Pulse of love 10/12/2013

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο καθηγητής και η δίψα του για γνώση

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Εκείνος που κάνει ερωτήσεις, χάνεται μέσα στη ζούγκλα τής φιλοσοφίας. Άφησε τις ερωτήσεις να έρχονται και να φεύγουν. Κοίταξε το πλήθος των ερωτήσεων σου, όπως κοιτάζεις τους ανθρώπους που περπατούν στο δρόμο, από απόσταση.
Όσο μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σ’ εσένα και τις ερωτή­σεις σου, τόσο το καλύτερο. Επειδή μέσα σ’ αυτό το κενό θα εμφανιστεί η απόσταση.

Ο καθηγητής και η δίψα του για γνώση
Ένας καθηγητής φιλοσοφίας πήγε στον Ναν Ιν, τον δάσκαλο του Ζεν και τον ρωτούσε για τον Θεό, για τη νιρβάνα, για το διαλογισμό και για πολλά άλλα. Ο δάσκαλος, αφού τον άκουσε σιωπηλά, είπε: «Φαίνεσαι κουρασμένος. Έρχεσαι από μακριά, σκαρφάλωσες αυτό το ψηλό βουνό, άφησε με να σου προσφέρω πρώτα ένα τσάι.»


Ο καθηγητής περίμενε. Μέσα του, έβραζε από τις ερωτήσεις. Κι όταν ο δάσκαλος έφτιαχνε το τσάι και το σαμοβάρι τραγουδούσε και το άρωμα τού ιοαγιού είχε αρχίσει να απλώνεται, ο δάσκαλος είπε στον καθηγητή: «Περίμενε, μη βιάζεσαι τόσο. Ποιός ξέρει; Ακόμα και πίνοντας τοάι, ίσως να μπορούν να απαντηθούν οι ερωτήσεις... ή μπορεί και πριν από αυτό.»
Ο καθηγητής είχε σαστίσει. Άρχισε να αναρωτιέται μήπως και είχε κάνει άδικα όλο αυτό το ταξίδι. «Αυτός ο άνθρωπος μου φαίνεται τρελός. Πώς μπορεί να απαντηθεί η ερώτησή μου για τον Θεό πίνοντας τσάι; είναι καλύτερα να φύγω όσο πιο γρήγορα μπορώ.» Καθώς όμως ήταν κουρασμένος, καλό θα ήταν ένα φλιτζάνι τσάι πριν αρχίσει να κατεβαίνει το βουνό.
Ο δάσκαλος έφερε την τσαγιέρα κι άρχισε να χύνει τσάι μέσα στο φλιτζάνι τού καθηγητή. Το τσάι ξεχείλισε κι άρχισε να πέφτει μέσα στο πιατάκι, όμως εκείνος συνέχισε. Το πιατάκι γέμισε. Μία σταγόνα ακόμη και το τσάι θα χυνόταν στο πάτωμα. Ο καθηγητής φώναξε: «Σταμάτα! Τί κάνεις εκεί; Δεν βλέπεις ότι και το φλιτζάνι και το πιατάκι έχουν ξεχειλίσει πια;»
Και ο δάσκαλος είπε: «Έτσι ακριβώς είσαι κι εσύ. Ο νους σου είναι τόσο γεμάτος με ερωτήσεις, που ακόμη κι αν τις απαντήσω, δεν υπάρχει καθόλου χώρος για τις απαντήσεις. Φαίνεσαι όμως έξυπνος άνθρωπος. Μπορείς να δεις ότι με μία σταγόνα ακόμη, το τσάι θα αρχίσει να κυλάει στο πάτωμα. Και σου λέω, από τη στιγμή που μπήκες μέσα σ’ αυτό το σπίτι, οι ερωτήσεις σου ξεχειλίζουν όλο τον τόπο. Αυτό το μικρό κεφάλι είναι τόσο γεμάτο με τις ερωτήσεις σου! Πήγαινε πίσω, άδειασε το φλιτζάνι σου κι ύστερα έλα. Πρώτα, Κάνε λίγο χώρο μέσα σου....
OSHO: ΤΑ ΤΑΡΩ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΕΜΠΕΛ