Pulse of love 10/12/2013

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ο διαλογισμός είναι σαν φάρμακο

Osho: Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος, πιο ευτυχισμένος από τα πουλιά, πιο ευτυχισμένος από τα δέντρα, πιο ευτυχισμένος από τα αστέρια - διότι ο άνθρωπος έχει κάτι που δεν το έχει κανένα δέντρο, κανένα πουλί, κανένα αστέρι. Ο άνθρωπος έχει συνειδητότητα. Αλλά όταν έχεις συνειδητότητα, τότε μπορούν να υπάρχουν δυο εναλλακτικές εκδοχές: είτε μπορείς να γίνεις δυστυχισμένος είτε μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος. Τότε η επιλογή είναι δική σου!

Τα δέντρα είναι ευτυχισμένα επειδή δεν μπορούν να είναι δυστυχισμένα. Η ευτυχία τους δεν είναι από την ελευθερία τους -αναγκαστικά είναι ευτυχισμένα. Δεν ξέρουν πώς να είναι δυστυχισμένα, δεν υπάρχει κάτι το εναλλακτικό. Αυτά τα πουλιά που τιτιβίζουν πάνω στα δέντρα είναι ευτυχισμένα! Όχι επειδή επέλεξαν να είναι ευτυχισμένα -είναι απλώς ευτυχισμένα επειδή δεν ξέρουν άλλο τρόπο ύπαρξης. Η ευτυχία τους είναι δίχως επίγνωση. Είναι απλώς φυσική. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι εξαιρετικά ευτυχισμένος και εξαιρετικά δυστυχισμένος -και είναι ελεύθερος να διαλέξει. Η ελευθερία αυτή είναι ριψοκίνδυνη. Η ελευθερία αυτή είναι πολύ επικίνδυνη -διότι γίνεσαι υπεύθυνος εσύ. Και κάτι έχει συμβεί με αυτή την ελευθερία, κάτι έχει πάει λάθος. Ο άνθρωπος κάπως στέκεται αναποδογυρισμένος.

Ήρθες σε μένα αναζητώντας το διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι αναγκαίος μόνον επειδή δεν έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένος. Αν έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένος, δεν υπάρχει ανάγκη κανενός διαλογισμού. Ο διαλογισμός είναι σαν φάρμακο. Αν είσαι άρρωστος, τότε είναι αναγκαίο ένα φάρμακο. Οι βούδες δεν χρειάζονται το διαλογισμό. Μόλις αρχίσεις να επιλέγεις την ευτυχία, μόλις έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να είσαι ευτυχισμένος, τότε δεν θα χρειάζεται κανείς διαλογισμός. Τότε ο διαλογισμός θα συμβαίνει από μόνος του.

Ο διαλογισμός είναι μια λειτουργία ευτυχίας. Ο διαλογισμός ακολουθεί τον ευτυχισμένο άνθρωπο σαν ίσκιος: όπου πάει εκείνος, ό,τι κι αν κάνει, είναι διαλογιστικός. Είναι εντατικά συγκεντρωμένος.

Η λέξη meditation (διαλογισμός) και η λέξη medicine (φάρμακο) προέρχονται από την ίδια ρίζα – έχει μεγάλη σημασία αυτό. Ο διαλογισμός είναι και φάρμακο. Δεν κρατάς μαζί σου φιαλίδια με φάρμακα και συνταγές αν είσαι υγιής. Φυσικά, όταν δεν είσαι υγιής, πρέπει να πας στο γιατρό. Το ότι πας στο γιατρό δεν είναι κάτι το σπουδαίο για το οποίο να καυχιέσαι. Πρέπει να είναι κανείς ευτυχισμένος, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο γιατρός.

Υπάρχουν τόσο πολλές θρησκείες επειδή τόσο πολλοί άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν χρειάζεται καμιά θρησκεία. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν χρειάζεται κανένα ναό, καμιά εκκλησία, επειδή για τον ευτυχισμένο άνθρωπο ολόκληρο το σύμπαν είναι ένας ναός, ολόκληρη η ύπαρξη είναι μια εκκλησία. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν έχει κάποιες θρησκευτικές δραστηριότητες, διότι όλη του η ζωή είναι θρησκευτική.

Οτιδήποτε κάνεις με ευτυχία αποτελεί προσευχή: η δουλειά σου γίνεται θρησκευτική λατρεία, η ίδια σου η αναπνοή έχει μέσα της μια έντονη αίγλη, μια χάρη. 
Όχι πως επαναλαμβάνεις συνεχώς το όνομα του ¨Θεού¨ -μόνο οι κουτοί άνθρωποι το κάνουν αυτό- επειδή το θεϊκό στοιχείο δεν έχει κανένα όνομα κι όταν επαναλαμβάνεις κάποιο υποτιθέμενο όνομα, απλώς κάνεις το νου σου νωθρό. Επαναλαμβάνοντας το όνομά του, δεν πρόκειται να φτάσεις πουθενά. 
Ο ευτυχισμένος άνθρωπος καταλήγει να δει ότι το θεϊκό στοιχείο βρίσκεται παντού. Για να το δεις χρειάζεσαι ευτυχισμένα μάτια.


Osho 
A Sudden Clash of Thunder
Ομιλία 7