζουμε και το θρέφουμε, που το ακούμε και το τιμούμε, που του συμπεριφερόμαστε, ο τρόπος που προσπαθούμε να το αδυνατίσουμε και να το καθυποτάξουμε, καθρεφτίζει την προσωπική μας ιστορία ζωής.

Η δίαιτα κάποτε, ήταν έννοια πολύ ευρύτερη της σημερινής. Δίαιτα σύμφωνα με τη αρχαία Ελληνική οπτική σήμαινε τρόπο ζωής, συνήθειες, συμπεριφορά, ήθος και τρόπους, τα οποία είχαν ως στόχο να καθορίσουν μία στάση ζωής. Αυτήν της ακεραιότητας στην σκέψη, της καθαρότητας στον λόγο, της ακρίβειας στην πράξη.
Η δίαιτα εμπεριείχε και κάλυπτε την τροφή και το ποτό, την φυσική άσκηση, λουτρά και εντριβές, ηλιοθεραπεία, ύπνο, σεξουαλική πρακτική, ΄πάθη της ψυχής΄, σέβας προ το Θείο και τους Νόμους, και εν τέλει τον τρόπο που ο άνθρωπος ζούσε και οδηγούσε τη ζωή του. Σήμερα η δίαιτα έχει περιορισθεί να εννοεί έναν τρόπο ή σύστημα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους. 
Στην πράξη αυτό σημαίνει απαγόρευση και αυστηρότητα, ακαμψία και στέρηση, νευρικότητα και δυσθυμία, απόδραση και ενοχή. Το μοντέλο που εφαρμόζεται στον σύγχρονο Δυτικής κουλτούρας κόσμο, προβλέπει σχεδιασμό διαιτολογίων για απώλεια βάρους που στηρίζονται αποκλειστικά στην χημική-θρεπτική σύσταση της τροφής* χωρίς να λαμβάνονται υπ΄όψιν ούτε η ιδιοσυγκρασία, η ψυχοσύνθεση και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά  ούτε και η επίδραση που δέχονται από την κάθε τροφή.

Αυστηρές στερητικές δίαιτες σε συνδυασμό με αμέτρητα θαυματουργά βοηθήματα, ταλαιπωρούν έως αρρωσταίνουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά κάθε ηλικίας, που μπαίνουν στον φαύλο εθιστικό κύκλο της δίαιτας. Οι ανάγκες του σώματος αγνοούνται, οι Κανόνες παραβιάζονται. Η αποξένωση από το σώμα και τις ανάγκες του, η αποξένωση απο την τροφή οδηγούν σε βέβαιη αποτυχία.
Η δίαιτα όπως εννοείται και εφαρμόζεται σήμερα έχει μετατραπεί σε συλλογική διατροφική διαταραχή. Η τροφή μετατρέπεται σε εχθρό και το σώμα σ΄ένα μισητό, ανυπάκουο και δυσλειτουργικό εργαλείο.

Όταν σκέπτεσαι να χάσεις βάρος, θα πρέπει κατ' αρχήν να συζητήσεις ειλικρινά με τον εαυτό σου και να είσαι σίγουρη-ος οτι θέλεις (θέλεις πραγματικά;) να χάσεις βάρος. 
Έχεις κίνητρο; Να αναζητήσεις το κίνητρό σου. Το βαθύ, εσωτερικό, προσωπικό σου κίνητρο.
Μετά αναγνώρισε τι νομίζεις οτι σε δυσκολεύει.
Τα σημεία που σκοντάφτεις.

Είναι πρακτικοί οι λόγοι; Έλλειψη χρόνου, οργάνωση, μαγειρική κ.α.;
Ναι, χρειάζεται να διαθέσεις χρόνο, να στρέψεις την ενέργειά σου σ΄αυτό, να αφιερώσεις την προσοχή σου. Δεν θα το κάνει άλλος γιά σένα. Δεν γίνεται μόνο του, χωρίς την δική σου συμμετοχή.

Είναι συναισθηματικοί οι λόγοι; Συχνά η δυσκολία ή η αδυναμία να αναγνωρίσεις, να αποδεχθείς ή να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, η ανάγκη να τα φιμώσεις, σε οδηγούν σε συναισθηματικό φαγητό, κάτι που θα υπονομεύσει την διαδικασία 'αδυνάτισμα'. Καταπίνοντας την οργή, την θλίψη, το άγχος, τον θυμό, την ματαίωση, την απώλεια, την έλλειψη κ.α. συνήθως βιαστικά, ενοχικά και αμάσητα, απλά τα συμπιέζεις, τα κρύβεις. 
Παρατήρησε τον εαυτό σου κάθε φορά που τρως χωρίς να νοιώθεις βιολογική πείνα. Παραδέξου και Αποδέξου την συναισθηματική κατάσταση που τρως - καταπίνεις εκείνη την στιγμή. Το συναισθηματικό, ψυχικό ή πνευματικό κενό που γεμίζεις. Γίνε ο παρατηρητής του εαυτού σου. ΟΧΙ Ο ΚΡΙΤΗΣ. Για να σταματήσεις να τρως συναισθηματικά χρειάζεται να βρείς το θάρρος και την δύναμη μέσα σου, σε βεβαιώνω οτι τα διαθέτεις και τα δύο, να αποδεχθείς τα συναισθήματα που βιώνεις.  Ίσως αυτό να είναι το πιό δύσκολο, να μην μπορείς μόνη-ος σου και να χρειάζεσαι βοήθεια και υποστήριξη. Δεν είναι το φαγητό που θα σου δώσει την υποστήριξη αυτή.

