Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Θεραπεύοντας μια επώδυνη κατάσταση ή σχέση.

Η τελετή αυτή είναι ένα πανίσχυρο θεραπευτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε επώδυνη κατάσταση: ασθένεια, σχέση ή κατάσταση στην οποία υπάρχει ανάγκη να αποκτήσετε συναίσθηση δύσκολων συναισθημάτων για να τα αγκαλιάσετε, έτσι ώστε να μεταμορφωθούν. Αυτή η διαδικασία αποτελεί τη βάση κάθε θεραπευτικής αντιμετώπισης. 
Προτού ξεκινήσετε, επιλέξτε ένα συγκεκριμένο θέμα της ζωής σας, ένα δύσκολο θέμα που θέλετε να θεραπεύσετε: τη σχέση, το σώμα, τη σεξουαλικότητά σας.
Σκοπός
Η θεραπεία μιας επώδυνης κατάστασης ή σχέσης.
Η μεταμόρφωση δύσκολων συναισθημάτων.
Η ανεύρεση ισορροπίας και συγκρότησης σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής


Προετοιμασία
· Θα χρειαστείτε μία ώρα, στο διάστημα της οποίας θα είστε μόνοι και ανενόχλητοι.
· Προετοιμάστε τον ιερό χώρο σας, ανάψτε ένα κερί, κάψτε λιβάνι ή αρωματίστε το χώρο σας με αιθέρια έλαια που καταπραΰνουν τις αισθήσεις
· Είναι ένα τελετουργικό που μπορείτε να το κάνετε μόνοι ή με κάποιον άλλο/η, με ή χωρίς μουσική.
 
Εφαρμογή 
· Καθίστε άνετα στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα. Τα πόδια πρέπει να είναι παράλληλα, μην τα σταυρώνετε. Η πλάτη πρέπει να στηρίζεται καλά.


· Ξεκινήστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς

· Σηκώστε τα χέρια σας απαλά και ακουμπήστε το δεξί χέρι στο δεξιό μηρό και το αριστερό χέρι στον αριστερό μηρό.
· Χαλαρώστε το σώμα σας, κλείστε τα μάτια και, για μερικά λεπτά, αναπνέετε βαθιά. Όταν βρεθείτε σε κατάσταση ήρεμης χαλάρωσης, στρέψτε τη δεξιά παλάμη προς τα πάνω.

· Συγκεντρώστε την προσοχή σας στις δύσκολες στιγμές της σχέσης σας ή στις αρρώστιες που περάσατε ή σε οποιαδήποτε κατάσταση θέλετε να θεραπεύσετε. Στα επόμενα λεπτά, αφήστε να περάσουν αναμνήσεις, συναισθήματα, εικόνες και σκέψεις. Όλα αυτά μπορεί να έρχονται από εποχές που νιώθατε ματαίωση, που δεν είχατε δει ή είχατε παρεξηγήσει. Ή μπορεί να ήταν στιγμές αποχωρισμού, λαχτάρας ή ανικανοποίητης επιθυμίας. 


Δείτε τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αποδεχτεί στο εδώ και τώρα τα δύσκολα συναισθήματα που τυχόν αναδύονται. Δεχτείτε τα χωρίς να τα διώχνετε ή να τα πολεμάτε. 
Πρόκειται να δημιουργήσετε θεραπευτική ενέργεια, γι’ αυτό και αυτό που χρειάζεται θεραπεία είναι καλό να εκδηλώνεται. 
Φανταστείτε πως φέρνετε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, μία προς μία, στο δεξί σας χέρι, και τις αφήνετε εκεί να αναπαυθούν. 
Αφήστε τες να συγκεντρωθούν εκεί...

· Aναρωτηθείτε: «Τι έμαθα από αυτές τις εμπειρίες; Πώς με μεταμόρφωσαν;» Θυμηθείτε πως συχνά, οι πιο δύσκολες περίοδοι, είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι. Μπορείτε να βρείτε θετικά αποτελέσματα σ’ αυτές τις εμπειρίες όπως ότι διδαχτήκατε την υπομονή, τη συμπόνια, την ορθή κρίση;

· Τώρα, απομακρύνεται την προσοχή σας από το δεξί χέρι και συγκεντρώστε τη στο αριστερό. Τοποθετήστε το αριστερό χέρι στο αριστερό γόνατο με την παλάμη ανεστραμμένη.


· Φέρτε στη συνείδησή σας όλες τις θετικές εμπειρίες από αυτό το κομμάτι της ζωής σας: περιόδους που νιώθατε ότι οι άλλοι, σάς αγαπούν και σας προστατεύουν, που νιώθατε άνετα, υγιείς, ευτυχισμένοι και θεραπευμένοι. Δείτε ξεκάθαρα, τώρα, αυτές τις στιγμές. Αν δεν βλέπετε εικόνες, σκεφτείτε με το νου σας ή νιώστε στο σώμα σας πώς ήταν και ξαναζήστε τες στο εδώ και τώρα.


· Τώρα, φέρτε όλες αυτές τις στιγμές στο αριστερό σας χέρι και μαζέψτε τες εκεί. Αναρωτηθείτε: «Τι έμαθα από αυτές τις εμπειρίες; ΙΙώς με μεταμόρφωσαν; Προσπαθήστε να ακούσετε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ίσως νιώσετε να παίρνετε κουράγιο, εμπιστοσύνη προς τον εαυτό, δύναμη για λήψη πρωτοβουλιών, άνοιγμα καρδιάς, παράδοση στην αγάπη. Ότι κι αν είναι αυτό που έρχεται, νιώστε το, ακούστε το και μάθετε από αυτό.


· Απομακρύνεται την προσοχή σας από το αριστερό χέρι και πάρτε βαθιά αναπνοή. Σιγά, σιγά και αναπνέοντας βαθιά, αρχίστε να πλησιάζετε τα δύο χέρια. Όταν το ένα αγγίξει το άλλο, σχηματίστε ένα κύπελλο Τη στιγμή που τα δύο χέρια αγγίζονται, θα σας εμφανιστεί ένα σύμβολο. Μπορεί να είναι μια εικόνα, ένα σχήμα, μια ενεργειακή αίσθηση, ένα απροσδόκητο άγγιγμα, ένα χρώμα. Ό,τι κι αν είναι κρατήστε το στα χέρια σας. Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει τη θεραπεία αυτής της πλευράς της ζωής σας.


· Κρατήστε, για μερικά λεπτά, το σύμβολο και νιώστε την ενέργεια που συγκεντρώνει για σας. Αναπνεύστε βαθιά. Μείνετε μαζί του.


· Σταδιακά μεταφέρτε το στην κοιλιά σας, τοποθετώντας πανω της τα χέρια σας. Αφήστε τη θεραπευτική ενέργεια να μεταφερθει εκεί καθώς τοποθετείτε μέσα της το σύμβολο. Από δω και στο εξης αυτό το σύμβολο θα είναι ένα απόθεμα θεραπευτικής ενέργειας που μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που το χρειάζεστε.


· Τελειώστε με το Χαιρετισμό της Καρδιάς.


Υποδείξεις

  
Η τελετή αυτή είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να εκτελεστεί γρήγορα. Εκτελέστε την με την ησυχία σας, αναπνέετε αργά, βαθιά και χωρίς πίεση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύμβολο θα εμφανιστεί είτε αμέσως ή μετά τη δεύτερη ή τρίτη φορά. Αν το εσωτερικό σας μάτι δεν βλέπει τίποτε, μπορείτε να μείνετε σε εντυπώσεις ή σκέψεις. Σκέψεις και αισθήσεις είναι εξίσου αποδοτικές.
Μπορεί, κατά τη διάρκεια της τελετής, να θέλετε να παίζει κάποια απαλή, διακριτική μουσική. Αυτό θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να μην αφαιρείστε από σκέψεις που δεν έχουν σχέση με τη διαδικασία.
Αν θέλετε, μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία με το ταίρι σας τι συνέβη, τι μάθατε από τις δύσκολες και τις όμορφες εμπειρίες. Μιλήστε του/της για τις εντυπώσεις σας από το σύμβολο.


Αν θέλετε, μπορείτε να καταγράψετε τις εντυπώσεις σας από το τελετουργικό και το σύμβολο στο ημερολόγιό σας.
Την υπόλοιπη ημέρα, κρατήστε στη σκέψη σας το σύμβολο. Ζωγραφίστε το σε ένα κομμάτι χαρτί και βάλτε το στο γραφείο ή στο βωμό σας.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τελετουργικού αυξάνονται αν το επαναλαμβάνετε καθημερινά για μία εβδομάδα.



Αποσπάσματα από το βιβλίο της Margot Anand
«η τέχνη της καθημερινής έκστασης»






Τον χαιρετισμό της καρδιάς μπορείτε να τον βρείτε στο: