Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Συμβουλές για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού και γενικά του ανθρώπινου οργανισμού.


Το ανοσοποιητικό μας είναι ένα εκπληκτικό σύστημα του οργανισμού μας, που μας προστατεύει, ακοίμητος φρουρός, από όλες τις εξωτερικές «επιθέσεις». Είναι πολύτιμος βοηθός μας, λοιπόν, για να εξασφαλίζουμε ένα Υγιές σώμα. 

Οι παράγοντες που το επηρεάζουν είναι ποικίλοι και είναι σημαντικό για την Υγεία μας, να φροντίζουμε τον εαυτό μας με τρόπους που αναφέρονται παρακάτω, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να είναι σε καλή κατάσταση, να είναι δυνατό, ακμαίο! Με αυτόν τον πολύτιμο, πανίσχυρο σύμμαχο, ειδικά σε αυτή την περίοδο αλλά και γενικά μπορούμε να νιώθουμε απόλυτα ασφαλείς και σίγουροι ότι τίποτα δεν θα πλήξει τον οργανισμό μας!


1. Διατροφή 
Αυξάνουμε τα φρέσκα φρούτα και ειδικά αυτά που έχουν πολλή βιτ. C όπως είναι το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ακτινίδια, η παπάγια, ο ανανάς. 
Φυσικοί χυμοί πχ. πορτοκάλι και ρόδι ή/και με λαχανικά πχ χυμός πορτοκάλι, καρότο, παντζάρι, τζίντζερ 
Λεμόνι, νερό με λεμόνι. Το νερό μπορεί να είναι και ζεστό. Συμβάλει στην υγεία και στην ευεξία. 
Φρέσκα λαχανικά πλυμένα καλά μαζί με ξύδι, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ μαρούλι, σπανάκι), καρότα, κόκκινη κολοκύθα, γλυκοπατάτα, αβοκάντο, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανο, κρεμμύδι και σκόρδο. Υπάρχει η άποψη ότι ένα κρεμμύδι κομμένο μέσα στον χώρο απορροφά όλα τα μικρόβια! (για αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούμε ξανά κρεμμύδι που έχει μείνει.) Τα φρούτα και τα λαχανικά θα μας δώσουν ευεξία, ενέργεια, ελαφρότητα και θετική ώθηση στο ανοσοποιητικό σας!

Όσπρια όπως φακές, καστανό ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, δημητριακά ολικής άλεσης. 
Ξηροί καρποί όπως φουντούκια, αμύγδαλα, σταφίδες και καρύδια, κράνμπερις, Goji berry (Γκότζι μπέρι), ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, λιναρόσπορος. 
Τρόφιμα με Πρωτεΐνη όπως τα όσπρια (συνδυασμός με δημητριακά δίνει πλήρη πρωτεΐνη) και οι ξηροί καρποί που είναι πλούσια σε υψηλής αξίας φυτική πρωτεΐνη μαζί με την βιολογική σόγια, την κινόα και τα μανιτάρια. Μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει και η σπιρουλίνα, ιδιαίτερα η ελληνική. Από τα ζωικά προϊόντα προτιμήστε το ψάρι, το γιαούρτι και το αυγό. 


Νερό!!! Καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό! Καλύτερα χωρίς χλώριο και βαρέα μέταλλα. (π.χ. με χρήση φίλτρου) 
Μπαχαρικά όπως κουρκουμάς και τζίντζερ, πιπέρι καγιέν και τσίλι. 
Βότανα και ζεστά αφεψήματα όπως πράσινο τσάι,  τσάι του βουνού, εχινάκεια, φασκόμηλο, φλισκούνι για απόχρεμψη, μέντα για πονόλαιμο και πονοκέφαλο, ευκάλυπτος για αναπνευστικό (και εισπνοές). Oι ιδιότητες των βοτάνων βοηθούν στην άμυνα και στην εξουδετέρωση του ιού (ζεστά ροφήματα). 
Χαλαρωτικά βότανα όπως λεβάντα (και ως αιθέριο έλαιο στο χώρο), χαμομήλι, τίλιο, λουίζα και για αποτοξίνωση!, γλυκάνισος, βαλεριάνα (και ως συμπλήρωμα για καλό ύπνο). 

Προβιοτικά, κεφίρ, γιαούρτι παραδοσιακό. 
Μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, μελάσα. 
Προτιμήστε το μέλι από τα γλυκά. Η ζάχαρη ρίχνει πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα και την ψυχολογία καθώς δημιουργείται υπογλυκαιμία από την υπερέκκριση ινσουλίνης (λόγω γρήγορης απορρόφησης και απότομης ανόδου της γλυκόζης). 
Αποφυγή αλλαντικών, αναψυκτικών, τηγανητών, μεγάλης κατανάλωσης καφεΐνης και αλατιού.

Αποφυγή λήψης αντιβίωσης χωρίς ιατρική συνταγή. 
Αποφυγή καπνίσματος. 
Συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν: βιταμίνη C, πρόπολη, εχινάκεια, βοτάνα πχ μείγμα με έλαιο φασκόμηλου κ.α. Ψευδάργυρος (Zn) και Σίδηρος (Fe) εφόσον βρίσκονται σε έλλειψηΜαγνήσιο (Μg), ω3, βιτ. D, βιταμίνες Β για την υγεία ψυχολογική και  νευρικού συστήματος.

Γενικά, καλό είναι τα τρόφιμα που επιλέγουμε να είναι φυσικά, μη επεξεργασμένα, χωρίς χημικά πρόσθετα και συντηρητικά. Προτιμούμε σπιτικά, ποιοτικά, με αγνά υλικά τρόφιμα και φαγητά. Αποφεύγουμε “βαριά” φαγητά και πολύ μαγειρεμένα. Το κρέας για παράδειγμα είναι “βαρύ” για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καλύτερο είναι το λευκό κρέας πχ το ψάρι. Από τα γαλακτοκομικά είναι πολύ καλό το γιαούρτι και όχι τόσο το γάλα και ειδικά τα βαριά τυριά (κίτρινα με πολλά λιπαρά). Το ελαιόλαδο να μπαίνει καλύτερα, στο τέλος του μαγειρέματος. 

Όσο πιο βαρύς γινόμαστε πχ μετά από ένα “βαρύ” γεύμα (και ως προς ποσότητα), τόσο πιο ευάλωτο γίνεται το ανοσοποιητικό μας. Αντίθετα ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ με λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ξηρούς καρπούς, φρούτα... βοηθάει τον οργανισμό να έχει ισχυρότερη άμυνα.    

Η διατροφή μας μπορεί να μας στηρίξει ιδιαίτερα και με το περιεχόμενο της όπως αναφέρεται παραπάνω αλλά και με τον τρόπο που τρώμε. Καλό είναι να Ακούμε το σώμα μας. Να ακούμε το πότε και πόσο πεινάμε, ώστε να καλύπτουμε την ανάγκη μας για θρέψη και σε επαρκή ποσότητα, μέχρι, δηλαδή, να νιώσουμε ευχάριστη πληρότητα χωρίς φούσκωμα, ούτε πείνα. Να μην ταλαιπωρούμε τον οργανισμό, να βρούμε το δικό μας προσωπικό μέτρο (και με βοήθεια ειδικού αν χρειαστεί). Να μάθουμε να στεκόμαστε και να απολαμβάνουμε τη γεύση της κάθε μπουκιάς! Έτσι το φαγητό θα είναι πραγματικό καταφύγιο, πηγή ευχαρίστησης και ανακούφισης. Αντίθετα, ένα άτσαλο, ασυναίσθητο φαγητό δεν προσφέρει πραγματική απόλαυση και ενισχύει τις ενοχές που δεν βοηθούν καθόλου και ειδικά αυτή την περίοδο! Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί ρύθμιση της ποσότητας, παράλληλα με την μείωση της πείνας, αν έχει μειωθεί η δραστηριότητα.

2. Κίνηση, ασκήσεις σώματος. 
Περπάτημα (στη φύση εφόσον είναι εφικτό). Προσαρμογή ασκήσεων και για μέσα στο σπίτι. Η άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού, την ευεξία και την ψυχολογική ισορροπία. Πολύ σημαντική για την υγεία μας και για την καταπολέμηση του ιού είναι και η έκθεση στον ήλιο!

3. Βαθιές Αναπνοές και συχνές! 
Πολύ βασικό για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, την ζωτικότητα, την ενέργεια και την ψυχοσωματική μας ευεξία!

4. Υγιεινή. 
Ατομική υγιεινή (π.χ. χέρια), 1-2 φορές/ημέρα ντούζ-μπάνιο και καλή στοματική υγιεινή, δόντια (βούρτσισμα-νήμα). Από το στόμα ξεκινούν πολλές μικροβιακές προσβολές του οργανισμού. Προσοχή στην υπερβολική χρήση αντισηπτικών. Επιπλέον απαραίτητος είναι ο καλός καθαρισμός και αερισμός σπιτιού!

5. Ύπνος ποιοτικός και επαρκής.  
Απαραίτητος για την καλή άμυνα. Καλύτερα νωρίς πχ γύρω στις 11 (όχι μετά τις 12). Βοηθητικό είναι να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε περίπου 1 ώρα πριν χωρίς έντονες δραστηριότητες που δημιουργούν υπερένταση. Μπορούμε να πιούμε και ένα χαλαρωτικό ρόφημα. 

6. Οικονομία ενέργειας 
Αποφεύγουμε πολλές ώρες εργασίας ακόμη και στο σπίτι. Κάνουμε διαλείμματα για ξεκούραση! 
Όχι πολλά πράγματα μέσα στην ημέρα που δημιουργούν διάσπαση και στρες. 
Αποφεύγουμε υπερβολική σωματική κούραση (πάνω από τα σωματικά μας όρια) και αίσθημα βάρους πχ και από πολύ ή χαμηλής ποιότητας φαγητό ή από παρατεταμένη ακινησία. Η ποιοτική διατροφή, οι αναπνοές και η φύση βοηθούν ιδιαίτερα στο να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια.

 7. Καλή Ψυχολογία. 
Η ψυχολογία μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Προσοχή! Ο φόβος, ο πανικός, η έντονη αγωνία και ανησυχία ρίχνουν κατευθείαν το ανοσοποιητικό. Χρειάζεται μια αποδοχή της κατάστασης και των συναισθημάτων που μας δημιουργεί. Κατόπιν να ενεργοποιήσουμε μηχανισμούς προσαρμογής, ευελιξίας και θετικής στάσης για εμάς και τους άλλους, όσο μπορούμε! Αγάπη και Χαρά. Η Αγάπη προς τον εαυτό μας και τους άλλους προλαμβάνει και θεραπεύει! Νιώστε την Αγάπη να κυριαρχεί πάνω από τον φόβο! 

Προσοχή! Οι συγκρούσεις, εντάσεις εσωτερικές ή με άλλους προκαλούν πτώση του ανοσοποιητικού. Βοηθάει πολύ η αυτοαποδοχή καθώς επίσης η συζήτηση με στόχο την αλληλοκατανόηση και η αποδοχή των άλλων ανθρώπων π.χ. των συγκατοίκων (αποδοχή διαφορετικότητας αναγκών, στάσης κτλ) 

Αν δεν εργαζόμαστε και είμαστε πολλές ώρες στο σπίτι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας με διάφορους όμορφους τρόπους. Είναι ευκαιρία για εσωτερίκευση, γράψιμο σκέψεων και συναισθημάτων, για ανασκόπηση ζωής, επαναπροσανατολισμό στόχων, δημιουργία και οραματισμό ονείρων. Να δώσουμε χρόνο σε δραστηριότητες που αγαπάμε και που πριν δεν βρίσκαμε τον χρόνο. Ευκαιρία λοιπόν, για αναζήτηση και ενασχόληση με αντικείμενα και ασχολίες που μας αγγίζουν βαθιά και δίνουν νόημα ζωής, πέρα από τα πρέπει και τον βιοπορισμό ή σε συνδυασμό. Μπορεί κάποιοι αυτήν την περίοδο να αποφασίσουν αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να ασχοληθούν με τομέα που πραγματικά αγαπούν! 

