Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Η αλήθεια είναι πηγή δύναμης

Διαλογιστική άσκηση απελευθέρωσης από καταστάσεις που έχουν αφήσει μέσα μας συναισθηματική εκκρεμότητα

Η αλήθεια είναι ερωτική. Κάθε φορά που λέμε την αλήθεια μας, γινόμαστε τολμηροί, συναρπαστικοί, γοητευτικοί. Γεμίζουμε δύναμη. Πνίγοντας την αλήθεια μας πνίγουμε τη δημιουργικότητά μας. Παγιδευόμαστε σε σχέσεις και καταστάσεις στις οποίες μπαίνουμε με μοναδικό αντίτιμο να αποσιωπήσουμε την αλήθεια μας. 
Για να πού­με την αλήθεια μας, πρέπει να έχουμε θάρρος και να είμαστε δεσμευ­μένοι. Όταν το κάνουμε αυτό, τολμάμε. Τολμάμε να είμαστε αυθεντικοί.
Κάθε φορά που ανοίγουμε τα χείλη μας έχουμε μια ευκαιρία να εκφράσουμε το μυστήριο της ζωής, της αγάπης. 

ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ
Διαλογιστική άσκηση: Αποσαφηνίζοντας μισοτελειωμένες υποθέσεις με τους ανθρώπους της ζωής σας.
Σημειώστε τα ονόματα τριών ανθρώπων (το ταίρι σας, γονείς, παιδιά, φίλους, συνεργάτες) με τους οποίους μπορεί να έχετε κάποια ανοιχτά θέματα. Επειδή, ίσως, είστε ντροπαλοί, δεν μπορέσατε να τους εκφράσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα. 'Ισως, πάλι, δεν τους έχετε εκφράσει το θυμό σας.

Δίπλα σε κάθε όνομα, γράψτε εν συντομία τι δεν τους έχετε πει ξεκάθαρα. Για παράδειγμα: «Είπες ότι με αγαπάς, αλλά δεν μου τη­λεφωνείς πια. Μόνο εγώ τηλεφωνώ. Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυ­τό». «Ήθελες να κανονίσω το πρόγραμμά μου έτσι ώστε να έρθω μαζί σου στη συνάντηση. Εγώ βρήκα το χρόνο, κι εσύ ξέχασες να μου πεις ότι η συνάντηση ακυρώθηκε. Νιώθω πως δεν με σέβεσαι.»

Τώρα, βάλτε στην άκρη το χαρτί και το μολύβι. Χαλαρώστε, κλείστε τα μάτια σας, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και συγκεντρω­θείτε στον εαυτό σας.
Δείτε, με το εσωτερικό σας μάτι, το πρώτο πρόσωπο στη λίστα σας. Πείτε το όνομά του/της, δείτε το πρόσωπό του/της, νιώστε τον/την τώρα. Παρατηρήστε πώς νιώθετε το σώμα σας. Συνεχίστε να αναπνέε­τε. Δείτε τον εαυτό σας να στέκεται ή να κάθεται μπροστά του/της. 

Τώρα χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να πείτε σ’ αυτό το πρό­σωπο από την καρδιά σας, με ειλικρίνεια, τι σας ενόχλησε, και τι θέ­λετε να κάνει για να μπορείτε να έχετε άμεση και ανοιχτή επικοινω­νία μαζί του. Μιλήστε αναφερόμενοι στο παρόν και με προσωπικό τρόπο. 
Χρησιμοποιήστε απλές και σύντομες προτάσεις. Για παράδειγμα: αν αναφέρεστε στο πρόσωπο που ακύρωσε το ραντεβού χωρίς να σας το πει: «Νιώθω πως έχω παραβιαστεί. Ξέρω πως έχεις πολ­λά στο μυαλό σου, το ίδιο όμως συμβαίνει και με μένα. Προτείνω, σήμερα στις τέσσερις, να συναντηθούμε για δέκα λεπτά για να συντο­νίσουμε τα προγράμματά μας».

Συνεχίστε να μιλάτε μ’ αυτό τον τρόπο έως ότου καταλήξετε σε μια λύση μέσα σας. Θα καταλάβετε ότι αυτό έχει επιτευχθεί όταν νιώσετε ήρεμοι και καλά με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει.
Φανταστείτε να αποχαιρετάτε αυτό το πρόσωπο, να του σφίγγετε το χέρι ή να το αγκαλιάζετε. 
Συγκεντρωθείτε στο επόμενο πρόσωπο στη λίστα σας, και συνεχί­στε με τον ίδιο τρόπο.

Υποδείξεις
Μη διστάζετε να κινηθείτε στο χώρο, να κάνετε χειρονομίες, να φωνάξετε, ακόμα και να ουρλιάξετε. Έτσι θα απελευθερώσετε όλη την απογοήτευση που πνίγετε μέσα σας. Αυτό είναι πολύ καλό για την υγεία σας και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
Βάλτε στο πάτωμα μερικά μαξιλάρια — αντιπροσωπεύουν το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνείτε. Κάθε φορά που εκφράζετε το θυμό σας προς αυτό το πρόσωπο, χτυπήστε δυνατά ένα μαξιλάρι, με το χέρι ή με το σώμα σας. Κάθε φορά που χτυπάτε το μαξιλάρι, αφήστε να βγει ένας δυνατός ήχος από το λάρυγγά σας·.
Υπάρχει και μια πιο ήσυχη προσέγγιση. Καθίστε σε στάση διαλο­γισμού, θυμηθείτε τη σχέση σας με αυτό το πρόσωπο και αφουγκραστείτε τον εσωτερικό διάλογο που κάνετε μαζί του. Αφού ολοκληρώ­σετε τη συναλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο, δείτε αν μπορείτε να κα­νονίσετε μια πραγματική συνάντηση μαζί του.


Αποσπάσματα από το βιβλίο της MARGOT ANAND
«Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης»