Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Η δημιουργική εργασία είναι το θεμέλιο για μια ευτυχισμένη ζωή

Σου είπαν, επίσης, ότι η ζωή είναι σκοτεινή και μες στην κούρασή σου επαναλαμβάνεις ο,τι ειπώθηκε από κούραση.
Και σου λέω πως η ζωή είναι, πράγματι, σκοτάδι όταν δεν υπάρχει πόθος.
Και κάθε πόθος είναι τυφλός, εκτός αν υπάρχει γνώση.
Και κάθε γνώση είναι μάταιη χωρίς εργασία.
Και κάθε εργασία είναι κενή όταν δεν υπάρχει αγάπη.
Και όταν εργάζεσαι με αγάπη, δένεις το εαυτό σου με τον εαυτό σου, και με κάθε άλλο και με το Θεό.
Χαλίλ Γκιμπράν


Μια από τις πιο δημιουργικές ευκαιρίες για ενδυνάμωση είναι η εργασία μας. Συνήθως, συνδέουμε την εργασία με υποχρέωση. Όμως, οι εκστατικοί άνθρωποι όπως εσείς, ανακαλύπτουν πως μπο­ρούν να αγαπούν τη δουλειά που κάνουν μετατρέποντάς τη σε δημι­ουργική έκφραση αυτού που είναι οι ίδιοι. Έτσι, η δουλειά σας υπη­ρετεί εσάς, άλλους, ακόμα και τον κόσμο.


Να τι έχει πει ο Όσσο σχετικά με αυτό το θέμα: «Η ζωή ανήκει στους δημιουργικούς, γιατί η ζωή δεν είναι παρά μια μακρά, αιώνια διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται περισσότερη ομορφιά, πε­ρισσότερη αλήθεια... μια διαδικασία δημιουργίας ανώτερων καταστά­σεων συνείδησης, μια διαδικασία στην οποία, τελικά, δημιουργούμε ένα θεό μέσα μας. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να είναι ευτυχισμένοι χωρίς να είναι δημιουργικοί. Αυτό είναι αδύνατον, γιατί η δημιουργικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να σχετιστούμε με την έκσταση της ύπαρξης».
Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ότι η εργασία μπορεί να αποτελέσει πηγή έκστασης. Κάθε φορά, όμως, που ανακαλύπτουμε πως είμαστε δημιουργικοί, κάνοντας κάτι έξω από τα πλαίσια του επαγγέλματος, ξαναβρίσκουμε τη δύναμή μας και τη θέση μας στον κόσμο.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ  
Ίσως είστε μια διαζευγμένη εργαζό­μενη μητέρα με δύο παιδιά. Ή ένας σύζυγος και πατέρας με πολλές ευθύνες, γραμμάτια που περιμένουν να εξοφληθούν και υποθηκευμένη περιουσία. Ίσως είστε ένας άνδρας ή μια γυναίκα που θέλει να κάνει καριέρα και να αναρριχηθεί στην κλίμακα της επιχείρησης που εργά­ζεται. Ίσως ζείτε στα όρια της φτώχειας. Τίποτα, όμως, δεν είναι τόσο τρομερό που να μην μπορεί να μετατραπεί σε μέσο για τη μεταμόρφωσή σας, αρκεί να έχετε θέληση.
Η παραίνεση του Γκουρτζίεφ προς τους οπαδούς του ήταν: «Θυμηθείτε γιατί είστε εδώ!» Αν θέλουμε να βρούμε το νόημα της ζωής μας, πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας κάποια σημαντικά ερωτήμα­τα: 
  • Σε τι έχω ταλέντο; 
  • Είμαι εδώ για να κάνω τι; 
  • Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός μου; 


Μόλις βρούμε το νόημα, το σκοπό μας, και συνδέσουμε σ’ αυτό τη θέλησή μας, θ’ αρχίσουν τα θαύματα.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν είχε γράψει: «Όταν εργάζεστε, είστε ένα φλάουτο που, μέσα από την καρδιά του, ο ψίθυρος των ωρών μετατρέπεται σε μουσική». 

«Δεν έχει να κάνει με κάποια συγκεκριμένη δουλειά», λέει ο Όσσο. «Μπορεί να φτιάχνετε παπούτσια, αλλά τα φτιά­χνετε με τόση ένταση και αφοσίωση που κυριολεκτικά να χάνεστε σ’ αυτό που κάνετε. Τη στιγμή που χάνεστε στην εργασία σας, γίνεστε, σχεδόν, το φλάουτο στα χείλη της ίδιας τής ύπαρξης. Κάθε κίνησή σας γίνεται με χάρη και κάθε στιγμή σας φέρνει στη γη ουράνια μου­σική. Γίνεστε ένας διάμεσος.»

