Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Εσωτερικός κριτής, αυτή η φωνή που κάνει τη ζωή μας δύσκολη.

Εσωτερικό κριτή ονομάζουμε εκείνη την εσωτερική φωνή που μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Που μας ασκεί συνέχεια αρνητική κριτική και δημιουργεί τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας. 
Η φωνή του εσωτερικού κριτή είναι η φωνή  των γονιών και των δασκάλων μας που πολύ καλά εκπαιδευμένοι από την τελειομανή κοινωνία που ζούμε, μας ζητούσαν συνέχεια να είμαστε πρώτοι, να είμαστε οι καλύτεροι και μας συγκρίνανε συνεχώς με όλους τους άλλους γύρω μας.


Ο εσωτερικός κριτής είναι συνήθως απέναντι μας ανικανοποίητος και η φωνή του είναι πολύ αυστηρή, θυμωμένη, δυνατή και ακατάπαυστη. Έχει τόση μεγάλη δύναμη και εξουσία πάνω μας που μπορεί εύκολα να μας ρίξει μέσα σε μια ψυχολογική κόλαση και να μας βασανίζει είκοσι τέσσερεις ώρες το 24ωρο εμποδίζοντας τη δημιουργική ανάπτυξη μας. 

Η συνεχόμενη αρνητική κριτική του σταδιακά μας οδηγεί στο να έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και να νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί να κάνουμε οτιδήποτε σωστά. Αυτό μας σπρώχνει μέσα σε ένα φαύλο κύκλο προσπάθειας για αναγνώριση αλλά και αποτυχίας αφού εμείς οι ίδιοι με την αρνητικότητα μας εμποδίζουμε τη ροή της ενέργειας. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ότι σπέρνουμε... θερίζουμε και ότι το Σύμπαν λειτουργώντας σαν καθρέφτης μας επιστρέφει την ποιότητα των προθέσεων και των σκέψεων μας.


Τρόποι αντιμετώπισης του εσωτερικού κριτή

Χρειάζεται να κάνουμε μερικά απλά πράγματα για να τον αντιμετωπίσουμε και να απομακρύνουμε τη φωνή του από το κεφάλι μας όπως:
· Να αναγνωρίσουμε την παρουσία του 
Μπορούμε να φανταστούμε ότι έχει ανθρώπινη μορφή και να εστιάσουμε στο πως μοιάζει. Μας θυμίζει κάποιον; Πως είναι η φωνή του και τι συναίσθημα δημιουργείται μέσα μας όταν την ακούμε;
· Να τον παρατηρήσουμε καλύτερα και τότε ίσως μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που φοβάται...
· Να συνειδητοποιήσουμε αν η ¨φωνή¨ του, τα λόγια του, δηλαδή οι σκέψεις που κάνουμε, μας βοηθούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη μας.
· Να τον προσεγγίσουμε με κατανόηση. Να του μιλήσουμε όπως θα μιλούσαμε σε κάποιον που θα χρειαζόταν τη βοήθεια μας.
· Να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας σε θέση κυριαρχίας. Να του δείξουμε χωρίς θυμό ότι δεν εξαρτάται από εκείνον αλλά από εμάς το τι θα κάνουμε στη ζωή μας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο εσωτερικός κριτής είναι αυτός που τους κινητοποιεί για να γίνουν καλύτεροι όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτομαστίγωμα δεν είναι αυτοαγάπη. 

Ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση, η θετική σκέψη και η αγάπη είναι οι πιο ισχυρές δυνάμεις και αυτές μπορούν να μας χαρίσουν όχι μόνο την επιτυχία αλλά και την ευτυχία



namaste
despoina palamari





Προτεινόμενο σεμινάριο
"Μεταμορφώνοντας τη Ζωή μας με το Φιλί της Πεταλούδας"