Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Τι είναι η ερωτική αγάπη

Όσο πιο πλήρης νιώθεις,  τολμάς να αγαπήσεις βαθιά. Τολμάς να εκτεθείς, να ανοιχτείς, να χαρίσεις και να δεχτείς. Ανοίγεις, ξεκλειδώνεσαι και ο εαυτός σου διάφανος σου αποκαλύπτεται για να αγαπήσει και ν’ αγαπηθεί.

Ο ερωτικός πόθος γεννά μέσα σου εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα πρωτόγνωρα. Χάρη στην τόλμη σου ν αποδεχτείς τα συναισθήματά σου για τον άνθρωπο που σε ελκύει, ανοίγει ο εσωτερικός σου κόσμος. Έρχεσαι σε επαφή με πλευρές του εαυτού σου, που αγνοούσες την ύπαρξή τους.

Αρχικά, θεωρείς το άλλο πρόσωπο ως πηγή απόλυτης χαράς, μοναδικής ευτυχίας. Του προσδίδεις τέτοιες διαστάσεις για να καθησυχάσεις τους φόβους σου, τον τρόμο της εξερεύνησης ενός νέου κόσμου που προβάλει μπροστά σου, ο οποίος βρίσκεται μέσα σου. Βρίσκεσαι μπροστά σε στοιχεία, όπου, παρόλο που προϋπήρχαν και διψούσαν για το φανέρωμά τους, τρομάζεις στην αποκάλυψή τους.

Ο φόβος σου σε κάνει αρχικά να εξαρτάσαι από το άλλο πρόσωπο, να τον,την φαντασιώνεσαι ως τη μοναδική πηγή σωτηρίας. Χάρη σε εκείνον -η διασφαλίζεται η γέννηση πλευρών του εαυτού σου. Παρόλο που η ιδέα πως εξαρτιέσαι από το άλλο πρόσωπο σε φοβίζει γιατί νιώθεις πως είσαι στο έλεος του, είναι τέτοια η αστάθεια που νιώθεις που η εξάρτηση είναι η μόνη επιλογή.

Συναισθήματα που είχαν κλειδωθεί ανοίγουν. Παραδίδεσαι στην ορμή του έρωτα και οι άμυνές σου υποχωρούν. Στροβιλίζεσαι αρχικά, χάνεις τα προηγούμενα σημεία αναφοράς σου, αλλά αυτό που κερδίζεις είναι ο εαυτός σου αναγεννημένος. Η «τρέλα» του έρωτα, όσο αφήνεσαι σε αυτήν, σε φέρνει σε επαφή με την ψυχική σου υγεία. Ο θάνατος εκείνων των κομματιών σου, που υιοθέτησες από ανάγκη, από συνήθεια, από προσδοκία, προσκαλεί τη γέννηση της αλήθειάς σου.

Ο ναρκισσισμός σου, μια άμυνα που είχες φτιάξει για να εξαρτάσαι μόνο από τον εαυτό σου, όπου έκανε το εγώ σου να παρουσιάζει παντοδύναμες ιδιότητες για να μπορέσει να επιβιώσει, σπάει και αναζητάς το άλλο πρόσωπο ώστε να πορευτείτε μαζί σε ένα νέο δρόμο, όπου το εγώ δεν αποτελεί μονόδρομο αλλά οδηγεί στο εμείς.

Η μετάβαση βέβαια δεν γίνεται ανώδυνα. Κάθε αλλαγή προκαλεί ρήξη και κάθε ρήγμα ανασύρει φόβους, τρόμο ψυχικής κατάρρευσης. Ο έρωτας για τον άλλον επιφέρει τον θάνατο σε σχήματα όπου είχες με άκαμπτο τρόπο υιοθετήσει και εκείνα απαιτούν την ισόβια παραμονή τους. Προσπαθεί να κάνει κατοχή σε απαλλοτριωμένα εδάφη και οι καταπατητές του τον πλήττουν αμείλικτα. Κάθε διαφοροποίηση επιφέρει μια θύελλα συναισθημάτων, γιατί κάθε αποχωρισμός θεωρείται αποσκίρτηση και επιφέρει τον κίνδυνο τιμωρίας ή θανάτου.

Εαν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, καθησυχάζεις τις ανασφάλειες σου. Δεν τις προβάλεις αλλού, θεωρώντας ότι ο άνθρωπος που επιλέγεις δεν σε αγαπάει αλλά σε κατανοείς. Καθησυχάζεις τους φόβους και τις αμφιβολίες σου. Δεν λειτουργείς εξαρτητικά για να καλύψεις τις ανάγκες σου, αλλά αφουγκράζεσαι τα συναισθήματά σου, την ανάταση που νιώθεις μαζί του και προχωράς.  

Δεν λειτουργείς άπληστα για να καλύψεις μέσω του ανθρώπου που αγαπάς το κενό που δημιουργείται μέσα σου από την αποχώρηση των κομματιών του εαυτού σου που δεν σε εκφράζουν πλέον. 

Δεν προσπαθείς να ελέγξεις τον άλλον άνθρωπο, προσπαθώντας να μην αντιμετωπίσεις το απρόβλεπτο των αλλαγών που βιώνεις. Αλλά ούτε και θυμώνεις σκεπτόμενος ότι η πορεία της σχέσης πρέπει να είναι όπως έχεις σχεδιάσει, γιατί νιώθεις ευγνωμοσύνη για την κάθε στιγμή που μοιράζεστε μαζί ως δώρο αγάπης και για τους δυο σας.

Όσο έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματά σου, σε νιώθεις, νιώθεις και τον δικό σου άνθρωπο, κατανοείς τις αγωνίες του μπροστά στο δικό του ανεξερεύνητο κόσμο, συναισθάνεσαι τους φόβους και τις ανασφάλειές του. Θαυμάζεις και εκτιμάς τον δικό του διαφορετικό τρόπο να αγαπάει και με σεβασμό στο δικό σου τρόπο επιδιώκετε τη σύνθεση που δίνει χαρά και στους δυο σας.

Χάρη στην κατανόηση, ανοίγει ο δρόμος της καρδιάς σου για να δεχτείς την αγάπη μέσα σου και να την προσφέρεις γενναιόδωρα, σε ένα κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού.

Αγγελική Μπολουδάκη 
Ειδικός Ψυχικής Υγείας