Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Δημιουργώντας έναν ιερό χώρο

Αυξήστε τις απολαύσεις που προσφέρουν τα τέσσερα κέντρα

Ο ιερός χώρος σας είναι ένας χώρος στον οποίο το σώμα, ο νους, η καρδιά και το Πνεύμα πρέπει να νιώθουν άνετα. Κατά τη δημιουργία του λάβετε υπόψη τα παρακάτω στοιχεία:

ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το σώμα εί­ναι η αίσθηση ελευθερίας. Το σώμα νιώθει ελεύθερο και η ενέργειά του ρέει, όταν ο χώρος σας είναι αρμονικός και σας επιτρέπει να κινείστε άνετα. Αν, όμως, ανησυχείτε μη χτυπήσετε κάτι ή μη λερω­θούν τα πράγματα, αυτό θα σας αναστείλει, και το ίδιο θα νιώσουν και οι φιλοξενούμενοι σας. Περπατήστε συνειδητά στο χώρο σας. Δείτε αν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ροή που έχει η ενέργεια μέσα στο δωμάτιο. Θυμηθείτε, το δωμάτιό σας δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο για να είναι ευρύχωρο.

ΦΡΕΣΚΟΣ ΑΕΡΑΣ: Ο φρέσκος αέρας φέρνει φρέσκια ενέργεια. Όποτε μπορείτε, ανοίγετε τα παράθυρα. Αν ζείτε σε μολυσμένη περιοχή και δεν μπορείτε να τα ανοίγετε, χρησιμοποιήστε σύστημα καθαρισμού του αέρα ή ιονιστή. Φροντίστε, όμως, το μηχάνημα που θα πάρετε να μην κάνει θόρυβο!
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Ένα άνετο δωμάτιο δεν είναι πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό ούτε πνιγηρό, αλλά ούτε και με πολλά ρεύματα. Αν μπορείτε, αποφύγετε τα κλιματιστικά συστήματα και κάθε είδος τεχνητής θέρ­μανσης ή ψύξης, ιδιαίτερα δε τους ήχους από μηχανήματα ή κλίβα­νους.


ΧΡΩΜΑΤΑ: Ομορφύνετε το χώρο σας, ώστε να χαίρεστε να τον βλέ­πετε. Διαλέξτε χρώματα που σας εμπνέουν. Εγώ στο υπνοδωμάτιό μου χρησιμοποιώ φωτεινά σεντόνια και υφάσματα από το Μπαλί, βαμμένα με το χέρι. Κάθε πρωί ξυπνάω μέσα σε μια ολοζώντανη ζούγκλα, σε φωτεινά τοπία με πουλιά και ποτάμια. Οι πρώτες μου εντυπώσεις μόλις ξυπνάω είναι από την εξωτική ομορφιά της φύσης. Διαλέξτε εικόνες, σκηνές και χρώματα που σας ταιριάζουν. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας στις διαφορετικές σκιάσεις. Το απαλό λευ­κό και μπεζ είναι διακριτικά χρώματα. Τα απαλά χρώματα βοηθούν στην ανύψωση του Πνεύματος. Τα έντονα χρώματα πρόκαλούν πά­θος και συγκινήσεις: τα κόκκινα έχουν σχέση με τη ζωή και τον έρω­τα, τα πράσινα με την εγκαρδιότητα και την ελπίδα, τα μπλε με τη διευρυμένη συνειδητότητα και την ειρήνη.

ΦΥΤΑ: Τα φρέσκα λουλούδια δίνουν στο χώρο χρώμα, ζωή και χα­ρά. Τα ζωντανά φυτά, πέρα από την ομορφιά τους, εκπέμπουν ζωική ενέργεια, παράγουν το οξυγόνο που αναπνέουμε και μαλακώνουν την ατμόσφαιρα.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Προτιμήστε το απαλό και έμμεσο από το σκληρό και έντονο φως. Δημιουργεί γλυκιά και μυστηριώδη ατμόσφαιρα, ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά. Αν μπορείτε, χρησιμοποιείτε φυσικό φως. Αντί για τα φώτα που κρέμονται από το ταβάνι, χρησιμοποιεί­τε απλίκες ή λάμπες αυξομειούμενης ροής. Τη νύχτα μπορείτε με κε­ριά να δημιουργήσετε μια ιερή ατμόσφαιρα. Αντικαταστήστε τις φθοριούχες λάμπες με λάμπες πυρακτώσεως. (Αν δεν μπορείτε, δοκιμά­στε να φορέσετε γυαλιά με έγχρωμους φακούς).

ΗΧΟΣ: Ο ιερός ήχος δεν είναι θορυβώδης. Οι μηχανικοί θόρυβοι πρέπει να διατηρούνται στο ελάχιστο. Αν εργάζεστε σε γραφείο ή διαμέρισμα με πολλούς θορύβους, μπορείτε να αγοράσετε ένα μηχά­νημα που παράγει λευκό ήχο — φυσικούς ήχους, ήχους από νερό και αέρα, που εξουδετερώνουν τον ενοχλητικό θόρυβο.

ΕΥΩΔΙΑ: Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με την έμπνευση. Γι’ αυτό, χρησιμοποιείτε μυρωδιές και αρώματα που ανυψώνουν το πνεύμα. Το λιβάνι και τα αιθέρια έλαια δημιουργούν ευχάριστη διά­θεση. Υπάρχουν διαφόρων ειδών συσκευές για τον αρωματισμό του χώρου. Αν θέλετε να μείνετε ξύπνιοι και δραστήριοι για μεγάλο χρο­νικό διάστημα, χρησιμοποιήστε μέντα και ευκάλυπτο. Το τριαντάφύλλο και η γαρδένια ανοίγουν την καρδιά. Το σανδαλόξυλο διευρύ­νει το Πνεύμα. Η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και στην επίγνωση. Το ήλεκτρο και το ιλάγκ ιλάγκ δημιουργούν αισθησιακή ατμόσφαι­ρα.

ΙΕΡΑ ΕΝΘΥΜΙΑ: Η ένταξη της ιερής εμπειρίας στη φυσική πραγματικότητα αποτελεί τυπικό χαρακτηριστικό των παραδοσιακών πολιτισμών. Οι Ινδιάνοι Ουιχόλ αποτύπωναν σε ζωγραφιές τα οράματα που είχαν σε ιερές τε­λετές και, στη συνέχεια, τις κρεμούσαν στα σπίτια τους. Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, οι άνθρωποι ύφαιναν χαλιά με περίπλοκα σχέ­δια εξαιρετικής ομορφιάς και πληρότητας. Τα βιτρό των εκκλησιών αποπνέουν μια ουράνια ακτινοβολία. Οι Θιβετιανοί κρεμούν μπροστά από τα σπίτια και τους ναούς τους πολύχρωμες σημαίες προσευχών, πάνω στις οποίες αναγράφονται στίχοι, ιερές μάντρας ή επικλήσεις στις θεότητες.

Ο φίλος μου ο Ράιαν έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο περιβαλλοντικό σχέδιο και ανήκει σε μια από τις κοινότητες των Ουρά­νιων Χορευτών, της οποίας τα μέλη έχουν αφιερωθεί στο να φέρουν την έκσταση στην καθημερινή ζωή. Λέει ο Ράιαν: Ο τρισδιάστατος χώρος μοιάζει πραγματικά να απορροφά τις δονήσεις που παράγουν οι γιορτές και τα τελετουργικά μας — στα σπίτια, στις κουζίνες, στον καθημερινό χώρο του σπιτιού με αποτέλεσμα να ζούμε και να αναπνέουμε αυτές τις κατα­στάσεις έκστασης. 
Παρατήρησα ότι από τότε που αρχίσαμε να κάνουμε μαζί ιερές τελετουργίες, τα σπίτια μας έχουν ομορφύνει. Η δουλειά αυτή μας επιτρέπει να βρούμε μέσα μας το αλη­θινό και αυθεντικό εμείς και να το φέρουμε στο χώρο. Για παράδειγμα, το σπίτι μου στα βουνά είναι γεμάτο με εικόνες ιθα­γενών Αμερικανών — στον τοίχο κρέμεται ένας ιατρικός τρο­χός και στην πόρτα της αποθήκης είναι ζωγραφισμένος ένας αε­τός. Ο ιατρικός τροχός μου θυμίζει το μονοπάτι που περπατώ και τι άνθρωπος γίνομαι και ο αετός μου χαρίζει μια οπτική από ψηλά.
Τα ιερά ενθύμια δεν πρέπει, κατ’ ανάγκη, να είναι αποκρυφιστικά ούτε και υπερβολικά σοβαρά. Μπορούμε να φερόμαστε παιχνιδιάρικα και, ταυτόχρονα, με ιερότητα. Ενθύμια που σας θυμίζουν στιγμές χαράς, ηδονής και αγιότητας μπορούν να αποτελέσουν όποια αντικείμενα φτιάξατε, αγοράσατε ή βρήκατε. Τοποθετήστε τα στο σπίτι σας. Αναγνωρίστε την ιερότητά τους. Κάντε ένα τελετουργικό, λιβανίστε τα, υμνήστε δυνατά την ομορφιά τους, μιλήστε τους σαν να σας καταλάβαιναν. (Μπορεί και να σας καταλαβαίνουν. Ο Ελβετός ψυχολόγος Carl Jung υπήρξε ένας αχόρταγος μάγειρας που μιλούσε στα σκεύη που χρησιμοποιούσε στην κουζίνα του και υποστήριζε ότι τον υπηρετούσαν καλύτερα και διαρκούσαν περισσότερο!) 


Ακολουθούν οι ιδέες κάποιων φίλων για τη δημιουργία ιερού χώρου

  • «Πήρα ένα μπολ και έβαλα μέσα άμμο, φτερά και λίγο νερό. Έβαλα, επίσης, λιβάνι κι ένα μικρό κερί για την ανατολή. Το έχω βάλει στο σαλόνι μου.» 
  • «Έχω βάλει ένα μείγμα από αρώματα στο σταχτοδοχείο του αυτοκινήτου και, όταν οδηγώ, έχω το σταχτοδοχείο ανοι­χτό.» «Βάζω διάφορα φυλακτά στο περιδέραιο που φοράω, για να μου θυμίζουν τα μηνύματα που έλαβα σε σημαντικά όνειρα.»
  • «Από κάθε μέρος που επισκέπτομαι παίρνω τουλάχιστον ένα κοχύλι ή μια πέτρα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μετά τα βάζω σε ράφια και σε καλάθια ή ακόμα και στην αυλή μου, για να μου θυμίζουν τις φάσεις και τα μέρη που μου έφεραν χαρά.»
  • «Γεμίζω την πόρτα του ψυγείου με φωτογραφίες ανθρώπων που αγαπώ και με αγαπούν. Υπάρχουν, επίσης, φωτογραφίες εμπνευσμένων ανθρώπων που δεν τους ξέρω προσωπικά, αλλά θα ήθελα να τους γνωρίσω.»
  • «Την ώρα που πηγαίνω στη δουλειά με το αυτοκίνητο, ακούω και τραγουδώ ιερή μουσική: σημαντικές μάντρας — ιε­ρούς στίχους που επαναλαμβάνονται. Το αυτοκίνητό μου γίνε­ται μια εκκλησία, ο δικός μου χώρος στον οποίο προσεύχομαι και τραγουδώ. Όταν φτάνω στο σπίτι, νιώθω καθαρός, ξεκούραστος και ανεβασμένος.»
  • «Πάνω στον υπολογιστή μου έχω μια φωτογραφία του Δαλάι Λάμα. Κάθε φορά που προσπαθώ να συνδεθώ για να δω τα μηνύματά μου, κοιτάζω τη φωτογραφία του και θυμάμαι πως πέρα από το WWW (World Wide Web) υπάρχει ένα ακόμα πιο μεγάλο δίκτυο.»
  • «Έφτιαξα ένα θόλο και τον ζωγράφισα με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τον κρέμασα πάνω από το κρεβάτι μας για προστασία.»
  • «Κρέμασα ένα πολύχρωμο πανί πάνω από την πόρτα του υπνοδωματίου μας. Μας θυμίζει πως μπαίνουμε σ’ αυτό το χώ­ρο με πρόθεση και σκοπό και πως η ερωτική μας πράξη είναι ιερή.»


ΤΙ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ

Κάθε φορά που δημιουργείτε έναν ιερό χώρο, αφήστε το προσωπικό περιβάλλον σας να εκφράσει την ενέργεια που περικλείουν τα αρχέτυπα, οι θεοί και οι θεές, οι ήρωες, οι άνθρωποι, οι ιδέες και τα σύμ­βολα που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή σας. Πειραματιστείτε ως εξής:
Καταγράψτε τα πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή σας: ομορφιά, αγάπη, υγεία, φύση, οικογένεια, χρήματα, τέχνη, κ.λπ. Εξετάστε προσεχτικά τη ζωή σας και δείτε σε ποιο βαθμό υπάρχουν αυτά στη ζωή σας. Νιώθετε χορτάτοι ή στερημέ­νοι σ’ αυτούς τους τομείς; Πώς θα μπορέσετε να τα εντάξετε περισσότερο στην καθημερινή σας εμπειρία;
Βρείτε εικόνες που, για σας, αποτελούν δυνατά σύμβολα αυτών των πραγμάτων. Για μένα, Το Φιλί του Gustav Klimt εκφράζει αγάπη. Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, που στέκεται ντροπαλή και γυμνή μέσα σε ένα όστρακο, εκφράζει την ομορ­φιά. Η φωτογραφία ενός αθλητή σε κίνηση μπορεί να εκφράζει ζωντάνια και υγεία. Η φωτογραφία ενός καταρράκτη μπορεί να εκφράζει ενέργεια, μια όμορφη ανατολή μπορεί να εκφράζει ελπίδα, ένα δάσος τη φύση κ.λπ.
Μαζέψτε φωτογραφίες ανθρώπων που αγαπάτε και θαυμάζετε, και κρεμάστε τες στον τοίχο. Βρείτε λέξεις, μουσικές και ποιήματα που σας συγκινούν ή σας εμπνέουν. Απαγγείλτε τα, απομνημονεύστε τα ή γράψτε τα σε χαρτί χρησιμοποιώντας τον καλύτερο γραφικό σας χαρακτή­ρα.
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο πίνακα για να φτιάξετε έναν ενεργειακό χάρτη με τα οράματα και τις επιθυμίες σας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα κολάζ. Βρείτε εικόνες που σας εμπνέουν, που συμβολίζουν τα όνειρα και τις ελπίδες σας. Χρησιμοποιή­στε χρώματα, φανείτε δημιουργικοί. Προσθέστε ό,τι θέλετε. Φτιάξτε το με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεται και η ζωή σας: μια συνεχής διαδικασία ή μια σειρά επεισοδίων. Βάλτε το σε ένα σημείο όπου θα μπορείτε να το βλέπετε συνέχεια.


Margot Anand
"Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης"