Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Η ζωή είναι ένα αιώνιο παρόν

Η ζωή είναι ένα αιώνιο παρόν. Πάντοτε υπήρξαμε εδώ και τώρα, πάντοτε. Με διαφορετικές μορφές, με διαφορετικά σχήματα, σε διαφορετικές καταστάσεις, αλλά έχουμε υπάρξει πάντα. Η ιδέα της ατομικότητας είναι φανταστική. Η ζωή δεν χωρίζεται. Δεν είμαστε νησίδες, είμαστε ένα. Αυτή την ενότητα θα πρέπει να την αισθανθείς. Πρέπει να το συνειδητοποιήσεις, πρέπει να βγάλεις όλες τις ρίζες τού εγώ σου από τη γη, για να μπορέσεις να τις δεις.

Αν μπορέσεις να μείνεις χωρίς ασχολία, αν μπορέσεις να μείνεις ικανοποιημένος, χωρίς να σε χρειάζονται, τότε, το εγώ μπορεί να πέσει αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτά τα "αν" είναι πολύ μεγάλα. Ο διαλογισμός θα σε προετοιμάσει γι’ αυτά τα μεγάλα "αν"Το γεγονός θα συμβεί μέσα σε μια στιγμή, αλλά η κατανόηση θα πάρει χρόνο.

Είναι όπως όταν ζεσταίνεις νερό.
Θερμαίνεται όλο και περισσότερο, μέχρι που φτάνει στους εκατό βαθμούς και τότε αρχίζει να εξατμίζεται. Η εξάτμιση συμβαίνει μέσα σε μια στιγμή. Δεν είναι σταδιακή, είναι ξαφνική. Το νερό κάνει ένα πήδημα και εξατμίζεται. Ξαφνικά, το νερό εξαφανίζεται, αλλά χρειάζεται χρόνος, επειδή το νερό πρέπει να ζεσταθεί, μέχρι το σημείο βρασμού. Η εξάτμιση συμβαίνει ξαφνικά, αλλά η προθέρμανση παίρνει χρόνο.

Η κατανόηση είναι όπως το ζέσταμα. Παίρνει χρόνο.
Το εγώ πέφτει με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει η εξάτμιση. Συμβαίνει ξαφνικά. 
Γι’ αυτό, μην προσπαθείς να ρίξεις το εγώ. Προσπάθησε να βαθύνεις την κατανόησή σου. Μην προσπαθείς ν’ αλλάξεις το νερό σε ατμό. Απλώς ζέστανέ το. Η δεύτερη φάση θ’ ακολουθήσει αυτόματα. Θα συμβεί. Αναπτύσσεσαι μέσα από την κατανόηση. 

Συγκεντρώσου, βάλε όλη σου την ενέργεια, για να καταλάβεις το φαινόμενο της ύπαρξής σου, του εγώ σου, του νου σου, του υποσυνείδητού σου. Να γίνεσαι όλο και περισσότερο ξύπνιος.

Osho