Pulse of love 10/12/2013

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Still point και Αυτοθεραπεία

ΤΟ ΚΡΑΝΙΟΪΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Είναι ένα μη ερμητικό κλειστό σύστημα που αποτελείται από τις τρεις μήνιγγες (σκληρή, αραχνοειδής και χοριοειδής) και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτό το σύστημα περιβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Ο κρανιοϊερός ρυθμός είναι το ¨κύμα¨ που γεννιέται από την παραγωγή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και την αποχέτευση του στο φλεβικό και το λεμφικό σύστημα του οργανισμού.
Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (liquor) παράγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις τέσσερεις κοιλίες του εγκεφάλου με τον εξής τροπο. Το αίμα εισέρχεται μέσα στο σύστημα των φίλτρων των κοιλιών (χοριοειδές πλέγμα). Εκεί φιλτράρονται τα ερυθρά κύτταρα και στο τέλος της διαδικασίας μένει ένα καθαρό, άχρωμο και διαυγές υγρό το liquor στην τέταρτη κοιλία Από εκεί, μέσα από της βαλβίδες παροχής ρέει στο σύστημα των μηνίγγων.
Το liquor προστατεύει τις μήνιγγες, τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (κεντρικό νευρικό σύστημα) απορροφώντας τους κραδασμούς από χτυπήματα. Επίσης λιπαίνει τις μήνιγγες και τροφοδοτεί το κεντρικό νευρικό σύστημα με θρεπτικές ουσίες. Μια άλλη εξίσου σημαντική εργασία που κάνει είναι να ααπομακρύνειτα προϊόντα μεταβολισμού από το σύστημα για να μην δημιουργούνται λοιμώξεις.
Σε κανονικές συνθήκες η ανανέωση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού γίνεται δυο με τρεις φορές την ημέρα. Για κάποιον όμως που δέχεται κρανιοϊερή θεραπεία η παραγωγή αυξάνεται σε έξι με οκτώ φορές την ημέρα.



Still point και Αυτοθεραπεία
Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν τρεις ρυθμοί. Ο αναπνευστικός, ο καρδιακός και ο κρανιοϊερός ρυθμός ο οποίος όπως αναφέρθηκε προηγουμένως είναι το ¨κύμα¨ που γεννιέται από την παραγωγή και την αποχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Όταν ο αναπνευστικός και ο καρδιακός ρυθμός σταματάνε έρχεται ο θάνατος. Αντίθετα όταν σταματά ο κρανιοϊερός ρυθμός (still point) γεννιέται κατά κάποιο τρόπο ζωή. Ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικοί μηχανισμοί του σώματος, το κρανιοϊερό σύστημα αναπαύεται, δυναμώνει και ταυτόχρονα το σώμα μπαίνει σε μια κατασταση βαθιάς χαλάρωσης και ευεξίας.
Όταν τελειώσει η κατάσταση still point (παύση) στο σώμα τότε αυτό έχει την ευκαιρία να διώξει μια μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιημένου εγκεφαλονωτιαίου υγρού και να διεγείρει την παραγωγή καινούριου που εισέρχεται μέσα στο σύστημα με μεγαλύτερη πίεση ¨φρεσκάροντας¨ τα πάντα.

Τα αποτελέσματα που έχουν τα still point στο σώμα είναι:

  • Μειώνουν το άγχος, το στρες και τις φοβίες
  • Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βελτιώνουν την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς και τα πρηξίματα των ακρών
  • Διευκολύνουν την κινητικότητα των ιστών του σώματος και χαλαρώνουν τον συνδετικό ιστό
  • Βοηθούν στο ξεπέρασμα τραυματικών καταστάσεων μετά από εγχειρήσεις, ατυχήματα και σοκ
  • Συντελούν στην διευκόλυνση της γεννάς και στην σχετικά ανώδυνη εγκυμοσύνη.
  • Καθησυχάζουν τα υπερκινητικά παιδιά
Τα still point μπορούν να γίνουν στο σώμα αυτόματα ή με συγκεκριμένες τεχνικές που εφαρμόζονται από ειδικευμένο θεραπευτή στην νεο-κρανιοϊερή θεραπεία.  
Ο θεραπευτής της Νεο-Κρανιοϊερής θεραπείας μέσω των χεριών του είναι σε θέση να εντοπίσει πότε συμβαίνει παύση του ρυθμού και πότε συμβαίνει η εσωτερική κίνηση (κύμα) στο σώμα. Μπορεί ακόμα να εντοπίσει ποια σημεία ή περιοχές του σώματος δεν κινούνται ρυθμικά ανταποκρινόμενα στην απαλή ώθηση του κρανιοϊερού συστήματος. Εντοπίζει δηλαδή στο σώμα τις περιοχές ΄΄ενόχλησης΄΄ και με το απαλό και μη παρεμβατικό άγγιγμα των 5 γραμμαρίων, που χρησιμοποιείται στις τεχνικές της Νέο-Κρανιοϊερής θεραπείας, αποκαταστά την κανονική κίνηση αυτών των περιοχών και απομακρύνει τη δυσλειτουργία.

Διαλογιστική Άσκηση Αυτοθεραπείας
 Μια τεχνική που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του για να μπει το σώμα του σε κατάσταση still point είναι η θεραπευτική άσκηση με τα μπαλάκια. Είναι μια άσκηση ευεξίας, χαλάρωσης, συγκέντρωσης που μας βοηθά να είμαστε με απόλυτη συνείδηση στο εδώ και στο τώρα.

Παίρνετε δυο μπαλάκια του τένις, χρησιμοποιημένα για να είναι μαλακά και τα βάζετε μέσα σε μια κάλτσα. Κλείνετε την κάλτσα δένοντας ένα κόμπο πολύ κοντά στα μπαλάκια, φροντίζοντας αυτά να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους.
Ξαπλώνετε, κατά προτίμηση στο πάτωμα ή σε στρώμα αρκετά σκληρό και ψάχνετε να βρείτε το σωστό μέρος, πίσω στο κεφάλι, που θα τοποθετήσετε την κάλτσα με τα μπαλάκια. Βάζετε το χέρι πίσω στον αυχένα και σέρνοντας το προς την κορυφή του κεφαλιού βρίσκετε εκείνο το σημείο που προεξέχει περισσότερο πάνω από τον αυχένα. Ένα με δυο πόντους, πάνω από αυτό το σημείο, τοποθετείτε τα μπαλάκια κατά μήκος του κεφαλιού (οριζόντια). Αν τα βάλετε σωστά δεν γλιστράνε και παραμένουν σταθερά και ακίνητα. Τα μπαλάκια αντικαθιστούν μια τεχνική της κρανιοιερής θεραπείας που λέγεται CV4. Αφορά το ινιακό οστό και οδηγεί το σώμα σε κατάσταση αυτοθεραπείας. 

Βάζετε μια μουσική απαλή που σας αρέσει και σας χαλαρώνει ξαπλώνετε, όπως είπαμε, πάνω στα μπαλάκια και κλείνετε τα μάτια.

Πρώτος τρόπος
Συγκεντρώνεστε στην αναπνοή και οραματίζεστε ότι την στέλνετε πρώτα στην καρδιά, μετά στην κοιλιά και μετά σε όλο το σώμα. Χαλαρώνετε και ηρεμείτε για 10 περίπου λεπτά. Μετά βγάζετε τα μπαλάκια και μένετε στη σιωπή για 5 λεπτά περίπου παρατηρώντας το σώμα.
Με αυτή την άσκηση, που μπορούμε να την κάνουμε καθημερινά, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό και βελτιώνουμε την υγεία μας, χαρίζοντας ο καθένας στον εαυτό του λίγα λεπτά ηρεμίας και βαθιάς χαλάρωσης.

Δεύτερος τρόπος
 Ξαπλώνετε πάνω στα μπαλάκια και συγκεντρώνεστε στην αναπνοή σας. Οραματίζεστε ότι την στέλνετε πρώτα στην καρδιά, μετά στην κοιλιά και μετά σε όλο το σώμα. Όταν η αναπνοή φτάσει στα πόδια σας αρχίζετε ένα ταξίδι στο σώμα σας με ανοδική πορεία. Πρώτα αισθάνεστε τα πέλματα σας. Παρατηρείτε πως τα νιώθετε. Αν είναι χαλαρά αν έχουν ένταση, αν το ένα είναι μεγαλύτερο από το άλλο, ποιες είναι οι διαφορές τους και αν έχουν κάτι να σας πουν. Τα αφουγκράζεστε...
Με τον ίδιο τρόπο περνάτε στις γάμπες, στους, μηρούς, στη λεκάνη, σε όλα τα εσωτερικά όργανα, στην πλάτη, στο θώρακα, στα χέρια, στο λαιμό, στον αυχένα για να καταλήξετε στο πρόσωπο. Παρατηρείτε στη συνέχεια και αφουγκράζεστε τα μάτια, τη μύτη, τ’ αυτιά, το σαγόνι και όλο το κεφάλι συνολικά.
Αν υπάρχει κάποιο μέρος του σώματος που νιώθετε ότι τραβά την προσοχή σας του προσφέρετε το χρόνο σας μαζί με αγάπη και αποδοχή. Τις πρώτες φορές που θα κάνετε αυτή την διαλογιστική άσκηση ίσως δυσκολευτείτε να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι το σώμα είναι δυο χέρια ή δυο πόδια που κινούνται και ένα κεφάλι που σκέφτεται. Δεν τους περνά από το μυαλό ότι το σώμα έχει την δική του νοημοσύνη και αισθαντικότητα. Όταν αποκτήσετε οικειότητα με το σώμα σας μπορείτε να το ρωτήσετε σχετικά με τους πόνους σας. Ρωτήστε το ποια ιστορία κρύβει η περιοχή που πονά και με ποιο τρόπο μπορείτε εσείς να βοηθήσετε.
Η ανταπόδοση που θα έχετε από το σώμα σας θα είναι εκπληκτική και θα νιώθετε όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική ευεξία.



namaste
despoina palamari