Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ο ύπνος και η ξεκούραση δεν είναι το ίδιο πράγμα

Μπορεί να απολαμβάνετε μέρες κοντά στη θάλασσα, μ
πορεί όμως και να εργάζεστε ακόμα μέσα στη πόλη και στη ζέστη, να νιώθετε απώλεια ενέργειας και να αναζητάτε μια όαση Δροσιάς για έναν υπνάκο...

Να μοιραστώ  μαζί σας κάποιες όμορφες πληροφορίες περί ξεκούρασης...

Ο ύπνος και η ξεκούραση δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν και πολλοί από εμάς λανθασμένα μπερδεύουμε τα δύο. Υποφέρουμε από έλλειμμα ανάπαυσης επειδή δεν καταλαβαίνουμε την πραγματική δύναμη της ανάπαυσης. Η ανάπαυση πρέπει να ισοδυναμεί με αποκατάσταση σε επτά βασικούς τομείς της ζωής σας.

Ο πρώτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική ανάπαυση, η οποία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει τον ύπνο και τον υπνάκο, ενώ η ενεργητική σωματική ανάπαυση σημαίνει δραστηριότητες αποκατάστασης όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και η θεραπεία μασάζ που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ευελιξίας του σώματος.

Το δεύτερο είδος ανάπαυσης είναι η ψυχική ανάπαυση. Και παρά το γεγονός ότι κοιμάσαι επτά με οκτώ ώρες, ξυπνάς νιώθοντας σαν να μην πήγες ποτέ για ύπνο. Έχεις έλλειμμα ψυχικής ανάπαυσης. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου ή να πας διακοπές. Προγραμματίστε  μικρά διαλείμματα να γίνονται κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας .Έτσι σου  υπενθυμίζεις να επιβραδύνεις. 

Ο τρίτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η αισθητηριακή ανάπαυση. Τα έντονα φώτα, οι οθόνες υπολογιστών, ο θόρυβος του περιβάλλοντος και οι πολλαπλές συνομιλίες - είτε βρίσκονται σε γραφείο είτε σε κλήσεις Zoom - μπορούν να προκαλέσουν τις αισθήσεις μας να πνίγονται. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας κάτι τόσο απλό, όπως το κλείσιμο των ματιών για ένα λεπτό στη μέση της ημέρας, καθώς και με σκόπιμη αποσύνδεση από τα ηλεκτρονικά στο τέλος κάθε μέρας. Οι σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής στέρησης μπορούν  να αναιρούν τη ζημιά που προκαλείται από τον υπερδιεγερτικό κόσμο.

Ο τέταρτος τύπος ανάπαυσης είναι η δημιουργική ανάπαυση. 
Αυτός ο τύπος ανάπαυσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όποιον πρέπει να λύσει προβλήματα ή να σκεφτεί νέες ιδέες. Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει την ομορφιά του εξωτερικού - ακόμα κι αν είναι σε ένα τοπικό πάρκο ή στην αυλή σας - σας προσφέρει δημιουργική ξεκούραση. Μετατρέψτε τον χώρο εργασίας σας σε χώρο έμπνευσης προβάλλοντας εικόνες από μέρη που αγαπάτε και έργα τέχνης που σας μιλούν.

Εάν χρειάζεστε συναισθηματική ανάπαυση, πιθανότατα έχετε επίσης έλλειμμα κοινωνικής ανάπαυσης. Για να βιώσετε περισσότερη κοινωνική ξεκούραση, περιβάλετε τον εαυτό σας με θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους. Ακόμα κι αν οι αλληλεπιδράσεις σας πρέπει να πραγματοποιούνται εικονικά.

Ο τελικός τύπος ανάπαυσης είναι η πνευματική ανάπαυση, η οποία είναι η ικανότητα σύνδεσης πέρα ​​από το σωματικό και ψυχικό και να αισθανόμαστε μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης, της αποδοχής και του σκοπού. Για να το λάβετε αυτό, ασχοληθείτε με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας και προσθέστε την προσευχή, τον διαλογισμό ή τη συμμετοχή της κοινότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο ύπνος μόνος δεν μπορεί να μας επαναφέρει στο σημείο που νιώθουμε ξεκούραστοι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αρχίσουμε να εστιάζουμε στην ανάπαυση που χρειαζόμαστε.

Ένα υπέροχο κείμενο του Dimitri Savvidi