Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η Φύση είναι ιερός χώρος

Η φύση είναι ο αρχικός και πρωτογενής ιερός χώρος. Είναι ο χώρος στον οποίο η Μητέρα Γη μάς μεγαλώνει, μας στηρίζει και μας δίνει ζωή. Μπορείτε να διδαχτείτε από το «Τραγούδι του Ουράνιου Αργαλειού», των Ινδιάνων Tewa Pueblo.

Ω Μητέρα μας Γη, ω Πατέρα μας Ουρανέ!
Είμαστε τα παιδιά σου, και με τις κουρασμένες πλάτες μας σου φέρνουμε τα δώρα που αγαπάς.
Ύφανε, λοιπόν, για μας ένα ένδυμα από φως'
Ας έχεις για στημόνι το λαμπερό φως του πρωινού,
Για υφάδι ας έχεις το κόκκινο φως του δειλινού,
Ας κάνει η βροχή τα κρόσια,
Και το ουράνιο τόξο τα άκρα του.
Ύφανε, λοιπόν, για μας ένα ένδυμα από φως
Για να περπατάμε όπως πρέπει εκεί όπου πρασινίζει το χορτάρι
Ω Μητέρα μας Γη, ω Πατέρα μας Ουρανέ!

Αυτό είναι το τραγούδι ενός λαού που βρίσκεται σε πρωτογενή σχέση με τη φύση ως Πνεύμα: Μητέρα Γη και Πατέρας Ουρανός. Δεν ένιωθαν χωρισμένοι από τη γη ή τα βασίλεια του Πνεύματος. Όταν χάνουμε την επαφή με το φυσικό κόσμο, είναι σαν να χάνου­με τις βασικές μας ρίζες στη ζωή. Αποκτούμε αφηρημένη και από­μακρη σχέση με τη ζωή και τη φύση. Πρόσφατα, άκουσα κάποιον να λέει στο ραδιόφωνο του Μανχάταν: «Για πολλούς από εμάς τους κάτοικους της Νέας Υόρκης, το περιβάλλον δεν μοιάζει πραγματικό».


Κάτω από την πίσσα και το τσιμέντο θάβουν οι πόλεις μας το μαγνητικό ρεύμα που πηγάζει από τη γη και, κυριολεκτικά, μας απο­συνδέουν από τις θεραπευτικές της δυνάμεις. Η φύση μάς θεραπεύει πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά. Ζώντας στη φύση, εναρ­μονιζόμαστε με τους ρυθμούς και τους κύκλους της. Η Γαία, η Μητέρα Γη, είναι ένα ζωντανό ον γεμάτο ενέργεια που πάλλεται, αναπνέει, ρέει και κυκλοφορεί και μας φροντίζει με ένα ρεύμα δύνα­μης που χαρίζει ζωή.
Ο αρχαίος Κινέζος σοφός Zangshu είχε πει: «Το τσι του γιν και του γιανγκ αναπνέει σαν άερας, ανυψώνεται σαν σύννεφο, πέφτει σαν βροχή... Αυτό το ζωντανό τσι κυκλοφορεί μέσα στη γη και δίνει ζωή στα δέκα χιλιάδες πράγματα». Αν θέλετε να καταλάβετε πώς είναι να είμαστε στον πρωτογενή ιερό χώρο μας, μείνετε για ώρα στη φύ­ση. Αναπνεύστε με τη γη. Νιώστε την ενέργεια που δίνει ζωή στη γη, στους λόφους, στα ποτάμια, στα δέντρα, στο χορτάρι και σε σας τους ίδιους. 


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ
.
Στο βιβλίο του The Long Road Turns to Joy (Ο Μακρύς Δρόμος Στρέ­φει στη Χαρά) ο Βιετναμέζος Βουδιστής μοναχός Τσιτς Νατ Χαν λέει: «Για να έχετε ειρήνη και χαρά, πρέπει να έχετε ειρήνη σε κάθε βήμα σας. Τα βήματά σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

ΣΚΟΠΟΣ: Να θεραπευτείτε και να ανανεωθείτε μέσα από την επαφή με τη γη, τα φυτά, τα πράσινα λιβάδια, τον αέρα, τα δέντρα. Να ξεφύγετε από την πίεση της σκόπιμης δραστηριότητας. Να απολαμβάνετε την απλή κίνηση και να έχετε επίγνωση αυτού που κάνετε.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Βρείτε μία ώρα και πηγαίνετε στο αγαπημένο σας μέρος στη φύση: μια παραλία, ένα πάρκο, ένα λιβάδι, ένα μονοπάτι στο δάσος. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα.  Αφήστε τα όλα πίσω: μην πάρετε τίποτα μαζί σας — ούτε φορητό στερεοφωνικό ούτε βιβλία ούτε σημειωματάριο. Πάρτε μόνο τον εαυτό σας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Στην αρχή περπατάτε αργά. Αναπνέετε βαθιά και σύμφωνα με το βηματισμό του σώματός σας.
Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε τις αρθρώσεις σας. Νιώστε ότι η σπονδυλική σας στήλη συνδέεται με τη λεκάνη σας. Αφήστε τα γόνα­τά σας μαλακά, χαλαρά, ελαστικά. Φροντίστε ώστε το βήμα σας να σας ανασηκώνει από τη γη χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Σε λίγο, αφού πιάσετε ένα φυσιολογικό ρυθμό και νιώσετε άνετα, σε ροή, αρχίστε να παρατηρείτε το περιβάλλον γύρω σας. Ανοίξτε εντελώς τις αισθήσεις σας, ώστε να δέχεστε κάθε ερέθισμα ολοκλη­ρωτικά και με όλη του την ένταση. Μη δίνετε σημασία σε σκέψεις. Προσέξτε μόνο ό,τι βλέπετε, ακούτε, μυρίζετε, αγγίζετε και αναπνέετε στην ακτίνα που καλύπτει το κινούμενο σώμα σας.
Τώρα εστιάστε σε αυτό που βλέπετε. Κοιτάξτε γύρω σας με πλή­ρη και, συνάμα, ήρεμη και δεκτική προσοχή: προσέξτε τον ουρανό, τα σύννεφα, τις λεπτομέρειες του τοπίου, το φλοιό ενός δέντρου, την κίνηση και το χρώμα κάποιου πουλιού. Πάρτε τα όλα μέσα σας καθώς εισπνέετε βαθιά. Γεμίστε με αυτή την ομορφιά και δείτε πόσο βοηθάει την ψυχή σας.
.
Τώρα εστιάστε σε αυτό που ακούτε. Ανοίξτε τα αυτιά σας. Με απόλυτη προσοχή και δεκτικότητα ακούστε το τραγούδι των πουλιών (πόσα μπορείτε να ακούσετε ταυτόχρονα;), το ψιθύρισμα του ανέμου, το θρόισμα των φύλλων στα δέντρα, τα τριζόνια και όλους εκείνους τους άπειρους ήχους που έρχονται από κοντά ή από μακριά. Δεχτείτε όλους αυτούς τους ήχους έως ότου κορεστείτε.
Τώρα εστιάστε σ’ αυτό που μυρίζετε. Χρησιμοποιήστε κάθε εισπνοή για να συνειδητοποιήσετε τα αρώματα ή τις μυρωδιές που βρίσκονται στον αέρα: Τι μεταφέρει ο άνεμος, τα φυτά που προσπερνάτε, τα ζώα, η δροσερή, αλμυρή και υγρή μυρωδιά που έχουν τα κύματα καθώς σκάνε στην ακτή; Κόψτε ένα φύλλο από ένα δέντρο. Τρίψτε το με τα δάχτυλά σας και μυρίστε το άρωμα, το χυμό του.
Συνεχίστε μ’ αυτό τον τρόπο για δεκαπέντε λεπτά, ή και περισ­σότερο. Απολαύστε με ήρεμη προσοχή καθώς το σώμα, η καρδιά και το Πνεύμα σας κολυμπούν μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία της φύσης.
Νιώστε την ανανέωση που φέρνει κάθε εισπνοή. Με κάθε εκπνοή, διώξτε τις σκέψεις και τις εντάσεις και νιώστε πως μπορείτε να χαρείτε τον εαυτό σας, απλά, βήμα βήμα.

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Αν ο φυσικός σας χώρος παραβιάζεται από σκέψεις, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τις παρατηρείτε, όπως ακριβώς παρα­τηρείτε τα λουλούδια και τα δέντρα. Είναι τμήμα του εσωτερικού σας τοπίου. Αφήστε τες να φύγουν.
Αφού νιώσετε χαλαροί και ανανεωμένοι, χαρείτε την απόλαυση που μπορεί να σας προσφέρει η ήπια και χαλαρή συγκέντρωση γύρω από ένα δημιουργικό θέμα ή ερώτημα που χρειάζεται απάντηση. Καθώς περπατάτε, μπορεί να σας έρθει μια ασυνήθιστη λέξη, μια ενόραση ή μια νέα σύνδεση.
.
Αν κουραστείτε, βρείτε ένα όμορφο ξέφωτο ή μια ωραία θέα, κα­θίστε να τα απολαύσετε και ξεκουραστείτε.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο άμεσο πρόβλημα, καθίστε ή ξαπλώστε δίπλα σε κάποιο ρυάκι ή ποτάμι. Φανταστείτε ότι το νερό κυλάει μέ­σα σας, καθαρίζει το Πνεύμα σας και γεμίζει τη συνείδησή σας με γάργαρους υγρούς ήχους, έως ότου όλα μέσα σας γίνονται υγρά και αρχίσουν να ρέουν.
Κάποια στιγμή θα νιώσετε έτοιμοι να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Πάρτε μαζί σας όλη αυτή την ομορφιά και κρατήστε τη στη μνήμη σας για την υπόλοιπη ημέρα.


Margot Anand
"Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης"