Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

θεραπευτική νοητική εικονοπλασία

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που συνάντησα όταν άρχισα να βαδίζω το μονοπάτι της εσωτερικότητας και της αλλαγής ήταν το ¨θεραπευτικός οραματισμός¨ του Gerald Epstein από τις εκδόσεις ‘Εσοπτρον. Ένα μοναδικό βιβλίο που προσφέρει γύρω στις 100 ασκήσεις εικονοπλασίας και είναι ένα πολύ καλό βοηθητικό εργαλείο για όσους θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και να γίνουν οι θεραπευτές της ζωής τους.  Σας έχω αρκετά αποσπάσματα από το βιβλίο και σας προτείνω ανεπιφύλαχτα να το αγοράσετε.
Είναι καλό να ξέρετε ότι σε καμιά περίπτωση οι ασκήσεις της νοητικής εικονοπλασίας δεν αντικαθιστούν τον γιατρό αλλά σίγουρα  ενισχύουν την θεραπεία.



ΝΟΗΤΙΚΉ ΕΙΚΟΝΟΠΛΑΣΊΑ
Η εικονοπλασία είναι μια απλή διαδικασία. Έχει να κάνει με το να ανακαλύπτεις ή να δημιουργείς μια νοερή εικόνα, μια νοερή μορφή. Η πρακτική της νοητικής εικονοπλασίας έχει σκοπό να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε και να χρησιμοποιήσετε τα αποθέματα ενέργειας που έχετε και να σας εφοδιάσει με τα εργαλεία που θα σας επιτρέψουν να θεραπεύσετε τον εαυτό σας και να ενισχύσετε την εργασία που κάνετε με τον γιατρό σας.
Το άτομο που πραγματοποιεί την εικονοπλασία ενθάρρυνεται να θυμάται την εικόνα και τη σημασία της και να περιμένει κάποια εξωτερική κατάσταση ή ένα σύνθημα από το υποσυνείδητο που θα τη θέσουν σε κίνηση.
Στην εικονοπλαστική ιατρική, όταν πάρετε τις απαιτούμενες οδηγίες, γίνεστε από ασθενής, θεραπευτής του εαυτού σας. Όταν εξερευνάτε τον πόνο με το εσωτερικό σας μάτι ανακαλύπτετε τα νοήματα που εκφράζονται μέσα από αυτόν και μπορείτε να τον γιατρέψετε τόσο σε πνευματικό, όσο και σε φυσικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα είναι, ασφαλώς, πιο μακροπρόθεσμα και πιο βαθιά από αυτά που θα έχετε με τη λήψη ενός χαπιού.
Η εξάσκηση στην εικονοπλασία, όπως και η σωματική άσκηση, είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται τακτικά. Τα οφέλη της θα εμφανιστούν άμεσα και θα επιδράσουν αρθροιστικά, φέρνοντας νέα ισορροπία στην αταξία από την οποία υποφέρατε. Ο καθένας μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τις τεχνικές της εικονοπλασίας. Από τη στιγμή που θα αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει για χάρη σας, θα ανακαλύψετε ότι νιώθετε πιο αισιόδοξοι και θετικοί, χάρη στο εσωτερικό φως της φαντασίας που ακτινοβολεί στην ύπαρξή σας.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και μπορεί να υπάρξει, διαχωρισμός του πνεύματος από το σώμα. Σώμα και πνεύμα αποτελούν δυο όψεις της ίδιας ανθρώπινης εμπειρίας: το σώμα έχει ποσοτική αξία, το πνεύμα ποιοτική. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος ειδικός σας λέει πως «Είναι ιδέα σας», δεν παύει αυτό να συμβαίνει, είναι ένα φυσικό γεγονός. Αν είναι γέννημα του νου σας, είναι και του σώματός σας επίσης. Το ένα είναι ανάλογο του άλλου.


Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ-ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Αν θεωρήσουμε πως υπάρχει σύνδεση νου και σώματος, καταλαβαίνουμε ότι τα φυσικά συμπτώματα είναι αντανάκλαση, καθρέφτισμα, κάποιων συναισθηματικών ζητημάτων: τα φυσικά συμπτώματα συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει πως το σώμα είναι και φυσικό και συναισθηματικό. Αυτά τα δυο συνθετικά του στοιχεία είναι σαν τις δυο πλευρές ενός νομίσματος, αχώριστες, ακόμη και αν η μία είναι αθέατη τη στιγμή που η άλλη εκδηλώνεται με ορατό τρόπο.
Αν καταφέρετε να αποδεχθείτε την κοινή λειτουργία φυσικού και πνευματικού, θα έχετε ένα εκπληκτικό όφελος και αυτό γιατί, όσα περισσότερα σας αποκαλύπτονται για τον εαυτό σας, σε σωματικό ή συναισθηματικό επίπεδο, τόσο περισσότερο έλεγχο αποκτάτε επάνω του. Αφήστε το σώμα και το πνεύμα σας να σας μιλήσουν, και αφήστε τον εαυτό σας να αφουγκραστεί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ
Υπάρχουν τέσσερα στάδια προετοιμασίας του νου για την εικονοπλαστική θεραπεία. Τα δυο πρώτα αποτελούν μέρος κάθε άσκηση της εικονοπλασίας. Ονομάζω αυτά τα δυο στοιχεία Πρόθεση και Σιγή Τα δυο επόμενα αποτελούν μέρος της εικονοπλαστικής εμπειρίας και τα ονομάζω Κάθαρση και Αλλαγή
 
Πρόθεση: Η εικονοπλασία συνδέεται άμεσα και δραστικά με την πρόθεση, τη νοητική δράση που κατευθύνει την προσοχή και τις ενέργειες μας. Η Πρόθεση μας καθοδηγεί στα μεγάλα και μικρά ζητήματα. Η πρόθεση είναι η ενεργητική έκφραση των επιθυμιών μας, που διοχετεύεται μέσα από τα φυσιολογικά μας συστήματα και συνήθως εκδηλώνεται ως δράση φυσική ή νοητική. Με απλά λόγια, είναι αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε.
Όταν κάνουμε κάποια άσκηση εικονοπλασίας, ξεκινάμε πάντα καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας την πρόθεσή μας - τι θέλουμε να επιτύχουμε με την άσκηση. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να θεραπεύσουμε ένα σπασμένο οστό, λέμε στον εαυτό μας, πριν ξεκινήσουμε την άσκηση την κάνουμε για να “δέσουμε” το οστό μας. Δίνουμε στον εαυτό μας μια εσωτερική οδηγία. Όταν λέτε στον εαυτό σας ότι σκοπεύετε να επιτελέσετε ένα συγκεκριμένο καθήκον και είστε ακριβείς σχετικά με το ποιο είναι αυτό, η επιτυχία σας στη χρήση της εικονοπλασίας θα αυξηθεί κατακόρυφα.
 
Σιγή: Η δεύτερη προϋπόθεση για να προετοιμάσουμε το νου μας για την εικονοπλαστική θεραπεία είναι αυτό που ονομάζω σιγή. Ένα θεραπευτικό περιβάλλον απαιτεί δύο είδη σιγής: εξωτερική και εσωτερική. Η εξωτερική ηρεμία μας βοηθά να συγκεντρωθούμε στο να στραφούμε προς τον εσωτερικά μας κόσμο. Δεν χρειαζόμαστε: ένα μοναστήρι ή μια σπηλιά για να μπορέσουμε να κάνουμε εικονοπλασία, πρέπει όμως να αποφεύγουμε τις εκνευριστικές επιδράσεις των διασπαστικών θορύβων.
Αν δεν θυμώνουμε με εξωτερικούς ήχους ή δεν προσπαθούμε σκληρά να τους αγνοήσουμε, σύντομα θα μπορέσουν να γίνουν μέρος της άσκησής μας. Αν επιδοθείτε σε μια ενεργητική προσπάθεια να αποκλείσετε το θόρυβο, θα απορροφηθείτε σε αυτή και θα “φρενάρετε” τη διαδικασία της εικονοπλασίας.
Η θεραπευτική φαντασία απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες και αποδίδει καλύτερα σε απομονωμένο χώρο και σε ξεχωριστό χρόνο. Γενικά, συνιστώ να εκτελείτε τις ασκήσεις εικονοπλασίας τρεις φορές την ημέρα - πριν από το πρωινό, το σούρουπο και πριν πέσετε για ύπνο.
Προσοχή: Η εσωτερική πλευρά της σιγής είναι η χαλάρωση. Η κατάσταση διαλογισμού ή αυτό που αποκαλούμε βαθιά χαλάρωση δεν είναι οι ιδανική συνθήκη για την εικονοπλαστική θεραπεία. Ο σκοπός δεν είναι να χαλαρώσετε αλλά να δημιουργήσετε εικόνες και να θυμηθείτε. Η προσοχή, ή αυξημένη επαγρύπνηση είναι η απαιτούμενη πνευματική κατάσταση και η ίδια η εικονοπλαστική δραστηριότητα δημιουργεί αυξημένη προσοχή.

Κάθαρση: Το τρίτο στάδιο της εικονοπλαστικής εργασίας είναι αυτό που αποκαλώ κάθαρση. Η κάθαρση δεν είναι απαραίτητη για κάθε άσκηση εικονοπλασίας, είναι όμως ένα από τα βασικότερα, πρωταρχικά βήματα για να “ανοίξετε” τον εαυτό σας σε μια Για να θεραπευτούμε, πρέπει να ξεκινήσουμε διευθετώντας εκκρεμότητες του παρελθόντος και επιλύοντας χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα στη ζωή μας. Αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνειδητής θέλησης, που προηγείται της ενεργοποίησης της εσωτερικής μας όρασης, και στο πλαίσιο της απόφασης να ρίξουμε μια αυστηρή, ξεκάθαρη ματιά στον εσωτερικό μας εαυτό και να είμαστε ανοιχτοί, προκειμένου να καταλάβουμε αυτό που μας λένε το σώμα και τα αισθήματά μας. 
Με τη χρήση εικόνων, μπορούμε να αποτινάξουμε την άρνησή μας σχετικά με το ότι κάτι δεν πάει καλά, να διαλύσουμε τις αυταπάτες μας και να ρίξουμε φως στα καθέξιν καταστροφικά πρότυπα συμπεριφοράς. Στη συνέχεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο, τις ασθένειές μας και να θεραπευτούμε. Η κάθαρση αποτελεί μέρος της θεραπείας και οι δυο μαζί μπορούν να δημιουργήσουν τον απαραίτητο χώρο για την εμφάνιση νέων, υγιών προτύπων, για νέα, θετική ανάπτυξη και ολότητα
 
Αλλαγή: Η αλλαγή αποτελεί στοιχείο της θεραπείας μέσω της εικονοπλασίας; Όταν αφήνουμε ελεύθερη τη φαντασία μας να δημιουργεί εικόνες που δεν δείχνουν να οφείλονται σε κάποια συγκεκριμένη αιτία αντί για τη λεκτική σκέψη με τη λογική αλληλουχία της γινόμαστε ικανοί να παραδοθούμε στη ροή των πραγμάτων. Όταν αποκαταστήσουμε τη φαντασία σε θέση ισότητας με τη λογική σκέψη, τότε θα είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και την ανανέωση. Θα δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να απολαύσει τη συνεχή διαδοχή των «τώρα» που ξεδιπλώνονται μπροστά μας.  
Η εικονοπλαστική εργασία στο σώμα και το πνεύμα μας είναι η αφετηρία της διαδικασίας της απελευθέρωσής μας, προκειμένου να γίνουμε πραγματικά ξεχωριστά άτομα, ώστε να μπορούμε να ζούμε άνετα με την αλλαγή.  
Πρόθεση σιγή, κάθαρση και αλλαγή είναι τα συστατικά στοιχεία για μια νοητική κατάσταση που συντείνει στην θεραπεία. Μπορείτε αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά να θεραπεύσετε τις δικές σας ασθένειες και δεν θα γίνετε απλώς ένα υγιέστερο άτομο, αλλά και ένα άτομο πιο ελεύθερο, έτοιμο να δοκιμάσει μερικές από τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρει η ζωή


ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΗΣ ΕΙΚΟΝΟΠΛΑΣΙΑΣ


 Η πιο απτελεσματική στάση του σώματος για την εικονοπλασία είναι η στάση του φαραώ. Κάθεστε σε μια καρέκλα με ίσια την σπονδυλική στήλη και τα χέρια ανοιχτά, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως σας βολεύει. Τα πέλματά σας πρέπει να ακουμπούν ολόκληρα στο έδαφος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εικονοπλασίας, τα χέρια και τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, ούτε να έρχονται σε επαφή με κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας. Αυτή η θέση των χεριών και των ποδιών αποτελεί μέρος της τεχνικής που μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αισθήσεις μας εστιασμένες μακριά από τα εξωτερικά ερεθίσματα.
Για αιώνες, οι βασιλιάδες έπαιρναν τη Στάση του Φαραώ καθώς αναζητούσαν τους εσώτερους οδηγούς τους, πριν από τη λήψη κάποιας απόφασης. Είναι μια θέση που εκφράζει την αναζήτηση εσωτερικής καθοδήγησης.

Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΠΛΑΣΙΑ

Για να ενισχύσετε την παρουσία εικόνων, πείτε στον εαυτό σας να ησυχάσει και να χαλαρώσει (η πρόθεσή σας). Αναπνεύστε ρυθμικά, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Οι εκπνοές από το στόμα πρέπει να είναι πιο μεγάλες και αργές από τις εισπνοές, και αυτές με τη σειρά τους πρέπει να είναι κανονικές, εύκολες, και να γίνονται αβίαστα.
Όταν εκπνέουμε πιο αργά από όσο εισπνέουμε, ενεργοποιούμε το κυριότερο νεύρο που διέπει την ηρεμία και τη χαλάρωση του σώματος, το πνευμονογαστρικό νεύρο. Ξεκινώντας από τη βάση του εγκεφάλου, στον προμήκη μυελό, το νεύρο αυτό κατεβαίνει από το λαιμό και στέλνει τα παρακλάδια του στους πνεύμονες, την καρδιά και το εντερικό σύστημα. Υπό την επίδραση αυτού του ιδιαίτερου τρόπου εκπνοής, το πνευμονογαστρικό νεύρο οδηγεί σε πτώση της πίεσης του αίματος, μείωση των σφυγμών και των καρδιακών παλμών, ενώ οι μυϊκές συσπάσεις του εντερικού συστήματος γίνονται πιο αργές και ταυτόχρονα μειώνεται ο ρυθμός αναπνοής. Όταν αυτές οι λειτουργίες ηρεμήσουν, η προσοχή σας θα είναι απόλυτα διαθέσιμη για την εικονοπλαστική εργασία.
Ο λόγος που τονίζω το ρόλο της εκπνοής, είναι επειδή η αναπνοή που έχει σκοπό να ησυχάσει το σώμα ξεκινά με εκπνοή και όχι με εισπνοή. Ο συνηθισμένος τρόπος που αναπνέουμε, πρώτα εισπνέοντας και μετά εκπνέοντας, μας τονώνει, καθώς διεγείρει το συμπαθητικό ή διεγερτικό νευρικό μας σύστημα και τον μυελό των επινεφριδίων, που εκκρίνει αδρεναλίνη. Το άλλο είδος αναπνοής, αυτό κατά το οποίο πρώτα εκπνέουμε και μετά εισπνέουμε, διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και το πνευμονογαστρικό νεύρο, που βοηθούν το σώμα να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
'Όταν πια νιώθετε πως αναπνέετε άνετα και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την εικονοπλαστική εργασία σας, δώστε στον εαυτό σας την οδηγία να εκπνεύσει τρεις φορές (δυο εισπνοές). Όταν ολοκληρώσετε την εικονοπλαστική εργασία, εκπνέετε μια φορά και ανοίγετε τα μάτια σας.

ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΕΙΚΟΝΑ
 
Δεν έχουμε όλοι την ίδια ικανότητα για εικονοπλασία. Στους περισσότερους ανθρώπους, η διαδικασία αυτή γίνεται εύκολα, σχεδόν αμέσως. Άλλοι ίσως χρειαστεί να αφιερώσουν περισσοτερο χρόνο για εξάσκηση
Αν δυσκολεύεστε να κάνετε τις εικονοπλαστικές ασκήσεις χρησιμοποιήστε τις μη οπτικές αισθήσεις σας ή αφεθείτε απλά στην αίσθηση ότι συμβαίνει. Για παράδειγμα, αν είστε ακουστικός τύπος, ακούστε τον ήχο του ωκεανού και παρατηρήστε ποιες εικόνες ξεπροβάλλουν τότε.
Όταν εστιάζετε συνειδητά την προσοχή σας σε αυτά που αισθάνεστε, μπορείτε να περάσετε ομαλά από την αίσθηση στην οπτική εικόνα που συνδέεται μαζί της. Όλες οι αισθήσεις είναι συνδεδεμένες και μπορούν να γίνουν εικόνες, αρκεί να το ζητήσετε αυτό από τον εαυτό σας

ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η πράξη της θεραπείας συμβαίνει στο παρόν.
Η εικονοπλασία είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για να ενισχύσετε την πίστη σας και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και είναι καλό να γίνετε χωρίς να έχετε προσδοκίες.
Παρατηρήστε πότε έχετε κάποιες προσδοκίες και δείτε τον εαυτό σας να κόβει την προσδοκία με ένα ψαλίδι ή να την πετάει στη θάλασσα ή ακόμη δείτε την προσδοκία σας να ανεβαίνει στον ουρανό σαν μπαλόνι.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Ο βασικός κανόνας της εικονοπλαστικής ιατρικής είναι «πως το λιγότερο είναι περισσότερο». Όσο πιο σύντομη είναι η εικονοπλασία. τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχει.
Πολλοί πιστεύουν πως όσο πιο πολύ προσπαθούν, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν. Όμως η εικονοπλασία δρα με τον αντίθετο τρόπο. Όταν εκτελούμε εικονοπλαστική θεραπεία, χρησιμοποιούμε ένα μικρό «έναυσμα» -σαν να λέμε, ένα σπόρο- για να ενεργοποιήσουμε τη δική μας ισχυρή ανταπόκριση.
Οι περισσότερες ασκήσεις διαρκούν από 1 έως 5 λεπτά. Πολλοί νιώθουν πως είναι λιγότερο από αυτό που θα μπορούσαν ή θα έπρεπε να κάνουν, ειδικά όταν οι ασθένειες τους είναι σοβαρές.
Όμως η συνεχής προσήλωση σε μια προσπάθεια απλώς δεν είναι απαραίτητη για την εικονοπλαστική εργασία. Από τη στιγμή που έχουμε εκτελέσει μια αρχική άσκηση εικονοπλασίας δεν χρειαζόμαστε παρά μικρές υπενθυμίσεις για να ανακαλέσει το σώμα μας τη θεραπευτική δραστηριότητα. Πρέπει να εξασκούμε την εικονοπλασία χωρίς να μας γίνεται έμμονη ιδέα. Χρειαζόμαστε μόνο ένα έναυσμα για να δώσουμε ώθηση στους φυσιολογικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν την επιδιόρθωση του σώματος.

Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΟΠΛΑΣΙΑ
Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να εκτελούνται οι ασκήσεις εικονοπλασίας στην αρχή της ημέρας πριν από το πρωινό και στο τέλος της μέρας πριν από τον ύπνο.
 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ίσως διαπιστώσετε ότι κάνετε κάποιες αυθόρμητες αλλαγές, καθώς εργάζεστε για τη δημιουργία εικόνων. Μη διστάσετε. Αφήστε τον νου σας ελεύθερο. Αν ανακαλύψετε τη δική σας εικονοπλασία χρησιμοποιήστε την. Καλείτε τον εαυτό σας να συμμετάσχει στη θεραπεία του. Αυτά που θα ανακαλύψετε μέσα σας θα είναι πιο χρήσιμα για τη θεραπεία σας.
Ενδεχομένως κάποιες από τις ασκήσεις να σας φαίνονται εξαιρετικά απλές για την αντιμετώπιση εξαιρετικά σύνθετων προβλημάτων. Να θυμάστε πως στην εικονοπλασία (όπως και στην καθημερινή ζωή) μικρά εναύσματα μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη και οι Γόρδιοι δεσμοί μερικές φορές μπορούν να λυθούν πολύ γρήγορα. Η κλινική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι οι ασκήσεις που περιγράφω, αν και ίσως φαίνονται απλές, έχουν τη δύναμη να διαπεράσουν τους Γόρδιους δεσμούς των διαταραχών μας.
Μια τελευταία επισήμανση. Οι ασκήσεις της εικονοπλασίας. συμβαίνουν στην πραγματικότητα του νου σας, όχι στη φυσική σας πραγματικότητα. Αν η άσκηση υποδεικνύει τη χρήση μιας βούρτσας με χρυσές τρίχες, εσείς φυσικά χρησιμοποιείτε αυτή τη βούρτσα στη φαντασία σας. Αν η άσκηση σάς ζητά να πλύνετε το πρόσωπό σας με καθαρό κρύο νερό, το κάνετε νοερά, και όχι στο νιπτήρα. Αυτές οι ασκήσεις ενεργούν στην εσωτερική υποκειμενική σας πραγματικότητα και, μέσω αυτής της πραγματικότητας, αλλάζουν τη φυσική σας πραγματικότητα.


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 
Σας μεταφέρω ενδεικτικά κάποιες ασκήσεις στο βιβλίο θα βρείτε σίγουρα πολύ περισσότερες.
Συχνότητα: Καθημερινά, κάθε φορά που χρειάζεται. Κάντε όποια άσκηση χρειάζεστε διάρκεια 3 λεπτά περίπου. 
Σημαντικό: Καθορίστε την πρόθεση σας πριν από κάθε άσκηση της εικονοπλασίας.


ΚΑΤΑΓΜΑ ΟΣΤΟΥ
Να περιμένετε αποτελέσματα σε μία έως δύο εβδομάδες.
Οι επόμενες ασκήσεις είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τη θεραπεία απλών καταγμάτων των οστών. Ερευνήστε τις συναισθηματικές και κοινωνικές περιστάσεις που σας περιέβαλαν, όταν συνέβη το κάταγμα. 
Όπως περιέγραψα νωρίτερα, μια φίλη μου έσπασε τον καρπό της. Το σπάσιμο συνέβη καθώς πήγαινε σε μια συνάντηση, όπου θα ανακοίνωνε τη «διακοπή» της συνεργασίας της με την οργάνωση για την οποία δούλευε. Κάτι παρόμοιο συνέβη με έναν άλλο ασθενή μου, ο οποίος σκόπευε να ανακοινώσει στην κοπέλα του τη «ρήξη» της σχέσης τους. Πήγαινε να τη συναντήσει, όταν γλίστρησε και έσπασε το πόδι του.
Το κάταγμα ενός οστού συνδέεται συχνά με αλλαγή κατεύθυνσης στη ζωή μας. Για να θεραπευτεί γρήγορα, πρέπει να είστε πρόθυμοι να δεχτείτε ότι το κάταγμα είναι συνέπεια της αλλαγής ενός πολύ οικείου προτύπου ζωής. Όπως και με το σύνολο της εικονοπλαστικής εργασίας, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως το σώμα σας σάς μιλάει για τις αλλαγές.
Οι ασθενείς μου που υποφέρουν από κατάγματα οστών βιώνουν μια πολύ έντονη αίσθηση ταχείας «επανένωσης»
(θεραπείας) από τη στιγμή που θα ανακαλύψουν τη σχέση ανάμεσα στις ρήξεις που έχουν υποστεί σωματικά και σε αυτές που έχουν βιώσει στον τρόπο ζωής τους
 
Υψαίνοντας το Μεδούλι
Πρόθεση: Να θεραπεύσετε ένα κάταγμα.
Συχνότητα: Κάθε 3 έως 4 ώρες, όσο είστε ξυπνητοί, επί 3 λεπτά. Θα πρέπει να δείτε σημαντικά αποτελέσματα σε μία ή δυο εβδομάδες.
Κλείστε τα μάτια εκπνεύστε τρεις φορές και δείτε τα άκρα του σπασμένου οστού όπως φαίνονται αυτή τη στιγμή
Δείτε τα δυο άκρα να αγγίζουν το ένα το άλλο. Εκπνεύστε μία φορά. Δείτε και αισθανθείτε το μεδούλι να κυλά οπό το ένα άκρο στο άλλο. Δείτε αυτό το λευκό μεδούλι να ταξιδεύει μέσα σε δίαυλους μπλε φωτός που κυλούν μέσα από το κόκκινο αίμα, και δείτε τα αρτηρίδια να ρέουν μπρος και πίσω ανάμεσα στα δυο άκρα, υφαίνοντας ένα δίχτυ που φέρνει τα δυο άκρα πιο κοντά Δείτε τα να «πλέκονται- μεταξύ τους τέλεια, ώσπου να μη μπορείτε πια να διακρίνετε κανένα σημάδι κατάγματος. Αφού ξέρετε πως το οστό είναι και πάλι ένα, μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια.
 
Τρέφοντας το Οστό
Πρόθεση: Να θεραπεύσετε ένα κάταγμα.
Συχνότητα: Κάθε 3 ή 4 ώρες, όσο είστε ξυπνητοί, επί 3 λεπτά. Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορές. Δείτε το σπασμένο οστό όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή. Δείτε τα δυο άκρα να ακουμπούν μεταξύ τους. Δείτε και αισθανθείτε το μεδούλι να ρέει από το ένα άκρο στο άλλο. Ύστερα δείτε τον εαυτό σας να τρώει ραπανάκια. Δείτε το ασβέστιο και το μαγνήσιο να μεταφέρονται σαν μικροσκοπικά σωματίδια μέσα στο οστό, βοηθώντας στη θεραπεία του. Δείτε το οστό να επιμηκύνεται, καθώς τα άκρα «πλέκονται» μεταξύ τους. Ύστερα ανοίξτε τα μάτια.

ΑΓΧΟΣ
Αναπνοή
: Κάνετε αργές εκπνοές από το στόμα και κανονικές -όχι υπερβολικές- εισπνοές από τη μύτη. Συνεχίστε το ίδιο, μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι. Μη παίρνετε μεγάλες, βαθιές εισπνοές γιατί αυτό θα αυξήσει το άγχος σας και θα σας εξασθενίσει.

