Πληροφορίες

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Τα λόγια μας έχουν τη δύναμη να πληγώσουν ή να θεραπεύσουν

Η επιτυχημένη επικοινωνία δεν θέλει "κόπο αλλά τρόπο"  

Τα λόγια μας έχουν τη δύναμη να πληγώσουν ή να θεραπεύσουν
Ο τρόπος που μιλάμε, η χροιά και το χρώμα της φωνής μας, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, η ένταση που έχουν τα λόγια μας φανερώνουν όχι μόνο τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας αλλά και την εκάστοτε συναισθηματική μας κατάσταση.
Πως είναι η φωνή μας; Είναι έντονη και πομπώδης; Είναι πνιγμένη ή τσιριχτή; Είναι δυνατή και σκληρή; Είναι ειρωνική και καυστική; Εκφράζει την αλήθεια και τις εσωτερικές μας ανάγκες ή παρασυρμένη από πληγές του παρελθόντος βγαίνει ασυνείδητα ηχώντας ψεύτικη και αδύναμη;
Γιατί η δύναμη δεν φαίνεται από το πόσο δυνατά ή σιγά μιλάμε αλλά από το ποιο βάθος της κοιλιάς μας βγαίνει η φωνή μας. Από το πόσο αγγίζουμε την αλήθεια μας.

Αλήθεια εσύ ξέρεις με ποιο τρόπο μιλάς; Ακούς συνειδητά τη φωνή σου; Ξέρεις τι αντίκτυπο έχουν τα λόγια σου στους άλλους; Πως αντιδρούν; Έχεις συνειδητοποιήσει πότε σε ακούνε; Πότε σε πλησιάζουν και πότε απομακρύνονται από σένα; Θα ήθελες να το μάθεις;
Αν ναι, υπάρχει μια πολύ απλή άσκηση που χρειάζεται να κάνεις. Και έχει πραγματικά ενδιαφέρον γιατί μέσα από αυτήν μπορείς να δεις και να κατανοήσεις καλύτερα εσένα.

Άσκηση: Αποκτήστε επίγνωση των λόγων σας
(Από το βιβλίο της Margot Anand «Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης»)
· Πάρε μαζί σου για μια ολόκληρη ημέρα ένα σημειωματάριο. Παρατήρησε πώς μιλάς στους άλλους και σημείωσε τις παρατηρήσεις σου:
· Πόσο χρόνο αφιέρωσες σήμερα σε αρνητικά ή κριτικά λόγια;(για άλλους, για τον εαυτό σου, τη δουλειά σου κ.λπ.)
· Πώς αντιδρούν οι άλλοι σ’ αυτά που λες; Πρόσεξε πώς αντιδρούν τα σώματά τους: Απομακρύνονται; Απλώνονται; Χαλαρώνουν; Εκνευρίζονται;
· Πώς νιώθεις εσύ με τις συζητήσεις σου; σε κινητοποιούν, σε ανανεώνουν, σε εξαντλούν;

Την επόμενη ημέρα κάνε μια άσκηση επίγνωσης. 
· Απόφυγε κά­θε αυτόματη αντίδραση όταν μιλάς. Προσπάθησε να μιλάτε με σεβα­σμό και να λες την αλήθεια σου, μόνο. Σκάσου θετικά και υποστη­ρικτικά απέναντι σε κάθε πρόσωπο με το οποίο μιλάς. Παρατήρησε τις επιπτώσεις.
· Μήπως δυσκολεύεσαι να πλέξεις το εγκώμιο του άλλου; Οι άλλοι νιώθουν καλύτερα όταν τους επαινείς; Μήπως αυτό τους κινητο­ποιεί; Μήπως κινητοποιεί και εσένα; 
· Καταλαβαίνεις με ποιον τρόπο τα λόγια σου και ο τρόπος που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις τη φωνή σου μπορούν να κά­νουν τους άλλους να νιώσουν υπέροχα ή απαίσια; 
· Μπορείς να καταλάβεις ότι η φωνή σου είναι ένα όργανο πνευματικής δημιουργίας με αξιοθαύμαστη δύναμη;



Χρυσοί κανόνες για  επιτυχημένη επικοινωνία

Τα λόγια μας έχουν τη δύναμη να πληγώσουν ή να θεραπεύσουν. Έχουν την δύναμη να φέρουν κοντά τους ανθρώπους ή να τους απομακρύνουν. Να κτίσουν σχέσεις καρδιάς ή να δημιουργήσουν εχθρικές σχέσεις αντιπαλότητας, εγωισμού και μίσους.
Όλοι ξέρουμε τον τρόπο που μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους ανθρώπους. Όμως κάτι γίνεται, κάποια στιγμή και ξεχνάμε τα πάντα.  Γι’ αυτό, είναι καλό πότε-πότε να ξαναθυμόμαστε κάποιους «κανόνες» που μας επιτρέπουν να έχουμε μεταξύ μας καλύτερη επικοινωνία.
Είναι σημαντικό σε κάθε μορφή επικοινωνίας να Θεωρήσουμε ότι ο άλλος έχει καλές προθέσεις και ότι πρόκειται να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Έτσι θα αποφύγουμε να “μπούμε” επιθετικά ή αμυντικά στην μεταξύ μας επικοινωνία και θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κι εμείς τον καλύτερο μας εαυτό. Προτού μιλήσουμε είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας το τι θέλουμε ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε με ακρίβεια τη θέση μας.

Οι Χρυσοί κανόνες
Είναι καλό να μιλήσουμε στους άλλους με τον τρόπο που θα θέλαμε να μας μιλήσουν και αυτοί.

Ας μοιραστούμε την αλήθεια από την καρδιά μας χωρίς κρίση, χωρίς κατηγόρια.

Ας μιλήσουμε για λίγο και μετά ας μείνουμε σιωπηλοί. Να αφήσουμε τα λόγια μας “να πιάσουν τόπο” και να ετοιμαστούμε να ακούσουμε. Είναι καλύτερα να μην έχουμε το μυαλό μας γεμάτο από τις δικές μας σκέψεις, τις δικές μας ερωταπαντήσεις.

Ας Ακούσουμε !!!

Ακούγοντας ας αναπνεύσουμε αργά και βαθιά ώστε να κατεβάσουμε την ενέργειά μας από το κεφάλι μας στην καρδιά και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους μέσα από το κέντρο της κατανόησης κι όχι αυτό της νόησης. 

Ας Καλωσορίσουμε στην καρδιά μας το πρόσωπο, τη στιγμή. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτό το πρόσωπο, αυτή η κατάσταση ή η στιγμή μπορούν να γίνουν οι μεγαλύτεροι δάσκαλοί μας. 

Ας μείνουμε ανοιχτοί, συνειδητοί. Ας είμαστε παρόντες και ας ακούσουμε.

namaste
despoina palamari