Όταν ξεκινήσεις, μήπως βλέπεις στο όλο εγχείρημα μία προσπάθεια, κουραστική και αναγκαστική, μία αγγαρεία; Κάτι που θα ήθελες πάρα-πάρα-πάρα πολύ να μην χρειάζεται να κάνεις;
Γιατί δεν βλέπεις στην φροντίδα που δείχνεις στο σώμα σου, μία πράξη κατανόησης και ευθυγράμμισης, μια αλλαγή στη σχέση με τον εαυτό σου, μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου, μία αποφασιστική ενεργή στάση στην διαμόρφωση του φυσικού σου φορέα;

Τα επιπλέον κιλά είναι ένα σύμπτωμα και χρειάζεται να εξετάσεις την αιτία που το δημιούργησε. Δηλαδή να θυμηθείς τον λόγο, την στιγμή της ζωής σου, που φόρεσες αυτά τα κιλά, λίγα ή πολλά δεν έχει διαφορά.

Οι λόγοι μπορεί να είναι εξωτερικοί (κακή πληροφόρηση, φαρμακευτική αγωγή κ.α.) ή εσωτερικοί (πρόσφατη εγκυμοσύνη, διακοπή του  καπνίσματος, οργανικοί παράγοντες και ασθένειες, άγνοια, ψυχολογικοί-συναισθηματικοί παράγοντες κ.α.).

Η αναγνώριση όλων των πλευρών του θέματος, χωρίς κριτική, με βοήθεια όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με την προσέγγιση του σύμφωνα με τους Φυσικούς Νόμους και τα προσωπικά σου όρια, είναι ένας υγιής τρόπος για να αδυνατίσεις. 

Δεν είσαι το σώμα σου. Είσαι στο σώμα σου.
Είναι ένα ένδυμα, ένα περιτύλιγμα.
Δεν είσαι το σώμα σου, αλλά είσαστε ένα.

Άκου το σώμα σου που σου μιλάει.
Επικοινωνήστε και συνεννοηθείτε.
Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου μαζύ του.
Συμπορεύεστε.

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με την τροφή.
Επέλεξε μεθόδους που σέβονται εσένα και το σώμα σου, λειτουργούν ως φορείς εναρμόνισης με το περιβάλλον και τη ζωή σου. Επέλεξε μεθόδους που αφυπνίζουν το qi, αφυπνίζουν το πνεύμα.

Αποφάσισες να αποδέχεσαι και να αγαπάς τα συναισθήματά σου, την ευαισθησία και την ευαλωτότητά σου και εν τέλει τον εαυτό σου; Με την απόφασή σου αυτή, βαθειά ριζωμένη μέσα σου, θα το ανέβεις το βουνό, σιγά - σιγά. Κάθε φορά που παρεκκλίνεις από την πορεία σου, αντί να μαλώνεις τον εαυτό σου και ενοχικά, εκδικητικά, αυτοκαταστροφικά να τρως ότι νάναι, διερεύνησε τα αίτια της παρέκκλισης. Και συνέχισε την πορεία σου, παίρνοντας μαζί το πόρισμα ως πληροφορία και όχι ως συναίσθημα. 
Σε συνδυασμό με την ισχυρή αυτο-υπενθύμιση της πρόθεσης και της απόφασής σου, κερδίζεις κάποιον χρόνο, από αυτόν που χρειάζεται να δώσεις στον εαυτό σου. Με μία - δύο παρεκκλίσεις δεν χάνεις τον δρόμο. Κάνεις ένα διαλειμματάκι. Ούτως ή άλλως στην διαδικασία αυτή, χρειάζεται χρόνος και ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος, η οποία περιλαμβάνει διακυμάνσεις στην πιστή εφαρμογή της όποιας μεθόδου ακολουθείς.

Όταν το αδυνάτισμα γίνει συνειδητά, με σεβασμό και αγάπη, παρατήρηση και αποδοχή, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, μεταμορφώνεται σε ένα εσωτερικό ταξίδι ίασης και αυτό που πριν σου φαινόταν βουνό, τελικά βλέπεις ότι είναι ένα λοφάκι.


© Ορσαλία Ψαρίδη
Διατροφολόγος TCM