Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τι σας κάνει να ζηλεύετε;

Κατανοώντας τις ρίζες της ζήλιας

Τι σας κάνει να ζηλεύετε; Η κτητικότητα. 
Η ίδια η ζήλια δεν είναι η ρίζα. Αγαπάς μια γυναίκα, αγαπάς έναν άνδρα και θέλεις να  έχεις αυτό το πρόσωπο μόνο και μόνο από τον φόβο ότι ίσως αύ­ριο μπορεί να φύγει με κάποιον άλλο. Ο φόβος για το αύριο κατα­στρέφει το σήμερα, και είναι ένας φαύλος κύκλος. Εάν η κάθε ημέρα καταστρέφεται λόγω του φόβου για το αύριο, αργά ή γρήγορα ο άλλος θα αναζητήσει έναν διαφορετικό σύντροφο, επειδή δεν είστε ένας παρά μπελάς. Και όταν ο άνδρας αρχίζει να ψάχνει για μια άλλη γυναίκα, ή η γυναίκα αρχίζει να κινείται προς έναν άλλο άνδρα, νομίζετε ότι η ζήλια σας έχει δικαιωθεί. Στην πραγ­ματικότητα είναι η ζήλια σας που δημιούργησε την όλη κατάστα­ση.


Έτσι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να θυμάστε είναι το εξής: μην ασχολείστε με τα αύριο. Το σήμερα αρκεί! Κάποιος σας αγα­πάει. Ας είναι μια ημέρα χαράς, μια ημέρα γιορτής. Να είστε τόσο απόλυτα ερωτευμένοι σήμερα, που η ολότητα και ο έρωτάς σας να αρκούν για να μην απομακρυνθεί ο άλλος από κοντά σας. Η ζή­λια σας θα σπρώξει τον άλλο μακριά, μόνο η αγάπη σας μπορεί να τον ή να την κρατήσει κοντά σας. Η ζήλια του άλλου θα σας σπρώξει μακριά· η αγάπη του μπορεί να σας κρατήσει.

Μην σκέφτεστε το αύριο. Τη στιγμή που σκέφτεστε το αύριο, η ζωή σας στο σήμερα παραμένει χλιαρή. Απλώς ζήστε το σήμερα και ξεχάστε το αύριο· θα πάρει τον δρόμο του. Και θυμηθείτε ένα πράγμα, ότι το αύριο γεννιέται από το σήμερα. Εάν το σήμερα ήταν μια τόσο όμορφη εμπειρία, μια τέτοια ευλογία, γιατί ν’ ανη­συχείτε;

Κάποια ημέρα ο άνδρας που έχετε αγαπήσει, η γυναίκα που έχετε αγαπήσει, μπορεί να βρει κάποιον άλλο. Η ευτυχία είναι απλώς ανθρώπινη - αλλά η γυναίκα σας είναι ευτυχισμένη με κά­ποιον άλλο. Δεν έχει σημασία εάν είναι ευτυχισμένη μαζί σας ή ευτυχισμένη με κάποιον άλλο, είναι ευτυχισμένη. Και εάν την αγα­πάτε τόσο πολύ, πώς μπορείτε να καταστρέψετε την ευτυχία της;

Μια πραγματική αγάπη θα είναι ευτυχισμένη ακόμη και εάν ο σύντροφος αισθάνεται χαρά με κάποιον άλλο. Σ’ αυτήν την κατά­σταση, όταν μια γυναίκα είναι με κάποιον άλλο, και είστε ακόμα ευτυχισμένοι και εξακολουθείτε να είστε ευγνώμων στη γυναίκα και της πείτε, “Είσαι απολύτως ελεύθερη· γίνε απολύτως ευτυχής και αυτή θα είναι και η δική μου ευτυχία. Δεν έχει σημασία με ποι­όν είσαι ευτυχισμένη, το σημαντικό είναι η ευτυχία σου”. Η αί­σθησή μου είναι ότι δεν μπορεί να παραμείνει μακριά σας για πολύ, θα επιστρέφει. Ποιά γυναίκα μπορεί ν’ αφήσει έναν τέτοιον άνδρα;

Η ζήλια σας καταστρέφει τα πάντα, η κτητικότητά σας κατα­στρέφει τα πάντα. Θα πρέπει να κατανοήσετε τι ακριβώς κερδίζετε από αυτήν. Καίγεστε στη φωτιά, και όσο περισσότερο ζηλεύετε και θυμώνετε και μισείτε, τόσο περισσότερο σπρώχνεται τον άλλο να φύγει μακριά σας. Είναι απλά μαθηματικά, δεν πρόκειται να βοη­θήσει· καταστρέφετε ακριβώς αυτό που θέλετε να διατηρήσετε. Εί­ναι απλώς βλακώδες.

Προσπαθήστε να καταλάβετε ένα απλό γεγονός: τα ανθρώπινα πλάσματα είναι ανθρώπινα πλάσματα. Μια στο τόσο όλοι βαρι­ούνται να είναι συνεχώς με το ίδιο πρόσωπο. Να είστε πραγματι­στές· μην ζείτε με φαντασιώσεις. Μια φορά στο τόσο όλοι πλήτ­τουν, αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη σας έχει σταματήσει, απλώς σημαίνει ότι χρειάζεται μια μικρή αλλαγή. Είναι καλό για την υγεία σας, είναι καλό για την υγεία του συντρόφου σας. Και οι δύο χρει­άζεστε λίγες διακοπές από τον άλλο. Γιατί να μην το κάνετε συνειδητά; 

“Αισθανόμαστε τελματωμένοι, γιατί να μην πάμε μια βδομάδα διακοπές; Σε αγαπάω, με αγαπάς· είναι τόσο σίγουρο, που δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε”.
Η δική μου παρατήρηση είναι ότι ακόμη και μετά από μιας ημέρας διακοπές θα αισθάνεστε ερωτευμένοι μεταξύ σας σε ένα υψη­λότερο και βαθύτερο επίπεδο, επειδή τώρα θα δείτε πόσο πολύ αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Δεν μπορείτε καν να δείτε τη λύπη που έρχεται φυσιολογικά ζώντας μαζί με τον άλλο.

Μην κατέχετε ο ένας τον άλλο. Κρατήστε την ελευθερία ανέπαφη, ώστε να μην παρεμβαίνετε ο ένας στον ιδιωτικό κόσμο του άλλου και να σέβεστε την αξιοπρέπεια του άλλου προσώπου. Μό­λις βιώσετε ότι πού και πού μπορείτε να πάτε ξεχωριστά διακοπές και να επιστρέφετε πάλι, δεν θα χρειάζεται ν’ ανησυχείτε. Θα εκπλαγείτε που όταν η γυναίκα σας επιστρέφει σ’ εσάς αφού μείνει μ’ έναν άλλον άνδρα για επτά ημέρες, και εσείς επιστρέφετε στη γυναίκα σας αφού ζήσετε με μια άλλη γυναίκα για επτά ημέρες, και οι δύο έχετε μάθει κάποια νέα πράγματα. Μπορεί να ζήσετε έναν νέο μήνα του μέλιτος. Είστε ανανεωμένοι και φρέσκοι, και έχετε μάθει νέα κόλπα. Και είναι πάντοτε καλό να έχετε καινούρ­γιες εμπειρίες, εμπλουτίζεστε.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι ανθρώπινη κατανόηση, ευφυΐα, και η ζήλια θα εξαφανιστεί.


OSHO
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