Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η έλλειψη φόβου δεν συνδέεται ούτε με το μυαλό ούτε με την καρδιά αλλά με τον αφαλό.

Τo πιο σημαντικό σημείο στο σώμα του ανθρώπου εί­ναι ο αφαλός. Είναι το κέντρο. Ο αφαλός δεν είναι μόνο το κέντρο του ανθρώπινου σώματος, μα είναι επίσης και το κέντρο της ζωής. Το παιδί γεννιέται μέσα από αυτόν και η ζωή τελειώ­νει μέσα από αυτόν. Και για τους ανθρώπους που ανα­καλύπτουν την αλήθεια, η πόρτα είναι ο αφαλός.

Μπορεί να μην έχεις συνειδητοποιήσει ότι όλη τη μέ­ρα αναπνέεις με το θώρακα και τη νύχτα η αναπνοή σου αρχίζει να έρχεται από τον αφαλό. Ολόκληρη τη μέρα, ο θώρακάς σου πηγαίνει πάνω και κάτω, τη νύχτα όμως, όταν κοιμάσαι, αρχίζει να κινείται πάνω και κά­τω η κοιλιά σου. Τα μικρά παιδιά είναι ακόμα πολύ κοντά στον αφαλό. Όσο το παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να αναπνέει μόνο από το θώρακα και η αντήχηση της αναπνοής δεν φτάνει πια στον αφαλό.

Αν οδηγείς και συμβεί ξαφνικά ένα ατύχημα, θα εκπλαγείς αν παρατηρήσεις ότι η πρώτη εντύπωση θα εί­ναι στον αφαλό, όχι στο νου ούτε στην καρδιά. Αν σου επιτεθεί κάποιος, το πρώτο τρέμουλο θα το νιώσεις στον αφαλό, όχι κάπου αλλού. Ακόμα και τώρα, αν ξαφνικά φοβηθείς  θα νιώσεις το πρώτο τρέμουλο στον αφαλό. Όποτε υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή, το πρώτο τρέ­μουλο το νιώθεις στον αφαλό, επειδή ο αφαλός είναι το κέντρο της ζωής. Το τρέμουλο δεν θα συμβεί πουθενά αλλού. 

Οι πηγές της ζωής είναι συνδεδεμένες από εκεί και επειδή η προσοχή μας δεν είναι καθόλου στραμμέ­νη στον αφαλό, ο άνθρωπος έχει μείνει κρεμασμένος σε μια ενδιάμεση κατάστασην Το κέντρο του αφαλού είναι εντελώς άρρωστο, δεν έχει δοθεί καμία προσοχή σ’ αυτό και δεν υπάρχει κα­μία διευθέτηση για την ανάπτυξή του. Κάποια διευθέτηση πρέπει να γίνει, για να βοηθήσει την ανάπτυξη του κέντρου του αφαλού. 

Όπως ακριβώς έχουμε δημιουργήσει σχολεία και κολέγια για την ανά­πτυξη του νου, με τον ίδιο τρόπο είναι απολύτως απαραί­τητη κάποια διευθέτηση για την ανάπτυξη του κέντρου του αφαλού. Και υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν το αναπτύσσουν.

Όπως είπα, αν εμφανιστεί μια κατάσταση φόβου, τότε γίνεται αισθητός πρώτα στο κέντρο του αφαλού. Έτσι, όσο περισσότερο ασκείται κανείς στο να μη φο­βάται, τόσο πιο υγιής θα γίνει ο αφαλός. Και όσο περισσότερο ασκείται στο θάρρος, τόσο πε­ρισσότερο θα αναπτύσσεται το κέντρο του αφαλού. Όσο πιο ατρόμητος γίνεται, τόσο πιο δυνατός και υγιής θα είναι ο αφαλός και τόσο βαθύτερα έρχεται κανείς σε επαφή με τη ζωή. 

Γι’ αυτό, όλοι οι μεγάλοι διαλογιστές του κόσμου θεω­ρούν ότι η έλλειψη φόβου είναι μία από τις ουσιώδεις ποιότητες στον αναζητητή. Η έλλειψη φόβου δεν έχει καμία άλλη σημασία. Η σημασία της έλλειψης φόβου είναι ότι κάνει το κέν­τρο του αφαλού ολοκληρωτικά ζωντανό. Συντελεί ολοκληρωτικά στην πλήρη ανάπτυξη του αφαλού, θα μιλήσουμε γι’ αυτό βήμα-βήμα.

Είναι ουσιώδες τo να δοθεί η μέγιστη προσοχή στο κέντρο του αφαλού, οπότε είναι αναγκαίο να μετατο­πιστεί η προσοχή σταδιακά από το κέντρο του νου και από το κέντρο της καρδιάς, ώστε να μπορεί να πηγαίνει προς τα κάτω και να μπαίνει ολοένα και βαθύτερα.


OSHO
"ταξίδι προς τα μέσα"