Pulse of love 10/12/2013

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Το σπίτι μας είναι ιερός χώρος

Η έννοια του ιερού χώρου είναι πανάρχαια. Στην Κίνα, οι άνθρωποι επί χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν το Φενγκ Σούι για να ευθυγραμ­μίσουν τις ενέργειες του περιβάλλοντος, του εαυτού και του σύμπαντος. Το Φενγκ Σούι κατανοεί πως το περιβάλλον μας ασκεί ενεργεια­κή επίδραση πάνω μας. Πιθανή δυσαρμονική επίδραση μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα και να βρεθούμε εκτός ισορροπίας. Κάθε αρμονική επίδραση, όμως, κυριολεκτικά συντονίζει την ενέργεια γύρω μας, και μας ευθυγραμμίζει με τη ροή της. Σε όλους μας έχει συμβεί να καθαρίζουμε το σπίτι και να νιώσουμε οι ίδιοι καθαροί και αναζωογονημένοι. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δράσης του Φενγκ Σούι. Οργανώνοντας ή καθαρίζοντας το εξωτερικό περιβάλλον, εξαγνίζουμε και εναρμονίζουμε την ίδια μας την ψυχή.
Για να δημιουργήσετε ιερό χώρο στο σπίτι σας, αυτό που χρειάζε­ται να κάνετε είναι να μειώσετε την ακαταστασία και το χάος, να τακτοποιήσετε τα πράγματα με αρμονικό τρόπο και να περιβάλλετε τον εαυτό σας με αντικείμενα δύναμης και ομορφιάς.


Πρόσφατα, ένας φίλος μουσικός από το Μανχάταν μου παραπονέθηκε πως ένιωθε εγκλωβισμένη τη δημιουργικότητά του. «Δεν εκπλήσσομαι», του είπα, ρίχνοντας μια ματιά στο χώρο του. «Ζεις μέσα στην ακαταστασία.» Γύρω μου στοιβάζονταν ανάκατα μουσικά περιοδικά, αρχεία, ρούχα, γράμματα και κασέτες. Τα παράθυρα ήταν στο ύψος του δρόμου. Από πουθενά δεν μπορούσε να δει ουρα­νό. Το Πνεύμα του δεν είχε χώρο να πετάξει. 
Κάλεσε κάποιον ειδικό στο Φενγκ Σούι, που τον βοήθησε να απε­λευθερώσει τη ροή της ενέργειας. Βρήκε τρόπους να ενισχύσει το Τσι και την κυκλοφορία του και να αντιμετωπίσει το σκοτάδι του χώρου (τοποθέτησε καθρέφτες, κρέμασε κρυστάλλους και άλλαξε τα χρώμα­τα στους τοίχους). Οι αλλαγές έφεραν έμπνευση στο φίλο μου, που άρχισε ξανά να συνθέτει. Μάλιστα, έφτιαξε ένα συγκρότημα και έγραψαν ένα δίσκο με τα τραγούδια του.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ
Γελάω κάθε φορά που ακούω ότι το ψάρι διψάει μέσα στο νερό. Δεν αντιλαμβάνεσαι το γεγονός ότι αυτό που είναι το πιο ζωντανό απ’ όλα είναι αυτό που ζει μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.
Robert Bly

Για να δημιουργήσετε ιερό χώρο διαμορφώστε το χώρο σας έτσι ώστε το Πνεύμα σας να νιώθει ευπρόσδεκτο. Καθαρίστε τον. Τακτο­ποιήστε τα πράγματα. Χρησιμοποιήστε τη διαίσθησή σας. Τοποθετή­στε τα, παλιά και νέα, με τρόπο που σας ευχαριστεί και σας εμπνέει. 

Οι φίλες μου, η Ραμάνα Ντας και Μαριλένα, λένε: Το σπίτι μας είναι ο ναός μας. Η έκφραση «καθαρίζω το σπί­τι» μπορεί να ακούγεται βαρετή. Είναι, όμως, χαρά να «προετοιμάζεις το ναό». Το σπίτι μας είναι ο ναός μας, γιατί μέσα στη σάρκα μας είμαστε θεοί και θεές και η καθημερινή ζωή μας είναι ιερή. Σε κάθε δωμάτιο φτιάχνουμε βωμούς ή σημεία δύ­ναμης. Τακτοποιούμε καθετί με προσοχή — τα λουλούδια, τους κρυστάλλους, τα καντήλια. Προτού κάνουμε έρωτα ανά­βουμε κεριά και παίζουμε μουσική. Όλα είναι πάντα τακτοποιημένα και έτοιμα προς χρήση. Οι τελετουργίες ενισχύουν το χώρο μας και βαθαίνουν τη σχέση μας με την καθημερινή ζωή. 
Η φίλη μου Κέιτ χρησιμοποίησε τη μέθοδο της Εσωτερικής Γνώσης για να δημιουργήσει φιλική σχέση με το σπίτι της: Εργάζομαι με τις τέσσερις διευθύνσεις. Στέκομαι όρθια, κοιτάζω κάθε χώρο του σπιτιού μου και ρωτάω, σιωπηλά: «Τι θέλεις από μένα;» Με προσοχή και δεκτικότητα ακούω αυτό που φτάνει — ιδέες, συναισθήματα, εικόνες. Μερικές φορές ακούω: «Χρειάζομαι μια κουρτίνα που θα καλύπτει το μισό από αυτό το παράθυρο». Ή θα δω μια εικόνα — ότι μετακινώ κάτι, ένα φυτό, μια λά­μπα, μια καρέκλα, και το τοποθετώ σε διαφορετικό σημείο. Ένας χώρος μπορεί, πραγματικά, να σας πει τι χρειάζεται.


Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΑΣ
.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο καθαρισμός αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη δημιουργία ιερού χώρου. Κάντε το σαν μια συνειδητή τελετή — δεν καθαρίζετε απλά ένα δωμάτιο, ένα σπίτι ή ένα γραφείο. Είστε σε συμμετοχική σχέση με το περιβάλλον σας αυξάνοντας, ταυτόχρονα, το ενεργειακό επίπε­δο και τη δόνηση τόσο του περιβάλλοντος όσο του σώματος και του νου σας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Προτού ξεκινήσετε, σταθείτε μια στιγμή και πάρτε μια βαθιά ανάσα για να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Ξεκινήστε με τον καθαρισμό του φυσικού χώρου. Απομακρύνετε καθετί περιττό. Δώστε ή πετάξτε οτιδήποτε στερεί από το χώρο σας το φως και την ενέργεια. Αν δεν αντέχετε να το αποχωριστείτε, φυλάξτε το προσεκτικά σε ένα συρτάρι ή σε κάποιο ντουλάπι.
Ξεσκονίστε, βάλτε ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε, σφουγγαρίστε, κάντε ό,τι χρειάζεται για να καθαρίσετε το δωμάτιο. Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα. Αφήστε να μπει φρέσκος, καθαρός αέρας. Όταν τελειώσετε το καθάρισμα, καθαριστείτε οι ίδιοι. Πλύντε το πρόσωπο και τα χέρια ή κάντε ένα ντους ή ένα μπάνιο. Τώρα εί­στε έτοιμοι να καθαρίσετε την ενέργεια του χώρου.

v Σταθείτε με κλειστά τα μάτια στο κέντρο του δωματίου. Αναπνέοντας βαθιά και σταθερά, μπείτε στον εαυτό σας. Πείτε δυνατά: «Εξαγνίζω αυτό το χώρο, το σπίτι μου (ή το γραφείο, ή...), το ναό μου και καλώ το Πνεύμα μου να κατοικήσει εδώ».
v Οραματιστείτε το δωμάτιο να γεμίζει με ένα προστατευτικό λευ­κό φως. Δείτε αυτό το φως να γεμίζει κάθε αμυχή και γωνία και να διαπερνά τους τοίχους. Δείτε το ίδιο φως να περιβάλλει το σπίτι, δη­μιουργώντας εξωτερική προστασία.
v Χρησιμοποιήστε ήχο για να καθαρίσετε το χώρο από την παλιά, στατική ενέργεια (μη χρησιμοποιείτε στερεοφωνικό, αλλά πραγματι­κά μουσικά όργανα). Χτυπήστε κουδούνια, παλαμάκια, τραγουδή­στε, ψάλτε ύμνους, φωνάξτε χαρούμενα σε όλο το δωμάτιο.
v Για να εξαγνίσετε και να ουδετεροποιήσετε το χώρο, κάψτε λιβά­νι, ανάψτε κεριά και ραντίστε με λεπτό άρωμα. Κάντε μια προσφορά στο χώρο: βάλτε φρέσκα λουλούδια.
v Τώρα, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε χωρίς κα­μία, απολύτως, αναστολή — αφεθείτε εντελώς. 

Γεμίστε το δωμάτιο με τη ζωή σας, 
τη φωνή σας, 
την ανάσα σας 
και κυκλικές κινήσεις 
που γεμίζουν το χώρο, 

σαν να είσαστε ο άνεμος 
που φυσάει 
και πα­ρασέρνει 
κάθε είδους ενέργεια.



Margot Anand
"Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης"