Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αναζήτησε την Αλήθεια και θα βρεις την Ευτυχία

Κοίταξε τους λόγους που σε κάνουν να αναζητάς ένα φωτισμένο άνθρωπο: Γιατί πηγαίνεις σ’ ένα δάσκαλο; Ποιοι είναι οι πραγματικοί σου λόγοι; Αναζητάς την αλήθεια; 
Σπάνια ένας άνθρωπος ψάχνει την αλήθεια! Μπορεί να αναζητάς την ευτυχία, μα όχι την αλήθεια. Η ευτυχία υπάρχει όταν έχεις κατακτήσει την αλήθεια, επειδή η ευτυχία είναι παράγωγο. Δεν μπορείς να τη φτάσεις άμεσα, δεν υπάρχει τρόπος. Έρχεται μέσα από την αλήθεια. Αν φτάσεις στην αλήθεια, θα βρεις την ευτυχία. Είναι μία σκιά, έρχεται μαζί με την αλήθεια. Αν αναζητάς την ευτυχία, τότε δεν θα τη βρεις, αλλά έτσι θα χά­σεις και την αλήθεια.
Από τους εκατό αναζητητές, οι ενενήντα εννέα ζητούν την ευτυχία. Έχουν πονέσει πολύ, η ζωή τους ήταν μία δυστυχία και ψάχνουν το αντίδοτο, ψά­χνουν το αντίθετο. Να είσαι με τον Ιησού ή τον Βούδα και να ψάχνεις για ευτυχία σημαίνει ότι και πάλι έχασες, γιατί τα μάτια σου είναι κλειστά! Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι ποτέ ο σκοπός. Τη βρίσκεις, έρχεται αυτό­ματα, δεν είναι ανάγκη να ασχολείσαι μαζί της.


Πάντοτε ήταν ένα παρά­γωγο. Εσύ απλώς περιποιείσαι το δέντρο και τα λουλούδια ανθίζουν! Δεν είναι ανάγκη να πας άμεσα στα λουλούδια. Αν το κάνεις, θα χάσεις. Αν ψάχνεις για λουλούδια, θα χάσεις. Αν όμως περιποιείσαι το δέντρο, τα λουλούδια έρχονται στην ώρα τους! Δεν είναι ανάγκη ν’ ανησυχείς, δεν είναι ανάγκη ούτε να το σκέφτεσαι.
Και στην καθημερινή ζωή, σου είναι γνωστό, μα δεν το κάνεις ποτέ μια βαθιά εμπειρία. Υπήρξες ευτυχισμένος για μερικές στιγμές. Είναι δύσκο­λο να βρεις κάποιον που δεν υπήρξε ευτυχισμένος ούτε για μερικές στιγ­μές, γιατί αν δεν υπήρξες ευτυχισμένος ούτε τόσο, αν δεν έχει γευτεί ποτέ την ευτυχία, δεν θα μπορέσεις να την αναζητήσεις. Χωρίς να την έχεις γευτεί, πώς να ψάξεις για την ευτυχία, πώς να την κάνεις σκοπό; Την έχεις γευτεί.

