Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ποιος είναι ο κατάλληλος διαλογισμός για τον σύγχρονο άνθρωπο

Έχεις αναπτύξει νέους τρόπους διαλογισμού για τον σύγχρονο άνθρωπο -ποιός τύπος αν­θρώπου θα βρει χρήσιμους τους διαλογισμούς σου;

OSHO: Οι διαλογισμοί μου είναι διαφορετικοί κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο. Έχω προσπαθήσει να δημιουργήσω μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις τύπους. Σε αυτούς χρησι­μοποιείται αρκετά το σώμα και η καρδιά και ο νους. Συνδυάζονται και τα τρία και λειτουργούν σε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους.

Κάποιος με προσανατολισμό στο σώμα θ’ αγαπήσει αμέσως αυτές τις μεθόδους - αλλά θ’ αγαπήσει τα ενεργά μέρη, και έρχεται να με δει και μου λέει, “Υπέροχα, τα ενεργά μέρη είναι υπέροχα, αλλά όταν πρέπει να μείνω σιωπηλός - τότε δεν υπάρχει τίποτε”. Αισθάνεται πολύ υγιής μέσα από αυτά· αισθάνεται περισσότερο ριζωμένος στο σώμα.


Για κάποιον με προσανατολισμό στην καρ­διά, το καθαρτικό μέρος είναι πιο σημαντικό· η καρδιά απελευθε­ρώνεται, απαλλάσσεται από τα βάρη, και αρχίζει να λειτουργεί με έναν καινούργιο τρόπο. Και όταν έρχεται ο τρίτος τύπος, ο τύπος που ανήκει στη νόηση, αγαπάει τα τελευταία μέρη, όταν απλώς κάθεται ή στέκεται σιωπηλά στη διάρκεια του διαλογισμού.

Σώμα, καρδιά, νους - όλοι οι διαλογισμοί μου κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Αρχίζουν από το σώμα, κινούνται μέσω της καρδιάς, φθάνουν στον νου και μετά προχωρούν παραπέρα.

Μέσω του σώματος μπορείτε να συνδεθείτε με την ύπαρξη, το είναι. Μπορείτε να πάτε στη θάλασσα και να απολαύσετε το κο­λύμπι, αλλά τότε θα πρέπει να γίνετε απλώς το σώμα, χωρίς να μπαίνετε στα αισθήματα, χωρίς σκέψη, απλώς υπάρξτε “στο σώ­μα”. Ξαπλώστε στην παραλία και αφήστε το σώμα να αισθανθεί την άμμο, τη δροσιά, την υφή της γης.

Τρέξτε - μόλις τώρα διάβαζα ένα πολύ όμορφο βιβλίο με τίτλο: Το Τρέξιμο Ζεν. Είναι καλό για ανθρώπους με προσανατολισμό στο σώμα. Ο συγγραφέας ανακάλυψε ότι με το τρέξιμο δεν υπάρ­χει ανάγκη για διαλογισμό, ο διαλογισμός απλώς έρχεται με το τρέξιμο. Θα πρέπει να είναι απόλυτα προσανατολισμένος στο σώ­μα. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι ο διαλογισμός είναι δυνατός με το τρέξιμο - αλλά εγώ το γνωρίζω, κι εμένα μου άρεσε να τρέ­χω. Συμβαίνει. 
Εάν συνεχίζεις να τρέχεις, εάν τρέξεις γρήγορα, η σκέψη σταματάει, επειδή η σκέψη δεν μπορεί προφανώς να συνεχίσει να «κινείται» όταν τρέχεις πολύ γρήγορα. Για τη σκέψη χρειάζεται μια άνετη καρέκλα- γι’ αυτό ονομάζουμε τους στοχα­στές “φιλόσοφους του καναπέ”. Κάθονται και χαλαρώνουν σε μια καρέκλα, με το σώμα πλήρως χαλαρό, και τότε ολόκληρη η ενέρ­γεια κινείται προς τον νου.

Εάν τρέχετε, τότε ολόκληρη η ενέργεια κινείται προς το σώμα, δεν υπάρχει πιθανότητα να σκεφθεί ο νους. Και όταν τρέχετε γρή­γορα, εισπνέετε βαθιά, εκπνέετε βαθιά, γίνεστε απλώς το σώμα. Έρχεται μια στιγμή που είστε το σώμα και τίποτε άλλο. Εκείνη τη στιγμή γίνεστε ένα με το Σύμπαν, επειδή δεν υπάρχει διαχωρισμός. Ο αέρας σας προσπερνά και το σώμα σας γίνεται ένα. Εκδηλώνεται ένας βαθύς ρυθμός. Γι’ αυτό τα παιχνίδια ήταν πάντοτε τόσο ελκυστικά για τους ανθρώπους, όπως και η άθληση. Και γι’ αυτό τα παιδιά αγαπούν τόσο πολύ να χορεύουν, να τρέχουν, να πηδούν: είναι σώματα! Ο νους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. 

Εάν αισθάνεστε ότι ανήκετε στον τύπο του σώματος, τότε το τρέξιμο μπορεί να είναι άριστο για εσάς: τρέξτε τέσσερα ή πέντε μίλια καθημερινά και μετατρέψτε το σε διαλογισμό. Θα σας με­ταμορφώσει πλήρως. 

Αλλά εάν αισθάνεστε ότι είστε προσανατολισμένοι στην καρ­διά, τότε μιλήστε στα πουλιά, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια επικοινωνία. Παρατηρήστε! Απλώς περιμένετε, καθίστε σιωπηλά με μια βαθιά πίστη, καλωσορίζοντας το ότι θα έρθουν σ’ εσάς και θ ’ αρχίσουν να έρχονται συχνά. Αρκετά συχνά θα καθίσουν στους ώμους σας. Αποδεχτείτε τα. 

Μιλήστε στα δέντρα, στις πέτρες, αλ­λά αφήστε το να γίνει μια κουβέντα της καρδιάς, συναισθηματική. Κλάψτε, δακρύστε και γελάστε. Τα δάκρυα μπορούν να είναι πιο ευλαβικά από τις λέξεις, και το γέλιο μπορεί να είναι πιο ευλαβικό από τις λέξεις, επειδή δάκρυα και γέλιο έρχονται από πολύ βαθιά, μες από την καρδιά. Δεν χρειάζεται να το εκφράσετε με λόγια απλώς αισθανθείτε. 

Αγκαλιάστε το δέντρο και αισθανθείτε το, σαν να μπορείτε να γίνετε ένα μαζί του. Και σύντομα θα αισθανθείτε ότι ο χυμός του δεν τρέχει μόνο μέσα στο δέντρο, έχει αρχίσει να τρέχει και μέσα σ’ εσάς. Η καρδιά σας δεν χτυπάει μόνο μέσα σας· βαθιά μέσα στο δέντρο υπάρχει μια απόκριση. Θα πρέπει να το κάνετε για να το αισθανθείτε.

Αλλά εάν αισθάνεστε ότι είστε ο τρίτος τύπος, τότε ο διαλογι­σμός είναι κατάλληλος για εσάς. Το τρέξιμο δεν θα βοηθήσει. Θα πρέπει να καθίσετε σαν τον Βούδα, σιωπηλά, απλώς να κάθεσαι και να μην κάνετε τίποτα. Να κάθεστε τόσο αυτοσυγκεντρωμένοι που ακόμη και η σκέψη να φαίνεται πράξη, και να παραιτηθείτε και από αυτήν. 
Για μερικές ημέρες οι σκέψεις θα συνεχίζονται, αλλά εάν συνεχίσετε να κάθεστε, απλώς παρακολουθώντας τες, χωρίς κρίση υπέρ ή κατά, θα σταματήσουν να σας επισκέπτονται. Σταματούν πού και πού, έρχονται κενά, εμφανίζονται διαστήματα. Σε αυτά τα διαστήματα θα έχετε εκλάμψεις της ύπαρξής σας.

Αυτές οι εκλάμψεις μπορεί να είναι από το σώμα, μπορεί να είναι από την καρδιά, μπορεί να είναι από το κεφάλι. Υπάρχουν όλες οι πιθανότητες, επειδή η ύπαρξή σας βρίσκεται και στα τρία, και παρ’ όλ’ αυτά πέρα και από τα τρία.

OSHO
Συναισθηματική Ευδαιμονία


Πληροφορίες για τους τρεις τύπους ανθρώπων στο: