H Margot Anand αναφέρει: «Το σώμα μας, ο σωματικός εαυτός μας, είναι το όχημα μέσα από το οποίο εκφράζονται ο συγκινησιακός, διανοητικός και πνευματικός εαυτός μας. Μέσω της καρδιάς (συναισθηματικός εαυτός), βγαίνουμε από τον εαυτό μας και συνδεόμαστε, σχετιζόμαστε με τον κόσμο των άλλων. Μέσω του νου, (διανοητικός εαυτός), αντιλαμβανόμαστε, σκεπτόμαστε, στοχαζόμαστε και ερμηνεύουμε τις αντιλήψεις μας. Και μέσω του Πνεύματος, (ουσιώδης εαυτός), συναντούμε ένα θετικό, σοφό και γεμάτο αγάπη οδηγό που μας θυμίζει την αληθινή μας φύση, που είναι γεμάτη έκσταση.»
Η νευροεπιστήμη έχει πια αποδείξει ότι το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νου και ξεπερνώντας τα παλιά μοντέλα θεραπείας έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι η η προσέγγιση της ψυχής μέσα από το σώμα είναι απαραίτητη όσον αφορά την θεραπεία.
Η νευροεπιστήμη έχει πια αποδείξει ότι το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νου και ξεπερνώντας τα παλιά μοντέλα θεραπείας έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι η η προσέγγιση της ψυχής μέσα από το σώμα είναι απαραίτητη όσον αφορά την θεραπεία.
Οι τραυματικές εμπειρίες που έχουμε βιώσει όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι αποτυπωμένες στην κυτταρική μας μνήμη. Κρατιούνται εκεί, στο υποσυνείδητο μας, σιωπηλά, μέχρι να βρουν τον τρόπο να βγουν στην επιφάνεια, να εκφραστούν και να απελευθερωθούν.
Ένας από τους πιο ισχυρούς θεραπευτικούς κανόνες λέει: «θεραπεύεται ότι εκφράζεται» και η σωματοθεραπεία, δηλαδή η προσέγγιση της ψυχής μέσα από το σώμα, προσφέρει την δυνατότητα σε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια, να εκφραστεί και ταυτόχρονα να απελευθερωθεί μέσα από την βιωματική εμπειρία, επιτρέποντας στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το διαισθητικό, να πάρει τα ηνία.
Μπορεί η θεραπεία μέσα από το σώμα να ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια όμως είναι ότι συνήθως, περιορίζεται σε λίγες κινητικές ασκήσεις ή σε κάποιες αναπνευστικές τεχνικές και σε θεραπευτικούς οραματισμούς που όμως δεν φτάνουν σε τέτοιο βάθος ώστε να επιτρέψουν στο σώμα να γίνει ο καπετάνιος στο θεραπευτικό ταξίδι.
Εμποδισμένες από το μυαλό οι θεραπευτικές διαδικασίες φτάνουν τόσο, όσο να μας δώσουν την ψευδαίσθηση ότι κάτι κάνουμε για τον εαυτό μας ενώ στην ουσία αποφεύγουμε να ξεμυτίσουμε στην ανοικτή θάλασσα.
Η σωματική θεραπεία έχει μια πολύ ευρεία γκάμα και η σχολή "The Alchemy of Living" χρησιμοποιεί τις περισσότερες από αυτές τις τεχνικές. Βιοενεργητικές ασκήσεις, κινητικοί διαλογισμοί, δυναμικές αναπνοές, Θιβετιανικές και σαμάνικες τεχνικές, ενεργειακά μασάζ, συστημικές ασκήσεις, τελετουργικά και θεραπευτικοί οραματισμοί με συνοδεία ήχων από γκογκ και ηχογαβάθες θα συνθέσουν την θεραπευτική παλέτα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας απόφοιτος της σχολής
Είναι πολύ σημαντικό ένας θεραπευτής να μπορεί να προσαρμόσει την ενέργειά του και τις γνώσεις του σύμφωνα με το άτομο που έχει μπροστά του. Η συνθετική τέχνη δεν είναι ένα εύκολο θεραπευτικό μονοπάτι όμως κάνει, τον θεραπευτή που την εφαρμόζε,ι ευέλικτο στην θεραπεία δίνοντας του θεραπευτικό πλεονέκτημα για να μπορεί να κινηθεί μέσα από πολλές διαδρομές και να βρει αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο καθένας για να προχωρήσει στην θεραπευτική αλλαγή που επιθυμεί.
Όμως ακόμα πιο σημαντικό από τις τεχνικές και τις γνώσεις είναι η δυνατότητα να ρέεις με την ενέργεια συνθέτοντας την θεραπευτική Αλχημεία. Γιατί ένα μυαλό γεμάτο γνώσεις δεν μπορεί να είναι σιωπηλό για να ακούσει και να συναισθανθεί την στιγμή αφουγκραζόμενο τη σιωπή.
Όμως ακόμα πιο σημαντικό από την ικανότητα να ρέεις με την ενέργεια είναι η προσέγγιση του κάθε ανθρώπου να γίνεται με αγάπη και αποδοχή γιατί στην πραγματικότητα αυτό που οδηγεί στην θεραπεία είναι η αγάπη και όχι η γνώση.
Η γνώση και οι θεραπευτικές τεχνικές χρειάζονται για να δημιουργήσουν την κοίτη του ποταμού όπου μέσα της θα κυλήσει το νερό, η Αγάπη. Όταν αρχίσει να κυλάει το νερό, όταν ρέεις μέσα στην αγάπη, τότε δεν ασχολείσαι με την κοίτη του ποταμού, απλά αφήνεσαι να δεις μέχρι που μπορεί να σε φτάσει το ρεύμα.
namaste
despoina palamari
The Alchemy of Living
περισσότερα στο: