Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Κάθε φορά που μαγειρεύεις είσαι ένας αλχημιστής

Της Ορσαλίας Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM | ©TherapyWave.eu 

Κάθε φορά που μαγειρεύεις είσαι ένας αλχημιστής. Αναμιγνύεις συστατικά, τα οποία εν τέλει θα δώσουν ένα αποτέλεσμα, μοναδικό κάθε φορά. Οι τροφές και η σειρά με την οποία θα προστεθούν, η ποσότητα και η θερμοκρασία του νερού, η θερμότητα και ο χρόνος που θα μαγειρευτεί το φαγητό, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. 
Το χέρι όμως που μαγειρεύει, η ενέργεια, η δόνηση και η πρόθεση που φέρει και μεταφέρει στο μαγείρεμα, είναι ο παράγοντας που θα δώσει τον τελικό χαρακτήρα στο φαγητό, φορτίζοντάς το ανάλογα. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις και πολύ περισσότερο χωρίς να το βλέπεις, στέλνουν κύματα ενέργειας στο φαγητό που ετοιμάζεις. 

Η τροφή είναι ζωντανή. Έχει αντίληψη και νοημοσύνη. Μεταφέρει πληροφορίες. Μεταφέρει ζωή.

Σαμάνοι και θεραπευτές μουρμουρίζουν προσευχές και τραγουδούν πάνω από τροφές και θεραπευτικά βότανα που αναμιγνύουν ευλαβικά, επικοινωνούν μαζί τους στο πνευματικό πεδίο και τους εξηγούν τον λόγο που προστρέχουν σ΄αυτά. Τους ζητούν να απελευθερώσουν την θεραπευτική  δράση με την οποία είναι προικισμένα από το Θεϊκό εργαστήρι. Και αυτά ανταποκρίνονται όπως ακριβώς κάνει και το νερό. Το ζητούμενο στο μαγείρεμα είναι να παρασκευάσουμε ένα φαγητό, που θα θρέψει το σώμα και όλες μας τις αισθήσεις, το πνεύμα μας, την ζωή μας.

Το γελαστό χέρι που μαγειρεύει είναι αυτό που θα αφυπνίσει, ενεργοποιήσει και εναρμονίσει την πιο εκλεπτυσμένη ουσία κάθε τροφής.

Έχεις προσέξει ότι όταν ετοιμάζεις φαγητό με το μυαλό σου να είναι αλλού, με νεύρα, θλίψη ή άγχος το αποτέλεσμα δεν είναι επιτυχημένο; Μήπως η γεύση και η υφή του, είχαν διαποτισθεί από νευρικότητα και δάκρυα; Από θυμό ή παραίτηση; Από φόβο και άρνηση;

Συνήθισε να συγκεντρώνεσαι σε ότι κάνεις κάθε στιγμή. Συνήθισε να συγκεντρώνεσαι όταν πλένεις τα λαχανικά για την σαλάτα, όταν κόβεις τα φρούτα ή μαγειρεύεις. Η τροφή αυτή θα σε θρέψει δηλ. θα δώσει καύσιμα στο όχημά σου στη ζωή. Θα σου δώσει ζωή. Με τι δόνηση θέλεις να φορτίσεις αυτή την δυνατότητα; Θέλεις να επωφεληθείς μόνο από τα θρεπτικά συστατικά της ή και από την πνευματική της αξία;

Η Αρχή της Αιτίας και του Αποτελέσματος, η 6η Ερμητική αρχή που διδάσκεται μέσα από το Κυμβάλειο, είναι Ιερός Νόμος, είναι μία από τις Αρχές της Αλήθειας.

Ό,τι δίνεις παίρνεις. 
Κάθε σκέψη, κάθε πράξη έχει άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα. 
Ισχύει στα πάντα. Ισχύει και στο μαγείρεμα. Ό,τι σκέψη, συναίσθημα, δόνηση διαποτίσει την τροφή που ετοιμάζεις, αυτή θα σου γυρίσει πίσω όταν την τρως.

Σίγουρα έχεις να θυμηθείς φαγητά της θείας ή της γιαγιάς που είχαν γεύση και μυρωδιά αγάπης και φροντίδας. «Φαγητά αγκαλιά, φαγητά θαλπωρής». Φαγητά που έτρεφαν την ψυχή παρ΄ όλο που μπορεί «να μην ήταν υγιεινά» με την σημερινή ορολογία. Μπορείς να συγκρίνεις αυτά τα φαγητά της αγάπης με το έτοιμο φαγητό που αγοράζεις όταν δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς; Όταν δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς ουσιαστικά με την ζωή σου; 

Εάν έστω και μία φορά, μπορούσες να δεις το μήλο σου να αναπνέει και να πάλλεται από ζωή, τα λαχανικά σου να δονούνται από την ζώσα ύλη, δεν θα το ξεχνούσες ποτέ και κατά συνέπεια δεν θα αντιμετώπιζες την τροφή σου με επιπολαιότητα. 


Το μαγείρεμα και γενικότερα η προετοιμασία του φαγητού, είναι ένα κεφάλαιο στο Βιβλίο της Θρέψης, εξ΄ ίσου σημαντικό με όλα τα άλλα.
Το  super – food που χρυσοπλήρωσες, ο εξωτικός χυμός που ορκίζεσαι σ΄ αυτόν, τα λαχανικά από την βιολογική λαϊκή, εκτός από τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν ιδιότητες που κοιμούνται. Είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου να τις αφυπνίσεις. Εάν φθάσεις κάποτε να τρέφεσαι αποκλειστικά με το φως του Ήλιου, τότε μπορείς να θεωρείς δεδομένη την υψηλή δόνηση της τροφής σου. Όσο όμως τρέφεσαι από άλλους φορείς ζωής, μπορείς και χρειάζεται να συμμετάσχεις στην διαμόρφωση της δόνησης τους.

Κάθε φορά που μαγειρεύεις μπορείς να επικοινωνήσεις με την τροφή σου και να την ευχαριστήσεις αν θέλεις. Μπορείς να οραματιστείς την δόνησή της, την αξία της, την δυνατότητά της. Και να τα δυναμώσεις. Να συνεργαστείτε για το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο είναι κάτι πολύ περισσότερο από την νόστιμη γεύση.

Εάν όλα αυτά σε ξενίζουν, θα μπορούσες τουλάχιστον να δείξεις τον σεβασμό που της αναλογεί. Κάθε φορά που μαγειρεύεις μπορείς να θέτεις στον εαυτό σου το καίριο ερώτημα : “Θέλω να τραφώ ή να χορτάσω…;”

πηγή