Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Όταν ο εγωισμός μας κυβερνά η αγάπη εξαφανίζεται

Αν το ηλιακό πλέγμα μας είναι εγκλωβισμένο σε θέματα προσωπικής δύναμης, είναι πιθανό να προσπαθήσουμε να ανταλλάξουμε την αγάπη με θαυμασμό ή ασφάλεια. Αν, μάλιστα, μπερδέψουμε την αγάπη με τη δύναμη, μπορεί να πιστέψουμε ότι έχουμε δικαίωμα να κατευθύνουμε την ερωτική ιστορία, να επιβάλουμε τη θέλησή μας στον/στην αγαπημένο/η μας και να προπαθήσουμε να πάρουμε αυτό που νομίζουμε ότι μας χρωστάει.
Όταν ο εγωικός νους μας κυβερνά την καρδιά και προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο, η αγάπη εξαφανίζεται. Για να αγαπήσει η καρδιά μας, χρειάζεται ελευθερία. Ο εγωικός νους είναι γεμάτος διαχωριστικές γραμμές, ερμηνείες και περίπλοκες διατάξεις που πλάθουν την αγάπη και την ίδια τη ζωή μέσα σε ασφαλή και προσχεδιασμένα καλούπια. Έχει το δικό του κώδικα επιβίωσης: Κρύψου! Μη δεί­χνεις ευάλωτος! Με το ένα χέρι να δίνεις και με το άλλο να παίρ­νεις! Ας κάνουμε μια συμφωνία!

Να τι λέει ο Kaveesha, δάσκαλος της Τάντρα και ιδρυτής και διευθυντής της Ακαδημίας Osho στη Σεντόνα της Αριζόνας: 
«Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όλα τα δράματα που απορρέουν από τα τρία πρώτα τσάκρα — φοβόμαστε μήπως μας εγκαταλείψει ο αγαπημένος ή η αγαπημένη μας, έχουμε κουραστεί να υποχωρούμε, μπλεκόμαστε σε αγώνες εξουσίας. Παρ’ όλ’ αυτά, για να μπούμε στην καρδιά, πρέπει να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα. 
Όλοι επιθυμούν μια αρμονική, τρυφερή, ευφυή σχέση. Η κατάσταση, όμως, είναι χαμένη υπόθεση, αν νιώθεις ότι ο άλλος φταίει ή ότι πρέπει να αλλάξει, ή ότι πρέπει να αλλάξεις εσύ για χάρη του άλλου. Δεν είναι δυνατόν και να μείνεις στο δράμα σου και να φέρεις στη σχέση την καρδιά. Δεν είναι δυνατόν να περιμένεις όλα να είναι τέλεια μόνο με εκφωνήσεις και ασκήσεις. Η καρδιά είναι μια άλλη διάσταση που βρίσκεται πέρα απ’ όλ’ αυτά.»

Όσο το τέταρτο τσάκρα παραμένει κλειστό, νομίζουμε ότι, για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει ν’ αλλάξουν οι άλλοι, ή ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε εμείς για να είναι οι άλλοι ευτυχισμένοι. Αυτή, όμως, η ψευδαίσθηση είναι η δυστυχία. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους, μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τον τρό­πο με τον οποίο σχετιζόμαστε με κάθε κατάσταση. 

Μήπως θυμάστε κάποια φορά που βρεθήκατε σε δύσκολη κατάσταση και αντιδράσατε μέσα από την καρδιά σας; Τότε που, ίσως, ο αγαπημένος ή η αγα­πημένη σας ήταν έτοιμος/η να σας αφήσει κι εσείς κλάψατε αλλά δεν προσπαθήσατε να τον/την κρατήσετε γιατί, μέσα στην καρδιά σας, ξέρατε ότι η σχέση είχε τελειώσει; Ή ίσως, τότε που ήσαστε αντιμέ­τωποι με μια δύσκολη κατάσταση στη δουλειά και δεν δώσατε σημασία στο μυαλό σας, που σας έλεγε να μείνετε για τα χρήματα, και αποφασίσατε να φύγετε, γιατί μέσα στην καρδιά σας νιώθατε πως αυτό ήταν καλύτερο.
Όταν αντιδρούμε με την καρδιά μας, λέμε ναι στον εαυτό μας. Τότε οι άλλοι μας βρίσκουν ελκυστικούς. Όταν προσεγγί­ζουμε τη ζωή με καρδιά αμυντική, δεν μπορούμε να πάρουμε αγάπη, όσο κι αν τη ζητάμε. Δεν πρόκειται να τη βρούμε σε κάποιον γκουρού ή μέσω της Τάντρα, ούτε με το να ονειρευό­μαστε αστέρια της μουσικής ροκ ή κινηματογραφικές θεές. 
Κανείς απ’ αυτούς δεν μπορεί να μας δώσει την αγάπη που χρειάζεται να βρούμε αρχικά στον εαυτό μας, στην καρδιά μας.


margot anand
Η τέχνη της καθημερινής έκστασης