Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Θα σας δώσω, αυτό που δεν έχει ανατείλει στην καρδιά του ανθρώπου.

Ο Ιησούς λέει: 
Θα σας δώσω αυτό που τα μάτια δεν έχουν δει
και αυτό που τα αυτιά δεν έχουν ακούσει
και αυτό που τα χέρια δεν έχουν αγγίξει
και αυτό που δεν έχει ανατείλει στην καρδιά τού ανθρώπου.
Τα μάτια σου μπορούν να δουν αυτό που βρίσκεται απ’ έξω. Δεν μπορούν να δουν μέσα σου, δεν υπάρχει τρόπος. Τ’ αυτιά σου ακούν αυτό που βρίσκεται έξω. Δεν ακούν μέσα σου, δεν υπάρχει τρόπος. Όλες οι αισθήσεις κινούνται προς τα έξω. Δεν υπάρχει καμιά αίσθηση που να πηγαίνει προς τα μέσα. Όταν, λοιπόν, όλες οι αισθήσεις πάψουν να λειτουργούν, ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σου. Καμιά αίσθηση δεν πηγαίνει προς τα μέ­σα.
Ο Ιησούς λέει: Θα σας δώσω αυτό που τα μάτια δεν έχουν δει. Προηγουμένως, όμως, γίνε μοναχικός. Πρώτα γίνε μοναχικός, πρώτα κατάλαβε ότι είσαι μόνος και απέκτη­σε άνεση μ’ αυτή τη μοναξιά. Μη φοβάσαι. Να το χαρείς! Δες την ομορφιά της, την αγνότητά της, τη σιωπή και την αθωότητά της. Εκεί δεν υπάρχει καμιά βρωμιά, γιατί κανείς ποτέ δεν μπήκε μέσα σ’ αυτό το ναό. Έχει παραμείνει αιώνια αγνός, παρθένος, γιατί κανένας δεν έχει φτάσει εκεί.Η παρθενικότητά σου βρίσκεται κρυμμένη μέσα σου. 

Γίνε μοναχικός. Όταν γίνεσαι μοναχικός, τελείως μοναχικός, για πρώτη φορά αντιλαμβάνεσαι αυτό που τα μάτια δεν έχουν δει, αυτό που τ’ αυτιά δεν έχουν ακούσει κι αυτό που τα χέρια δεν έχουν αγγίξει. Πώς μπορείς ν’ αγγίξεις τον εαυτό σου; Μπορείς ν’ αγγίξεις το σώμα, μα αυτό δεν είναι ο εαυτός. Το χέρι δεν μπορεί να αγγίξει μέσα σου, δεν μπορεί ν’ αγγίξει τη συνειδητότητά σου. Δεν υπάρχει τρόπος! Και η τελευταία φράση τής παραβολής είναι η πιο όμορφη, που έχει ειπωθεί ποτέ πάνω στη γη:
"Και αυτό που δεν έχει ανατείλει στην καρδιά του ανθρώπου."
Γιατί η ψυχή σου υπερβαίνει ακόμα και την καρδιά σου. Η καρδιά βρίσκεται βέβαια πολύ βαθιά μέσα σου, αλλά σε σχέση με την ψυχή σου, βρίσκεται απλώς στην επιφάνεια. Τα μάτια βρίσκονται απ’ έξω, τα χέρια βρίσκονται απ’ έξω, η καρδιά βρίσκεται επίσης απ’ έξω, στην περιφέρεια. Ο εσωτερικός πυρήνας δεν είναι η καρδιά. Στο σώμα σου ανατέλλει η πείνα, στην καρδιά σου ανατέλλει η αγάπη, όχι η προσευχή. Η προσευχή είναι ακόμα πιο βαθιά, βαθύτερη κι από την καρδιά. Η πείνα είναι ανάγ­κη τού σώματος. Η αγάπη είναι ανάγκη της καρδιάς. Ο Θεός είναι ανά­γκη που έρχεται από το υπερβατικό, δεν έρχεται από την καρδιά. Πρέπει να υπερβείς το νου και να υπερβείς την καρδιά. Να υπερβείς όλες τις περιφέρειες, ώστε να μείνει μόνο το κέντρο.

Τι είναι αυτό, που δεν έχει ακόμα ανατείλει στην καρδιά του ανθρώπου; Ο Θεός δεν έχει ανατείλει στην καρδιά του ανθρώπου. Στο νου γεννιέ­ται η επιστήμη, η φιλοσοφία. Στην καρδιά γεννιέται η ποίηση, η τέχνη. Όχι, όμως, η θρησκεία. Η θρησκεία γεννιέται στη βαθύτερη υπέρβαση, βαθύτερη δεν υπάρχει. Γεννιέται στο ίδιο σου το κέντρο, που δεν είναι ούτε η καρδιά.

Θα σας δώσω, αυτό που δεν έχει ανατείλει στην καρδιά του ανθρώπου. Αυτό που υπερβαίνει και υπερβαίνει και υπερβαίνει... Δεν μπορείς ούτε να το δεις ούτε να το πιάσεις, δεν μπορείς να το ακούσεις ούτε και να το αισθανθείς. 
Εδώ, ο Ιησούς υπερβαίνει κι εκείνους τους μύστες, που ακολουθούν το μονοπάτι τής καρδιάς.

Υπάρχουν τριών ειδών μύστες: Οι μύστες τού κεφαλιού, που μιλούν για θεολογία, φιλοσοφία, που έχουν αποδείξεις για το Θεό. Δεν υπάρ­χει, όμως, ανάγκη για αποδείξεις, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορείς να αποδείξεις την ύπαρξη τού Θεού, διότι όλες οι αποδείξεις μπορούν να αμφισβητηθούν και όλες οι αποδείξεις μπορούν να αποδειχθούν λάθος. Ύστερα, είναι οι μύστες της καρδιάς, που μιλούν για αγάπη, για το θεϊ­κό, για τον Κρίσνα. Μιλούν με τραγούδια και ποίηση. Είναι ρομαντικοί. Η αναζήτησή τους είναι πιο βαθιά από εκείνη του νου, μα όχι τόσο βαθιά ακόμα.
Ο Ιησούς λέει: Θα σας δώσω κάτι, που δεν έχει ανατείλει ακόμα στην καρδιά τού ανθρώπου, κάτι που ούτε η θεολογία δεν φτάνει ούτε η ποίηση έχει δει -ούτε η λογική ούτε η αγάπη. Είναι πέρα κι από τα δύο. Θα σας δώσω αυτό που δεν έχει ανατείλει στην καρδιά τού ανθρώπου.
Αυτή είναι η πιο βαθιά, η πιο εμβριθής προοπτική. Και ο Ιησούς μιλά γι’ αυτήν. Έχει χαθεί, όμως, μέσα στο χριστιανισμό. Ο χριστιανισμός άρχισε να πλέκει θεωρίες γύρω της, την έκανε εγκεφαλική υπόθεση -ούτε καν τής καρδιάς- έγινε υπόθεση τού νου. 
Οι χριστιανοί έβγαλαν πολλούς θεολόγους, εκατοντάδες τόμοι θεολογίας. Έχασαν όμως το νόημα, επει­δή ο Ιησούς δεν είναι εγκεφαλικός. Και, εξαιτίας αυτών των εγκεφαλικών θεολόγων, οι μύστες που ακολουθούσαν το μονοπάτι τής καρδιάς, που βρι­σκόταν λίγο πιο βαθιά, διώχτηκαν από την εκκλησία. Ο Έκαρτ και ο Φράνσις καταδιώχτηκαν. Τους πέρασαν για τρελούς ή για αιρετικούς, επειδή μιλούσαν με την καρδιά τους, μιλούσαν για αγάπη.

Το νόημα του Ιησού ξέφυγε και από τους θεολόγους και από τους μύστες τής αγάπης. Ο Ιησούς δεν προσανατολίζεται ούτε προς το νου ούτε προς την καρδιά. Δεν προσανατολίζεται πουθενά. Λέει: Πέταξε μακριά όλους τους προσανατολισμούς, πέταξε οτιδήποτε είναι εξωτερικό και βρες τον πιο εσωτερικό σου πυρήνα, εκεί που υπάρχεις μόνο εσύ, εκεί που πάλλεται το είναι σου, εκεί που υπάρχει μόνο η ύπαρξη.
Μπορείς να φτάσεις εκεί. Και, αν φτάσεις εκεί, τότε όλα τα μυστήρια έχουν λυθεί και όλες οι πόρτες σου έχουν ανοιχτεί. Μπορεί, όμως, να έχεις φτάσει στην πόρτα και, αν είσαι εγκεφαλικά προσανατολισμένος, να επι­μένεις να στέκεσαι εκεί και να λες θεωρίες ή μπορεί, αν είσαι προσανατολισμένος στην καρδιά, να κάνεις ποίηση, να λες ποιήματα και τραγού­δια.

Άκουσα...
Κάποτε ο Νασραντίν πήγε στον ψυχίατρο και είπε: “Είμαι πολύ μπερ­δεμένος, βοήθησέ με, σε παρακαλώ! Κάθε βράδυ, βλέπω το ίδιο όνειρο. Βρίσκομαι μπροστά σε μια πόρτα και την σπρώχνω και την σπρώχνω συ­νέχεια. Υπάρχει μια ταμπέλα στην πόρτα κι εγώ εξακολουθώ να σπρώχνω χωρίς τέλος. Κάθε βράδυ ξυπνάω καταϊδρωμένος, αλλά η πόρτα δεν ανοί­γει ποτέ!”. 
Ο ψυχίατρος κρατούσε σημειώσεις και, μετά από μισής ώρας κουβέ­ντα, τον ρώτησε: “Τι έγραφε η ταμπέλα πάνω στην πόρτα;
Και ο Νασραντίν είπε: “Έγραφε, τραβήξτε. ”

Όταν γράφει στην πόρτα "τράβηξε", μην εξακολουθείς να σπρώχνεις. Αλλιώς, θα επαναλαμβάνεται συνεχώς το όνειρο. Θα σπρώχνεις μια αιωνιότητα! Απλώς κοίτα τι γράφει στην πόρτα. Ο Ιησούς λέει ότι στην πόρτα δεν γράφει ούτε νους ούτε καρδιά. Είναι πέρα και από τα δύο.
Κάνε, λοιπόν, ένα πράγμα: Πήγαινε πέρα απ’ όλα. Να μη γίνεις ούτε θύμα τής λογικής, τού νου, ούτε θύμα των αισθήσεων και τού συναισθη­ματισμού. Το κεφάλι είναι στο σώμα και η καρδιά είναι επίσης στο σώμα. Πήγαινε πέρα και από τα δύο. Τι είναι πέρα και από τα δύο; Είναι η ύπαρξη, είσαι εσύ.
Η ύπαρξη δεν έχει ιδιότητες. Η ύπαρξη είναι διαλογισμός. Αυτό γράφει στην πόρτα. Όταν απλώς υπάρχεις, ξαφνικά σου ανοίγονται όλες οι πόρτες. Ούτε σκέψεις ούτε συναισθήματα. Δεν υπάρχουν σύννεφα γύρω σου. Είσαι ξάστερος. Δεν υπάρχει καπνός γύρω από τη φλόγα. Μόνο η φλόγα. Έχεις φτάσει.
Αρκετά για σήμερα.


Osho
Ο Σπόρος του Σιναπιού