Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

«Μην κάνεις το ίδιο λάθος δυο φορές»

Λέτε, «Μην κάνεις το ίδιο λάθος δυο φορές». Πώς θα το καταφέρω αυτό αν δεν χρησιμοποιήσω το μυαλό μου για να αξιολογήσει, να συγκρίνει, και να κρίνει;

Osho: Όταν λέω να μην κάνετε το ίδιο λάθος δύο φορές, δεν λέω να αξιολογήσετε, να κρίνετε, να συγκρίνετε. Λέω να δείτε - όταν κάνετε ένα λάθος να το βλέπετε τόσο ολοκληρωτικά ώστε να δείτε ότι είναι λάθος. Όταν το βλέπετε έτσι, το απορρίπτετε· δεν θα μπορέσετε να το επαναλάβετε ποτέ.
Για παράδειγμα, βάζετε το χέρι σας στη φωτιά και καίγεται. Την επόμενη φορά που θα είστε κοντά στη φωτιά, θα κάνετε άραγε έναν αριστοτελικό συλλογισμό, που λέει, «και αυτό είναι φωτιά, όλες οι φωτιές καίνε, επομένως δεν πρέπει να βάλω το χέρι μου μέσα;» Θα συγκρίνετε με την προηγούμενη εμπειρία; Θα αξιολο­γήσετε; 

Αν το κάνετε αυτό, τότε δεν θα αποφύγετε να διαπράξετε το λάθος ξανά επειδή τότε το μυαλό θα πει, «Ίσως αυτή η φωτιά να είναι διαφορετική. Και ποιός ξέρει, ίσως η φωτιά να άλλαξε τον τρόπο ζωής της. Ίσως να μη συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο αυτή τη φορά. Ίσως εκείνη τη φορά να ήταν θυμωμένη, και αυτή τη φορά να μην είναι θυμωμένη. Ποιός ξέρει;» 
Ο νους που αξιολογεί, κρίνει, συγκρίνει, δείχνει ήδη ότι δεν έχει κατανοήσει το νόημα. Διαφορετικά ποιός είναι ο λόγος της αξιολόγησης, της σύγκρισης; Αν έχετε δει ένα γεγο­νός, αυτό το γεγονός και μόνο είναι αρκετό. Θα αποφύ­γετε τη φωτιά.

Όταν λοιπόν βιώνετε εμπειρίες, παραμείνετε σε επαγρύπνηση· μην είστε κουφός και τυφλός. Δεν λέω να κοιτάζετε πίσω. Απλά λέω να κοιτάζετε αυτή τη στιγμή, όπου κι αν είστε, και αν είναι λάθος θα απορριφθεί από μόνο του. Όταν αναγνωρίζουμε ένα λάθος ως λάθος, αυτό απορρίπτεται. Αν δεν απορριφθεί από μόνο του, αυτό απλά δείχνει ότι ακόμη δεν έχετε καταλάβει ολοκληρωτικά ότι είναι όντως λάθος. Κάπου συνεχίζεται η ψευδαίσθηση ότι δεν είναι.

Διάφοροι άνθρωποι έρχονται και μου λένε, «Ξέρουμε ότι η οργή είναι κακό πράγμα, και ξέρουμε ότι είναι δηλητηριώδης, και ξέρουμε ότι είναι καταστροφική για εμάς, αλλά τί να κάνουμε; Συνεχίζουμε να είμαστε οργισμένοι». Τι λένε; Λένε ότι έχουν ακούσει τους άλλους να λένε ότι η οργή είναι κακό πράγμα, έχουν διαβάσει στις γραφές ότι η οργή είναι δηλητηριώδης· αλλά δεν το γνωρίζουν οι ίδιοι. Διαφορετικά, θα είχε τελειώσει.

Ο Σωκράτης έχει πει, «Η γνώση είναι αρετή». 
Αυτό είναι ένα σπουδαίο ρητό. Λέει ότι η γνώση είναι ύπαρξη. Από τη στιγμή που έχετε μάθει ότι αυτό είναι ένας τοί­χος και όχι μια πόρτα, δεν πρόκειται να πάτε να χτυπή­σετε το χέρι σας πάνω στον τοίχο ξανά και ξανά. Από Γη στιγμή που έχετε μάθει ότι είναι τοίχος, ψάχνετε για την πόρτα. Από τη στιγμή που έχετε βρει την πόρτα, περνάτε πάντα μέσα από την πόρτα. Το θέμα δεν είναι να σκέφτεστε διαρκώς τις περασμένες εμπειρίες, να συγκρίνετε, να αποφασίζετε, να καταλήγετε.

Αν δεν ακούσετε την εμπειρία, αν παραμένετε κουφοί στις εμπειρίες σας, τότε θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά και ξανά. Και μάλιστα, δεν είναι σωστό να λέμε ότι τα επα­ναλαμβάνετε: τα κάνετε από την αρχή σαν κάτι καινούργιο επειδή την προηγούμενη φορά αποτύχατε. Δεν είναι μια επανάληψη.

Ο τρόπος που το καταλαβαίνω εγώ είναι ο εξής: ότι κανένα λάθος δεν επαναλαμβάνεται ποτέ από τη στιγμή που έχετε καταλάβει ότι είναι λάθος. Αν το επανα­λάβετε, απλά δείχνει ότι το κάνετε εκ νέου επειδή το παρελθόν δεν έχει μπει στη συναίσθησή σας ακόμη. Το κάνετε ξανά για πρώτη φορά, δεν είναι επανάληψη. Αν το έχετε καταλάβει, τότε δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η κατανόηση είναι αλχημική· σας μεταμορφώνει.
Επομένως δεν σας λέω να γίνετε πολύ έξυπνος, υπο­λογιστικός και να σκέφτεστε πάντα τι είναι καλό και τι είναι κακό και τι να κάνετε και τι να μην κάνετε, τι είναι ηθικό και τι ανήθικο - δεν λέω αυτό. Απλά σας λέω: ό,τι περνάτε, να το περνάτε όντας σε πλήρη επαγρύπνηση, έτσι ώστε το λάθος να μην επαναληφθεί.
Αυτή είναι η ομορφιά της επίγνωσης: αυτό που είναι σωστό ενισχύεται μέσω της επίγνωσης- αυτό που είναι λάθος καταστρέφεται μέσω της επίγνωσης. Η επίγνωση λειτουργεί ως ζωτική ενέργεια για το καλό και ως θανάσιμη ενέργεια για το κακό. Η επίγνωση λειτουργεί ως ευλογία για το καλό και ως κατάρα για το κακό. 

Αν με ρωτήσετε τον ορισμό που δίνω για την αμαρτία, ο ορισμός μου είναι αυτός: αυτό που μπορεί να γίνει με πλήρη επίγνωση δεν είναι αμαρτία- αυτό που δεν μπορεί να γίνει με πλήρη επίγνωση είναι αμαρτία. Ή αυτό που μπορεί να γίνει μόνο με έλλειψη επίγνωσης είναι αμαρ­τία, και αυτό που μπορεί να γίνει μόνο με επίγνωση είναι αρετή. Ξεχάστε λοιπόν την αμαρτία και την αρετή. Να θυμάστε την επίγνωση, αυτό είναι όλο.
Το όλο νόημα της εξέλιξης βρίσκεται ανάμεσα στην επίγνωση και στην έλλειψη επίγνωσης. Αποκτήστε περισσότερη επίγνωση. Κάντε την ενέργειά σας πιο πύρινη με επίγνωση, αυτό είναι όλο.


Osho
"Ηθικός - ανήθικος - αμοραλιστής"