Pulse of love 10/12/2013

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί οι άνθρωποι θυμώνουν.

Yogesh Sharda: Πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι θυμώνουν.

Την πρώτη φορά που είδα δυο ενήλικες να μαλώνουν και να φωνάζουν ο ένας στον άλλον, ήταν σαν να μάλωναν δυο σκυλιά. Κάτι τέτοιο δεν φαινόταν καθόλου έξυπνο. Και αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο... Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να λύνουμε τις διαφορές μας.

Και πολλές φορές το καταλαβαίνετε και εσείς από τη ζωή σας, ότι κάτι μπορεί να είναι πολύ εύκολο να το συγχωρήσετε και κάποιες φορές αναζητάτε εκδίκηση. Σύμφωνα με το δικό μου βίωμα και την εμπειρία μου, όταν η μπαταρία της ψυχής είναι γεμάτη και είναι φορτισμένη τότε είναι εύκολο να μπορούμε να συγχωρούμε και να βγαίνουν προς τα έξω οι καλές συμπεριφορές. 

Σε αντίθεση όταν αυτή η μπαταρία είναι άδεια και είναι αδύναμος ο εαυτός τότε βγαίνουν προς τα έξω οι άσχημες συμπεριφορές. Αυτός είναι ο λόγος που έχει ειπωθεί ότι  η συγχώρεση είναι ένα χάρισμα των δυνατών. Οι αδύναμοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν.

Πολλοί κάνουν διαλογισμό για να διαχειριστούν αυτά που τους φέρνει η ζωή, για να ηρεμήσουν, για να διώξουν το στρες και αυτό είναι μια χαρά. Αλλά το να διαλογίζεσαι είναι τρόπος ζωής. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο προχωράει η μέρα αναλογίζεσαι τι είδους σκέψεις περνάνε απ'το νου. Και είναι μια πολύ υψηλή συνειδητοποίηση να σκέφτεσαι με επίγνωση πως ξοδεύω το χρόνο μου και τι σκέψεις περνάνε από το νου?

Αυτοί που διαλογίζονται γνωρίζουν ότι το πιο πολύτιμο πράγμα που
έχουμε είναι οι σκέψεις μας. Ο τρόπος που αποφασίζεις να ξοδέψεις την ενέργεια των σκέψεων, είναι η βάση της εμπειρίας της ζωής σου.

Αυτά είναι καλά νέα για μας! 
Γιατί αυτό σημαίνει, εάν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω την ενέργεια των σκέψεων μου με θετικό τρόπο, τότε θα υπάρχει και θετική επίδραση στον εαυτό μου. Να σκεφτούμε έναν αθλητή ο οποίος θέλει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους ολυμπιακούς, ένας τέτοιος άνθρωπος σκέφτεται τη τρώει, πόσες θερμίδες παίρνει, με ποιο τρόπο ξοδεύει τη μέρα του, όλο αυτό είναι ένας τρόπος ζωής.

Και οι άνθρωποι οι οποίοι διαλογίζονται είναι σαν να είναι νοητικοί αθλητές. Προσέχουν πως χρησιμοποιούν το νου και τις σκέψεις. Και όταν εξοικονομείς την ενέργεια των σκέψεων, τότε την έχεις για την περίοδο που θα τη χρειάζεσαι. Για παράδειγμα όταν χρειάζεσαι τη δύναμη της θέλησης ή όταν χρειάζεσαι θάρρος, όταν χρειάζεσαι ανεκτικότητα. Όταν εξοικονομείς την ενέργεια των σκέψεων τότε έχεις αυτές τις δυνάμεις με πρακτικό τρόπο.

Όμως οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε πάρα πολύ.

Συνήθως είμαστε εδώ με το σώμα μας και ο νους είναι κάπου αλλού.
Μπορεί να σχεδιάζω πως θα είναι το δείπνο απόψε ή μπορεί να σκεφτόμαστε κάτι που συνέβη νωρίτερα. Έτσι όταν πετάμε αυτή την
πολύτιμη ενέργεια των σκέψεων τότε ο νους κουράζεται. Το επίπεδο της ανεκτικότητας, της υπομονής κατεβαίνει. Και ένα μικρό πρόβλημα το βιώνουμε σαν μεγάλο. 

Και αυτό φέρνει την ιδέα αυτού που λέμε το Θεϊκό Τρίγωνο. Και έχει σχέση με τις τρεις κύριες περιοχές της ανθρώπινης εμπειρίας. Γιατί η ζωή έχει να κάνει με τις σχέσεις και το ερώτημα είναι υπάρχει μια σειρά στις σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας? Μια τάξη!

Πως σχετιζόμαστε στη ζωή? 

Η σειρά που προτείνουμε απόψε είναι η πρώτη σχέση που είναι μια γωνία του τριγώνου, είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Και η δεύτερη γωνία είναι η σχέση με το Θεϊκό ον, με το υπέρτατο ον. Και η τρίτη γωνία το τρίτο επίπεδο των σχέσεων είναι με τους άλλους ανθρώπους και τα γεγονότα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι μπερδεύονται. 

Για παράδειγμα όταν σηκωνόμαστε το πρωί θα πρέπει να υπάρχει μια σειρά με αυτά που πρόκειται να ασχοληθούμε. Θα χρησιμοποιήσω αυτό το σύμβολο με τα τρία δάχτυλα.

Το πρώτο δάχτυλο είναι: το πρώτο πράγμα που θα κάνω το πρωί που σηκώνομαι να συνδεθώ με τον εαυτό μου και να θυμηθώ ποιος είμαι.

To δεύτερο δάχτυλο είναι: για να μου θυμίσει τη σχέση με το Θεϊκό ον.

Και το τρίτο δάχτυλο είναι: οι άλλοι το πρωινό η δουλειά η κυκλοφορία και όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θα ασχοληθούμε μέσα στη μέρα.

Αυτά τα δυο η σχέση με τον εαυτό και με το Θείο, είναι η βάση για
την διεξαγωγή της μέρας.


Ένα απόσπασμα από την ομιλία του Yogesh Sharda στο Πνευματικό Κέντρο Brahma Kumaris

Δείτε όλη του την ομιλία εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=ZcB9yHWOXrE&t=800s
x