Καταιγίδα της Ερήμου:
Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορές. Δείτε πως μπαίνετε σε μια έρημο, κουβαλώντας ένα σάκο στην πλάτη σας. Καθώς περπατάτε, παρατηρείτε πως το σκοτάδι σάς περικυκλώνει απειλητικά. Ξέρετε πως αυτό σημαίνει ότι μια καταιγίδα άγχους έρχεται προς το μέρος σας. Καθώς σας πλησιάζει, δείτε τον εαυτό σας να βγάζει από τον σάκο μια διπλωμένη σκηνή. Ξεδιπλώστε την και στήστε την, χώνοντας τους τέσσερις πασσάλους στο έδαφος, σηκώνοντάς την, και ύστερα μπείτε στη σκηνή από το άνοιγμα και κλείστε το πίσω σας. Καθίστε ήρεμα μέσα στη σκηνή σας και ακούστε τον άνεμο να στροβιλίζει την άμμο γύρω και πάνω από τη σκηνή. Να ξέρετε πως όταν ακούσετε ότι η αμμοθύελλα έχει κοπάσει οριστικά, το άγχος σας έχει κοπάσει επίσης. Ύστερα, ανοίξτε τα μάτια
 
Ινδιάνος της Αμερικής: Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορές. Δείτε τον εαυτό σας σε μια παραλία. Ο ουρανός είναι καθαρός. Δείτε και νιώστε το άγχος σας να στέκεται μέσα σας, σαν μια πέτρα ή ένας βράχος. Αφήστε το νερό και τον άνεμο να διαβρώσουν αυτόν το βράχο, παίρνοντας μακριά τα κομματάκια που έμειναν μετά τη διάβρωση. Να ξέρετε πως όταν φύγουν όλα τα κομματάκια, το άγχος σας θα έχει φύγει κι αυτό. Ύστερα, ανοίξτε τα μάτια. 

ΠΑΝΙΚΟΣ:
Η Άσκηση του Πάνα: Κλείστε τα μάτια. Εκπνεύστε τρεις φορές πολύ αργά. Δείτε τον Πάνα να παίζει τον αυλό του και ια παιδιά να τον ακολουθούν σε μια φαινομενικά πανέμορφη τοποθεσία στην άκρη ενός βράχου. Εσείς επιλέξετε να μην δελεαστείτε και να μην ακολουθήστε αυτήν την πομπή. Εκπνεύστε μία φορά. Γυρίστε και βρείτε το δρόμο που σας οδηγεί στο κέντρο ενός ξέφωτου. Χτίστε ένα φράχτη γύρω από το ξέφωτο. Αποφασίστε ποιος μπορεί να μπαίνει εκεί. Να ξέρετε πως τώρα ο πανικός σας έχει ανατιναχτεί. Ύστερα, ανοίξτε τα μάτια.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Ανοιχτά Μάτια (για ημικρανίες)
Με τα μάτια ανοιχτά, κοιτάξτε ψηλά και προς τα έξω προς την πονεμένη πλευρά επί 2 έως .5 λεπτά σταθερά. 'Ύστερα αφήστε το βλέμμα σας να γίνει πάλι κανονικό.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ:
Η σταγόνα της Ελπίδας: Κλείστε τα μάτια. Εκπνεύστε τρεις φορές πολύ αργά και δείτε τον εαυτό σας να κρατά ένα ποτήρι με διαυγές, καθαρό νερό. Δείτε τι συμβαίνει όταν μια σταγόνα μαύρο μελάνι πέσει ξαφνικά μέσα στο νερό. Δείτε και ακούσιε την κάθοδο της σταγόνας του μελανιού και τους κυματισμούς του νερού. Ακούστε από πού σας λέει το νερό ότι έχει πληγωθεί ή ενοχληθεί από τη μαύρη σταγόνα. Τι νιώθετε; Βιώστε αυτά τα συναισθήματα σε βάθος, αφήνοντας τα να σας γεμίσουν. Ύστερα, “καθαριστείτε” πίνοντας ένα ποτήρι διαυγές καθαρό νερό. 

Ανοίξτε τα μάτια, ξέροντας ότι η απόγνωση έχει φύγει 


Διασχίζοντας τη Γέφυρα (για κατάθλιψη που σχετίζεται με θλίψη): 
Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορείς. Δείτε τον εαυτό σας να διασχίζει μια γέφυρα βαδίζοντας προς τα πίσω. Αποχαιρετίστε αυτούς που αγαπήσατε και δεν σας έχουν πειράξει. Αγνοήστε αυτούς που σας πλήγωσαν ή σας πείραξαν, καθώς διασχίζετε τη γέφυρα, βαδίζοντας προς τα πίσω για να φτάσετε στην απέναντι πλευρά. Όταν φτάσετε στην άλλη πλευρά, ανατινάξτε τη γέφυρα ανάμεσα στο τώρα και το παρελθόν σας. Ύστερα γυρίστε και κοιτάξτε τη νέα ακτή. Βαδίστε σε αυτή τη νέα ακτή μέχρι να βρείτε το νέο σας χώρο, ώσπου να μπορείτε να νιώθετε άνετα. Μπορείτε να εξετάσετε αυτό το νέο σας χώρο, αν θέλετε. Ύστερα ανοίξτε τα μάτια.

ΑΝΑΝΕΏΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΆ ΣΑΣ
Τα Βέλη του Πόνου: Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορείς. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα φερμουάρ στο τοίχωμα του στήθους σας. Κατεβάστε το και απλώστε το χέρι σας και βγάλτε έξω την καρδιά σας. Αφαιρέστε όλα τα βέλη του πόνου και πετάξτε τα μακριά. Καθαρίστε όλα τα πονεμένα σημεία όπου βρίσκονταν τα βέλη. Κάντε απαλά μασάζ στην καρδιά σας, βάλτε την πίσω στη θέση της μέσα στο στήθος σας και κλείστε πάλι το φερμουάρ. Ακουστέ τους χτύπους της καρδιά σας και αισθανθείτε τον μυ της καρδιάς να έχει δυναμώσει και ζωντανέψει. Ανοίξτε τα μάτια

ΘΛΙΨΗ:
Αλλαγή Καρδιάς:
Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορείς. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα φερμουάρ στο τοίχωμα του στήθους σας. Κατεβάστε το και απλώστε το χέρι σας και βγάλτε έξω την καρδιά σας. Καθαρίστε την απαλά κάντε της ένα απαλό μασάζ και ύστερα πετάξτε την στο σύμπαν και ξαναπιάστε την. Δείτε πως έχει γίνει μια κρυστάλλινη καρδιά που αντανακλά όπως το πρίσμα όλα τα χρώματα της ίριδας. Βάλτε την πίσω στη θέση της μέσα στο στήθος σας και κλείστε πάλι το φερμουάρ. Ανοίξτε τα μάτια

θΥΜΟΣ:
Η θηλιά του Θυμού:
Κλείστε τα μάτια και εκπνεύστε τρεις φορείς. Βγάλτε τη θηλιά γύρω από το λαιμό σας που σας πνιγεί Με κάθε κόμπο που λύνετε (μια θηλιά μπορεί να έχει έως και δεκατρείς κόμπους) δείτε τι είναι αυτό που προκαλεί το θυμό και διορθώστε το. Μην αφήσετε να υπεισέλθουν άλλα συναισθήματα στην άσκηση αυτή: συγκεντρωθείτε μόνο στο θυμό. Αφού λύσετε όλους τους κόμπους, ανοίξτε τα μάτια, ξέροντας πως ο θυμός σας έχει φύγει.

ΠΟΝΟΣ
Ταξίδι Χωρίς Πόνο:
Κλείστε τα μάτια. Εκπνεύστε μία φορά. Δείτε τον πόνο. Αφού τον δείτε, δείτε τον εαυτό σας να μπαίνει στο σώμα σας κρατώντας ένα δοχείο με καυτό, χρυσό λάδι. Βρείτε τον δρόμο που θα σας οδηγήσει στον πόνο. Μαζί σας έχετε ένα φως, με το οποίο εξετάζετε τον πόνο από κάθε οπτική γωνία. Ύστερα χύστε το καυτό, χρυσό λάδι πάνω στον πόνο, καλύπτοντας τον τελείως. Δείτε τον πόνο να διαλύεται, εωσότου γίνει ένα χρυσό σημείο. Γυρίστε και δείτε χρυσές ακτίνες υγείας και ευεξίας να κυλούν από αυτό το σημείο σε όλα ια μέρη του σώματός σας. Ύστερα βγείτε από το σώμα σας από τον ίδιο δρόμο που ακολουθήσατε μπαίνοντας, ξέροντας ότι ο πόνος έχει εξαφανιστεί. Κατόπιν ανοίξτε τα μάτια.


Κάνοντας τον Πόνο Φίλο Μας: Κλείστε τα μάτια. Εκπνεύστε μία φορά. Δείτε τον πόνο. Αφού τον δείτε να ξέρετε πως μπορείτε να συμφιλιωθείτε μαζί του, αν μπείτε μέσα του και καθίσετε στο κέντρο του. Μείνετε εκεί και μην παραπονιέστε γι΄αυτό (Λέγοντας «παραπονιέστε», εννοώ να μην του αποδίδετε χαρακτηρισμούς όπως «φρικτός», «απαίσιος», «τρομερός»·με άλλα λόγια, μην του αποδίδετε αρνητικά επίθετα. Ύστερα, ανοίξτε τα μάτια.