Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Πως ο φόβος καταγράφεται στο σώμα

Η εμπειρία από μια φοβική και απειλητική κατάσταση καταγράφεται πάντα στο σώμα μας. Όποτε το σώμα βρεθεί σε μια αντίστοιχη κατάσταση ή στον τόπο που βίωσε αυτή τη φοβική εμπειρία ανακαλεί από τη μνήμη του το ίδιο συναίσθημα. Τότε αντιδρά αυτόματα με ανησυχία, με ταραχή, με ένταση ή τρέμουλο που προέρχεται από την κοιλιά. Με αυτό τον τρόπο σου λέει: Εδώ, υπάρχει κίνδυνος. 

Αν για παράδειγμα καθώς οδηγεί κάποιος, τρακάρει, ανεξάρτητα με το ποιος φταίει, η ένταση ή το τρέμουλο από την κοιλιά λειτουργεί σαν καμπανάκι που έρχεται για να τον προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει η ζωή του. Κάθε φορά που θα περνάει από αυτό το συγκεκριμένο σημείο, το σώμα θα ξανανιώθει το ίδιο συναίσθημα γιατί στη μνήμη του έχει καταγραφεί: Εδώ υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή μου. 


Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να μην αφήσουμε το σώμα να αισθάνεται μόνο του, ανήμπορο και φοβισμένο. Είναι καλό να κλείσουμε τα μάτια, να νιώσουμε το σώμα μας και αγγίζοντας το με αγάπη στην κοιλιά και στην καρδιά, να του μιλήσουμε με τρυφερότητα λέγοντάς του ότι κατανοούμε το φόβο του, αλλά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ότι το ατύχημα συνέβη στο παρελθόν και ότι, παρόλο που υπήρχε κίνδυνος, εμείς είμαστε ακόμα ζωντανοί, ακόμα αναπνέουμε, υπάρχουμε. Αν του πούμε ότι το αγαπάμε και ότι θα το προστατεύουμε εμείς ό,τι κι αν συμβεί, τότε θα ησυχάσει και η φοβική καταγραφή θα σβήσει εντελώς.

Άσκηση απελευθέρωσης και μεταμόρφωσης του φόβου
Διώχνοντας το φόβο
Κλείσε τα μάτια και πάρε γρήγορες και βαθιές αναπνοές δίνοντας έμφαση στην εκπνοή. Δες τον εαυτό σου να  περπατά  σε ένα καθαρό και βατό μονοπάτι γεμάτος σιγουριά, δύναμη και εμπιστοσύνη. Κρατάς στα χέρια σου ένα μακρύ ραβδί. Επέτρεψε να έρθουν εικόνες φόβου μια, μια και χτυπώντας τες με το ραβδί τις διώχνεις μακριά. Συνεχίζεις μέχρι να σταματήσουν οι εικόνες. Ανοίγεις τα μάτια ξέροντας ότι ο φόβος έχει φύγει μακριά. Είναι καλό να κάνεις αυτή την άσκηση όποτε μπαίνεις σε κατάσταση φόβου


Απο το βιβλίο της despoina palamari

"το φιλί της πεταλούδας"