Pulse of love 10/12/2013

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Γιόγκα και Τσάκρας

7 ασκήσεις που καθαρίζουν τα τσάκρας

Το σώμα μας είναι ένα όχημα συνειδητότητας. Τα τσάκρας είναι οι τροχοί της ζωής που επιτρέπουν στο όχημα να κινηθεί μέσα από τις προκλήσεις, τους κλυδωνισμούς και τις μεταμορφώσεις !
 
"Σοφοί άνδρες ανακάλυψαν και μελέτησαν τα τσάκρας. Τη λειτουργία τους, τον ήχο τους, τα πέταλά τους, τη δύναμή τους, τις μεταξύ τους σχέσεις, τη σύνδεσή τους με το Άπειρο. Ανακάλυψαν ότι η ανθρώπινη ζωή βασίζεται ολοκληρωτικά σε αυτά τα τσάκρας. Και ανέπτυξαν μία ολόκληρη επιστήμη. Από αυτή την επιστήμη γεννήθηκε η Κουνταλίνι Γιόγκα."  
Yogi Bhajan


Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πολύπλοκα εκτεταμένα ενεργειακά συστήματα τα οποία όμως δεν γίνονται αντιληπτά άμεσα, μεσα από την περιορισμένη μας όραση. Τα τσάκρας είναι ενεργειακές δίνες που τροφοδοτούνται και κινούνται με πράνα, τη δύναμη της ζωής. Καθαρίζοντας τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα των τσάκρας επιτρέπουμε στην ενέργεια της Κουνταλίνι να ανέβει προς τα επάνω, να αναζωογονήσει και να ανυψώσει νου και σώμα. 



Οι Άσανες ή στάσεις είναι θέσεις του σώματος που χρησιμεύουν για να ενεργοποιήσουν και κατευθύνουν την ενέργεια μέσα στο σώμα. Όταν χρησιμοποιούμε την Κουνταλίνι Γιόγκα για τον καθαρισμό των τσάκρας οι άσανες συμβάλλουν στη ροή της πράνα.  


1o Τσάκρα 
Ριζικό Τσάκρα (Muladhara)

Θεμέλια, φόβος, επιβίωση

Asana:  Στάση του Κόρακα






2o Τσάκρα 
Ιερό Τσάκρα (Svadisthana) 

Δημιουργία, επιθυμία, σχέσεις 
Asana:  Στάση του Βάτραχου

Κρατείστε τις φτέρνες ενωμένες και τα δάχτυλα στο έδαφος. Εισπνέετε από τη μύτη καθώς τεντώνετε τα γόνατα. Εκπνέετε από τη μύτη καθώς κάθεστε κάτω.
  



3o Τσάκρα
Ηλιακό Πλέγμα (Manipura) 

Θέληση, δράση 
Asana: Stretch Pose

Σηκώστε το κεφάλι και τα πόδια λίγο πάνω από το έδαφος (15-20cm). Φέρτε τα χέρια επάνω με τις παλάμες στραμένες η μία προς την άλλη. Μάτια ανοιχτά και κοιτάζετε τα δάχτυλα των ποδιών. Αναπνοή της Φωτιάς.




4ο Τσάκρα
Τσάκρα της Καρδιάς (Anahata)  

Αγάπη
Asana:  Στάση της Καμήλας

Αν η Στάση της Καμήλας είναι δύσκολη για εσάς, τοποθετείστε τις παλάμες στους γλουτούς, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό το τόξο που θα κάνετε με το επάνω μέρος του κορμού και το κεφάλι προς τα πίσω.






5o Τσάκρα 
το Τσάκρα του Λαιμού (Vishuddha)

Επικοινωνία
Asana:  Στάση της Κόμπρας

Ξαπλώστε, χέρια κάτω από τους ώμους, με τις παλάμες επίπεδες να εφάπτονται στο έδαφος. Σπρώξτε το σώμα προς τα επάνω, ανασηκώνοντας την καρδιά και αφήνοντας το κεφάλι να ακολουθήσει την κίνηση. 
Αν σας είναι δύσκολο, δοκιμάστε τη Στάση της Σφίγγας, κρατώντας τους αγκώνες στο έδαφος καθώς κάνετε κάμψη προς τα πίσω.




6o Τσάκρα
το Τρίτο Μάτι (Ajna)
   
Διαίσθηση, Σοφία
Asana: Guru Pranam

Καθίστε στις φτέρνες.
Φέρτε το σώμα πάνω από τους μηρούς και ακουμπείστε το μέτωπο στο έδαφος. Τα χέρια τεντωμένα μπροστά ακουμπούν στο έδαφος και οι παλάμες είναι ενωμένες στη στάση της προσευχής.




Έβδομο Τσάκρα 
το Τσάκρα του Στέμματος (Sahasrara)
   
Υπερβατικότητα, η Έδρα της Ψυχής 
Asana: Sat Kriya


Η Sat Kriya είναι μία ολοκληρωμένη άσκηση της Κουνταλίνι Γιόγκα για όλα τα τσάκρας. 
Είναι μία καταπληκτική και δυναμική πρακτική. Κάνοντας τη Sat Kriya για 40 ημέρες θα επιδράσετε σε βάθος στη λειτουργία των τσάκρας.
Κανένα τσάκρας δεν λειτουργεί μόνο του. Αποτελούν ένα ολιστικό και αλληλένδετο σύστημα. Δεν μπορείτε να επιδράσετε μονάχα σε ένα χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες των υπολοίπων. 
Το κατώτερο τρίγωνο (1o, 2o και 3ο) συνδέεται με τη λειτουργία της απέκκρισης ενώ το Ανώτερο Τρίγωνο (5ο, 6ο και 7ο) εστιάζει στη συσσώρευση. Συναντιούνται στο 4ο τσάκρα, ουσιαστικό σημείο για την ισορροπία αυτών των δύο δυνάμεων.

Sat Kriya
Προετοιμασία
· 1)   Καθίστε στις φτέρνες σας, στη Στάση του Βράχου (Vajrasana). 
(Εναλλακτικά: η Στάση του Βράχου είναι η προτεινόμενη αλλά αν δεν είναι δυνατόν για εσάς, καθίστε στη Εύκολη Στάση (οκλαδόν) ή σε μία καρέκλα με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια).

· 2)  Φέρτε τα χέρια επάνω από το κεφάλι, καλά τεντωμένα, (χωρίς οι αγκώνες σας να είναι λυγισμένοι), πλάι από τα αυτιά σας.
· 3)  Πλέξτε τα δάκτυλά σας και εκτείνετε τους δείκτες, να δείχνουν προς τα επάνω.     
(Οι προχωρημένοι μαθητές: αν δεν είστε καπνιστές ή πότες και δεν έχετε ποτέ πάρει ναρκωτικά, μπορείτε να εκτείνετε όλα τα δάκτυλα, ενώνοντας τις παλάμες μεταξύ τους.)

· 4)   Κλείστε τα μάτια και εστιάστε στο Τρίτο Μάτι.
· 5)   Εισπνεύστε απαλά για να ξεκινήσετε.


Η  άσκηση:
· 1)  Δυναμικά εκφέρουμε το μάντρα Sat, πιέζοντας/τραβώντας  τον αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη (δηλ. προς τα μέσα και επάνω).
· 2)  Εκφέρουμε το μάντρα Nam καθώς χαλαρώνουμε και ελευθερώνουμε το τοίχωμα της κοιλιακής χώρας (η αναπνοή θα γίνει φυσική).
· 3)  Επαναλάβετε: πιέζοντας προς τα μέσα τον αφαλό στο Sat. Χαλαρώνοντας στο Nam. Σφίξτε, χαλαρώστε, σφίξτε χαλαρώστε. Συνεχίστε με ένα μέτριο ρυθμό.


Σημείωση σχετικά με την Αναπνοή:
Μία αιώνια ερώτηση που μου υποβάλλουν απογοητευμένοι μαθητές είναι, «Πότε πρέπει να εισπνεύσω;»
Η απάντηση είναι: αφήστε την αναπνοή, να γίνεται φυσικά, με το δικό σας ρυθμό «σφίγγοντας – χαλαρώνοντας».   Μη κολλήσετε σε αυτό. Δεν είναι μια άσκηση βαθειάς αναπνοής. Αφήστε την αναπνοή σας να γίνεται ελεύθερα. Βιώνοντας φυσικά μία ισχυρή εμπειρία για εσάς.


Για  να  ολοκληρώσετε:
· 1)  Εισπνεύστε βαθειά. Κρατείστε μέσα τον αέρα και κάντε Ριζικό Κλείδωμα (σφίξτε πρωκτό, γεννητικά όργανα). Ανεβάστε την ενέργεια κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, στην κορυφή του κεφαλιού και ακόμα μέχρι την άκρη των δακτύλων. Κρατείστε 8-10 δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε.
· 2)   Επαναλάβετε:  Εισπνεύστε βαθειά, σφίξτε και μετά εκπνεύστε.
· 3)  Εισπνεύστε βαθειά και εκπνεύστε τελείως, εφαρμόστε Ριζικό Κλείδωμα, αλλά και Κλείδωμα του Λαιμού. Κρατείστε μερικά δευτερόλεπτα και χαλαρώστε τελείως.
· 4)  Ξαπλώστε ανάσκελα (χέρια στα πλαϊνά του σώματος, με παλάμες στραμμένες προς τα επάνω). Χαλαρώστε βαθειά (περίπου όσο χρόνο κάνατε την άσκηση).


Διάρκεια:
· Ένα λεπτό είναι ικανοποιητικό για τους αρχάριους, προκειμένου να συνηθίσετε. 
· Τρία λεπτά είναι ένας καλός χρόνος για να ξεκινήσετε μία κανονική πρακτική.
· Βαθμιαία αυξάνετε σε 7, 11, 22, ή 31 λεπτά.
· Με τον καιρό όταν φθάσετε στα 31 λεπτά, τότε πραγματικά είναι μία προσωπική κατάκτηση που μπορείτε να ελέγξετε! Και μερικοί τυχεροί ασκούνται στην Sat Kriya για 62 λεπτά!


Τι να μην κάνετε:
· Μην αφήνετε τα χέρια να «πέφτουν» ή να λυγίζουν οι αγκώνες. Συνεχίστε να τεντώνεστε συνεχώς προς τα επάνω από τις μασχάλες σας.
· Μην αφήνετε το στήθος, τους ώμους και τα χέρια να κινούνται προς τα κάτω καθώς εκφέρετε το μάντρα. Δεν είναι μια αεροβική άσκηση. Η μοναδική κίνηση είναι το σφίξιμο των οργάνων «κάτω από τη ζώνη». Κρατείστε το πάνω μέρος του σώματος σταθερό.


Πως ενεργεί και τι πετυχαίνει :
· Το συνεχές «σφίξιμο - χαλάρωμα» δημιουργεί μία παλινδρομική κίνηση στην ενέργεια κουνταλίνι. 
· Στο φυσικό επίπεδο, όταν η SatKriya όταν εκτελείται σωστά, απελευθερώνει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να θεραπεύσει και ανανεώσει κάθε όργανο και κύτταρο.
· Στο ενεργειακό επίπεδο, όμως,  είναι που η SatKriya επενεργεί πραγματικά.

· Η Sat  Kriya  δουλεύει πρωταρχικά στο κατώτερο τρίγωνο —1ο, 2ο και 3ο chakras.  Το κατώτερο τρίγωνο αντιστοιχεί στα αρχικά στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Ιδιαίτερα το 1ο chakra που σχετίζεται με τη γέννηση, τη νηπιακή ηλικία και τα θέματα θεμελιώδους ασφάλειας,  «το να Είμαστε και να Ανήκουμε».

Η Sat Kriya,  δουλεύοντας στο κατώτερο τρίγωνο, έχει τη δύναμη να ανασκάπτει βαθιές, παγιωμένες πληγές από την αρχή της ζωής μας. Για αυτό και συχνά συνιστάται για τη θεραπεία νοητικών ή ψυχικών ανισορροπιών. Θέλω να πιστεύω ότι η Sat  Kriya  είναι πιθανόν, ο καλλίτερος τρόπος για να θεραπεύσει τα ψυχικά κατάλοιπα της ανεπαρκούς γονεϊκής παρουσίας και των σοβαρών τραυμάτων της παιδικής ηλικίας. Τόσο βαθιά πάει!

Η Sat  Kriya  δεν  πρέπει να είναι η μόνη άσκηση της Κουνταλίνι Γιόγκα που θα κάνετε, αλλά αν την ασκείτε σαν μέρος της καθημερινής σας πρακτικής, θα βαδίσετε καλύτερα στον δρόμο σας προς την υγεία, ευτυχία και την ολότητα.



Μετάφραση: Basantpal K.

Πηγή: