Pulse of love 10/12/2013

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Μετασχηματίζοντας τις ενέργειες

Ο ελεύθερος άνθρωπος, ο πνευματικά και συναισθηματικά ώριμος ζει χωρίς προσκόλληση χωρίς λίμνασμα στις εμπειρίες του.  Δεν αρνείται τίποτα και δεν φοβάται τίποτα γιατί γνωρίζει πώς μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια και πώς να την μετασχηματίζει. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ξέρει πως όταν μετασχηματίσει τα πάθη μέσα του τότε  θα έχει την ενέργεια για να εκτοξευτεί στα ύψη της Συνείδησης.

Ο Osho λέει: ¨Τίποτα δεν μπορεί να καταστραφεί από την ύπαρξη και τίποτα δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Μόνο η μεταμόρφωση είναι δυνατή, όχι η καταστροφή. Και η μεταμόρφωση έρχεται όταν αποδέχεσαι την ολότητα του είναι σου. Τότε όλα μπαίνουν ξαφνικά σε τάξη, παίρνοντας έτσι τη θέση τους. Τότε ο θυμός απορροφιέται, το ίδιο και η πλεονεξία. Τότε χωρίς να προσπαθήσεις να αποκλείσεις τίποτα από το είναι σου, αυτό από μόνο του αναδιατάσσεται. Όταν δέχεσαι, απλά δέχεσαι, τότε συμβαίνει μια αναδιάταξη μέσα σου κι ενώ υπήρχε πριν ένας θόρυβος και μια αναταραχή, γεννιέται τώρα μια μελωδία, μια μουσική, μια αρμονία. 


Να θυμάστε ότι η Τάντρα σας αποδέχεται στην ολότητά σας. Και σας λέω ότι θα είστε πλουσιότεροι όταν έχετε μετασχηματισμένο θυμό, θα είστε πλουσιότεροι όταν έχετε μετασχηματισμένο σεξ, μετασχηματισμένο μίσος. Όλα αυτά είναι καρυκεύματα της ζωής και θα έχετε έτσι μια γεύση. Δεν θα είσαστε άγευστοι, θα εμπλουτίσετε τη γεύση σας. Χρειάζεστε λίγο αλάτι. Και ο θυμός έρχεται στην ποσότητα ακριβώς που χρειάζεται. Αν τρως μόνο αλάτι, θα πεθάνεις. Το αλάτι έρχεται σε μια ορισμένη αναλογία και σε αυτή την αναλογία χρειάζεται, απολύτως χρειάζεται. Να το θυμάστε αυτό. 
Όταν ο αμαρτωλός γίνεται σοφός, τότε ο σοφός έχει μια ομορφιά. Όταν ο σοφός είναι απλά σοφός, χωρίς να έχει γίνει ποτέ αμαρτωλός, τότε είναι ανόητος, έχει χάσει τη ζωή. Καμιά αρετή δεν μπορεί να εμφανιστεί εάν δεν έχει υπάρξει προηγουμένως μια περιπλάνηση, μια παραπλάνηση...¨ 


Μετασχηματίζοντας  τις ενέργειες
Η Τάντρα λέει ότι το κάθε τι είναι όμορφο. Ακόμα και η αμαρτία είναι όμορφη, γιατί δίνει βάθος στην αγιοσύνη σου. Ακόμα και η παραπλάνηση, γιατί εμπλουτίζει περισσότερο την επιστροφή σου. Αυτό τον κόσμο τον χρειάζεσαι για να μπεις βαθιά μέσα του, να ξεχάσεις εντελώς τον εαυτό σου και μετά να επιστρέψεις στο σπίτι σου¨
Η Τάντρα δεν έχει κανόνες. Δεν σου λέει  τι πρέπει να κάνεις και τι όχι. Το μόνο που σου ζητά είναι να έχεις πλήρη παρουσία σε ό,τι κι αν κάνεις. Όταν είσαι εντελώς παρών σε ό,τι κάνεις, οι εμπειρίες σου αποκτούν μια διαφορετική ποιότητα και μπαίνεις σε μια άλλη διάσταση συνείδησης.

Μπορείς να Θυμώνεις αλλά να είσαι παρών στο θυμό σου. Να είσαι συνειδητός και να ξέρεις ότι τώρα έχεις θυμό. Να μπορείς να τον παρατηρείς, να μην ταυτίζεσαι με αυτόν. Ταυτόχρονα να δώσεις χώρο ώστε να έρθει στο προσκήνιο ο παρατηρητής που έχεις μέσα σου και τότε κάποια στιγμή θα ανακαλύψεις πώς δεν θα μπορείς πια να θυμώνεις, δεν θα μπορείς πια να είσαι «εκτός εαυτού».
Το θυμό σου δεν τον έδιωξες, δεν τον καταπίεσες, δεν τον πολέμησες. Απλά η ενεργή ύπαρξη του Παρατηρητή μέσα σου μετασχηματίζει την ενέργεια του θυμού σου σε ενέργεια ζωής και σοφίας.
Αυτή είναι η μέθοδος μετασχηματισμού των ενεργειών της Τάντρα. Η μέθοδος της ολοκληρωτικής συνειδητής παρουσίας σε αυτό που κάνεις και βιώνεις την κάθε στιγμή. Όταν ο καθένας από μας είναι απλός, χαλαρός και έχει πλήρη συνείδηση της στιγμής τότε απομακρύνει το πέπλο της άγνοιας και αντικρίζει το λαμπερό φως της Ύπαρξης του.



Δέσποινα Παλαμάρη 
namaste