Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Αν αναζητάς φήμη ή χρήματα μη μιλάς για δημιουργικότητα.

Τι είναι η δημιουργικότητα; - Η δημιουργικότητα είναι ποιότητα
Μέρος δεύτερο 


Η όλη μας στάση απέναντι στη ζωή προσανατολίζεται προς τα χρήματα. Και τα χρήματα είναι ένα από τα περισσότερο μη δημιουργικά πράγματα για τα οποία μπορεί κανείς να ενδιαφερθεί. Η όλη μας προσέγγιση είναι προσανατολισμένη στην ισχύ και η ισχύς είναι καταστροφική, όχι δημιουργική. Ο άνθρωπος που κυνηγά τα χρήματα θα γίνει καταστροφικός, γιατί τα χρήματα πρέπει να τα ληστέψεις, να εκμεταλλευτείς΄ πρέπει να τα αφαιρέσεις από πολλούς ανθρώπους, μόνο τότε θα μπορείς να τα έχεις. 
Ισχύς σημαίνει απλώς ότι πρέπει να κάνεις ανίσχυρους πολλούς ανθρώπους, πρέπει να τους καταστρέψεις – μόνο τότε θα είσαι ισχυρός, μπορείς να είσαι ισχυρός. Να θυμάσαι: οι πράξεις αυτές είναι καταστροφικές.


Τα χρήματα, η ισχύς, το γόητρο είναι μη δημιουργικά πράγματα΄ όχι μόνο είναι μη δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά είναι και καταστροφικές. Πρόσεχέ τες! Κι αν είσαι προσεκτικός με αυτές, μπορείς να γίνεις δημιουργικός πολύ εύκολα. Δεν λέω ότι η δημιουργικότητα σου πρόκειται να σου προσφέρει ισχύ, γόητρο, χρήματα. Όχι, δεν μπορώ να σου υποσχεθώ κήπους με τριαντάφυλλα. 
Μπορεί να σου προξενήσει προβλήματα. Μπορεί να σε αναγκάσει να ζήσεις τη ζωή ενός φτωχού ανθρώπου. Το μόνο που μπορώ να σου υποσχεθώ είναι ότι βαθιά μέσα σου θα είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος που μπορεί να υπάρχει΄ βαθιά μέσα σου θα είσαι ικανοποιημένος΄ βαθιά μέσα σου θα είσαι γεμάτος από χαρά και γιορτασμό. Θα λαμβάνεις συνέχεια όλο και πιο πολλές ευλογίες από το Θεό. Η ζωή σου θα είναι ζωή γεμάτη ευλογία.

Αλλά είναι δυνατό να μην είσαι διάσημος προς τα έξω, μπορεί να μην έχεις χρήματα, μπορεί να μην είσαι επιτυχημένος μέσα στον λεγόμενο κόσμο. Η επιτυχία όμως σε τούτο τον λεγόμενο κόσμο σημαίνει αποτυχία στο βάθος, σημαίνει αποτυχία στον εσωτερικό κόσμο. Και τι θα κάνεις με τον κόσμο όλο πεσμένο στα πόδια σου αν έχεις χάσει τον εαυτό σου; Τι θα κάνεις αν έχεις κτήμα σου τον κόσμο όλο και δεν έχεις κτήμα σου τον εαυτό σου; 

Ο δημιουργικός άνθρωπος έχει κτήμα του την ίδια του την ύπαρξη΄ είναι αφέντης.
Ο άνθρωπος που κυνηγά τα χρήματα και την ισχύ και το γόητρο είναι ζητιάνος, διότι ζητιανεύει συνέχεια. Δεν έχει να δώσει τίποτε στον κόσμο.
Να είσαι δοτικός. Να μοιράζεσαι ό,τι μπορείς. Και να θυμάσαι, δεν κάνω διάκριση μεταξύ μικρών πραγμάτων και μεγάλων πραγμάτων. 

Αν μπορείς να χαμογελάς εγκάρδια, να κρατάς κάποιον από το χέρι και να χαμογελάς, τότε η πράξη είναι δημιουργική, είναι σπουδαία δημιουργική πράξη. Αγκάλιασε κάποιον φέρνοντάς τον στην καρδιά σου και θα είσαι δημιουργικός. Κοίτα κάποιον με μάτια γεμάτα από αγάπη΄ μια απλή ματιά γεμάτη αγάπη μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο ενός ανθρώπου.

Να είσαι δημιουργικός. Μην σε απασχολεί το τι κάνεις. Χρειάζεται κανείς να κάνει πολλά πράγματα, κάνε όμως τα πάντα με δημιουργικότητα, με αφοσίωση. Τότε η δουλειά σου γίνεται θρησκευτική λατρεία. Τότε ό,τι κι αν κάνεις είναι ένα είδος προσευχητικότητας. Κι ό,τι κι αν κάνεις αποτελεί προσφορά στο βωμό.

Άφησε αυτή την πεποίθηση ότι είσαι μη δημιουργικός. 
Ξέρω πώς δημιουργείται η πεποίθηση αυτή: ίσως να μην πήρες το χρυσό μετάλλιο στο πανεπιστήμιο΄ ίσως να μην ήσουν ο πρώτος στην τάξη σου΄ η ζωγραφική σου μπορεί να μην κέρδισε την εκτίμηση των άλλων΄ όταν παίζεις φλάουτο, οι γείτονες καλούν την αστυνομία. Μπορεί – αλλά μόνο και μόνο λόγω αυτών των πραγμάτων, μην αρχίζεις να πιστεύεις λάθος πως είσαι μη δημιουργικός. Ίσως να συμβαίνει έτσι επειδή μιμείσαι τους άλλους.

Οι άνθρωποι έχουν μια πολύ περιορισμένη ιδέα τού τι σημαίνει να είσαι δημιουργικός – να παίζεις κιθάρα ή φλάουτο ή να γράφεις ποίηση – κι έτσι γράφουν συνεχώς οι άνθρωποι ανοησίες που τις αποκαλούν ποίηση. Πρέπει να ανακαλύψεις τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις. Δεν μπορούν οι πάντες να κάνουν τα πάντα. Χρειάζεται να ψάξεις και να βρεις το πεπρωμένο σου. Χρειάζεται να ψηλαφίσεις στο σκοτάδι, το ξέρω. Δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο ποιο είναι το πεπρωμένο σου, αλλά έτσι είναι η ζωή. Και είναι καλό που χρειάζεται να το αναζητήσει κανείς – με την ίδια την αναζήτηση, κάτι αναπτύσσεται.

Αν επρόκειτο να δώσει ο Θεός μια χαρτογράφηση της ζωής σου όταν έμπαινες στον κόσμο - ότι αυτή θα είναι η ζωή σου: θα γίνεις κιθαρίστας – τότε η ζωή σου θα ήταν μηχανική. Μόνο μια μηχανή μπορείς να την προβλέψεις, όχι έναν άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος. Ο άνθρωπος αποτελεί πάντα ένα άνοιγμα, μια δυνατότητα για χίλια δυο πράγματα. Ανοίγουν πολλές πόρτες και πολλές εναλλακτικές εκδοχές είναι πάντοτε παρούσες σε κάθε βήμα – και χρειάζεται να διαλέξεις, χρειάζεται να νιώσεις. Αν όμως αγαπάς τη ζωή σου, θα μπορέσεις να το βρεις.

Αν δεν αγαπάς τη ζωή σου κι αγαπάς κάτι άλλο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν αγαπάς τα χρήματα και θέλεις να είσαι δημιουργικός, δεν μπορείς να γίνεις δημιουργικός. Η ίδια η φιλοδοξία για χρήματα θα καταστρέψει τη δημιουργικότητά σου. Αν θέλεις φήμη, τότε ξέχνα τη δημιουργικότητα. Η φήμη έρχεται πιο εύκολα αν είσαι καταστροφικός. Η φήμη έρχεται ευκολότερα σε έναν Αδόλφο Χίτλερ΄ η φήμη έρχεται ευκολότερα σε έναν Χένρυ Φορντ. Η φήμη είναι πιο εύκολη αν είσαι ανταγωνιστικός, βίαια ανταγωνιστικός. Αν μπορείς να σκοτώνεις και να καταστρέφεις ανθρώπους, η φήμη έρχεται πιο εύκολα.

Ολόκληρη η ιστορία είναι ιστορία δολοφόνων. Αν γίνεις δολοφόνος, η φήμη θα είναι πολύ εύκολη. Μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός΄ μπορείς να γίνεις πρόεδρος – όλα αυτά όμως είναι μάσκες. Πίσω τους θα βρεις πολύ βίαιους ανθρώπους, τρομερά βίαιους ανθρώπους που κρύβονται, που χαμογελούν. Τα χαμόγελα εκείνα είναι πολιτικά, διπλωματικά. Αν πέσει η μάσκα, θα δεις τον Τζένγκις Χαν, τον Ταμουρλάνο, τον Ναδίρ Σαχ, το Ναπολέοντα, τον Αλέξανδρο, το Χίτλερ, να κρύβονται από πίσω.

Αν θέλεις φήμη, μη μιλάς για δημιουργικότητα. Δεν λέω ότι δεν έρχεται ποτέ η φήμη σε έναν δημιουργικό άνθρωπο, αλλά έρχεται πολύ σπάνια, πολύ σπάνια. Είναι πιο πολύ σαν ένα τυχαίο γεγονός και παίρνει πολύ καιρό. Σχεδόν πάντοτε συμβαίνει ότι μέχρι να έρθει η φήμη σε ένα δημιουργικό άνθρωπο, έχει ο ίδιος χαθεί – είναι πάντοτε μεταθανάτια΄ καθυστερεί πολύ.

Ο Ιησούς δεν ήταν διάσημος στην εποχή του. Αν δεν υπήρχε η Βίβλος, δεν θα υπήρχε καμιά αναφορά σε κείνον. Η αναφορά ανήκει στους τέσσερις μαθητές του΄ κανείς άλλος δεν τον ανέφερε ποτέ, αν είχε υπάρξει ή όχι. Δεν ήταν διάσημος. Δεν ήταν επιτυχημένος. Μπορείς να σκεφτείς πιο αποτυχημένο άνθρωπο από τον Ιησού; Σιγά-σιγά όμως, απέκτησε όλο και πιο μεγάλη σημασία΄ σιγά-σιγά οι άνθρωποι τον αναγνώρισαν. Παίρνει καιρό.

Όσο πιο σπουδαίος είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιο πολύ καιρό παίρνει ώσπου να τον αναγνωρίσει ο κόσμος - διότι, όταν γεννιέται ένας σπουδαίος άνθρωπος, δεν υπάρχουν κριτήρια με τα οποία να τον κρίνεις, δεν υπάρχουν χάρτες για να τον βρεις. Χρειάζεται να δημιουργήσει ο ίδιος τις δικές του αξίες΄ ώσπου να δημιουργήσει τις αξίες, έχει χαθεί. Χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αναγνωριστεί ο δημιουργικός άνθρωπος κι ακόμη και τότε δεν είναι κάτι το σίγουρο. Έχουν υπάρξει πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Είναι τυχαίο πράγμα να γίνει επιτυχημένος ένας δημιουργικός άνθρωπος. Για τον μη δημιουργικό, τον καταστροφικό άνθρωπο είναι πιο σίγουρο.

Αν λοιπόν αναζητάς κάτι άλλο αποκαλώντας το δημιουργικότητα, τότε άφησε την ιδέα να είσαι δημιουργικός. Τουλάχιστον συνειδητά, σκόπιμα, κάνε ό,τι θέλεις να κάνεις. Μην κρύβεσαι ποτέ πίσω από μάσκες. Αν πραγματικά θέλεις να είσαι δημιουργικός, τότε δεν υπάρχει θέμα χρημάτων, επιτυχίας, γοήτρου, σεβασμού. Τότε απολάμβανε τη δραστηριότητά σου΄ τότε η κάθε μια πράξη έχει από μόνη της αξία. Χορεύεις επειδή σου αρέσει να χορεύεις΄ χορεύεις επειδή το απολαμβάνεις. Αν κάποιος το εκτιμήσει, πολύ καλά, νιώθεις ευγνωμοσύνη. Αν δεν το εκτιμά κανείς, δεν είναι δική σου υπόθεση ώστε να ανησυχείς για τούτο. 
Χόρεψες, απόλαυσες – είσαι ήδη ικανοποιημένος.


Osho
A Sudden Clash of Thunder
Ομιλία #4