Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Μην ζεις τη ζωή σου σαν μεθυσμένος

Είπε ο Ιησούς:
Στάθηκα στο κέντρο του κόσμου και τους παρουσιάστηκα με σάρκα και οστά. Τους βρήκα όλους μεθυσμένους. Δεν βρήκα κανένα να διψάει.
Και η ψυχή μου γέμισε θλίψη για τους γιους του ανθρώπου, γιατί η καρδιά τους είναι τυφλή και δεν βλέπουν ότι άδειοι ήρθαν στον κόσμο και άδειοι πρόκειται να φύγουν από τον κόσμο πάλι.
Τώρα, όμως, είναι μεθυσμένοι. Όταν το κεφάλι ξεκαθαρίσει από το κρασί τους, τότε θα μετανιώσουν.
Ο Ιησούς ή ο Βούδας ή οποιοσδήποτε έχει φωτιστεί, θα σας βρει όλους μεθυσμένους. Η μέθη παραμένει, αλλά μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Δεν είσαι άγρυπνος δεν είσαι ξύπνιος, απλώς νομίζεις πως είσαι άγρυπνος και ξύπνιος. Ο ύπνος συνεχίζεται από τη γέννηση ως το θάνατο.

Ο Γκουρτζίεφ συνήθιζε να λέει μια μικρή ιστορία: Ένας άνθρωπος, που είχε χιλιάδες πρόβατα, είχε προβλήματα, γιατί πολλά από τα πρόβατα χανόταν κι έπεφταν θύματα άγριων ζώων. Ρώτησε, λοιπόν, ένα μάγο, ο οποίος τού συνέστησε να πάρει σκύλους φύλακες. Πήρε, λοιπόν, εκατό σκύλους να φυλάνε τα πρόβατα. Δεν άφηναν τα πρόβατα να βγουν έξω και, αν κάποιο προσπαθούσε να φύγει, το σκότωναν. Σιγά-σιγά, συνήθισαν να σκοτώνουν τόσο, που άρχισαν να δολοφονούν τα πρόβατα κι έγιναν επικίνδυνοι. Ξαναπήγε ο άνθρωπος στο μάγο και είπε: “Είναι επικίνδυνο πια! Οι προστάτες έγιναν δολοφόνοι.”

Έτσι συμβαίνει πάντα! Κοίτα τους πολιτικούς σας: Είναι οι προστάτες, οι φύλακες, όταν όμως αποκτήσουν δύναμη, αρχίζουν να σκοτώνουν.

Είπε, λοιπόν, ο μάγος: “θα έρθω ο ίδιος, γιατί δεν υπάρχει παρά μόνο ένας τρόπος.” Όταν έφτασε, υπνώτισε όλα τα πρόβατα και τους είπε: “Είστε ξύπνια, άγρυπνα, τελείως ελεύθερα. Κανένας δεν είναι αφέντης σας.”
Τότε, τα πρόβατα έμειναν υπνωτισμένα και δεν πήγαιναν πουθενά. Δεν προσπαθούσαν να ξεφύγουν, γιατί δεν αισθανόταν πια φυλακισμένα. Πίστευαν πως ήταν αφέντες, κύριοι του εαυτού τους. Ακόμα κι όταν ο αφέντης έσφαζε ένα πρόβατο, τα υπόλοιπα σκεφτόταν: “Αυτή ήταν η δική μοίρα του, όχι η δική μου. Κανένας δεν μπορεί να σκοτώσει εμένα. Εγώ έχω αθάνατη ψυχή και είμαι απόλυτα ελεύθερο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη να το σκάσω. Έτσι, οι σκύλοι έπαψαν να είναι απαραίτητοι και ο αφέντης ήταν ήσυχος, αφού τα πρόβατα ήταν υπνωτισμένα. Ζούσαν σε μια μισοκοιμισμένη κατάσταση, στην οποία βρίσκεσαι κι εσύ. 

