Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Φθινόπωρο και σωστή διατροφή

Μικρό Καλοκαιράκι - η Σημασία του Στοιχείου Γη - Διατροφή -

Ανάμεσα στο Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, μεσολαβεί ένα διάστημα, που όλα τα στοιχεία συνυπάρχουν. Είναι η εποχή της μετάβασης από την μία εποχή στην άλλη, η περίοδος που επιτελείται ο μετασχηματισμός της ενέργειας.
Στον φυσικό κόσμο, ο καιρός είναι άστατος, με αδιάκοπες και απρόβλεπτες αλλαγές. Έτσι, ενώ είναι καλοκαιράκι, τα βράδια ψυχραίνουν αισθητά και κάθε τόσο εναλλάσσονται στοιχεία απ΄όλες τις εποχές. 

Ανάμεσα σε όλες τις εποχές, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα, χωρίς αυστηρή διάρκεια, που οι ενέργειες αναμιγνύονται και αλληλεπιδρούν έντονα, μέχρι να επιτευχθεί η νέα ισορροπία της κυκλικότητας των εποχών. Είναι περίοδος μετασχηματισμού της ενέργειας.
Είναι μία μικρή σε διάρκεια πέμπτη εποχή, δίοδος μέσω της οποίας γίνεται η μετάβαση από την μία εποχή στην άλλη.

Στον ευρύ Ασιατικό χώρο, όπου όλα τα φαινόμενα ερμηνεύονται και κατανοούνται σύμφωνα με το μοντέλο yin-yang και Πέντε στοιχεία, το κάθε εποχικό μεσοδιάστημα αλλά και το μικρό καλοκαιράκι ή Indian Summer σχετίζεται ή ανήκει στο στοιχείο Γη.

Στο παλαιό Ταοϊστικό μοντέλο της σχέσης των Πέντε Στοιχείων, το στοιχείο Γη ήταν τοποθετημένο στο Κέντρο γύρω από το οποίο περιστρέφονται και μέσω αυτού συνδέονται τα Στοιχεία, αντί να είναι ένα συστατικό Στοιχείο το κύκλου.

Το στοιχείο Γη, έχει χαρακτήρα Yin και όπως το Αρχέτυπο Γαία – Μητέρα – Τροφός, θρέφει, φροντίζει και στηρίζει τον άνθρωπο, είναι υπεύθυνο για την σάρκα, κυβερνά την σκέψη, την θρέψη και την πέψη, με αισθητήριο όργανο -''παράθυρο'' στο πρόσωπο το στόμα και τα χείλη, με διεργασία την μάσηση και έκκριση το σάλιο.  
Στο ανθρώπινο σώμα κυβερνά τον Στομάχι (Υang) και τον Σπλήνα - Πάγκρεας (Yin).

Ο Σπλήνας στην ΠΚΙ νοείται σαν η έδρα της τακτικότητας, των φυσικών εσωτερικών κύκλων όπως π.χ. η έμμηνος ρύση, ο πεπτικός κύκλος, ο μεταβολικός κύκλος. Είναι η έδρα ενός πλήθους λειτουργιών που σχετίζονται κατ΄αρχήν με την πέψη, με τον μετασχηματισμό της τροφής και του νερού όπως και με την μεταφορά του αίματος και του qi που προκύπτουν. 
Θρέφει και καλύπτει τις ανάγκες όλων των οργάνων

Στην ΠΚΙ, όλη η Ζωή θεωρείται ως μία σειρά θερμών μετασχηματισμών. ΄Ολοι οι φυσιολογικοί μετασχηματισμοί που συμβαίνουν διαρκώς μέσα στο σώμα, είναι θερμής ενέργειας.

Το Στομάχι παρομοιάζεται με μία χύτρα πάνω στην φωτιά, μέσα στην οποία απλοποιούνται οι τροφές, διαχωρίζονται τα στοιχεία τους σε καθαρά - ωφέλιμα και ακάθαρτα - βλαπτικά. Μέσα στην χύτρα δημιουργείται ένας πολτός, μία κρεμώδης ''σούπα''  θερμοκρασίας 37,7 °C. 
Ο  Σπλήνας είναι η εσωτερική μας Εστία που κινεί αυτή την διαδικασία. Επιπλέον λειτουργεί και ως αποστακτήρας όπου αποστάζει και οδηγεί τα ωφέλιμα στοιχεία προς τα επάνω, στην καρδιά, απ΄όπου θα δημιουργηθεί qi και αίμα. Τα υπόλοιπα στοιχεία, αναλαμβάνει το στομάχι να τα διοχετεύσει προς τα κάτω.

Το Στομάχι, δυσκολεύεται να λειτουργήσει σε συνθήκες ξηρές, ενώ ο Σπλήνας δυσκολεύεται σε συνθήκες υγρές. Τότε η τροφή δεν διαχωρίζεται επαρκώς και δημιουργείται ένα ίζημα, ένα κατακάθι, η τροφή τελματώνει αδιαχώριστη και συσσωρεύεται εσωτερική ανεπιθύμητη-υπερβολική υγρασία και αργότερα φλέγμα. Η υγρασία αυτή παρεμποδίζει τον Σπλήνα-φωτιά να λειτουργήσει, να θερμάνει. Ο Σπλήνας είναι αδύναμος. Η πεπτική φωτιά είναι αδύναμη.

Η Συσσώρευση Υγρασίας από τα όργανα Γη, επηρεάζει όλο τον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως:
-Νωθρότητα
-Αίσθημα κούρασης και έλλειψη ενέργειας 
-Αίσθημα βάρους στα πόδια
-Δυσκολία στο πρωϊνό ξύπνημα και αργοπορία στην έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων
-Βάρος στο κεφάλι ή/και ζαλάδα
-Ασαφής, μη διαυγής σκέψη
-Κολλώδης αίσθηση στη γλώσσα και το στόμα
-Σιελλόροια
-Αίσθηση φουσκώματος στην κοιλιακή χώρα η/και αέρια
-Πεπτικές διαταραχές
-Παχυσαρκία
-Κατακράτηση υγρών
-Οιδήματα
-Κύστεις, ινομυώματα, όγκοι 
-Μυκητιάσεις
-Ιγμορίτιδα
-Ρινόρροια ή ρινική απόφραξη
-Δυσλειτουργίες της έμμηνου ρύσης κ.α.


Κατόπιν όλων των παραπάνω αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι όλες τις εποχές του χρόνου, τα όργανα Γη χρειάζονται φροντίδα. Ειδικά το μικρό καλοκαιράκι, μπορούμε να ενισχύσουμε την λειτουργία τους ή να αποκαταστήσουμε κάποια δυσλειτουργία τους.
Καίριας σημασίας για δυνατό Σπλήνα είναι η διατροφή και η συνήθειές μας.

Κάθε παράγοντας ο οποίος παρεμποδίζει ή δυσκολεύει την δημιουργία της ''σούπας'' στο Στομάχι και ελαττώνει την πεπτική φωτιά του Σπλήνα, αποτελεί αιτία δυσλειτουργίας - ασθένειας στο φυσικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.
Τέτοιοι παράγοντες είναι:
-Τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα (ακόμα και αν είναι βιολογικά η/και από το κτήμα μας)
-To σιτάρι (όλοι οι τύποι) και τα παράγωγά του 
-Η μαγιά
-Το χοιρινό κρέας
-Τα φυστίκια - αραχίδες και το φυστικοβούτυρο
-Η μπανάνα
-Το avocado
-Το πορτοκάλι
-Η τομάτα, η πατάτα, η μελιτζάνα
-Μανιτάρια (οι περισσότεροι τύποι)
-Ζάχαρη κάθε τύπου (ειδικώς η λευκή)
-Τεχνητά γλυκαντικά
-Γλυκά εν γένει 
-Σύνθετα φαγητά 
-Fast food, junk food
-Αλκοόλ
-Xυμοί φρούτων
-Χυμοί λαχανικών
-Παγωτά
-Κρύες τροφές
-Κρύα Υγρά
-Πολλά υγρά
-Κορεσμένα λίπη
-Πολλά λιπαρά
-Φάρμακα της αλλοπαθητικής Ιατρικής (παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη κ.α.)
-Η απουσία πρωινού γεύματος
-Πρωινό γεύμα μετά τις 9.00 π.μ.
-Ανεπαρκής ή πολύ γρήγορη μάσηση
-Μεγάλη ποσότητα φαγητού 
-Δείπνο μετά τις 9.00 μ.μ.
-Φαγητό σε συνδυασμό με νερό, γάλα, χυμό, αναψυκτικό, αλκοόλ, καφέ (ειδικώς παγωμένα). Ένα μικρό φλυτζάνι με ζεστό ρόφημα ευσταθεί, εάν είναι απαραίτητο.
-Η ανησυχία
-Το άγχος
-Η αστάθεια
-Η υπερβολική σκέψη
-Η υπερβολική ακινησία
-Η μοναξιά
-Η έλλειψη χαράς

Ενσωματώνοντας κάποιος έστω λίγες από τις πληροφορίες αυτές στην ζωή του, άμεσα θα βιώσει την επίδραση - ευλογία του εύρυθμου στοιχείου Γη, σε όλα τα συστήματα. Η καλή μάσηση με παραγωγή σάλιου, θερμής φυσικής τροφής, τις ώρες που είναι ενεργό στομάχι (7:00 π.μ.-9:00 π.μ.) είναι το πρώτο δώρο που μπορείτε να σας κάνετε.

Τροφές τις οποίες αγαπούν τα όργανα Γη είναι καστανό ρύζι, κινόα, σίκαλη, βρώμη, μανιτάρια Shitake, πατάτα, γλυκοπατάτα, πράσσα, παντζάρια, καρότα, σελινόριζα, σέλινο, celery, κάπαρη, κολοκύθα, κάστανα, αμύγδαλα, φασόλια σόγιας, φασόλια adzuki, φακές, καλαμπόκι, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, σουσάμι, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, τσάϊ γιασεμί και μέλι, σιρόπι σφένδαμου, σιρόπι ρυζιού σε μικρές ποσότητες. 
Οι τροφές αυτές μπορούν να είναι ελαφρά μαγειρευμένες, χωρίς πολλά λιπαρά, σούπα ή πουρές σε συνδυασμό με μία σταθερή βάση π.χ. σούπα λαχανικών με καστανό ρύζι βλ. Φθινοπωρινή Σούπα Καρότου
Bεβαιωθείτε οτι έχετε θρέψει επαρκώς την πεπτική φωτιά προσθέτοντας θερμαντικά στοιχεία όπως ginger, μοσχοκάρυδο, κανέλλα, κρεμμύδι,σκόρδο, κ.α.
Παγωμένες, κρύες, υγρές, ωμές τροφές δυσκολεύουν πολύ το Στομάχι και τον Σπλήνα να επιτελέσουν μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες τους δηλ. την αποδέσμευση του qi της τροφής, για την νοητική-φυσική-συναισθηματική-πνευματική θρέψη του ανθρώπου.. 
Θα ρίχνατε βρεγμένα ξύλα στην φωτιά;
Η γλυκειά γεύση την οποία έχουν ανάγκη τα όργανα Γη, ας είναι σε μικρή ποσότητα και συχνότητα, προερχόμενη από φυσικές γλυκές πηγές π.χ. μέλι, σταφίδες, μελάσσα κ.α.

Η λειτουργία των οργάνων Γη εκφράζεται τόσο σε φυσικό επίπεδο, όσο σε νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό.

Στο νοητικό επίπεδο, η διαδικασία της πέψης σχετίζεται με την διαδικασία της σκέψης. 
Ο Σπλήνας διέπει την ικανότητα της συγκέντρωσης, της μελέτης και της επεξεργασίας των πληροφοριών. Μελετώντας, συναντάμε δυσκολοχώνευτες πληροφορίες η έννοιες, τις οποίες χρειάζεται να επεξεργαστούμε, να διαχωρίσουμε, να μετασχηματίσουμε και να προσαρμόσουμε σε οικεία συστήματα, ώστε να χρησιμοποιήσουμε ή να απορρίψουμε. Η λειτουργία του Σπλήνα είναι να προσαρμόζει τόσο τις τροφές όσο και τις πληροφορίες σε στοιχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Σε συναισθηματικό επίπεδο τα όργανα Γη, εκφράζουν την συμπόνοια, σχετίζονται με την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να καλύπτουμε τις υγιείς συναισθηματικές ανάγκες, τόσο τις δικές μας όσο και των άλλων. Να προσφέρουμε και να δεχόμαστε. 
Να τρεφόμαστε συναισθηματικά και να βιώνουμε την υποστήριξη που προκύπτει από την συναισθηματική θρέψη (όπως αυτή της φυσικής μητέρας ή της  Πανανθρώπινης Γαίας Μητέρας). Αρχικά όλα εξαρτώνται από τον θηλασμό, την φροντίδα, την προστασία και την υποστήριξη, από την μητέρα ή το άτομο που μας θρέφει. Η ικανότητα να αφομοιώνουμε σύνθετη τροφή αναπτύσσεται και ωριμάζει στην ηλικία των επτά (περίπου) ετών.Τα πρώτα αυτά χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη του Σπλήνα. Η ανάπτυξη του Σπλήνα συμβαδίζει με την ανάπτυξη του ανθρώπου, με την μετάβαση από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία, από την εξωτερική υποστήριξη στην αυτο-υποστήριξη.

Το υγιές δυνατό στοιχείο Γη συμπονά, συμπαραστέκεται, προσφέρει όπως η Γη. 

Το διαταραγμένο  στοιχείο Γη κατηφές, είτε έχει αποκοπεί πλήρως από τις ανάγκες του, αδυνατεί να δεχθεί, αδυνατεί να καταλάβει τις ανάγκες των άλλων, αδυνατεί να προσφέρει, είτε ασχολείται αποκλειστικά μ΄αυτές (needy), είτε υπερ-συμπονά, είτε υπερ-προσφέρει.
Συχνά συγχέεται η βιολογική με την συναισθηματική πείνα και εξ΄ίσου συχνά η γλυκιά γεύση (γεύση του στοιχείου Γη) καταπραΰνει την συναισθηματική πείνα.Το άτομο έχει την ανάγκη να τρώει και να πίνει συνεχώς. 'Οταν η συναισθηματική πείνα επιμένει, υπάρχει έλλειψη ευχαρίστησης, θρέψης και γλύκας από την Ζωή, τα όργανα Γη δυσλειτουργούν σοβαρά και αυτό εκδηλώνεται με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σε πνευματικό επίπεδο, όλο το σύστημα του Σπλήνα σχετίζεται με την διάνοια, με την σύλληψη της ιδέας, με την αντιληπτική μας ικανότητα, με την κατανόηση, την διάκριση και τον διαχωρισμό, την δυνατότητα να θέτουμε προθέσεις. Ένα υγιές Yi (το πνεύμα του Σπλήνα) εκφράζεται τόσο ποιητικά όσο και ουσιαστικά, ως η Διάνοια η διαποτισμένη από το Πνεύμα. Μη ισορροπημένο Yi, εκδηλώνεται με εσωτερική φλυαρία (συνειδητή ή ασυνείδητη), ανησυχία, αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη κέντρου. Η σκέψη και η δράση είναι ασυνάρτητες. Το άτομο αισθάνεται αποκομμένο και χωρίς υποστήριξη ταλαντεύεται, νοιώθοντας την Γη ασταθή κάτω από τα πόδια του, νοιώθοντας αδυναμία να τραφεί από την Ζωή.

Κάθε φυσική δραστηριότητα η οποία ήπια, τεντώνει (stretching)  και χαλαρώνει το σώμα, απελευθερώνει και κινεί την στάσιμη τελματωμένη ενέργεια και μας ωθεί να μαλακώσουμε και να γλυκάνουμε εσωτερικά, είναι κατάλληλη για τα όργανα Γη.
Κάθε δραστηριότητα η οποία μας φέρνει σε επαφή με την θρέψη του εαυτού και των άλλων σε όλα τα επίπεδα (ο,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα) επιβάλλεται για την απρόσκοπτη λειτουργία των οργάνων Γη
Μπορείτε να δυναμώσετε το στοιχείο Γη, εφ΄όσον αναγνωρίσετε ότι υγιώς έχετε ανάγκες, τις αποδεχθείτε και εστιάσετε στην κάλυψή τους.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες σε όλα τα επίπεδα και η κάλυψη των αναγκών αυτών (εφ΄όσον δεν εμπίπτουν στην ψυχοπαθολογία) υποστηρίζει την ζωή μας. 
Μπορείτε επίσης να προσφέρετε και να δεχθείτε, να τραγουδήσετε (άλλος ήχος του στοιχείου Γη), να γλυκάνετε και να γλυκαθείτε χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. 
Και να αγκαλιάζεστε. Κάθε αγκαλιά που προσφέρετε και δέχεστε είναι ίαμα που επιδρά σε όλη τη σφαίρα επιρροής του Στοιχείου.
Ένας ήχος του στοιχείου Γη είναι ο ρυθμικός ήχος του τύμπανου, ο οποίος σε φυλές της Κεντρικής και Ν. Αμερικής θεωρείται σαν ο Παλμός της Γης, ο Παλμός της Ζωής, 


Το στοιχείο Γη είναι η βάση μας στη Ζωή, η γείωσή μας, το κέντρο μας, το σπίτι μας, η σάρκα μας, το στέρεο γήινο σώμα μας, ο χειροπιαστός μας εαυτός.
Είναι η Έδρα της αφθονίας και της ευημερίας μας. Είναι η Μητέρα Θρέψη. 
Είναι το Κέντρο της Πρόθεσής μας.
Αφεθείτε στην αγκαλιά της Γης απ΄ όπου στηρίζεται και ξεπηδάει όλη η Ζωή και  στηρίξτε, φροντίστε, θρέψτε τον εαυτό σας, τις προθέσεις σας, τους γύρω σας, με λίγα λόγια θρέψτε την Ζωή. Είναι η καταλληλότερη στιγμή !


©Ορσαλία Ψαρίδη
Διατροφολόγος TCM