Η δημιουργική εργασία μας τονώνει και μας ανανεώνει, μας γεμίζει με ενθουσιασμό για τη ζωή. Μας κάνει «ένα φλάουτο στα χείλη της ίδιας τής ύπαρξης». Αυτό είναι το τελικό στάδιο της θέλησης όπου, μέσα από τον αγώνα μας με τη ζωή, η ίδια η ζωή αρχίζει να ζει μέσα μας. Τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας απασχόλησης, που μας εμπνέει κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι συνήθως τα εξής:
Μας προκαλεί να βγάλουμε στην επιφάνεια κάτι αποκλειστικά δικό μας, μια νέα ιδέα, άποψη, ή μια ιδιαίτερη ικανότη­τα.
Μας προκαλεί να βρούμε μια θέση, από την οποία θα μπορούμε να εργαζόμαστε εκτός συναγωνισμού. 
Αποτελεί υπηρεσία για τους άλλους.
Εκφράζει και τα τέσσερα κέντρα μας: το σώμα, την καρδιά, το νου και το Πνεύμα.
Μας ανταμείβει, από την ίδια της τη φύση. Το θέμα δεν εί­ναι τα λεφτά. Αυτό που μας αποζημιώνει για την εργασία μας είναι η απόλαυση που νιώθουμε καθώς την κάνουμε.
Μας συνδέει με τη ζωή και με το ενδιαφέρον μας για την ανθρώπινη κοινότητα και τον πλανήτη.
Μας δίνει την αίσθηση ότι, με κάποιον τρόπο, έστω μικρό, έχουμε συμβάλει στη ζωή.Το να βρείτε την αληθινή εργασία σας μπορεί να σημαίνει να αφήσετε τη δουλειά που κάνετε τώρα. Μπορεί, όμως, να σημαίνει ότι θα βρείτε μια ταυτότητα έξω από την τρέχουσα εργασία σας. Μπορεί η επαγγελματική σταδιοδρομία σας να μην ανταποκρίνεται σε όλες τις «σημαντικές» σας ανάγκες. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε έξω από τη δουλειά σας για να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη, κάτι που θα σας δώσει έναν ανώτερο σκοπό, ένα βαθύτερο νόημα που θα σας εμπνέει.


ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΙΑ 
Η αντιεκστατική καταναλωτική κοινωνία μας μας ζητά να καταναλώνουμε συνεχώς περισσότερα, ενώ συγχρόνως νιώθουμε ότι δεν έχουμε αρκετά. Έτσι, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως ο μόνος λόγος για να ζούμε και για να δουλεύουμε είναι τα χρήματα. 

Λέει ο Γκούντγουιν: «Έχει σημασία να καταλάβουμε τι είναι και τι δεν είναι τα χρήματα. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει τε­ράστιο καλό, αλλά και να καταστρέψει ανθρώπους. Με τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις τίτ:οτα από αυτά που έχουν αληθινή αξία: αγάπη, αληθινές σχέσεις και το σεβασμό των άλλων». Συχνά, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των σχέσε­ων. Ένας από τους στόχους της δουλειάς μας όσον αφορά τα χρήμα­τα είναι να τα απομυθοποιούμε, να παίρνουμε τη δύναμη που έχουν και να την επιστρέφουμε στον εαυτό μας. 

Ο Γκούντγουιν ξεκίνησε με πολύ μικρό κεφάλαιο και, σήμερα, είναι εκατομμυριούχος. Ποιο είναι το μυστικό, τον ρωτάω. «Αν θέλεις αφθονία, πρώτα δώσε. Και αυτό σημαίνει να δίνεις τόσο στον εαυτό σου όσο στους άλλους.» Και προσθέτει: «Γίνεσαι οικονομικά επιτυ­χημένος όταν νιώθεις ότι, με τη δουλειά σου, προσφέρεις στον κόσμο. Έτσι, θα ρίξεις την ψυχή και το πνεύμα σου στον κόσμο και θα πετύχεις». 

Για να εξηγήσει τι χρειάζεται κανείς για να εργάζεται εκστατικά και να δημιουργεί αφθονία, δίνει τις παρακάτω απλές αλλά, συ­νάμα, δυνατές συμβουλές:
Αγάπα τη δουλειά που κάνεις.
Άσε τη δουλειά να δείξει ποιος είσαι.
Δείξε τον καλύτερο εαυτό σου.
Μάθε πρώτα, να επιστρέφεις κάτι στην κοινότητα και σε φιλανθρωπίες.
Μετά πλήρωνε τον εαυτό σου.
Να είσαι λιτοδίαιτος και οικονόμος: να ζεις κάτω από το όριο των δυνατοτήτων σου και να εξοικονομείς ένα ποσοστό από αυτά που βγάζεις για την υπόλοιπη ζωή σου.


Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης
Margot Anand