Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Η αγάπη πάντοτε κάνει τον άνθρωπο ανήσυχο

Το συνειδητό μπορεί να είναι πρακτικό αλλά δεν είναι η χαρά της ζωής

Ερώτηση: Κάθε φορά που αισθάνομαι έντονα γοητευ­μένος από κάποιον και αισθάνομαι ότι μπο­ρεί πραγματικά να ερωτεύομαι, εμφανίζεται ο φόβος. Συμβαίνει ακόμη και όταν το άλλο πρόσωπο είναι επίσης ξεκάθαρα γοητευμένο από εμένα, έτσι δεν νομίζω ότι είναι απλώς ο φόβος της απόρριψης. Είναι περισσότερο σαν ένας παράξενος, υπαρξιακός τρόμος. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω τι εί­ναι αυτό;

OSHO: Η αγάπη πάντοτε κάνει τον άνθρωπο ανήσυχο, και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Έρχεται από το ασυνείδητο, και όλες οι ικα­νότητες σας βρίσκονται στο συνειδητό· όλες οι δεξιότητες σας, όλη η γνώση σας, βρίσκονται στο συνειδητό. Η αγάπη έρχεται από το ασυνείδητο και δεν ξέρεις πώς να την αντιμετωπίσεις, τί να την κάνεις, και αυτό είναι αφόρητο.


Το ασυνείδητο είναι εννέα φορές μεγαλύτερο από το συνειδητό, έτσι ό,τι προέρχεται από το ασυνείδητο είναι συντριπτικό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι φοβούνται τα συναισθήματα, τα αισθήματα. Τα συ­γκρατούν, φοβούνται ότι θα δημιουργήσουν χάος - το κάνουν, αλ­λά το χάος είναι όμορφο!

Υπάρχει ανάγκη για τάξη και υπάρχει η ανάγκη για χάος, επί­σης. Όταν χρειάζεται τάξη, χρησιμοποιήστε την τάξη, χρησιμο­ποιήστε τον συνειδητό νου· όταν χρειάζεται το χάος, χρησιμοποι­ήστε το ασυνείδητο και αφήστε το χάος να υπάρξει. Ένα πλήρες άτομο, ένα ολοκληρωμένο άτομο, είναι αυτό που μπορεί να χρη­σιμοποιήσει και τα δύο - που δεν επιτρέπει την παρεμβολή του συνειδητού στο ασυνείδητο, ή του ασυνείδητου στο συνειδητό. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να τα κάνετε μόνο συνειδητά. Για παράδειγμα, για τα μαθηματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το συνειδητό. Αλλά η αγάπη δεν λειτουργεί έτσι, η ποίηση δεν λειτουργεί έτσι· έρχονται από το ασυνείδητο. Έτσι θα πρέπει να παραμερίσετε το συνειδητό.

Είναι η συνείδηση που προσπαθεί να συγκροτήσει τα πράγμα­τα, επειδή φοβάται. Φαίνεται ότι έρχεται κάτι πολύ μεγάλο, ένα παλιρροϊκό κύμα· θα καταφέρει να επιβιώσει; Προσπαθεί να το αποφύγει, προσπαθεί να παραμείνει μακριά απ’ αυτό· θέλει να ξεφύγει, να κρυφτεί κάπου. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι έχουν γίνει αδρανείς και νεκροί. Όλες οι πηγές της ζωής βρίσκονται στο ασυνείδητο. 
Το συνειδητό είναι απλώς χρηστικό· είναι πρακτικό, αλλά δεν είναι η χαρά της ζωής, δεν είναι γιορτή. Το συνειδητό είναι καλό εάν σκέφτεστε τα προς το ζην, αλλά όχι την ζωή. Η ζωή προέρχεται από το ασυνείδητο, από το άγνωστο, και το άγνωστο πάντοτε τρομάζει.
Αφήστε το να υπάρξει. Αυτό είναι το όλο έργο μου εδώ, να σας βοηθήσω να επιτρέψετε το ασυνείδητο. Και μόλις ξεκινήσετε να το απολαμβάνετε η νευρικότητά σας θα εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει λόγος να το ελέγξετε· δεν χρειάζεται να είστε τεντωμένοι εικοσιτέσσερεις ώρες την ημέρα.