Ήταν στιγμιαία, μια ματιά κι ύστερα πάλι το σκοτάδι. Μια ματιά κι ύστερα πάλι η αγωνία. Το πρωί έρχεται μόνο για μια στιγμή κι έπειτα πάλι μεσά­νυχτα. Την έχεις γευτεί, μα δεν έχεις μπει μέσα της. Πώς συμβαίνει; Προ­σπάθησε να μπεις μέσα της.
Όποτε αισθάνθηκες ευτυχισμένος, δεν έψαχνες γι’ αυτό. Αυτό είναι το πρώτο βασικό πράγμα για την ευτυχία. Συνέβη όταν έψαχνες κάτι άλλο. 
Έχεις ακούσει την ιστορία τού Αρχιμήδη; Έψαχνε κάποια επιστημονική αλή­θεια. Δούλευε, έκανε πειράματα, σκεφτόταν, τη μελετούσε πολλές μέρες και νύχτες. Και ξαφνικά μία μέρα, όταν βρισκόταν στο μπάνιο του, καθώς ήταν ξαπλωμένος μέσα στην μπανιέρα, συνέβη, βγήκε στην επιφάνεια. Το αντιλήφθηκε! Ήταν γυμνός, αλλά ξέχασε ότι ήταν γυμνός. Όταν είσαι ευτυχισμένος, ξεχνάς τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να ξεχάσεις τον εαυτό σου, τότε δεν είσαι ευτυχισμένος. Ευτυχία σημαίνει ότι εσύ δεν υπάρχεις πια. Συμβαίνει μόνο όταν εσύ δεν υπάρχεις.
Το πρόβλημα του Αρχιμήδη λύθηκε κι όλη η ένταση καταστάλαξε. Βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας: “Εύρηκα! Εύρηκα! —Το βρήκα, το βρήκα!” Οι άνθρωποι νόμιζαν πως τρελάθηκε. Πάντοτε είχαν υποψίες γι’ αυτόν τον Αρχιμήδη και τώρα οι υποψίες τους έβγαιναν αληθινές. “Η πολλή σκέψη κάνει κακό.” Πάντα είχαν αυτή τη γνώμη κι αυτός ο άνθρωπος σκεφτόταν πάρα πολύ. Τώρα τρελάθηκε και φώναζε: “Εύρηκα!” στους δρόμους.
Τι συνέβη; Σε τι έκσταση βρέθηκε εκείνη τη στιγμή; Και δεν επρόκειτο για την υπέρτατη αλήθεια. Ήταν απλώς ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Τώρα είναι συνηθισμένο. Από τη στιγμή που ανακαλύπτονται, οι επιστημονικές αλήθειες γίνονται κοινές, συνηθισμένες. Την ανακάλυψε όμως εκείνος. Τη στιγμή της ανακάλυψης, όλη η ένταση χαλάρωσε και ήταν τόσο ευτυ­χισμένος, αισθάνθηκε τέτοια έκσταση, που ξέχασε τον εαυτό του.

