Pulse of love 10/12/2013

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Δεν βρίσκεσαι τυχαία εδώ, κάποιος σκοπός υπάρχει πίσω από σένα

Τι είναι η δημιουργικότητα; - Η δημιουργικότητα είναι ποιότητα
Μέρος τρίτο

Αλλά αυτή η πεποίθηση ότι είσαι μη δημιουργικός μπορεί να είναι επικίνδυνη – άφησέ την. Κανείς δεν είναι μη δημιουργικός – ούτε καν τα δέντρα, ούτε καν οι βράχοι. Οι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει τα δέντρα και αγαπήσει τα δέντρα, ξέρουν ότι κάθε δέντρο δημιουργεί το δικό του χώρο, κάθε βράχος δημιουργεί το δικό του χώρο. Δεν μοιάζει με το χώρο κανενός άλλου. 
Αν γίνεις ευαίσθητος, αν γίνεις ικανός να καταλαβαίνεις, μέσω της συναισθηματικής συμμετοχής, θα ωφεληθείς εξαιρετικά. Θα δεις ότι το κάθε ένα δέντρο είναι δημιουργικό με το δικό του τρόπο΄ κανένα άλλο δέντρο δεν είναι το ίδιο, κάθε δέντρο είναι μοναδικό΄ κάθε δέντρο έχει ατομικότητα, κάθε βράχος έχει ατομικότητα. 
Τα δέντρα δεν είναι απλώς δέντρα, είναι όντα. Οι βράχοι δεν είναι απλώς βράχοι, είναι όντα. Πήγαινε και κάθισε δίπλα σε ένα βράχο – παρατήρησέ τον με αγάπη, άγγιξέ τον με αγάπη, νιώσε τον με αγάπη.


Λένε για κάποιον Δάσκαλο του Ζεν ότι μπορούσε να τραβήξει πολύ μεγάλους βράχους, να μετακινήσει πολύ μεγάλους βράχους – κι ήταν ο ίδιος ένας πολύ εύθραυστος άνθρωπος. Ήταν σχεδόν αδύνατον αν κοίταζες την σωματική του κατάσταση. Πιο δυνατοί άνθρωποι, πολύ πιο δυνατοί άνθρωποι από εκείνον, δεν μπορούσαν να τραβήξουν εκείνους τους βράχους κι αυτός τους τραβούσε πολύ εύκολα.

Τον ρώτησαν τι κόλπο έκανε. Είπε, "Δεν υπάρχει κανένα κόλπο – αγαπώ τον βράχο κι έτσι ο βράχος βοηθάει. Πρώτα του λέω: Τώρα είναι στα χέρια σου το γόητρό μου, οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει να παρακολουθήσουν. Τώρα βοήθησέ με, συνεργάσου μαζί μου. 
Έπειτα κρατώ τον βράχο με αγάπη… και περιμένω την ένδειξη. Όταν μου δίνει ο βράχος την ένδειξη – είναι ένα ρίγος, όλη μου η σπονδυλική στήλη αρχίζει να πάλλεται – όταν μου δώσει ο βράχος την ένδειξη πως είναι έτοιμος, τότε προχωρώ. 
Εσείς πάτε ενάντια στο βράχο, γι΄αυτό και χρειάζεται τόση πολλή ενέργεια. Ο ίδιος πηγαίνω μαζί με το βράχο, κυλώ μαζί με το βράχο. Για την ακρίβεια, είναι λάθος να πω ότι τον μετακινώ – απλώς βρίσκομαι εκεί. Ο βράχος μετακινεί τον εαυτό του.΄


Ένας σπουδαίος Δάσκαλος του Ζεν ήταν ξυλουργός κι όποτε έφτιαχνε τραπέζια, καθίσματα, είχαν μια κάποια ανείπωτη ποιότητα εκείνα, ένα τεράστιο μαγνητισμό. Τον ρώτησαν: Πώς τα φτιάχνεις;
Είπε, ΄Δεν τα φτιάχνω εγώ. Πάω απλώς στο δάσος: το βασικό πράγμα είναι να ρωτήσω το δάσος, τα δέντρα, ποιο δέντρο είναι πρόθυμο να γίνει κάθισμα.΄

Τώρα τα πράγματα αυτά φαίνονται παράλογα – διότι δεν ξέρουμε, δεν ξέρουμε τη γλώσσα εκείνη. Επί τρεις ημέρες έμενε μέσα στο δάσος. Καθόταν κάτω από ένα δέντρο, κάτω από άλλο δέντρο, και μιλούσε στα δέντρα - ήταν τρελός! Το δέντρο όμως το κρίνεις από τον καρπό του και τον Δάσκαλο αυτό πρέπει επίσης να τον κρίνεις από το δημιούργημά του. Μερικά καθίσματά του επιβιώνουν ακόμη στην Κίνα – διατηρούν ακόμη τον μαγνητισμό τους. Αισθάνεσαι απλούστατα την έλξη΄ δεν ξέρεις τι σε έλκει. Μετά από χιλιάδες χρόνια! Κάτι το εξαιρετικά όμορφο. 

Είπε εκείνος: Πηγαίνω και λέω ότι βρίσκομαι σε αναζήτηση ενός δέντρου που να θέλει να γίνει κάθισμα. Ρωτώ τα δέντρα αν είναι πρόθυμα΄ όχι μόνο πρόθυμα: αν συνεργάζονται μαζί μου, αν είναι έτοιμα να έρθουν μαζί μου – μόνο τότε. Μερικές φορές συμβαίνει να μην είναι πρόθυμο κανένα δέντρο να γίνει κάθισμα΄ γυρίζω με άδεια χέρια.΄

Συνέβη κάποτε: Ο αυτοκράτορας της Κίνας του ζήτησε να φτιάξει ράφια για τα βιβλία του. Και πήγε στο δάσος και μετά από τρεις ημέρες είπε: Θα περιμένεις – κανένα δέντρο δεν είναι πρόθυμο να έρθει στο παλάτι.΄

Μετά από τρεις μήνες ο αυτοκράτορας ρώτησε και πάλι. Ο ξυλουργός είπε: Πηγαίνω συνεχώς. Προσπαθώ να τα πείσω. Θα περιμένεις – ένα δέντρο δείχνει κάπως να κάμπτεται.΄

Έπεισε ύστερα ένα δέντρο. Είπε: Η όλη τέχνη είναι εκεί όταν έρχεται από μόνο του το δέντρο. Τότε απλώς ζητά τη βοήθεια του ξυλουργού.
Αν είσαι γεμάτος αγάπη, θα δεις ότι ολόκληρη η ύπαρξη έχει ατομικότητα. Μην σπρώχνεις τα πράγματα. Παρατήρησε, επικοινώνησε΄ πάρε τη βοήθειά τους – και θα διαφυλαχθεί πολλή ενέργεια.

Ακόμη και τα δέντρα είναι δημιουργικά, οι βράχοι είναι δημιουργικοί. Εσύ είσαι άνθρωπος, η κορύφωση τούτης της ύπαρξης. Βρίσκεσαι στην κορυφή, είσαι συνειδητός. Μην σκέφτεσαι ποτέ με λάθος πιστεύω και μην είσαι ποτέ προσκολλημένος σε λάθος πιστεύω, ότι είσαι μη δημιουργικός. Ίσως να σου είπε ο πατέρας σου ότι είσαι μη δημιουργικός, να σου είπαν οι συνάδελφοί σου ότι είσαι μη δημιουργικός. Ίσως να έψαχνες σε λάθος κατευθύνσεις, σε κατευθύνσεις στις οποίες δεν είσαι δημιουργικός, πρέπει όμως να υπάρχει μια κατεύθυνση στην οποία είσαι δημιουργικός. Αναζήτησε και γύρεψέ την και μείνε διαθέσιμος και συνέχισε να ψηλαφίζεις – ώσπου να τη βρεις.

Κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο τούτο με ένα συγκεκριμένο προορισμό: έχει να εκπληρώσει κάτι, έχει να παραδώσει κάποιο μήνυμα, έχει να ολοκληρώσει κάποιο έργο. Δεν βρίσκεσαι τυχαία εδώ, βρίσκεσαι εδώ με κάποιο νόημα. Υπάρχει κάποιος σκοπός πίσω από σένα. Το όλον κάτι σκοπεύει να κάνει με μέσο εσένα.



Osho
A Sudden Clash of Thunder
Ομιλία #4