Κάποτε ένας Κινέζος αυτοκράτορας πήγε να δει έναν μεγάλο δάσκαλο Ζεν. Ο δάσκαλος Ζεν κυλιόταν στο πάτωμα και γελούσε, και οι μαθητές του γελούσαν επίσης· φαινόταν ότι είχε πει κάποιο αστείο. Ο αυτοκράτορας αισθάνθηκε αμηχανία. Δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του, επειδή αυτή η συμπεριφορά έδειχνε έλ­λειψη τρόπων. Δεν μπόρεσε να κρατηθεί και να μην το σχολιάσει. 
Είπε στον δάσκαλο:
- “Αυτή η έλλειψη τρόπων! Δεν αναμένεται από έναν άνδρα σαν κι εσένα· εδώ θα πρέπει να υπάρχει κάποια κοσμιότητα. Κυλιέσαι στο πάτωμα, γελώντας σαν τρελός”.
Ο δάσκαλος κοίταξε τον αυτοκράτορα. Κουβαλούσε ένα τόξο· εκείνες τις εποχές οι αυτοκράτορες ήταν πολεμιστές και κουβα­λούσαν μαζί τους τόξα και βέλη. Ο δάσκαλος είπε: 
- “Πες μου κάτι. Πάντοτε κρατάς αυτό το τόξο τεντωμένο ή το αφήνεις επίσης και να χαλαρώσει;”
Ο αυτοκράτορας είπε: 
- “Εάν κρατήσουμε το τόξο συνεχώς τεντωμένο, θα χάσει την ελαστικότητά του, και έτσι θα αχρηστευτεί. Θα πρέπει να αφεθεί χαλαρό, έτσι ώστε όποτε το χρειαστούμε να έχει την ελαστικότητά του”. 
Και ο δάσκαλος τότε είπε: “Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ”.


Υπάρχουν στιγμές που οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι τόσο χαλαροί, τόσο φυσικά χαλαροί, που δεν θα χρειάζεται ν’ ακολουθούν τους τύπους. Και η αγάπη είναι χαλάρωση. 
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος τεντωμένος εικοσιτέσσερεις ώρες την ημέρα. Όταν εργάζεστε, να είστε στον συνειδητό νου, σε εγρήγορση, να υπολογίζετε. Να είστε έξυπνοι, επιτήδειοι, αποτελεσματικοί. Αλλά αυτό είναι μόνο το χρηστικό μέρος της ζωής. Έξω από το γραφείο χαλαρώστε και πλημμυρίστε από το ασυνείδητο· καταληφθείτε από αυτό και αφεθείτε στη φύση σας.
Διαφορετικά είναι ένας φαύλος κύκλος. Αισθάνεστε νευρικότητα, καταστέλλετε την ενέργειά σας. Καταπιέζετε την ενέργεια και αυτή η καταπιεσμένη ενέργεια δημιουργεί περισσότερο τρέμουλο μέσα σας, έτσι αισθάνεστε ακόμη πιο νευρικοί· αισθάνεστε πιο νευρικοί, καταστέλλετε περισσότερο, και ούτω καθ’ εξής, συ­νεχίζεται έτσι. Όσο καταπιέζετε, τόσο πιο νευρικοί θα αισθάνεστε· όσο πιο νευρικοί αισθάνεστε, τόσο περισσότερο καταπιέζετε. Θα πρέπει να κάνετε την ρήξη, να βγείτε από τον φαύλο κύκλο. Απλώς κάντε το άλμα.



OSHO
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