Pulse of love 10/12/2013

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Tο σώμα είναι δώρο Θεού.

Αγαπήστε το σώμα σας, προστατέψτε το, σεβαστείτε το, φροντίστε το... 

Είναι δώρο Θεού. 

Συμπεριφερθείτε του σωστά, και θα σας αποκαλύψει μεγάλα μυστικά. Η ανάπτυξή σας εξαρτάται από τη σχέση που έχετε με το σώμα σας.
Osho

Το σώμα είναι ένα ζωντανό θαύμα. Είναι ένα αλχημιστικό εργαστήριο εβδομήντα πέντε τρισεκατομμυρίων κυττάρων. Οι ικανότητες του για αντοχή, χάρη και αυτοθεραπεία μπορούν να φτάσουν σε εκπληκτικά επίπεδα. Είναι μια οικογένεια από όργανα που συνεργάζονται, μεταφέροντας και αφομοιώνοντας ζωή, εξαφανίζοντας τα απορρίμματα και αναδημιουργώντας τον εαυτό της σε μια ατέλειωτη ακολουθία. 

Η αίσθηση της ενότητας που έχουμε με το σώμα μας εκφράζεται και στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας. Π.χ. η θλίψη εκφράζεται σαν «ραγισμένη καρδιά», η οργή σαν «αίμα που βράζει», ή «χολή» και, όταν κάποιος εξομολογείται, λέμε ότι «μιλάει από καρδιάς». 
Πώς νομίζουμε ότι επιδρά το σώμα μας στη σωματική μας υγεία; Αν η εμφάνισή μας, μας έχει γίνει έμμονη ιδέα και συνέχεια ανησυχούμε μήπως παχύνουμε, ή χρειάζεται να μακιγιαριστούμε για να νιώσουμε γοητευτικοί/ές, καταλήγουμε σε πόλεμο με τον εαυτό μας
Όταν σκεφτόμαστε άσχημα για ένα συγκεκριμένο κομμάτι του σώματός μας, στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο μιλάμε δεν είναι το σώμα αλλά ο εαυτός μας. Αυτές οι σκέψεις για το «άσχημο σώμα» πρέπει να αποδικωποιηθούν.
Για παράδειγμα, όταν ένας άνδρας λέει: «Μισώ την χοντρή κοιλιά μου», στην πραγματικότητα εννοεί: «Κάτι δεν πάει καλά με μένα. Νιώθω σαν μπουνταλάς».Αν μια γυναίκα λέει: "Το στήθος μου είναι πολύ μεγάλο», στην πραγματικότητα εννοεί: «Αν είμαι πολύ μεγάλη, τότε θα είμαι υπερβολική. Κανείς δεν θα με δεχτεί». Κάποιος που λέει: το πιγούνι μου είναι αδύναμο μπορεί να εννοεί: «Νιώθω πως δεν είμαι επαρκής. Δείχνω αδύναμος και θέλω να είμαι δυνατός».

Συχνά, η ματαίωση που νιώθουμε και προβάλλουμε στο σώμα μας προέρχεται από μια κακή ερωτική ζωή ή από το αν νιώθαμε όταν ήμαστε παιδιά, ότι οι γονείς μας δεν μας αγαπούσαν. Οι πιο συνηθισμένες εμπειρίες από εκείνη την περίοδο έχουν σχέση με νουθεσίες και επιπλήξεις, με τις οποίες μεγαλώσαμε, του τύπου «πρέπει να κάνεις το ένα ή το άλλο, ή να είσαι έτσι ή αλλιώς». 
Για να θεραπεύσουμε το σώμα, πρέπει να αμφισβητήσουμε όλα όσα έχουμε ακούσει σχετικά με το ποιοι πρέπει να είμαστε. Είναι ανάγκη να εξετάσουμε όλα αυτά τα πρέπει, με υπομονή, κουράγιο και τρυφερότητα.
Φερθείτε ευγενικά στον εαυτό σας. Δώστε χώρο στον πνευματικό εαυτό σας. Ανακαλύψτε μέσα σας ένα στοργικό τροφό που θα σας πει: «Σε αγαπώ ακριβώς όπως είσαι». Ναι, ντρέπεστε, εσωτερικεύσατε τις σκληρές κριτικές με τις οποίες μεγαλώσατε. Τώρα, όμως, δείτε τες έτσι ακριβώς όπως είναι: προγράμματα των γονιών σας, που σας τα μεταφέρανε επειδή δεν ήξεραν κάτι καλύτερο. Αφήστε τα. Ξεκινήστε από την αρχή. Βήμα, βήμα. Αγαπήστε τον εαυτό σας έτσι όπως είναι. Και μέρα με τη μέρα, ακούστε αυτά που έχει να σας πει ο σωματικός εαυτός σας.
 