Χόμπι και ουσιαστικές ασχολίες που ευχαριστούν δημιουργικά όπως διάβασμα βιβλίων και παρακολούθηση βίντεο, ταινιών (με θετικό περιεχόμενο που δεν ενισχύουν φόβο και πόνο), σταυρόλεξο, Sudoku, ζωγραφική, μουσική (ευχάριστη, κλασσική, χαλαρωτική κ.α), χορός. Καθώς επίσης σημαντική είναι η  φροντίδα σπιτιού (π.χ. εκκαθαρίσεις, τακτοποίηση,  αλλαγές) και άλλες δραστηριότητες όπως μαγειρική, πλέξιμο, κ.α. Επιπλέον, θέατρα και μουσεία είναι διαθέσιμα διαδικτυακά! 

Αποφεύγουμε αρνητικές συζητήσεις και τον βομβαρδισμό της τηλεόρασης-ειδήσεις. Συζητάμε με τους ανθρώπους μας για σχέδια, όνειρα, ενδιαφέροντα, για φύση, τέχνη κ.α. “Ανταλλάξτε θετικά σχόλια, ευχές, αγάπη!” 

Η προσευχή, η εσωτερίκευση, η βαθιά χαλάρωση σε σιωπή , χαλαρωτικές ασκήσεις και μουσικές μπορούν να ενισχύσουν τη βαθύτερη πίστη σε βαθύτερες, ανώτερες αξίες, να μας χαλαρώσουν, να αυξήσουν την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία και να μας γεμίσουν με νόημα ζωής (π.χ προσφορά στην ανθρωπότητα). Η βαθιά χαλάρωση βοηθάει πολύ στην τόνωση του ανοσοποιητικού και κάνει θαύματα στην πρόληψη και την θεραπεία. 

Το χιούμορ και το γέλιο μπορούν να είναι ένα τέλειο αντίδοτο! Ταινίες, αστεία  βίντεο, κόμικ πχ Αρκά, παιχνίδια επιτραπέζια, παιχνίδι με παιδιά, παραμύθια!

Με τα παραπάνω μπορούμε να γεμίσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας, να εμψυχώσουμε τον  εαυτό μας και βάζουμε το νου μας να ασχολείται με θετικά πράγματα ή να βρίσκεται σε κατάσταση γαλήνης.     Μέσα στην δυσχέρεια της περίστασης, αναδύεται ταυτόχρονα, πιο έντονα από ποτέ, μια πηγαία Ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν πραγματική Αξία, όπως το Σώμα μας και η Υγείας μας που συχνά ξεχνάμε και ασχολούμαστε μόνο όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα. Πολύτιμα είναι βέβαια και η ψυχική μας υγεία, η Φύση, οι Αγαπημένοι μας άνθρωποι... και ό,τι έχει για εμάς νόημα! 

Είναι ευκαιρία να σταματήσουμε λίγο... βγαίνοντας από την τρεχάλα και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να σταθούμε σε όλα τα σημαντικά και καταρχήν στον εαυτό μας, τις ανάγκες του, τα συναισθήματά του. Να τον φροντίσουμε τρυφερά. Να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας και να αφήσουμε πίσω ό,τι πλέον δεν μας ταιριάζει, όσο πολύτιμο ρόλο και αν έπαιξε στο παρελθόν. Να δούμε τι θέλουμε να μείνει όπως ήταν και τι καινούριο θέλουμε να προστεθεί. 

Να βάλουμε νέους στόχους και συνήθειες πιο κατάλληλες για εμάς και την εξέλιξή μας, για το παρόν και το μέλλον μας. Να οραματιστούμε πώς θέλουμε τη ζωή μας μετά από αυτή την περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουμε καταρχήν την υγεία μας και επιπρόσθετα θα καταφέρουμε να βγούμε πιο σοφοί, πιο ακέραιοι, πιο δυνατοί και συνδεδεμένοι με τη ΖΩΗ. Ζωή με ανώτερη ποιότητα, χαρά και ευδαιμονία!


Σοφία Παπαμάρκου
Κλινική Διαιτολόγος 
Ολιστική Διατροφολόγος
Σύμβουλος-Εμψυχώτρια