Όποτε είσαι ευτυχισμένος, το πρώτο βασικό πράγμα που πρέπει να θυ­μάσαι είναι ότι έψαχνες για κάτι άλλο, όχι για την ευτυχία. Αν ψάχνεις την ευτυχία άμεσα, θα σου ξεφεύγει πάντα. Είναι παράγωγο. Εσύ είσαι απα­σχολημένος με την αναζήτηση κάποιου άλλου πράγματος κι ύστερα εκείνο το κάτι άλλο ανακαλύπτεται. Η ανακάλυψη σε ικανοποιεί, όλη η προσπάθεια κατασταλάζει, φεύγει ολόκληρη η ένταση. Αισθάνεσαι άνετα, ειρηνικά ήσυχα και είσαι γεμάτος ευτυχία. Η ευτυχία είναι παράγωγο.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να θυμάται κανείς: Όταν την αναζη­τάς, πώς να χάσεις τον εαυτό σου; Ο αναζητητής δεν μπορεί να χάσει ποτέ τον εαυτό του. Το εγώ παραμένει, παραμένεις ένα σημείο αναφοράς. Όποτε έρχεται η ευτυχία, εσύ δεν υπάρχεις. Θυμήσου στιγμές ευτυχίας. Εσύ δεν υπήρχες. Μπορεί να συνέβη με μια βαθιά αγάπη, μπορεί να συνέβη με κάποια ανακάλυψη, μπορεί να συνέβη όταν έπαιζες χαρτιά, αλλά χάθηκες τόσο... Ξαφνικά ένα πέταγμα! Οτιδήποτε μπορεί να την προκαλέσει, αλλά μια άμεση αναζήτηση είναι επικίνδυνη, γιατί τότε θα σου ξεφύγει.
Όταν έρχεσαι σε ένα δάσκαλο ψάχνοντας την ευτυχία, βρίσκεσαι κοντά του για λάθος λόγους. Τότε συνεχίζεις να κρύβεσαι μέσα στους λανθασμένους λόγους σου. Σωματικά βρίσκεσαι κοντά, πνευματικά υπάρχει μεγάλη από­σταση. Τα μάτια σου είναι τυφλά, δεν θα είσαι ικανός να γνωρίσεις αυτόν τον άνθρωπο, τον Ιησού ή τον Βούδα. Είναι αδύνατον, επειδή τα μάτια σου είναι γεμάτα από λάθος σκοπούς.
Ή μπορεί να μην ψάχνεις καν την ευτυχία. Υπάρχουν και κατώτεροι σκοποί. Μπορεί να βρίσκεσαι κοντά σε ένα δάσκαλο για να αποκτήσεις δύναμη, μπορεί να είσαι κοντά του για να κατακτήσεις κάποια υπερφυσική δύναμη για θαύματα. Μπο­ρεί να είσαι κοντά του για να φτάσεις σε ένα πιο εγωιστικό επίπεδο. Τότε θα σου ξεφύγει εντελώς. Υπάρχουν και ακόμα πιο χαμηλοί σκοποί. Και όσο πιο χαμηλός ο σκοπός, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να χάσεις, γιατί τότε είσαι ακόμα πιο τυφλός. Μπορεί να βρίσκεσαι κοντά του για πολύ συνηθισμένους λόγους, όπως το να ζητάς την υγεία. Είσαι άρρωστος και ο Ιησούς θα σε γιατρέψει ή είσαι φτωχός και ο Ιησούς θα σου δώσει χρήματα - η ευλογία του θα γίνει για σένα χρήμα - ή δεν έχεις παιδί και μπορεί να σου δώσει ένα παιδί.
Όσο πιο χαμηλός ο σκοπός, τόσο περισσότερο θα χάσεις, επειδή όσο πιο χαμηλός είναι ο σκοπός, τόσο περισσότερο βρίσκεσαι στη βαθιά κοιλάδα. Και ο Ιησούς υπάρχει στην κορυφή τού λόφου. Η απόσταση μεταξύ σας  όλο και θα μεγαλωνει
Πολλοί ξέφυγαν, μα κι απ’ αυτούς που τον πλησίασαν, πολλοί δεν τον κατάλαβαν. Μόνο εκείνος που έρχεται για το σωστό σκοπό... Και ο σωστός σκοπός είναι η αλήθεια. Γιατί όμως δεν την αναζητάς ποτέ;

Η αλήθεια φαίνεται τόσο γυμνή, η αλήθεια φαίνεται τόσο ξερή, δεν σε προδιαθέτει να την ψάξεις. Η ευτυχία φαίνεται πως αξίζει τον κόπο και αν επιμένω: “αναζήτησε την αλήθεια και η ευτυχία θα είναι το παράγωγο,” μπο­ρεί να συμφωνήσεις να την ψάξεις, επειδή το παράγωγο, η ευτυχία, θα την ακολουθήσει. Εσύ όμως ακόμα ψάχνεις την ευτυχία. Όταν φτάσεις στο σημείο να γνωρίζεις ότι για να αναζητήσεις την ευτυχία, πρέπει να αναζητήσεις την αλήθεια, μπορεί να αρχίσεις να ψάχνεις την αλήθεια. Εσύ όμως δεν είσαι εσύ αυτός που αναζητά την αλήθεια, ο νους σου μένει προσηλωμένος στην ευτυχία. Αυτή η προσήλωση είναι λάθος. Μόνο όταν είσαι αναζητητής τής αλήθειας, έρχεσαι κοντά στον Ιησού, στον Βούδα, στον Ζαρατούστρα- αλλιώς δεν έρχεσαι κοντά ποτέ! Με οποιονδήποτε άλλο λόγο, βρίσκεσαι κοντά μόνο με το σώμα, αλλά πνευματικά βρίσκεσαι πάρα πολύ μακριά. Υπάρχει ένα απέραντο χάσμα.


Osho
Ο σπόρος του σιναπιού