Στην κατάσταση που σε βρίσκει ο Ιησούς, που σε βρίσκω εγώ. Εσένα, όμως, δεν σε έχει υπνωτίσει κανένας. Έχεις υπνωτιστεί από μόνος σου. Εσύ είσαι και ο μάγος που υπνώτισε τα πρόβατα και το πρόβατο που έχει υπνωτιστεί. Έχεις αυτοϋπνωτιστεί. Υπάρχει τρόπος να αυτοϋπνωτιστείς: Όταν σκέφτεσαι κάτι επίμονα, θα υπνωτιστείς μ’ εκείνη τη σκέψη. Αν κοιτάζεις κάτι επίμονα, θα υπνωτι­στείς. Αν ασχολείσαι με κάτι συνέχεια, θα υπνωτιστείς μαζί του.

Κάποτε, ένας Γάλλος ποιητής πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον ξενάγησαν στην Νέα Υόρκη και ο ξεναγός τον πήγε στο Εμπάϊαρ Στέϊτ Μπίλντινγκ. Ο ποιητής το κοίταζε θαμπωμένος. Κοίταζε για πολλή ώρα κι ύστερα είπε: “Μου θυμίζει το σεξ.” Ο ξεναγός τον κοίταξε με απορία. Είχε ακού­σει πολλών ειδών αντιδράσεις, αλλά αυτό ήταν κάτι καινούργιο. Κανένας δεν είχε πει, κοιτάζοντας το Εμπάϊαρ Στέϊτ Μπίλντινγκ ότι τού θύμιζε το σεξ. Ρώτησε λοιπόν: “Αν αυτό δεν σας προσβάλλει, πείτε μου πώς είναι δυνατόν να σας θυμίζει το σεξ; Και ο άλλος απάντησε, “Όλα μου το θυμίζουν!”
Αν σκέφτεσαι συνεχώς το σεξ, υπνωτίζεσαι. Ύστερα, όλα σου φαίνο­νται σεξουαλικά. Ακόμα κι όταν μπαίνεις σ’ ένα ναό, ο ναός σου θυμί­ζει το σεξ. Πού βρίσκεσαι δεν έχει σημασία, γιατί κουβαλάς το νου σου μαζί και ο νους συνεχώς φτιάχνει ένα δικό του κόσμο γύρω σου. Άλλος έχει υπνωτιστεί με το σεξ, άλλος έχει υπνωτιστεί με τα πλούτη, άλλος έχει υπνωτιστεί με τη δύναμη και όλοι είναι υπνωτισμένοι. Και δεν σε υπνώτισε κανένας. Εσύ ο ίδιος το έκανες στον εαυτό σου. Είναι δική σου δουλειά.
Το κάνεις, όμως, από τόσο παλιά, που ξέχασες εντελώς πως είσαι και ο μάγος και το πρόβατο. Όταν ένας άνθρωπος συνειδητοποιήσει, “Εγώ είμαι ο μάγος, εγώ και το πρόβατο,” τότε τα πράγματα αρχίζουν ν’ αλλάζουν. Έχει ανάψει η σπίθα τής πρώτης μεταμόρφωσης. Ποτέ δεν θα είναι ξανά ο ίδιος. Η ύπνωση έχει αρχίσει να περνά. Το γυαλί έχει ραγίσει. Ένα κομμά­τι συνειδητότητας έχει ξυπνήσει μέσα σου.

Μπορεί να υπάρχουν πολλά αντικείμενα για την ύπνωσή σου. Βρες ποιο είναι το κυριότερο αντικείμενο της δικής σου ύπνωσης, ποιο σε ελκύει περισσότερο, ποιο έχει γίνει το κεντρικό σημείο τού εαυτού σου. Έπειτα, κοίταξε, πώς υπνωτίστηκες μαζί του.
Η επανάληψη είναι η μέθοδος της ύπνωσης: Το να κοιτάζεις ή να σκέ­φτεσαι κάτι συνέχεια. Αν πας σε έναν υπνωτιστή, θα σου πει: “Τώρα κοιμάσαι, κοιμάσαι, κοιμάσαι....” Συνεχίζει να επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα, με την ίδια μονότονη φωνή και σύντομα βρίσκεσαι να κοιμά­σαι βαθιά. Και δεν έκανε τίποτε. Απλώς επαναλάμβανε το ίδιο πράγμα. Ακούγοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, πέφτεις σε ύπνο. Έχεις υπνωτίσει τον εαυτό σου.
Θυμήσου το, γιατί το κάνεις συνέχεια, η κοινωνία το κάνει συνέχεια. Ο μηχανισμός τής προπαγάνδας στηρίζεται στην επανάληψη. Οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν ορισμένα πράγματα συνέχεια. Το επαναλαμβάνουν και δεν ασχολούνται με το αν ακούς ή όχι. Αν δίνεις προσοχή ή όχι δεν έχει σημασία, διότι αν συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν, σιγά-σιγά σε έχουν πεί­σει, σε έχουν καταφέρει, όχι με τη λογική, όχι με το νου. Ποτέ δεν φέρ­νουν επιχειρήματα αλλά, μέσα από την επανάληψη, σε υπνωτίζουν.

Ο Χίτλερ επαναλάμβανε: “Οι εβραίοι είναι η αιτία για τη δυστυχία και την πτώση τής Γερμανίας. Μόλις οι εβραίοι εξοντωθούν, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είσαστε οι αφέντες ολόκληρου τού κόσμου. Είσαστε ειδική ράτσα. Είσαστε εδώ για να κυριαρχήσετε. Είσαστε η εκλεκτή φυλή.”
Στην αρχή, ούτε οι φίλοι του το πίστεψαν ούτε ο ίδιος. Ήταν τόσο τε­ράστιο ψέμα, που χρειαζόταν μεγάλη υπομονή. Όσο όμως συνέχιζε, σιγά- σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να το πιστεύουν. Είχαν υπνωτιστεί. Και όταν οι άλλοι υπνωτίστηκαν, τότε υπνωτίστηκε και ο ίδιος, σκεπτόμενος ότι κά­ποια αλήθεια πρέπει να υπάρχει σ’ αυτό. Ύστερα, άρχισαν να το πιστεύουν και οι φίλοι του και τότε έγινε μια αμοιβαία ύπνωση. Κατόπιν, ακολούθη­σε ολόκληρη η Γερμανία.

Μια από τις πιο ευφυείς φυλές συμπεριφέρθηκε πολύ ανόητα. Γιατί; Τι συνέβη στο γερμανικό νου; Απλή επανάληψη, προπαγάνδα. Ο Χίτλερ έγραψε στην αυτοβιογραφία του, στο Ο Αγώνας μου, ότι η απλούστερη δια­δικασία, για να μετατραπεί ένα ψέμα σε αλήθεια είναι η συνεχής επανάληψη. Και το ήξερε από δική του εμπειρία. Όταν συνεχώς επαναλαμβά­νεις ένα ορισμένο πράγμα... Όταν καπνίζεις, όταν καπνίζεις κάθε μέρα, αυτό γίνεται μια ύπνωση. Τότε, ακόμα κι αν καταλάβεις πως είναι άχρηστο, ανώφελο, βλαβερό, ανόητο, επικίνδυνο στην υγεία, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε γι’ αυτό, γιατί τώρα έχεις αυτοϋπνωτιστεί.

…Όταν είσαι υπνωτισμένος, δεν σταματάς ποτέ. Ο θάνατος δεν έχει τόση σημασία. Θα συνεχίσεις στην επόμενη ζωή σου, με τον ίδιο τρό­πο, γιατί η επόμενη ζωή αρχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη. Είναι μια συνέχεια.
Όταν, λοιπόν, γεννιέται ένα παιδί, στην πραγματικότητα, δεν είναι παι­δί, αλλά ένας πολύ παλιός άνθρωπος, πανάρχαιος. Κουβαλά μαζί του όλα τα πανάρχαια κάρμα, όλες τις συνήθειες. Αρχίζει σαν να ήταν γέρος. Εί­ναι ήδη υπνωτισμένος. Αυτό ονομάζουν οι ινδουιστές κάρμα. Τι είναι το κάρμα; Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της θεωρίας τού κάρ­μα; Το κάρμα είναι μια μέθοδος αυτοΰπνωσης. Όταν επαναλαμβάνεις μια πράξη συνέχεια, υπνωτίζεσαι. Τότε, το κάρμα, η πράξη, γίνεται ο κύριος κι εσύ δεν είσαι παρά ο σκλάβος.

Τι κέρδισες με το σεξ; Έχεις κερδίσει τίποτε ή είναι απλώς μια επανάληψη; Το επαναλαμβάνεις, όμως, από τόσο παλιά, που αν σταματήσεις τώρα, θα νομίζεις ότι σου λείπει κάτι. Αν συνεχίσεις, αισθάνεσαι ότι δεν κερδίζεις τίποτε. Αν δεν κερδίζεις τίποτε συνεχίζοντας, τότε δεν θα σου λείψει τίποτε όταν σταματήσεις. Τότε, γιατί αισθάνεσαι ότι σου λείπει κάτι; Είναι απλώς μια παλιά συνήθεια: το κάρμα, οι συνήθειες. Το επανέλαβες τόσες φορές, που έχεις υπνωτιστεί. Τώρα πρέπει να το συνεχίσεις. Έχει γίνει έμμονη ιδέα, έχει γίνει αναγκαίο.
Παρατήρησε: Ένας άλλος τρώει πολύ. Ξέρει πως είναι κακό, υποφέρει απ’ αυτό, είναι άρρωστος συνέχεια, παρόλα αυτά, όμως, όταν καθίσει να φάει, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Έχει γίνει αναγκαίο. Πώς έγινε αναγκαίο; Το έχει κάνει τόσο πολλές φορές, που έχει υπνωτιστεί. Είναι μεθυσμένος.

Όταν ο νους είναι μεθυσμένος, βρίσκεις πολλές δικαιολογίες, μα είναι όλες ψεύτικες. Θα βρεις δικαιολογίες για το σεξ, θα βρεις δικαιολογίες για το κάπνισμα, θα βρεις δικαιολογίες για τη δίψα σου για δύναμη, για τη λαγνεία σου, όλες όμως είναι δικαιολογίες. Η πραγματι­κότητα είναι ότι είσαι κάτω από την επιρροή μιας έμμονης ιδέας, ότι είσαι υπνωτισμένος. Αυτό βρίσκει ο Ιησούς: Μεθυσμένους και βαθιά κοιμισμένους. Εσύ δεν μπορείς να το δεις, αφού κι ο ίδιος κοιμάσαι. Αν δεν ξυπνήσεις, δεν μπο­ρείς να συνειδητοποιήσεις τι γίνεται γύρω σου.
Όλος ο κόσμος κινείται σαν υπνοβάτης. Γι’ αυτό υπάρχει τόση δυστυ­χία, τόση βία, τόσοι πόλεμοι. Δεν είναι ανάγκη, αλλά πρέπει να γίνει έτσι, γιατί οι άνθρωποι που είναι μεθυσμένοι και κοιμούνται, δεν μπορούν να είναι υπεύθυνοι για τίποτε. Αν κάποιος ερχόταν να ρωτήσει τον Ιησού τι χρειάζεται να κάνει, για να αλλάξει, ο Ιησούς θα έλεγε: “Αν δεν ξυπνή­σεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για ν’ αλλάξεις.” Τί μπορείς να κάνεις; Τί μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που κοιμάται βαθιά, για ν’ αλλάξει τα όνειρά του; Τί μπορεί να κάνει;

Οι άνθρωποι έκαναν την ίδια ερώτηση στον Γκουρτζίεφ και ο Γκουρτζίεφ είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός άνθρωπος στην εποχή μας, όχι ο πάπας στο Βατικανό. Ο Γκουρτζίεφ είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός, διότι πίστευε και δούλευε με την ίδια μέθοδο τριβής, που δούλεψε και ο Ιησούς. Έφτιαξε πολλών ειδών σταυρούς για τους ανθρώπους που ήθελαν να κρεμαστούν και να μεταμορφωθούν. Ο Γκουρτζίεφ συνήθιζε να λέει επίσης, ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτε, αν προηγουμένως δεν υπάρχεις. Και, όταν δεν είσαι ξύπνιος, δεν υπάρχεις, απλώς πιστεύεις πως υπάρχεις. Η πίστη δεν θα σε βοηθήσει.
Κοίταξε τώρα αυτά τα λόγια. Είναι όλα αυτά πολύ σημαντικά, βαθιά, με μεγάλη σημασία και μπορούν να γίνουν φωτεινοί οδηγοί στο δρόμο σου. Θυμήσου τα!

Ο Ιησούς είπε: Στάθηκα στο κέντρο τού κόσμου και τους παρουσιάστηκα με σάρκα και οστά. Τους βρήκα όλους μεθυσμένους. Δεν βρήκα κανένα να διψάει.

Ο Ιησούς δεν αρνήθηκε ποτέ τον κόσμο. Βρισκόταν ανάμεσά μας. Δεν ήταν φυγάς. Κινήθηκε μέσα στο πλήθος, έζησε με το πλήθος. Μίλησε στις πόρνες, στους εργάτες, στους γεωργούς, στους ψαράδες. Δεν έφυ­γε από τον κόσμο. Έμεινε εδώ, ανάμεσά μας. Ήξερε τον κόσμο καλύτερα από οποιοδήποτε, που τον είχε εγκαταλείψει.
Δεν είναι τυχαίο ότι το μήνυμα του Ιησού έγινε τόσο σημαντικό. Το μήνυμα του Μαχαβίρα δεν έγινε τόσο σημαντικό, ο Ιησούς, όμως, εμπνέει θρησκευτικά συναισθήματα στο μισό τής ανθρωπότητας. Γιατί; Επειδή έμεινε στον κόσμο, κατάλαβε τον κόσμο, τους τρόπους του, τους ανθρώπους, το νου. Περπάτησε μαζί τους, έμαθε πώς λειτουργούν, ότι κοιμού­νται και είναι μεθυσμένοι κι άρχισε να βρίσκει τρόπους και μέσα για να τους ξυπνήσει.

Την τελευταία νύχτα, όταν ο Ιησούς συνελήφθη ή όταν τα κατάφερε να τον συλλάβουν, όταν παιζόταν το τελευταίο δράμα, ένας μαθητής βρισκό­ταν μαζί του. Και ο Ιησούς είπε: “Αυτή είναι η τελευταία μου νύχτα, γι’ αυτό θα αφοσιωθώ σε βαθιά προσευχή. Εγώ πρέπει να προσευχηθώ κι εσύ θα φυλάς. Μην αποκοιμηθείς. Θα έρθω να δω. Και, θυμήσου, αυτή είναι η τελευταία μου νύχτα!”
Ο Ιησούς έφυγε κι έπειτα από μισή ώρα ξαναγύρισε. Ο μαθητής κοι­μόταν βαθιά. Τον ξύπνησε και τού είπε: “Κοιμάσαι, ενώ σου είπα να μείνεις άγρυπνος, γιατί αυτή είναι η τελευταία μου νύχτα. Μείνε άγρυπνος. Δεν θα βρεθώ πάλι εδώ. Ύστερα μπορείς να κοιμηθείς για πάντα. Τουλάχιστον όμως, όσο είμαι εδώ, την τελευταία μου νύχτα, μείνε άγρυπνος!” Ο μαθητής είπε: “Συγχώρεσέ με, νύσταζα τόσο, που δεν τα κατάφερα. Τώρα όμως θα προσπαθήσω.”
Ο Ιησούς πήγε και πάλι να προσευχηθεί. Ξαναγύρισε έπειτα από μισή ώρα και βρήκε το μαθητή να κοιμάται βαθιά. Τον ξύπνησε και τού είπε: “Τι κάνεις; Η αυγή πλησιάζει και πρόκειται να με συλλάβουν!”

Ο μαθητής είπε: “Συγνώμη, συγχώρεσέ με, αλλά το σώμα είναι αδύναμο, το σώμα βάρυνε και η θέληση είναι τόσο αδύναμη, που σκέφτηκα, “τι πειράζει να κοιμηθώ για λίγο; Ώσπου να γυρίσεις, θα έχω ξυπνήσει.” 
Για τρίτη φορά ήρθε ο Ιησούς και ο μαθητής κοιμόταν βαθιά...
Αυτή, όμως, είναι η κατάσταση όλων των "μαθητών". Πολλές φορές ήρθα σ’ εσάς και σας βρήκα να κοιμάστε βαθιά. Όσες φορές ήρθα σ’ εσάς, κοιμόσασταν βαθιά. Ο ύπνος σας έχει γίνει δεύτερη φύση. Τι σημαίνει υπνηλία; Σημαίνει ότι δεν έχεις επίγνωση ότι υπάρχεις. Τότε, οτιδήποτε κάνεις είναι ανεύθυνο. Είσαι τρελός και οτιδήποτε κάνεις το κάνεις όπως ένας μεθυσμένος!


Osho
Ο Σπόρος του Σιναπιού