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση είναι να γίνετε φίλοι με το σώμα σας, να το αγαπήσετε όπως ακριβώς είναι — χοντρό, κοκαλιάρικο, ψηλό, κοντό, γυμνασμένο ή αγύμναστο. Τιμώντας το έτσι όπως θα τιμούσατε ένα φίλο, αρχίζετε να το αντιλαμβάνεστε με διαφορετικό τρόπο: κινείται, αισθάνεται, αντιλαμβάνεται, σας κρατάει ζωντανό. Δεν είναι ένας υπηρέτης που εκτελεί τις διαταγές του νου, αλλά μια ζωντανή οντότητα με δική της συνείδηση.
Κάθε φορά που το σώμα σας νιώθει δυσάρεστα (ένταση, πείνα, φαγούρα, πόνο, αισθησιασμό) σας δίνει ένα μήνυμα. Φροντίστε να μάθετε απ’ αυτό. Αντί, για παράδειγμα, να πείτε: «Έχω πονοκέφαλο και να πάρετε ασπιρίνη, ρωτήστε το κεφάλι σας: «Τι μου λες; Πως μπορώ να σε βοηθήσω;» Μιλήστε, του, ακούστε, προσεκτικά την απάντηση που θα σας δώσει και αλλάξτε το μέσα από τον αντίκτυπο που θα έχει ο διάλογος με αυτό το φίλο σας.
 
ΑΝΟΙΧΤΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
Κάθε φορά που ακούτε το σωματικό εαυτό σας, ανοίγετε την πόρτα στην απόλαυση. Για παράδειγμα, παρατηρήστε πώς κάνετε έρωτα. Η σεξουαλικότητα αποτελεί μια μεταφορά για την ίδια τη ζωή, και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τη σεξουαλικότητα μας μπορεί να μας διδάξει πολλά για το πώς προσεγγίζουμε την υπόλοιπη ζωή μας. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, στη βάση της δημιουργικότητάς μας βρίσκεται ο οργασμός, η έκσταση του σώματος. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι διατηρούν διφορούμενη σχέση με τη σεξουαλικότητά τους. Θέλουμε να είμαστε σπουδαίοι εραστές ή ερωμένες, θέλουμε να έχουμε σπουδαίους οργασμούς, θέλουμε να είμαστε απόλυτα ζωντανοί και γοητευτικοί. Την ίδια στιγμή, όμως, εκπαιδευμένοι σύμφωνα με την Ιουδαίο-χριστιανική σκέψη, έχουμε αποκηρύξει την ιδέα ότι μέσα μας υπάρχει κάτι άγριο που είναι καλό και αποτελεί πηγή ουσιαστικής έμπνευσης. Με αποτέλεσμα, αντί να αντλούμε από το εκστατικό δυναμικό που μας προσφέρει η ερωτική πράξη, συνήθως μένουμε χλιαροί και δεν νιώθουμε να έχουμε «ολοκληρώσει», ό,τι κι αν σημαίνει αυτή η έννοια!
 
Όταν κάποιος μπει στο παλάτι των αισθήαεων και ζει άφθονες απολαύσεις,
βρίσκει σ' αυτό τον κόσμο τη μοναδική γεύση της πνευματικής Έκστασης
 
Αυτό το ποίημα μας διδάσκει με ποιον τρόπο μπορούμε να φέρουμε τον οργασμό έξω από την κρεβατοκάμαρα στην καθημερινότητα μας. Γιατί μπορούμε να μάθουμε πως να δημιουργούμε. «άφθονες απολαύσεις δίχως σεξουαλικό περιεχόμενο, απλά με το να αφήνουμε την ενέργεια του έρωτα και της αισθησιακής απόλαυσης να ζωντανεύει το σώμα, να ανοίγει την καρδιά, να καθαρίζει το νου και να γιατρεύει το πνεύμα.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ
ΣΚΟΠΟΣ: Να γιατρέψετε, να αγαπήσετε και να τιμήσετε κάθε σημείο του σώματός σας, κάθε σημείο του εαυτού σας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον μία ώρα σ’ αυτή την αισθησιακή γιορτή. Σ’ αυτό το διάστημα δεν πρέπει να σας ενοχλήσουν.
Ετοιμάστε ένα ζεστό, άνετο μπάνιο και προσθέστε τα αγαπημένα σας αρώματα: λεβάντα για χαλάρωση, ευκάλυπτο για καθαρισμό των πνευμόνων, μέντα που δυναμώνει το νου, γαρδένια και τριαντάφυλλο που ανοίγουν την καρδιά, σανταλόξυλο για το πνεύμα κ.λπ.
Για να καλωσορίσετε το σώμα σας στο σπίτι, μετατρέψτε το μπάνιο σας σε ένα υπέροχο ναό με κεριά, λιβάνι, μουσική, λουλούδια. Δημιουργήστε αισθησιακή και ευχάριστη ατμόσφαιρα
 
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Ξεκινήστε με τον Χαιρετισμό της Καρδιάς
Μείνετε ακίνητοι στο μπάνιο για πέντε λεπτά. Αναπνεύστε τα αρώματα και αποβάλετε την ένταση. Τα επόμενα είκοσι λεπτά χαϊδευτείτε απαλά. Αγγίξτε κάθε σημείο του σώματός σας. Κάθε φορά που αγγίζετε κάποιο σημείο, εισπνέετε βαθιά. Νιώστε αυτό το σημείο, οραματιστείτε το, δείτε τι κάνει για σας, πώς σας βοηθάει στη ζωή σας.
Ξεκινήστε με τις πατούσες σας. Καθώς τις χαϊδεύετε, πείτε: «Σας ευχαριστώ που με μεταφέρετε στους στόχους μου και υποστηρίζετε το ταξίδι μου
Συνεχίστε με τις κνήμες σας. Καθώς τις χαϊδεύετε, πείτε: «Σας ευχαριστώ που μεταφέρετε το βάρος μου στον κόσμο και με υποστηρίζετε στη ζωή μου».
Συνεχίστε στα γόνατα. Καθώς τα χαϊδεύετε, πείτε: «Σας ευχαριστώ για τη μοναδική ευκινησία σας. Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσα να χορέψω, να κάνω σκι, να τρέξω, να κάνω διαλογισμό, ιππασία, και χιλιάδες άλλα ευχάριστα πράγματα».

Συνεχίστε στους μηρούς. Καθώς τους χαϊδεύετε, πείτε: «Μου αρέσει η δύναμή σας, η προθυμία με την οποία στέκεστε σαν κίονες και με στηρίζετε, και συνδέετε τη λεκάνη με τις κνήμες μου. Ξέρω πως όλη την ημέρα κάθομαι σε καρέκλες, και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο για σας. Όμως, μου προσφέρετε τεράστια βοήθεια».
Συνεχίστε στους γλουτούς σας. Καθώς τους χαϊδεύετε, πείτε: «Μου αρέσει η στρογγυλάδα σας. Προστατεύετε την σπονδυλική μου στήλη από τα τραντάγματα, είστε ερωτικοί».
Συνεχίστε στα γεννητικά όργανα. Καθώς τα χαϊδεύετε, πείτε: «Είστε ο θεραπευτής μου. Η πύλη της απόλαυσης, της δύναμης και της γονιμότητας».
Συνεχίστε, με τον ίδιο τρόπο, στην κοιλιά, στο διάφραγμα (ηλιακό πλέγμα), στους μαστούς, στο στήθος, στα μπράτσα, στους αγκώνες, στα χέρια και στους ώμους, στο σβέρκο και στο λαιμό, στο πρόσωπο, στο στόμα, στα μάτια, στα αυτιά, στο μέτωπο και στο κρανίο και, τέλος, δώστε μια ιδιαίτερη ευχή στην κορυφή της κεφαλής σας.
Μετά, χαϊδέψτε όλο το σώμα σας λέγοντας: «Σ’ ευχαριστώ που είσαι ο ναός του Πνεύματός μου. Πες μου τι χρειάζεσαι, και θα σε ακούω».
Βγείτε από το μπάνιο, σκουπιστείτε, τριφτείτε δυνατά με μια ειδική βούρτσα για να αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και βάλτε ενυδατική κρέμα. Τώρα, εσείς και το σώμα σας είστε σύμμαχοι. Έχετε τιμήσει το έδαφος της ύπαρξής σας.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γιορτάσετε αυτή τη νέα σχέση με το σώμα σας χορεύοντας. Διαλέξτε δύο αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, με αργό ρυθμό, ώστε να μη χρειαστεί να πιεστείτε να βάλετε δύναμη, αλλά για ζέσταμα. Μετά χορέψτε δυο άγρια, ρυθμικά μουσικά κομμάτια. Για να το ευχαριστηθείτε περισσότερο.
Σταθείτε μπροστά σε ένα μεγάλο καθρέφτη και χορέψτε με το είδωλό σας. Αν νιώθετε ένταση σε κάποια σημεία στο σώμα σας, μην τα αγνοείτε. Στείλτε τους αέρα με την αναπνοή σας, τεντώστε τα με αγάπη, χορέψτε μαζί τους και γύρω από αυτά.
 
ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει στο ντους, αν δεν έχετε μπανιέρα.
Αν θέλετε να κάνετε την άσκηση μαζί με κάποιον άλλο, σας συμβουλεύω πρώτα να την κάνετε τρεις φορές μόνοι, για να τη γνωρίζετε καλά.
Μετά, καθώς κάνετε μπάνιο μαζί, χαϊδέψτε το σώμα σας και αφήστε και το σύντροφό σας να το χαϊδέψει, καθώς λέτε δυνατά τις επικλήσεις. Έτσι παίρνετε επιπλέον ενθάρρυνση στο διαλογισμό σας. Στη συνέχεια, κάνετε το ίδιο με τον/τη σύντροφό σας. Τέλος, δείξτε στον/στη σύντροφό σας πώς κινείστε, πώς κατοικείτε στο σώμα σας. Μετά, θα κάνει κι εκείνος/η το ίδιο. 

 
Απόσπασμα από το βιβλίο της Margot Anand 
 ¨Η τέχνη της καθημερινής Έκστασης¨