Pulse of love 10/12/2013

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Εμπιστεύσου τη Ζωή και αφέσου στη Ροή της

Η Αντίσταση στη Ροή δεν είναι Δράση αλλά Αντίδραση

Χάνουμε τόση ενέργεια καθημερινά προσκολλημένοι στο "παλιό"… σε αυτό που χάσαμε ή σε αυτό που ήδη έχουμε χάσει αλλά επιμένουμε να το κρατάμε με τη βία, με το έτσι θέλω… 
Δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από τα "σχέδια ζωής" που είχαμε φτιάξει και αρνούμαστε πεισματικά να αποδεχτούμε ότι κάτι απλά τελείωσε. Ότι καινούργιοι δρόμοι ανοίγονται στο διάβα μας που μας καλούν να τους περπατήσουμε…

Ποτέ η ζωή δεν υπογράφει μαζί μας ασφαλιστήρια συμβόλαια ευτυχίας και ποτέ δεν δίνει διαπιστευτήρια μονιμότητας και σταθερότητας…

Όλα ρέουν καθημερινά και αν το αποδεχτούμε αυτό και αρχίσουμε να κυλάμε μαζί με τη ζωή τότε όχι μόνο η χαρά θα έρχεται συχνά να μας συναντήσει αλλά και η εσωτερική μας γαλήνη θα είναι παρούσα σε κάθε στιγμή…



Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε τη ζωή και να αρχίσουμε να κυλάμε μαζί της. Μόνο αν εμπιστευτούμε τη Ζωή μόνο τότε μπορούμε να αφήσουμε τη γνώση και το "εγώ" στην άκρη, μόνο τότε μπορούμε να αφήσουμε το μυαλό μας στην άκρη. Και δεν θα έχουμε καμιά εξάρτηση από τον έλεγχο που μας κυριαρχεί και μας επιβάλλει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς… Και με αυτόν τον τρόπο δεν θα ελευθερωθούν από την μέγγενη του "ελέγχου"  μόνο οι γύρω μας αλλά κι εμείς οι ίδιοι. 

Ας το συνειδητοποιήσουμε πια. Ό,τι και να συμβαίνει, δεν συμβαίνει εξαιτίας μας. 

Πόσο μεγάλοι εγωιστές είμαστε όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη Ζωή. Ότι μπορούμε να επιβληθούμε σε αυτήν διαλέγοντας αυτό ή εκείνο ανάλογα με τους φόβους και τις ανάγκες μας. Αυτός σίγουρα είναι ο πιο έγκυρος τρόπος για να χτίσουμε τις φυλακές της δυστυχίας και να μπούμε μέσα τους νομίζοντας ότι αυτό το ψεύτικο κατασκεύασμα είναι η ζωή μας.
Και όταν αρχίσουν να έρχονται οι ανατροπές, όταν αρχίσουν να έρχονται οι πόνοι στο σώμα, όταν οι ανάσες αρχίσουν να μικραίνουν στο στήθος μας, όταν ο πανικός και το στρες γίνουν τα λυτάρια μας, όταν βλέπουμε μπροστά μας ένα μέλλον σκοτεινό και αδηφάγο τότε ίσως αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι το να ελέγχουμε και να εξουσιάζουμε ανθρώπους και στιγμές δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να ζήσουμε…

Κανείς δεν μπορεί να ορίσει κανέναν και προπάντων τη ΖΩΗ.

Αν εμπιστευτούμε, αν αφεθούμε στη ροή τότε θα συμβεί ένα τεράστιο άνοιγμα και η ζωή μας θα πάψει να είναι μια συνηθισμένη ζωή. Καθημερινά τα βήματά μας δεν θα σέρνονται σε μονότονα μονοπάτια αλλά η εμπειρία, η γνώση και η μάθηση θα μας καλούν καθημερινά σε αχαρτογράφητες περιοχές όπου όλα ρέουν και μείς σαν μια βάρκα που επιπλέει στο νερό και στηρίζεται στο κέντρο βάρους της προσαρμοζόμαστε στα κύματα και στα ρεύματα με εξαιρετική ευκολία.

Το θέμα όμως της ροής δεν συνδέεται πάντα με την υπομονή ή τη μέγιστη επίδοση ή με την ανάγκη για επιβίωση άλλα με την προσαρμογή. Με το να κάνεις τη σωστή κίνηση με το σωστό τρόπο την κατάλληλη στιγμή. Όπως, για παράδειγμα όταν κατά την οδήγηση, κάνεις μια ξαφνική μανούβρα και απο­φεύγεις στο τσακ ένα σοβαρό ατύχημα. 

Η κατάσταση "ροής" συμβαίνει όταν δεν υπάρχει "δράστης", όταν δεν υπάρχει σκέψη και το μόνο που υπάρχει είναι η αίσθηση του σώματος ως ενέργεια σε κίνηση. 
Όταν κινούμαστε  μέσα στη ζωή σαν σκιά μέσα σ’ ένα φως που μεταβάλλεται συνεχώς και αλλάζει συνεχώς. 
Όταν συντονιζόμαστε με αυτό που υπάρχει κάθε φορά σε έναν υπέροχο χορό. 
Όταν βγαίνουμε από τα όρια του νου η αναπνοή, οι μύες, η κίνηση και η συναίσθηση γίνονται ένα.  Όπου η σκέψη καταρρέει στην αίσθηση, η πράξη στην ύπαρξη και ζούμε μέσα στην εγρήγορση, τη ζωντάνια, τη ροή.

Ακολουθούν οδηγίες-κλειδιά παρμένες από το βιβλίο της Margot Anand "Η Τέχνη Της Καθημερινής Έκστασης" για να μπορεί ο καθένας μας να συντονιστεί με τη ροή της ζωής χωρίς να ταυτίζεται με φαντασιώσεις, στόχους και αποτελέσματα.

Οδηγίες-κλειδιά για να βιώνουμε τη Ροή
💦 Κρατήστε ξεκάθαρη την εικόνα του στόχου σας στο μυαλό σας: θα κάνω σκι σ’ αυτή την πλαγιά, θα καθαρίσω σε μία ώρα το σπίτι, θα μιλήσω σε αυτή την ομάδα. Όμως, μην ταυτίζεστε με το αποτέλεσμα. Δεχτείτε το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχετε σχεδιάσει.

💦 Χαλαρώστε συνειδητά, αναπνεύστε και αφήστε να βγουν οι αντιστάσεις και πιθανά παράπονα. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στην αναπνοή παρά στις σκέψεις σας. 

💦Κάθε στιγμή που περνά, επιλέγετε να εστιάζετε την προσο­χή σας μόνο σε αυτό που κάνετε. Ξεχάστε τον εαυτό σας. Μην προσπαθείτε. Παραδώστε το νου και το σώμα σας στην εμπει­ρία.

💦 Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Χαλαρώστε εντελώς.

💦 Μην ανησυχείτε ούτε για την επιτυχία ούτε για την αποτυ­χία.

💦 Παραδοθείτε στην κίνηση του σώματός σας.

💦 Νιώστε στιγμή προς στιγμή τι συμβαίνει.

💦 Μη συγκρίνετε με αυτό που κάνατε την προηγούμενη και μη σχεδιάζετε τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα.

💦 Κάντε το σαν μια άσκηση διαλογισμού. 


Και αυτό που χρειάζεται όλοι να μάθουμε όπως λέει ο Osho είναι να μην ταυτιζόμαστε ούτε με τη χαρά ούτε με τον πόνο. Να είμαστε ίδιοι και με την επιτυχία και με την αποτυχία.

Ας μην ξεχνάμε: Η αντίσταση στη ροή δεν είναι δράση αλλά αντίδραση. 

Ό,τι κι αν συμβαίνει είναι καλό να το δεχτούμε και να επιτρέψουμε να συμβεί παραμένοντας στο κέντρο μας, σε πλήρη επαφή με τον Εαυτό μας γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία, μέσα από το "άφημα" έρχεται η μεταμόρφωση και η ολοκλήρωση


namaste
despoina palamari