Pulse of love 10/12/2013

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Τ ο χ ρ ή μ α ε ί ν α ι δ ύ ν α μ η


Ερώτηση: Γιατί σκέφτομαι διαρκώς το χρήμα;
ΟSHO: Τι άλλο να σκέφτεσαι; Το χρήμα είναι δύναμη. Μην ανησυχείς, όλοι τα χρήματα σκέφτονται! Ακόμα κι εκείνοι που νομίζουν πως σκέφτονται πέρα από αυτό τον κόσμο, έχουν απλώς διαφορετικά νομίσματα, αλλά πάλι χρήματα σκέφτονται. 
Τα χρήματα αντιπροσωπεύουν τη δύναμη που μπορείς να αγοράσεις με αυτά. Οι άγιοί σας επίσης σκέφτονται τα χρήματα. Εκείνοι τα ονομάζουν αρετή. Με την αρετή μπορείς να αγοράσεις ένα καλύτερο σπίτι στον παράδεισο, ένα καλύτερο αυτοκίνητο, μια καλύτερη γυναίκα. 
Μερικοί άνθρωποι δεν είναι τόσο άπληστοι. Σκέφτονται απλώς ότι τα χρήματα είναι το νόμισμα αυτού του κόσμου. Μερικοί άνθρωποι είναι περισσότερο άπληστοι και σκέφτονται τον άλλο κόσμο. Και αν σκέφτεσαι το πώς να φτάσεις στον παράδεισο, τότε η αρετή είναι τα χρήματα για να το πετύχεις.


Ο άνθρωπος σταματά να σκέφτεται για τα χρήματα μόνο όταν αρχίσει να ζει στο παρόν. Τα χρήματα αφορούν το μέλλον, είναι η σιγουριά για το μέλλον, η εγγύηση για το μέλλον. Αν έχεις καλό τραπεζικό λογαριασμό, τότε το μέλλον σου είναι ασφαλές. Αν έχεις καλό χαρακτήρα, τότε ακόμα και η ζωή μετά το θάνατο θα είναι ασφαλής. Ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται με χρηματικούς όρους. Γι' αυτό συνεχίζεις να συσσωρεύεις όλο και περισσότερα χρήματα, αλλά η δίψα για δύναμη είναι απεριόριστη, δεν έχει τέλος. Και οι άνθρωποι διψάνε για δύναμη, επειδή στο βάθος είναι άδειοι και πρέπει να γεμίσουν κάπως το κενό τους μπορεί να είναι χρήματα, δύναμη, κύρος, σεβασμός, χαρακτήρας, αρετή.
Υπάρχουν δυο τύποι ανθρώπων στον κόσμο: Εκείνοι που προσπαθούν να γεμίσουν το εσωτερικό τους κενό και εκείνα τα πολύ σπάνια, τα πολύτιμα όντα, που προσπαθούν να δουν το εσωτερικό τους κενό. Εκείνοι που προσπαθούν να γεμίσουν το κενό, παραμένουν άδειοι, απογοητευμένοι. Συνεχίζουν να μαζεύουν σκουπίδια. Όλη τους η ζωή είναι μάταιη και άκαρπη. Μόνο εκείνο το είδος, οι πολύ σπάνιοι άνθρωποι που προσπαθούν να δουν μέσα στην κενότητά τους, χωρίς καμιά επιθυμία να τη γεμίσουν, γίνονται διαλογιστές.

Διαλογισμός είναι το να κοιτάζεις μέσα στην κενότητά σου, να την καλωσορίζεις, να την απολαμβάνεις, να γίνεσαι ένα μαζί της, χωρίς την επιθυμία να τη γεμίσεις. Δεν υπάρχει ανάγκη, γιατί είναι ήδη γεμάτη. Φαίνεται άδεια, επειδή δεν έχεις το σωστό τρόπο να βλέπεις. Βλέπεις μέσα από το νου, πράγμα που είναι ο λάθος τρόπος.
Αν βάλεις το νου στην άκρη και κοιτάξεις μέσα στην κενότητά σου, έχει τρομερή ομορφιά, είναι θεϊκή, ξεχειλίζει χαρά. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται. Μόνο τότε σταματάει ο άνθρωπος να σκέφτεται τα χρήματα, τη δύναμη, τον παράδεισο, επειδή βρίσκεται ήδη στον παράδεισο, επειδή είναι ήδη πλούσιος, επειδή είναι ήδη δυνατός.