Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Φοβάσαι να μοιραστείς Αγάπη επειδή νομίζεις ότι έτσι θα γίνεις ευάλωτος

Έχω μια ένταση μέσα στο κεφάλι μου, σαν πίεση, ένα σφίξιμο και δεν μπορώ να αγαπήσω και... δεν αισθάνομαι πολύ καλά για τον εαυτό μου.

Osho: Αυτό μπορεί να προκαλεί την ένταση, επειδή η αγάπη ανακουφίζει. Αν μπορείς να αγαπήσεις, παραμένεις χαλαρή. Αν δεν μπορείς να αγαπήσεις, έχεις ένταση. 
Η ένταση σημαίνει απλώς ότι υπάρχει κάποια ενέργεια που χρειάζεται να μοιραστεί. Αν δεν θέλεις να τη μοιραστείς, τότε συσσωρεύεται και γίνεται πονοκέφαλος. 

Πάντοτε να θυμάσαι ότι όσο πιο πολύ μοιράζεσαι, τόσο πιο φρέσκια ενέργεια θα κυλάει μέσα σου.


Διάβαζα την ιστορία της ζωής ενός ποιητή. Λέει ότι ζούσε σε ένα πολύ παλιό σπίτι, διακοσίων ετών, που ήταν σε πολύ πρωτόγονη κατάσταση — ούτε σύγχρονες ανέσεις ούτε ηλεκτρισμός ούτε τρεχούμενο νερό. Το σπίτι είχε ένα όμορφο πηγάδι με πολύ φρέσκο νερό, πολύ καθαρό.

Όταν ήρθε ο ηλεκτρισμός στο χωριό, έκλεισαν το πηγάδι, ελπίζοντας ότι αν κάποια μέρα το χρειαζόταν, θα μπορούσαν να το ξανανοίξουν. Ύστερα από δέκα πέντε χρόνια, έτσι από περιέργεια, ο άντρας άνοιξε το πηγάδι, για να δει πώς ήταν. Ήταν ένα από τα αρχαιότερα πηγάδια ο' εκείνη την περιοχή και ποτέ δεν είχε ξεραθεί. Όταν ξεραινόταν όλα τα άλλα πηγάδια, ολόκληρο το χωριό ερχόταν να πιει νερό από εκείνο το πηγάδι. 
Όταν κοίταξε μέσα του, είδε πως ήταν εντελώς ξερό. Δεν μπορούσε να βρει καμία εξήγηση γι’ αυτό, οπότε ρώτησε τους ειδικούς. Εκείνοι του είπαν ότι αν δεν βγάζεις συνέχεια νερό από το πηγάδι, αργά ή γρήγορα ξεραίνεται, επειδή οι μικρές πηγές που το ταΐζουν με νερό, θα κλείσουν. Ύστερα, σιγά-σιγά το νερό εξατμίζεται, αφήνοντας το πηγάδι ξερό. Κάθε μέρα, το πηγάδι χρειάζεται να μοιράζεται το νερό του. Τότε ρέει πάντα, με καινούργιο νερό να έρχεται συνέχεια μέσα του.

Το ίδιο είναι αλήθεια επίσης και για την ανθρώπινη ενέργεια. Κάθε άνθρωπος είναι ένα πηγάδι ενέργειας. Αγάπη σημαίνει ότι επιτρέπεις στον άλλον να πετάξει τον κουβά του μέσα σου και να τραβήξει κάποια ενέργεια από σένα. Μην είσαι τσιγκούνα, αλλιώς θα είσαι γεμάτη ένταση και θα μαζευτεί μια νέκρα γύρω σου. Φοβάσαι όλο και πιο πολύ να μοιραστείς, επειδή νομίζεις ότι αν μοιραστείς, θα γίνεις ακόμα πιο ξερή. Είσαι μέσα σε ένα φαύλο κύκλο.

Η όλη λογική είναι λανθασμένη. Όποτε αισθάνεσαι να μαζεύεται κάποια ένταση, μοιράσου. Πιάσε ένα ξένο και μοιράσου, επειδή στην πραγματικότητα όλοι είμαστε ξένοι. Μερικούς ξένους τους γνωρίζεις κάμποσα χρόνια, άλλους για λίγους μήνες, άλλους για λίγες μέρες, όλοι όμως είμαστε ξένοι. Ακόμη και ο σύζυγός σου, με τον οποίο έχεις ζήσει για χρόνια, είναι ξένος. Απλώς δυο ξένοι που ζουν μαζί γίνονται σιγά-σιγά οικείοι, αυτό είναι όλο.

Τρέχα και μοιράσου με οποιονδήποτε, ποτέ όμως να μην είσαι τσιγκούνα. Παρατηρώ πως έχεις γίνει κάπως τσιγκούνα. Και μόνο όταν αγαπάς μπορεί να σου αρέσει ο εαυτός σου. Για την ακρίβεια, μόνο όταν αρέσεις σε κάποιον, μόνο τότε μπορεί να σου αρέσει ο εαυτός σου.

Κάθε σχέση είναι καθρέφτης. Σου αποκαλύπτει την ταυτότητά σου. Κάθε σχέση σου φέρνει κάτι από την εσωτερική σου καρδιά, κάτι που σου ήταν άγνωστο προηγουμένως. 

Ο άνθρωπος είναι τόσο απέραντος, που χρειάζονται χιλιάδες σχέσεις — ο πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός, η αδελφή, ο σύζυγος, η σύζυγος, ο φίλος. Χρειάζονται χιλιάδες τύποι σχέσεων για να σε αποκαλύψουν από κάθε γωνιά, από κάθε όψη του είναι σου, ώστε να γνωρίσεις όλα τα πρόσωπά σου. Ακόμη και τότε, όλα όσα γνωρίζεις για τον εαυτό σου θα είναι λιγότερα από αυτά που είσαι. 
Ποτέ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από όσα είσαι και ποτέ δεν μπορεί να είναι ίσα με αυτά που είσαι, επειδή εσύ είσαι μια απεραντοσύνη, που όλοι οι καθρέφτες του κόσμου δεν μπορούν να σε εξαντλήσουν. Πάντοτε κάτι θα παραμένει ασύλληπτο.

Μοιράσου περισσότερο κι άφησε το μοίρασμα να είναι ο μοναδικός νόμος. Το να είσαι τσιγκούνα είναι αμαρτία. Αυτός είναι ο δικός μου ορισμός για την αμαρτία. 
Βρισκόμαστε εδώ για τόσο λίγο χρόνο. Γιατί να είσαι τσιγκούνα; Μοιράσου! Και οτιδήποτε δίνεις, δίνε το με όλη σου την καρδιά και πολλά θα έρθουν αυτόματα. Δεν είναι ότι εσύ τα ζητάς ή τα απαιτείς, απλώς έρχονται. Ολόκληρη η ύπαρξη σε αντιλαλεί.
Δοκίμασε λοιπόν για ένα μήνα να μοιράζεσαι κι ύστερα δες. Ύστερα θα αγαπήσεις τον εαυτό σου, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Αν αγαπάς τους άλλους, αγαπάς τον εαυτό σου. Αν δεν αγαπάς τους άλλους, σιγά-σιγά θα φτάσεις να μισήσεις τον εαυτό σου.


Osho
απόσπασμα από το
“το σφυροκόπημα στο βράχο”





προτεινόμενο σεμινάριο
https://www.facebook.com/events/571094643312905/