Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η Συνειδητότητα του Σώματος

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ —ΕΝΕΡΓΕΙΑ —ΣΩΜΑ
Μέρος πρώτο

Η συνειδητότητα δεν θα είχε καμιά δύναμη αν το σώμα δεν ανταποκρινόταν σε αυτήν. Σκεφτείτε όμως πόσο έντονες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα αυτές οι αντιδράσεις. Αν νιώσετε έναν ύποπτο σβόλο κάτω από το δέρμα σας, μια επί­σκεψη στον γιατρό θα σας πει αν είστε καλά ή κινδυνεύετε. Αν κινδυνεύετε, ο κίνδυνος μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος. Η καθεμία από αυτές τις καταστάσεις είναι μια κατάσταση συνειδητότητας («Είμαι καλά, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τίποτα», «Έχω πρόβλημα», «Δεν είμαι ασφαλής», «Ίσως δεν τη βγάλω») και η καθεμία προκαλεί εντελώς διαφορετική αντί­δραση. 
Ακόμα κι αν λέγαμε πως η αντίδραση είναι ψυχολογι­κή, όπως είναι η κατάθλιψη στο άκουσμα άσχημων νέων, ανα­πόφευκτα υπάρχει και μια σωματική αντίδραση: η αλλαγμένη χημεία του εγκεφάλου συμβαδίζει με όσα συμβαίνουν μέσα στην ψυχή. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας έχει συναί­σθηση των πάντων. Το κάθε κύτταρο γνωρίζει τι σκέφτεται ο εγκέφαλός σας, πώς αλλάζει η διάθεσή σας, ποιες είναι οι βαθύτερες πεποιθήσεις σας. Καθώς αλλάζει η συνειδητότητά σας, αλλάζει η ενέργειά σας και στη συνέχεια αλλάζει το σώμα σας. Η αλυσίδα των γεγονότων κινείται από το αόρατο βασίλειο στο ορατό μέσα από αυτό το μονοπάτι: ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ —ΕΝΕΡΓΕΙΑ —ΣΩΜΑ

Όσο απλό κι αν φαίνεται αυτό το διάγραμμα, καταγράφει μια βαθιά υπέρβαση, επειδή εξηγεί ιατρικές ανακαλύψεις που διαφορετικά θα παρέμεναν ανεξήγητες. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει ένα αποτέλεσμα της Έρευνας του Ελσίνκι, ενός από τα διασημότερα ερευνητικά προ­γράμματα πάνω στην πρόληψη του εμφράγματος. Μεσήλικοι Φιλανδοί με υψηλό κίνδυνο εμφράγματος χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. 
Στην πρώτη ομάδα, τη συμβατική, τα άτομα επισκέ­πτονταν τους γιατρούς τους μερικές φορές τον χρόνο και έπαιρναν γενικές συμβουλές για απώλεια βάρους, άσκηση, βελτίωση της δίαιτάς τους και διακοπή του καπνίσματος (συμ­βουλές που ήταν μάλλον απίθανο να ακολουθήσουν, δεδομέ­νου πως δεν είχαν κάνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν). 
Την άλλη ομάδα την παρακολουθούσαν στενά. Η ομάδα αυτή είχε μπει σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με στόχο τη μείωση συγκε­κριμένων αιτίων εμφράγματος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη πως στην ομάδα την οποία παρακολουθούσαν περιστασιακά όχι μόνο παρουσιάστηκαν λιγότεροι θάνατοι συνολικά, μα και λιγότεροι θάνατοι λόγω εμφράγματος. Πώς ήταν δυνατόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; 

Ένας σχολιαστής της μελέτης παρατήρησε πως το να ανησυχείς διαρκώς για την καρδιά σου και να βλέπεις την ανησυχία διάχυτη να καθρεφτίζεται στο βλέμμα του γιατρού σου όταν τον επισκέπτεσαι τόσο συχνά μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Σε επίπεδο συνειδητότητας, αυτή η ερμηνεία είναι λογική. Ερμηνεύει, επί­σης, τα πολλά και διαφορετικά ευρήματα σχετικά με τέτοιου είδους θέματα.
Είναι γεγονός πως οι άνδρες που αντιμετωπί­ζουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα από τα είκοσι μέχρι τα τριάντα τους καταφέρνουν να αποφύγουν τα πρώιμα εμφράγ­ματα περισσότερο κι από το αν μείωναν τη χοληστερόλη τους. Οι ηλικιωμένοι που είναι συναισθηματικά ανθεκτικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή από εκείνους που είναι λιγότερο δυνατοί συναισθηματικά, αλλά παίρνουν βιταμίνες και κάνουν συχνά εξετάσεις. Τέτοια ευρήματα αποτελούν μυστήριο μόνο αν αγνοήσει κάποιος τη συνειδητότητα και την ενέργεια, τα δύο θεμέλια του σώματος.

Εκατομμύρια άνθρωποι δεν κάνουν αυτή τη συσχέτιση κι έτσι είναι καταδικασμένοι να πολεμούν ενάντια στο ίδιο τους το σώμα. 



Απόσπασμα από το βιβλίο 
του Deepak Chopra
Ανακαλύπτοντας το Σώμα"
"Ανασταίνοντας την Ψυχή